SABRINA BRUGMANS - Gouden Duif-winnaar Belgie

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Halen – Sinterklaas is amper met zijn stoomboot terug naar Spanje vertrokken of de commerciële jongens zorgen al voor een volgend lucratief handeltje. Jozef en Maria en de kerstkribbe worden van de zolder gehaald met in hun spoor de Kerstman uit het hoge noorden. De commercie moet draaien.

In digitale tijden zoals wij die nu kennen wordt de kerstkaart vervangen door een email of een sms’je. Het assortiment geschenken onder de kerstboom en die in de zak van de Kerstman zullen ook vele digitale wensen vervullen. Ook de verlichte vitrines en schreeuwerige neonreclames roepen de sfeer van Kerstmis op. Ergens in een hoekje op het marktplein zal nog wel een echte kerststal met een os en een ezel staan. Ook Bing Crosby blijft dromen van een “White Christmas”! Jammer dat de kerstsfeer een beetje een kunstmatig tintje krijgt.

We trokken naar Limburg, naar Halen welbepaald, een gemeente waar “De Slag der Zilveren Helmen” plaatsvond en waar het Belgisch leger een historische overwinning boekte op de Duitse cavalerie. Er is een museum dat herinnert aan deze gebeurtenis en er is ook een Belgische militaire begraafplaats en het Duits Kruis. 
In groot Halen zijn er nog zo’n 25 duivenmelkers en een van de blikvangers onder hen is Sabrina Brugmans. Zij speelde een schitterend seizoen met 53 eerste prijzen zonder dubbelingen en werd de Gouden Duif-winnaar België 2018. Voor Sabrina en Stephan gaat een grote droom in vervulling. Stephan zag in 2017 de volledige huldiging van de Gouden Duif-competitie. Hij zegde tegen zijn vrienden volgend jaar wil ik daar staan. Die zegden ja maar vriendje, dat is niet zo eenvoudig, maar in 2018 staat hij er wel. Op de Gouden Duif-viering zal een geweldig applaus hen vergezellen op weg naar het hoogste podium van de moeilijkste competitie ter wereld!

NATIONALE KAMPIOENSCHAPPEN 2018
5e Nat. Kampioen snelheid jongen KBDB
8e Nat. Kampioen grote halve fond jaarlingen KBDB
9e Nat. Kampioen kleine halve fond jongen KBDB
12e Nat. Kampioen kleine halve fond oude+jaarse KBDB
3e Nat. Asduif grote halve fond jongen KBDB
5e Nat. Asduif kleine halve fond jongen KBDB
7e Nat. Asduif  grote halve fond jongen KBDB
9e Nat. Asduif grote halve fond jaarlingen KBDB
13e Nat. Asduif snelheid jongen KBDB
15e Nat. Asduif snelheid jongen KBDB

Vader Adolf Machiels (rechts) overleed in 2000 op het duivenhok.Vader Adolf Machiels

Vader Adolf Machiels was ook duivenmelker en speelde vooral de vitesse op middelmatig niveau. Stephan heeft ook samengespeeld met vader maar hun ideeën botsten meer dan eens. Hij kreeg bij hem thuis een eigen hok waarop hij zijn eigen zin mocht doen. Er werd gespeeld onder de naam Machiels en Zoon maar het was steeds een wedstrijd in een wedstrijd tussen de twee hokken. Met de jonge duiven was Stephan wel beter dan vader.
Vader is in 2000 gestorven op het duivenhok. Toen wilde Stephan bewijzen dat hij beter was dan zijn vader en hij heeft thuis nog drie jaar verder gespeeld met oude en jonge duiven. In 2004 is hij op de huidige locatie begonnen met jonge duiven onder de naam van zijn echtgenote Sabrina Brugmans en daarna werd er onder de naam van zijn vrouw verder gespeeld.

