Geschiedenis

1888 - Oprichting De Duif

Het is collega-uitgever Leemans die er, op aanraden van enige melkers, in 1888 aan denkt een duivensportblad uit te geven. In die tijd had men in het Antwerpse twee kampen: De Vrije Bond en de Stadsbond. De Vrije Bonders wilden hun eigen blad en zo kwam De Duif ter wereld.
Vanaf deze begindagen worden ook al publieke veilingen georganiseerd.
 

Jaak Adriaenssens Henri Adriaenssens1894 - Gebroeders Adriaenssens

De liefhebbers die duivenkranten lazen waren in die dagen dunner gezaaid dan nu, en de oplage was zeer beperkt. Uitgever Leemans is dan ook blij in 1894 zijn blad te kunnen overlaten aan de gebroeders Jaak en Henri Adriaenssens.
Vanaf toen was De Duif in handen van duivenliefhebbers en mocht gehoopt worden dat hun sportblad succes zou beleven. Gemakkelijk gaat dit echter niet, De Duif is te lokaal en teveel gebonden aan een groep. Instandhouding vraagt financiële offers; de wekelijkse oplage overtreft zelden de 500 exemplaren.
 

1914-1918 - Eerste Wereldoorlog

Tijdens de oorlog wordt de oudste zoon van Jaak Adriaenssens als politiek gevangene naar Duitsland gestuurd, waar hij in 1918 op 23-jarige leeftijd overlijdt. Een harde klap voor de familie daar hij reeds enkele jaren in de drukkerij stage liep. Door dit spijtig gebeuren komt, totaal onverwacht, Jos Adriaenssens als tweede oudste in de zaak.
 

1918 - Interbellum

Na de Eerste Wereldoorlog verdwijnen De Vrije Bond en de Stadsbond, en De Duivenvriend, het andere Antwerpse sportblad, geeft de pijp aan Maarten. Daarmee begint de opgang van De Duif.
Reeds in december 1918 verschijnt De Duif weer, hoewel het aantal duiven in België fel geslonken is. Maar de liefhebbers zijn nog talrijk en onmiddellijk is al wie de duivenmicrobe in zich heeft weer aan het melken. De Duif ziet haar lezersaantal spoedig verdubbelen en na een paar jaar tot meer dan 2000 stijgen. Ons blad is niet langer het lokaal Antwerps blaadje, maar raakt over heel Vlaams België verspreid en telt lezers in meerdere landen.
 

1927 - Een sterke vrouw

Henri Adriaenssens en zijn echtgenote gaan met pensioen. Weduwe Jaak Adriaenssens zet de zaak voort. Tot in 1946 staat deze sterke vrouw en moeder van een kroostrijk gezin in de branding en weet het bootje in veilige haven te sturen. Zelfs na haar pensioen op 75-jarige leeftijd kan men haar nog dagelijks bezig zien, van de boekhouding tot het etiketten plakken. Ze is jarenlang het symbool geweest waar alles om draaide.
 

1930 - De Duif groeit

In het begin van de jaren dertig is De Duif uitgegroeid tot een vooraanstaande krant, met ook in Nederland duizenden lezers.
 

1940 - Overlijden Henri Adriaenssens

Henri Adriaenssens, toonbeeld van plicht en werkijver, overlijdt. De uren die deze brave man in de drukkerij gesleten heeft zijn ontelbaar.
 

1940-1945 - Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog blijft De Duif verschijnen. Alle artikels moeten aan de Duitse censuur worden voorgelegd. Gerard Adriaenssens memoreert: "Ik weet nog goed dat Louis Vermeyen een artikel over het oog van de duif had geschreven. Het oog als waardemeter van de kwaliteiten. Hij maakte het de Duitsers moeilijk, die dachten dat het een spotschrift was over Hitler. Het 'oogartikel' mocht dus niet verschijnen."
Pas rond de invasie van de geallieerden was het papier op en kon de krant niet meer verschijnen. De medewerkers waren bovendien leeggeschreven; schrijven over een sport die niet beoefend mag worden, kan niet blijven duren...
 

Jos Adriaenssens1947 - Het mooiste duivensportblad

Pas in 1947 krijgt De Duif toestemming weer te verschijnen. Volgens de Belgen waren de Duitsers te inschikkelijk geweest en ze verdenken De Duif van collaboratie. Daarnaast waren de drukkerij en aanpalende woning geteisterd door de aanvallen van 1944-45 op Antwerpen met V-bommen, en was al het materiaal weg of verouderd.
Jos Adriaenssens, die sinds 1918 in de zaak stond, overwint met de hulp van een flinke schare medewerkers alle moeilijkheden. De Duif groeit uit tot het beste en mooiste duivensportblad dat we in deze dagen kennen, en de duivensport bloeit als nooit tevoren.
 

1950 - Legendarische hokken onder de hamer

Als inrichter van publieke veilingen is De Duif inmiddels toonaangevend. In deze periode komen meerdere legendarische hokken onder de hamer, waaronder Evrard Havenith en Huyskens-Van Riel.
 

1951 - Gebroeders Janssen

De Duif krijgt de eer om een unieke veiling te organiseren van de toen reeds wereldberoemde Gebroeders Janssen uit Arendonk.

Aankondiging van verkoop Gebroeders Janssen, Arendonk
Verkoopbeschrijving Gebroeders Janssen, 1951.
 

1959 - Het Goudklompje

In dit jaar vindt de veiling plaats van Louis Pepermans. Zijn "Goudklompje" wordt de (toen) duurste duif aller tijden.
 

