BART & NANCE VAN OECKEL - 1e Nat. Chateauroux III 4631 jaarse

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Oud-Turnhout – Bart (48) en Nance Van Oeckel uit Oud-Turnhout runnen een explosieve duivenkolonie in het noorden van de provincie Antwerpen. Ze zijn twee gepassioneerde duivenmelkers die de laatste jaren hoge ogen gooiden in de duivensport.

Het voorbije weekend speelden ze zich opnieuw in de kijker op Chateauroux. Met een duif om 14.46.45 u en aan 1367,29 m voor een afstand van 556,147 km werden ze niet alleen winnaar tegen 4631 jaarlingen maar hadden ook de snelste van het totale contingent van 24.783 Chateauroux-vliegers. Bart en Nance zijn het winnen van nationale palmen al een beetje gewoon. Hun palmares wordt gesierd met 1e nat. La Souterraine 2006, 1e nat. La Souterraine 2011, 1e nat. Limoges 2017 en nu 1e nat. Chateauroux III.

De huidige successen zijn voornamelijk toe te schrijven aan twee basislijnen van de kolonie. Enerzijds de inbreng van L-B-J Geerinckx, Wommelgem en anderzijds de duiven van Gaston Van de Wouwer, Berlaar met zijn boegbeeld “De Kaasboer”. De vader van de nationale winnares is “Gaston Junior”. Bart & Nance hadden 12 oude, 105 jaarse en 2 jongen in de korf voor Chateauroux.

De tandem kwam aan de start van het seizoen 2018 met een ploeg van 105 duiven voor de dagfond en een ploeg van 100 duiven voor de grote halve fond die beiden gespeeld werden op het totaal weduwschap. De ploeg voor Chateauroux werd op 10 juli gekoppeld en gespeeld op een nestpositie. Er worden ook nog 400 jonge duiven gekweekt en 50 kweekkoppels vormen de achterban.

De winnares is “Lady Gaston Junior” B17/6057266. Het is een donker geschelpt duivinnetje uit de kleine middelmaat dat twee pennen gestoten heeft. Als een raket zoefde ze naar de spoetnik en toonde zich daarbij de snelste van alle Chateaurouxvliegers. Zij was in feite ingelijfd bij de ploeg van de dagfond maar door het harde weer (hitte) werden de jaarlingen niet gespeeld op de dagfond. Zij ging via Bourges II de korf in voor Chateauroux op een jong van 3 dagen.
Wanneer de duiven op een nestje gespeeld worden gaan ze tussen de wedstrijden door ook de baan op. Op maandag ging het naar Ranst, op dinsdag naar Vilvoorde (57 km) en op donderdag opnieuw naar Vilvoorde. Op die manier wordt er gezorgd dat de duiven aan huis niet meer moeten trainen. De volgende opdracht voor de vliegploeg is Le Mans.

Na aankomst van een wedstrijd wordt er de eerste twee dagen sportmengeling gevoederd. Er zijn elektrolyten (Herbosol) in het drinkwater en verder wordt er ook Recovery en Herbochol verstrekt. Daarna wordt er gedurende twee dagen overgeschakeld op een lichtere mengeling om naar de inkorving toe op te voederen met een energierijke mengeling.
Er wordt ook de nodige aandacht besteed aan de medische begeleiding. Dit seizoen werd er tweemaal behandeld met een pilletje tegen trichomonas. Er werd ook 5 dagen behandeld tegen de luchtweginfecties. 

Knap werk van Bart en Nance en nationaal winnen lijkt hier wel kinderspel. Maar dat is zeker niet zo! Vraag het maar aan degenen die er een hele carrière vruchteloos naar op zoek zijn. 

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.