Sterke basis

De eerste duiven op het hok van Sabrina Brugmans kwamen van vader en Stephan thuis. Hun kolonie was gebaseerd op duiven van melkers uit de buurt. 
In 2005 kreeg Stephan Machiels een duif, de “Blauwe Valère”, van zijn huidige compagnon Valere Machiels die wel geen familie is. 
Met 5 prijzen op twee jaar tijd was de “Blauwe Valère” geen uitstekende vliegduif maar hij gaf wel goede kweek. Hij werd o.a. vader van “De Willy” die zich ontpopte als stamvader van Sabrina Brugmans in de periode 2011 - 2016. Hij bevrucht nu niet meer maar in wel 30 kwekers vinden we zijn bloedlijn terug.
In 2011 werd er aan samenkweek gedaan met Roger Buvens, Loksbergen en dit werd een geweldig succes. In 2014 werd een duivin gekocht van de tandem Hermans-Bonné, Loksbergen, een dochter van hun 2e Olympiadeduif en die werd de stammoeder van de kolonie Sabrina Brugmans.
De nieuwe stamvader is de “Vader Valère” B13/5025014 (“Blauwe Valère” x “Buvens 751/09”) en gekoppeld met B13/5033560 “Dochter Olympic Steppe” (duivin Hermans-Bonné) werd hij ondermeer vader van B15/2185810 met 1e nat. Bourges op zijn palmares. Uit datzelfde koppel kwam nog “Chris” B17/5024644 die in 2018 9e Nat. Asduif Grote Halve Fond KBDB Jaarse werd. Een andere topper uit dit superpaar was “Het 154” B16/2173154 met in 2018 de 9e nat. Chateauroux en 2e prov. Argenton.
Uit dat superkoppel kregen 3 broers en 1 zuster een plaats op het kweekhok en uit al die duiven werden er eerste prijswinnaars gefokt met o.a. 1e prov. Chevrainvilliers, 1e prov. Argenton, 1e Groot Gewestelijk Sourdun.
In 2011 werden er duiven gekocht bij Gaston Van de Wouwer met o.a. een superduivin die moeder werd van 2 nationale asduiven (o.a. 15e nat. asduif Snelheid). Zij werd ook grootmoeder van de 3e nat. asduif Grote Halve Fond KBDB Jonge Duiven.  In 2013 werd nog een doffer aangeschaft bij Gaston Van de Wouwer en die werd vader van “Miranda” die de beste duif van België werd op La Souterraine in 2015.

PROVINCIALE KAMPIOENSCHAPPEN 2018
1e Prov. Kampioen kleine halve fond jongen KBDB
1e Prov. Kampioen grote halve fond jaarlingen KBDB
1e Prov. Asduif kleine halve fond jongen KBDB
1e Prov. Asduif grote halve fond jaarlingen KBDB
1e Prov. Asduif fond jongen KBDB
2e Algemeen Provinciaal Kampioen Limburg KBDB
3e Prov. Asduif fond jongen KBDB
4e Prov. Kampioen kleine halve fond jaarlingen KBDB
5e Prov. Kampioen grote halve fond oude KBDB
9e Prov. Kampioen fond jongen KBDB

Stephan Machiels was in zijn jonge jaren (21 jaar) reeds bij de laureaten van de duivenbond.Alleen met duivinnen 