1965 - Kroniekschrijvers

In de loop van de jaren stond De Duif ook bekend om haar eminente kroniekschrijvers. Namen als Louis ("Fik") Vermeijen, Jan Aerts, Jacques Tournier en Arie van den Hoek maken de tongen los en spreken nu nog altijd tot de verbeelding. Ook namen als Pol Huysentruyt ("West-Vlaamse Galmpjes"), Roger van Quickenborne ("Quick") en Meester Van Acker zijn onlosmakelijk met De Duif verbonden.  
Overigens kan De Duif ook vandaag de dag nog altijd rekenen op een team van topschrijvers en reporters. Ad Schaerlaeckens is zonder meer de beste kronieker van deze tijd en hetzelfde geldt voor sterreporter Gert Huyghe ("Hugo").
 

1970 - Stan Raeymakers

Inmiddels heeft Stan Raeymakers zijn intrede bij De Duif gedaan, hoofdzakelijk als verkoopleider en pr-man. Opnieuw volgen er recordverkopingen zoals die van Arie van den Hoek, Marien Pieterse en Boy Peeters.
 

1981 - De Gouden Duif

De eerste Gouden Duif-competitie en viering vinden plaats. Een daverend succes: Nu, decennia later, is de Gouden Duif uitgegroeid tot een begrip onder duivenliefhebbers wereldwijd. De prestigieuze titel Gouden Duif-winnaar is er een waar de meesten onder ons alleen maar van kunnen dromen, en jaarlijks bezoeken duizenden liefhebbers de viering die dankzij gulle sponsoring nog altijd gratis en voor iedereen toegankelijk kan blijven. Duivensport verbroedert!
 

1985 - Zwartje de Postduif

Na het enorme succes van het Het Grote Postduiven Boek in 1979 (waarschijnlijk het best verkochte duivenboek aller tijden, in twee maanden gingen 15.000 stuks over de toonbank!), dat Jan Hermans schreef samen met prof. Van Grembergen en Arie van den Hoek, volgt in 1985 de tv-serie "Zwartje de Postduif".
Zwartje de Postduif is een meerdelige serie die op de Belgische én Nederlandse nationale tv wordt uitgezonden. Dat waren nog eens tijden! Bij de serie wordt tevens het "Handboek Postduiven" uitgegeven, dat velen heeft begeleid bij hun eerste stappen in de duivensport.

Zwartje de Postduif
Fragment uit de leader van Zwartje de Postduif, 1985.
 

1986 - Een nieuw tijdperk

Jos Adriaenssens, jarenlang bezieler en eigenaar van De Duif, overlijdt. De Duif verlaat de familie Adriaenssens om in handen over te gaan van twee jongeren: Jan Hermans (in 1977 begonnen als kroniekschrijver) en Gust Raeymakers. Met vereende kracht zetten zij er hun schouders onder.
 

1988 - New look I

De Duif viert haar 100-jarig bestaan. Ze wordt in een nieuw kleedje gestoken, er wordt gesleuteld aan het redactieteam en enkele nieuwe medewerkers vervoegen het team. Een "new look" voor De Duif, we voelen ons honderd jaar "jong"!
 

1990 - Jan Hermans

Vanaf begin jaren '90 zet Jan Hermans de zaak alleen verder. Gust Raeymakers blijft verbonden aan De Duif als oproeper.
 

1992 - Invincible Spirit

Met het oprichten van Jan Hermans Pigeons (JHP) eind jaren '80 worden de activiteiten verder uitgebreid en in vele toptransfers van duiven wordt bemiddeld. Zo worden legendarische duiven als "Smaragd II" (Wim van Leeuwen), "Invincible Spirit" (Broer Biemans), "Beatrix" (Gebr. Kuijpers), "Fieneke 5000" (Flor Vervoort) en "Super Ben" (Robert Ben) voor recordbedragen getransfereerd.
De Invincible Spirit zet een nieuw wereldrecord neer. Hij wordt verkocht voor 365.000 gulden (omgerekend zo'n €166.000) en is daarmee de duurste duif ter wereld in die tijd. Hij vliegt eersteklas naar zijn nieuwe eigenaar en haalt de headlines van het nieuws in binnen- en buitenland.
 

Rik en Jan Hermans2006 - Verhuizing

Na ruim honderd jaar verlaten we de stad Antwerpen en betrekken een nieuw pand in Zandhoven. Jans zoon Rik komt de rangen vervoegen, enkele jaren later gevolgd door dochter Anke.
 

2013 - De Golden Ten

In november is het zover: onze eerste Golden Ten-veiling vindt plaats. Twee dagen lang verblijven we in een hotel waar duiven van de beste Belgische, Nederlandse en Duitse liefhebbers geveild worden.
Klinkt elitair? Zeker niet! De zaal zit stampvol liefhebbers die de mogelijkheid hebben al die duifjes eens in de hand te nemen en te bekijken (en dat is zeker niet meer vanzelfsprekend in dit digitale tijdperk), een babbel te slaan met de verkopende kampioenen, en vooral ook elkaar weer eens te zien en bij te praten.
De veiling blijkt op alle vlakken succesvol, een nieuwe traditie is geboren.

Een stampvolle zaal tijdens de eerste Golden Ten veiling
Een stampvolle zaal tijdens de eerste Golden Ten-veiling in 2013.
 

2016 - New Look II

De wereld verandert en ook De Duif gaat met haar tijd mee. De bestaande website gaat met pensioen en wordt vervangen door een frisse moderne site.

 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.