MARCEL CRETEN – 1e Interprov. Nevers 5823 jonge

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Sint-Truiden – Op de interprovinciale wedstrijd uit Nevers is het Limburg boven. Met een duif om 15.33.41 u voor een afstand van 451.935 km en aan 1651,3057 m gaat de interprovinciale overwinning naar Marcel Creten (56) uit Sint-Truiden. Daarnaast neemt hij ook nog de 3e plaats interprovinciaal voor zijn rekening.

Marcel is zelfstandig bouwvakker en heeft naar eigen zeggen heel weinig tijd voor zijn duiven. Gelukkig maar dat zijn broer Jos hem regelmatig een handje toesteekt vooral wat de duivenadministratie betreft.
Hij bouwde zijn kolonie op met duiven van Gebr. Clerinx, Nieuwerkerken... Gaston Bottu, Herk-de-Stad... Jacques & Freddy Vandenheede, Zingem en Gaby Vandenabeele, Dentergem.

In een vruchtbare carrière werden er al 21 provinciale overwinningen behaald en in de beginjaren 2000 ook een interprovinciale zege uit Chateauroux in de Waalse Fondclub. Hij had 18 jonge en 14 oude duiven in de korf en het is de 8e getekende jonge duif die de interprovinciale zege binnenhaalt.
Er werden 200 jonge duiven gekweekt maar het zijn de 75 jongen van 1e en 2e ronde waarmee er “echt” gespeeld wordt. Deze jongen werden verduisterd van half maart tot 21 juni en werden daarna nog bijgelicht tot op heden. Bij het opleren werden ze een 8-tal keren weggevoerd tot in Namen (40 km) en daarna ging het naar Mettet. Eens opgeleerd werden ze midweeks nog een 20-tal keren in Namen gelost. De jongen worden op de schuifdeur gespeeld en komen bij de inkorving zo’n 4 uur samen. Op het hok, met gewone nestbakken, krijgen ze dan een nestschotel in hun nestvak en naar bijkomende motivatie wordt er niet gezocht.

De interprovinciale winnaar is de blauwe doffer B16/2205766 en tot zijn exploot op Nevers was hij een gewone prijsvlieger. Het is een doffer uit de middelmaat die nog geen enkele pen gestoten heeft. Via het aanmelden van een verloren gevlogen duif kwam Marcel in contact met Louis Van den Eynde en mocht als beloning een koppel jongen gaan halen. Deze twee jongen werden met elkaar gekoppeld en werden de ouders van de interprovinciale winnaar.
Volgens Marcel kwam “De 766” te veel uit de richting Antwerpen om goed te zijn maar een grote omweg zal hij zeker niet gemaakt hebben. Met 1651,3057 m/m is hij niet alleen de interprovinciale winnaar bij de jonge duiven maar hij was ook de snelste van het totale contingent van 7968 Nevers-vliegers. In de aanloop naar Nevers werd hij gespeeld op nationaal Bourges en de week voor Nevers vloog hij uit Sezanne.

Bij aankomst van een wedstrijd wordt 2/3 dieet + 1/3 sportmengeling gevoederd. Vanaf zondag wordt het dan 100 % sportmengeling tot de volgende inkorving. De laatste twee dagen wordt er opgevoederd met pindas, kempzaad en zonnebloempitten.
In de loop van het seizoen werd er tweemaal behandeld tegen trichomonas en de laatste keer was dat een maand geleden. Met luchtweginfecties zijn er weinig problemen want in Sint-Truiden huldigt men het principe van veel hok voor weinig duiven.

Een melker met weinig tijd voor zijn duiven en toch zo’n palmares kunnen voorleggen... knap gedaan !

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.