Sabrina Brugmans kwam aan de start van het seizoen 2018 met 40 duivinnen op weduwschap (speelt alleen met duivinnen), 100 jonge duiven en 24 kweekkoppels als achterban.
Half september 2017 zat het seizoen voor de duivinnen erop en daarna kweekten een aantal duivinnen nog een koppel late jongen. De duivinnen werden in het vroeg niet gekoppeld en zaten bij compagnon Valère thuis in de volière. Half februari kwamen ze terug op het “rusthok”.
Op 1 maart begint de training aan huis. In het begin komen de duiven 1x los in de namiddag en daarna wordt de training stelselmatig opgebouwd tot ze 1u à 1,5 u vliegen. Het opleren start half april bij goed weer en de vliegploeg wordt in 4 etappes weggevoerd tot 25 km. Daarna worden ze niet meer tussendoor weggebracht. Ze vliegen daarna nog 1 opleervlucht met de maatschappij en daarna wordt het 2x Momignies, 2x Soissons en vervolgens halve fond. Daarna volgen de nationale wedstrijden en sommige duivinnen hebben 8 nationale vluchten in de vleugels en andere maar vier.
De eerste wedstrijden worden gespeeld zonder doffers. Na de 1e of 2e Soissons komen de duivinnen 3 à 4 dagen samen met hun doffer. Daarna komen duivinnen en doffers iedere week bij de inkorving een half uur bij elkaar. Bij aankomst van een wedstrijd blijven ze in het begin een half uur samen. Bij thuiskomst van de nationale vluchten blijven ze tot ‘s anderendaags bij hun partner.
Tijdens de week zitten de duivinnen op het rusthok. Ze komen tweemaal los vanuit het rusthok voor de training en lopen daarna terug binnen op het rusthok. Bij aankomst van een wedstrijd lopen ze binnen op het rusthok of op het hoofdhok (bij de doffers).
Het rusthok heeft speciale zitbankjes met een tussenschot waardoor de duivinnen elkaar niet kunnen zien. Er zijn elastieken op 10 cm boven de grond gespannen zodat de duivinnen ook niet op de bodem kunnen samen hokken.
In 2018 zijn twee duivinnen met elkaar gepaard. Stephan heeft de duivinnen laten leggen in een nestschotel tussen de elastieken. Ze kregen jongen onder gestoken en een van de duivinnen won op een jong van 5 dagen de 1e prov. Chateauroux (1e van de 6 provinciale overwinningen in 2018).
Belangrijk om te vermelden is ook de goede band tussen melker en duif. Er wordt veel tegen de duiven gepraat en veel duivinnen zijn met de melker gepaard. In volle zomer trainen de duivinnen tweemaal daags een dik uur zonder vlag. Ze mogen de melker niet zien anders vallen ze direct op het hok. 
Waarom alleen met duivinnen ? Stephan heeft jaren totaal weduwschap gespeeld. Vanaf de halve fond waren de duivinnen beter dan de doffers. Daarom wordt er sinds 4 jaar alleen nog met de duivinnen gespeeld.
In 2019 zullen er twee duivinnen gekoppeld worden met één doffer of 20 doffers met 40 duivinnen en er zal op jaloezie gespeeld worden. De doffers die nu twee hokken hebben zullen een hok moeten inleveren zodat er een hok vrij komt voor de 3e ronde jonge duiven. 

NATIONALE KAMPIOENSCHAPPEN
2008: 4e Nat. Kampioen halve fond jongen KBDB
10e Nat. Kampioen snelheid jongen KBDB
2009: Europese Asduif te Mira (Portugal)
12e Nat. Kampioen halve fond jongen KBDB
2011: 2e Nat. Kampioen halve fond jongen KBDB
4e Nat. Asduif halve fond jongen KBDB
2012: 8e Nat. Asduif kleine halve fond jongen KBDB
8e Nat. Kampioen halve fond jongen KBDB
2013: 5e Nat. Asduif kleine halve fond jaarlingen KBDB
7e Nat. Kampioen kleine halve fond jaarlingen KBDB
10e Nat. Kampioen halve fond jongen KBDB
13e Nat. Kampioen snelheid jongen KBDB
2014: 1e Nat. Asduif grote halve fond jaarlingen KBDB
2015: 11e Nat. Asduif snelheid jongen KBDB
2016: 3e Nat. Asduif fond jongen KBDB
2017: 14e Nat. Asduif fond jongen KBDB

