JOS VAN OLMEN - 1e NAT. MONTAUBAN 6809 d.

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Broechem - Jos Van Olmen (75) uit Broechem is aan een echt boerenjaar bezig ! De aanloop naar het seizoen 2012 was meer dan voortreffelijk maar afgelopen weekend zette hij met veel flair een dikke kers op een grote taart ! Op Pau zette bij de 1e en 8e provinciaal op zijn palmares en toen kon zijn weekend al niet meer stuk ! Maar het beste moest nog komen want de dag nadien schreef hij met nog meer panache de 1e Nat. Montauban op zijn naam ook nog gevolgd door de 12e Nationaal.
Op de boerderij in Vorselaar, zoals trouwens op de meeste boerderijen toen, hield vader Van Olmen al duiven. Alleen de jongen werden opgeleerd en ook gespeeld. Toen vader moest stoppen op de boerderij ging hij in Broechem wonen om als zovelen op het "Engels Kamp" te gaan werken. Daar speelde Jos nog meerdere jaren samen met vader... voornamelijk vitesse... tot hij rond 1965 voor eigen rekening begon.
Jos Van Olmen was buschauffeur en het vitessespel en zondagdienst waren twee zaken die moeilijk samen gingen. Op aansporen van zijn collega buschauffeur, Alois Van den Plas, maakte hij in 1970 de overstap naar het fondspel.
De kolonie is dan ook voor 75 procent gebaseerd op duiven van Alois Van den Plas, Vorselaar ... en verder nog Hok Slots, Lede ... Francois Struyf, Zandvliet ... Stan Denissen, Kapellen... Paul Vets, Broechem ... Claessens-Wyndorps, St. Antonius (moeder van de nationale winnaar)... Willy Ceulemans, Emblem (origine A. Van den Plas)... en Stan Truyts, Deurne.
Jaarlijks wordt het seizoen aangevat met een ploeg van 45 weduwnaars... 20 vroege en 15 late jongen... en 8 koppels kwekers. Jos speelt probleemloos meerdere 6 à 7 jaarse duiven... en dat worden toch stilaan uitzonderingen op de uitslag.
Na afloop van het vliegseizoen 2011 (Limoges voor de nationale winnaar) werd er nog één jong groot getrokken... eens "vuil gebroed"... en geruid en overwinterd in een half open hok in de paardenstal. Tijdens de winterperiode komen de doffers niet los en begin maart gaan ze opnieuw naar de hokken.
Begin januari gingen er dan al 12 jaarlingen naar het weduwnaarshok voor jaarlingen en trokken 1 jong groot. De rest van de jaarduiven gaat 8 dagen vroeger dan de oude weduwnaars naar het weduwnaarshok van de oude duiven. De vrijgekomen woonbakken gaan open... de andere bakken blijven dicht... en de nieuwe garde mag zich daar een nieuw nestvak kiezen. Deze jaarlingen en oude weduwnaars broeden een 5-tal dagen.
Op 10 april wordt er gestart met opleren... een paar keer met de wagen op stap... 3x Quiévrain ... geen Noyon... 3x halve fond... en dan wordt de vliegploeg verdeeld over Vierzon... Bourges ... Chateauroux... La Chatre... Limoges ... en afgelopen weekeinde Pau en Montauban.
Jos voedert in principe het hele jaar door "volle bak" sportmengeling... maar tijdens het vliegseizoen krijgen de weduwnaars 's morgens alleen maar snoepzaad. Bij de inkorving voor de serieuze vluchten krijgen de doffers hun duivin te zien.
Tijdens het voorjaar werd er gedurende 5 dagen behandeld tegen trichomonas (ronidazole) en in de week voor Montauban werd er nogmaals 1,5 dag "gekuurd". Na de trichobehandeling in het voorjaar werd er ook 5 dagen behandeld tegen luchtwegeninfecties.
En op het duivenhok van Jos Van Olmen krijgt ook de natuur zijn plaats ! De duiven krijgen een paar dagen per week het overschot van het natuurproduct "Kefir" in het drinkwater. Dit is een product voor menselijk gebruik dat gemaakt wordt van yoghurtbloemetjes op water... droge vijgen... en een halve citroen... en dit laten "trekken" in een steriliseerbokaal. Ook gaat er vlierbessensiroop en melkpoeder (Ovimilk) over het voeder... en een dag kruidenthee of honing in het drinkwater kan ook nog. En Jos heeft ook heel wat vertrouwen in "Sliepzand" om de kop van de duiven te "kuisen" !
Winnaar van de dag is uiteraard "De Montauban" B10/6082156 ... een lichtgeschelpte doffer ... "gene grote" maar wel met een stevig karkas... een stralend oog en een mooie vleugel. Als jaarling won hij prijs op Argenton en Chateauroux... hij pakte het seizoen 2012 stevig aan op Vierzon en Limoges... maar hij zegevierde met voorsprong tegen 6809 duiven uit Montauban. En dat is niet min ... !

B10-6082156 "DE MONTAUBAN" - Palmares
1e NAT. MONTAUBAN 6809 d.

 

 

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.