VAN DIJCK-VAN DIJCK - 1e Nat. Argenton 21.282 jaarse

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Begijnendijk – Begijnendijk is een gemeente in de provincie Vlaams-Brabant. Om een beetje in de stijl van de vorige hete dagen te blijven bereikte men op 25 juli 2019 in Begijnendijk het Belgisch warmterecord met een gemeten temperatuur van 41,8 graden.

Afgelopen weekend kwam Begijnendijk in het nieuws via de duivensport. Met een duif om 15.33.30 u voor een afstand van 544,621 km en aan 1256,33 m werd de tandem Van Dijck-Van Dijck de nationale winnaar tegen 21.282 jaarlingen en was tevens de snelste van het totale lot van 36.069 Argentonvliegers.

Vader Luc Van Dijck (64), voorheen tewerkgesteld in de bouwnijverheid, en zijn zoon Niels Van Dijck (30) vormen een succesvolle tandem in de duivensport. Zij wonnen in 2012 de 1e Nat. Limoges voor jaarlingen en ook 5 provinciale overwinningen sieren hun palmares.

Zij bouwden hun kolonie op met duiven van Leopold Van Goolen en hebben met broer Theo Van Goolen samen de kweekduiven van Leopold opgekocht. Verder komt er nog een goede kweker van Davy Tournelle, Rummen. Er komen ook nog goede duiven van Eric Goovaerts, Baal en enkele super duivinnen van Olivier Geyskens, Veerle.
Luc en Niels hadden 9 duivinnen of hun totale vliegploeg in de korf voor Argenton. Het is de 5e getekende die de nationale palm naar Begijnendijk haalt. De 1e getekende staat als 6 nationaal geklasseerd.

Vader-zooncombinatie Van Dyck-Van DyckEr werd gestart met 14 duivinnen (speelt alleen met duivinnen) en 80 jonge duiven. Met de duivinnen wordt er het klassiek weduwschap gespeeld en de doffers blijven thuis. De duivinnen zaten heel de winter in de volière en hebben niet gekweekt. Einde maart hebben ze 5 dagen gebroed en daarna begon het weduwschap. Ook de voorbereidende wedstrijden waren uitstekend zodanig dat men vreesde voor een te vroege conditie. Er wordt 1x per dag (’s avonds) getraind. Met het warme weer van de laatste dagen werd er wel ’s morgens getraind.

De winnares is de B20/2085411 die vanaf nu het “Argentonneke” genoemd wordt. Als jonge duif verzamelde ze een mooi palmares en ook de start in 2021 was knap. Het is een duivin uit de middelmaat, wat aan de kleine kant, maar het is een zeer mooi duivinnetje. Het is een rustige duif op het hok maar het is een hevige duivin met haar doffer. De aankomst van het “Argentonneke” was perfect ! Ze kwam recht uit de goede richting in het gezelschap van een vreemde duif die mee op de spoetnik neerstreek. Maar de winnares van Argenton heeft geen seconde tijd verloren.

Als voorbereidende wedstrijden werd er 1x Momignies, 2x Soissons, 1x hafo, Vierzon, Bourges, Chateauroux en Soissons gevlogen. 

In het begin van de week worden de vliegduiven licht gevoederd. De laatste 3 voederbeurten wordt er dan “volle bak” energierijke mengeling gevoederd en verder ook nog Tovo, gemalen pinda’s en snoepzaad. Luc en Niels zijn zeer tevreden over de mengelingen van Paloma, Waasmunster.
Voor aanvang van het vliegseizoen werd er vijf dagen behandeld tegen trichomonas. Na controle van de dierenarts bleek dat alles in orde was en er werden verder geen behandelingen meer gegeven. Verder wordt de conditiepoeder, de vitamineral en de conditiesiroop van dierenarts Fernand Mariën gebruikt.

Bij de inkorving van de nationale vluchten komen duivinnen en doffers niet samen vooraleer ze in de mand gezet worden. De duivinnen komen op het hok met open woonbakken en een nestschotel in iedere woonbak. Na aankomst van een wedstrijd blijven ze samen tot de volgende morgen.

Op de keper beschouwd een knappe prestatie van een kleine kolonie en een verdiende proficiat voor Luc en Niels.


B20-2085411 “Argentonneke”

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.