Jongen op de schuifdeur

Ook het spel met de jonge duiven is zeer belangrijk bij Sabrina Brugmans. Er worden jaarlijks 100 jongen gekweekt uit de kwekers. Stephan heeft nog 7 kweekkoppels die bij een vriend onderdak vinden. De doffers blijven bij de vriend, de duivinnen komen naar Sabrina Brugmans. De jongen worden gespeend aan 26 dagen. De eerste ronde gaat op een hok en de tweede ronde gaat op een ander hok. Doffers en duivinnen blijven samen. Wanneer beide rondes goed trainen gaat de schuifdeur open en beide rondes komen samen.
De jonge bende wordt verduisterd van 14 maart tot 10 juni van 18 u ‘s avonds tot 8 u ‘s morgens. Drie weken voor Bourges en tot einde seizoen wordt er bijgelicht tot ‘s avonds 22.30 u en vanaf ‘s morgens 5.30 u. De schuifdeur wordt ingevoerd na de 2e of 3e wedstrijd.
Er werden meerdere oude vliegduivinnen verspeeld zodat er oude doffers vrij kwamen. Vijf jonge duivinnen werden gepaard met oude doffers en dat werd een echte meevaller. Een van die jonge duiven won 1e prov. Chateauroux en werd 3e nat. asduif Grote Halve Fond Jonge duiven. Een andere jonge duivin won de 1e prov. Argenton.
Van zodra de schuifdeur ingevoerd wordt trainen de jongen op maandagavond 1 u, op dinsdagmorgen en avond telkens 1 u en op woensdagmorgen en avond ook 1 u. Op donderdagmorgen komen jonge doffers en duivinnen samen los gedurende 1 u. Dan worden de kartonnen dozen en wegkruipbakjes klaargezet. De jongen lopen samen binnen en blijven bij elkaar tot 12.30 u. Daarna worden ze gescheiden en om 16 u worden ze opnieuw gevoederd. Om 17.30 u worden ze dan ingekorfd.
De jongen hebben het hele seizoen fantastisch gepresteerd. “Mieke” was de beste duivin en zij was met de melker gepaard. Wanneer ze met haar doffer aan het stoeien was in de kartonnen dozen liet ze haar doffer in de steek wanneer ze de stem van Stephan hoorde.

Met het winnen van de Gouden Duif 2018 zet team Sabrina Brugmans een schitterend orgelpunt op een fenomenaal seizoen 2018.Uitgekiende voedermethode

De oude duivinnen worden iedere week gespeeld en Sabrina Brugmans volgt de voedermethode van Matador.
Zaterdag bij aankomst van een wedstrijd vinden de duivinnen “Turbo Energy” (vetrijke mengeling) in hun voederbakje en er zijn elektrolyten en B.S. (de Weerd) in het drinken. Op zondag wordt het dan 100% “Super Start” (lichte mengeling) met ook nog B.S. in het drinken. Op maandag is het nog steeds 100% “Super Start” en er is “Satva” (ontsmettingsmiddel) in het drinken. Op dinsdagmorgen is het ook nog 100% “Super Start” en op dinsdagavond wordt het 50% “Super Start” + 50% “Atletic”. Op woensdagmorgen wordt het 100% “Atletic” en ‘s avonds wordt er overgeschakeld op 50% “Atletic” + 50% “Turbo” en dan zijn er ook vitamines in het drinken. Op donderdagmorgen, middag en avond wordt er dan 100% “Turbo” gevoederd.
Bij het binnenlopen worden er pinda’s, snoepzaad (kleine zaden) en zonnepitten gevoederd. Op donderdag mogen de duiven zoveel pinda’s eten als ze willen.
Andere voedingssupplementen zijn Sedochol die op zaterdag en zondag over het voeder  gaat + dierlijke eiwitten. Op woensdag gaat er conditiepoeder van dr. Schroeder + Omega 3 over het voeder.

Zuinig met medicamenten

Stephan stelt zijn vertrouwen in dierenarts Schroeder. Voor het seizoen gebeurt een algemene controle en zijn advies wordt punctueel opgevolgd.
Tegen trichomonas werd er bij de oude duiven niets specifiek ondernomen. Er werd wel het ganse seizoen op zaterdag en zondag B.S. verstrekt. Tegen luchtweginfecties werd er gans het seizoen niet behandeld.
De jonge duiven kregen wel af te rekenen met “one eye cold” en de oogzalven “Virgan” en “Clinagel” werden gebruikt. De jonge duiven kregen voor het seizoen een behandeling tegen tricho en ook daarna elke week B.S.
Na het seizoen wordt er 10 dagen behandeld tegen paratyfus en daarna wordt er ingeënt.

Eigen afzuiginstallatie

Er wordt gespeeld op 13 m geïsoleerde tuinhokken. De verluchtingstrook in het hok boven de duiven is volledig dicht. Er staan volières voor een groot deel van de hokken en de verluchting gebeurt via schuiframen met windbreekgaas. Overdag staan de schuiframen open en ‘s nachts gaan ze dicht. De hokken hebben een plankenvloer maar de duiven zitten op roosters in de woonbakken. Bij de jonge duiven is een gedeelte van de bodem bedekt met stro.
Stephan heeft op de hokken ook een afzuiginstallatie geïnstalleerd met een oude dampkap. Een buizensysteem loopt over de volledige lengte van het hok en op iedere compartiment is er een afzuigpijpje. De afzuiging gebeurt om het uur gedurende 15 minuten.
De hokken en de drinkpotten worden 1x daags gereinigd. Op elk compartiment ligt er een houten verwarmingsplaat die gekoppeld is aan een hygrostaat (vochtigheidsgraad) en aan een thermometer. Dit betekende een hele verbetering van het hokklimaat. Voorlopig staat er een volière voor een gedeelte van de hokken maar dit jaar nog wordt die nog uitgebreid over de volledige lengte van het hok.

Varia

Stephan Machiels: “De selectie is hier vrij simpel. Alle jonge duivinnen blijven zitten tot volgend jaar of ze nu goed of slecht gepresteerd hebben. Als jaarling moeten ze een paar keer kopvliegen en 50% per tiental. Er wordt niet geselecteerd via handkeuring alleen de uitslag is hier echt belangrijk.
Veel broers en zusters van de nationale winnaar Bourges gingen naar het kweekhok zonder presteren. Een bijgehaalde duif krijgt hier 2 à 3 jaar de tijd om te bewijzen.
Ik koppel mijn duiven volgens mijn eigen ogentheorie en daarbij let ik vooral op de verkenningscirkel. Ik koppel duiven met een brede verkenningscirkel tegen duiven met een smallere.
En ja, ik heb nog een geweldige prestatiedrang. Ik heb de hoogtepunten in mijn carrière voorspeld. Zo had ik de 1e nat. Asduif Grote Halve Fond in 2014, ik won de 1e nat. Bourges in 2015 en ik word Gouden Duif-winnaar 2018. Alles op voorhand voorspeld en dat scherpt juist de prestatiedrang aan.
Verder kan ik zeggen dat grotere samenspelen beter zijn voor de kampioenschappen. En een inkorfbeperking zie ik niet zitten. De concurrentie mag met 100 duiven komen, dat is geen probleem.”

Enkele toppers

  • “Blue Ace” B12/5000639 met 1e Nanteuil 1.379 d, 1e Pithiviers 1.030 d, 1e Soissons 412 d, 1e Orleans 378 d, 2e Pithiviers 828 d, 5e Pithiviers 1.527 d, 7e Nanteuil 1.217 d, 8e Orléans 1.039 d, 12e Toury 1.800 d, 13e Toury 1.368 d. Zij werd 1e prov. Asduif Halve Fond Jongen KBB 2012, 8e nat. Asduif Halve Fond Jongen KBDB 2012, 1e Asduif Halve Fond Jaarse W.L. Geetbets 2013, 1e Asduif Halve Fond Jaarse Obrafo 2013, 1e Asduif Halve Fond Jaarse Petit Club Fleurus 2013, 5e nat. Asduif Halve Fond Jaarse KBDB 2013.
  • “Vera” B17/5024708 met 1e prov. Argenton 948 d, 1e Gew. Soissons 1.155 d, 3e prov. Chateauroux 589 d, 6e nat. Argenton 8.588 d, 6e Obrafo Chevrainvilliers 939 d, 7e semi-nat Vierzon 5.462 d, 8e prov. Chateauroux 1.372 d en 8e Gew. Momignies 1.144 d.
  • “Miranda” B15/2185859 met 1e Interprov. Vierzon 1.854 d, 30e nat. La Souterraine 9.584 d, 15e nat. La Souterraine 2.939 d, 19e nat. Chateauroux 2.108 d, 7e v.s.o.b. Soissons 1.877 d.
  • “Black Ace” B17/5036004 met 11e nat. Argenton 21.915 d, 14e prov. Bourges 4.280 d, 39e prov. Chateauroux 1.560 d. Zij werd 1e semi-nat. Asduif Grote Halve Fond Jonge CFW 2017, 1e Asduif Halve Fond Jonge LCB 2017, 1e Asduif As der Azen Vlaanderen LCB 2017, 1e nat. Asduif Gouden Veer Jonge 2017, 1e Asduif Fond Jonge “De Toekomst Halen” 2017, 2e prov. Asduif Fond Jonge KBDB Limburg 2017, 3e Asduif As der Azen Nationaal LCB 2017, 14e nat. Asduif Grote Halve Fond Jonge KBDB 2017.
  • “Caroline” B16/2173136 met 1e prov. Chateauroux 1.065 d, 2e Momignies 167 d, 2e Melun 153 d, 6e Momignies 303 d, 8e Obrafo Melun 299 d, 9e Gew. Momignies 1.144 d, 13e Gew. Soissons 1.155 d, 14e v.s.o.b. Soissons 929 d, 40e interprov. Bourges 3.455 d, 49e prov. Chevrainvilliers 3.353 d, 76e nat. Bourges 5.831 d. 
PROVINCIAAL 2018
6x 1e Prov. 2018
43x top 15 Prov. 2018
1e Prov. Chateauroux    1065 d.
1e Prov. Chevrainvilliers    2863 d.
1e Prov. Argenton    948 d.
1e Prov. Chateauroux    1363 d.
1e Prov. Argenton    991 d.
1e Prov. Chateauroux    1090 d.
2e Prov. Fay-aux-Loges    1663 d.
2e Prov. Chateauroux    1363 d.
2e Prov. Argenton    360 d.
2e Prov. Chateauroux    1090 d.
3e Prov. Limoges    1413 d.
3e Prov. Chateauroux    589 d.
4e Prov. Chateauroux    1372 d.
4e Prov. Fay-aux-Loges    2340 d.
4e Prov. Bourges    1361 d.
4e Prov. Chateauroux    243 d.
4e Prov. Chateauroux    1363 d.
6e Prov. Argenton    360 d.
6e Prov. Argenton    991 d.
7e Prov. Argenton    1529 d.
7e Prov. Chevrainvilliers    2863 d.
7e Prov. Fay-aux-Loges    1803 d.
 
7e Prov. Argenton    991 d.
7e Prov. Chateauroux    1090 d.
8e Prov. Chateauroux    1372 d.
8e Prov. Bourges    2628 d.
8e Prov. Chateauroux    1363 d.
8e Prov. Chateauroux    1090 d.
10e Prov. Given    599 d.
10e Prov. Chateauroux    243 d.
11e Prov. Given    3006 d.
11e Prov. Chateauroux    1065 d.
11e Prov. Bourges    2628 d.
11e Prov. Argenton    991 d.
12e Prov. Chateauroux    2611 d.
13e Prov. Chevrainvilliers    2863 d.
13e Prov. Argenton    991 d.
14e Prov. Chateauroux    1363 d.
14e Prov. Chateauroux    468 d.
14e Prov. Argenton    991 d.
15e Prov. Bourges    2628 d.
15e Prov. Chateauroux    1363 d.
15e Prov. Chateauroux    1090 d.

 

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.