ANTHONY PELLITTERI - 1e Internat. Barcelona 15.598 d.

Liefhebber: 

Onderwerp: 

‘If there was no Barcelona, why would you get out of bed in the morning?’ Deze spreuk sluit naadloos aan bij de filosofie van heel wat zwarefondliefhebbers. Barcelona heeft iets magisch, Barcelona intrigeert, Barcelona inspireert. Maar vergis u niet. De vlucht uit Barcelona heeft ook zijn duistere kanten. 

Anthony PellitteriHij kan meedogenloos hard toeslaan. ‘Barcelona can make you, Barcelona can break you.’ Of om het in het Nederlands te zeggen: Barcelona kan voor glorie zorgen, Barcelona kan jou ontredderd achterlaten. De hoge toppen en de diepe dalen zijn ongetwijfeld één van de redenen die de aantrekkingskracht van deze klassieker bepalen. 

Vrijdag 4 juli was het weer zo ver. Om 7u45 kreeg het konvooi van 15.598 duiven kans op eeuwige glorie voor de editie 2025. Toen al stond vast dat het een bijzonder zware editie zou worden. De wind blies de eerste dag uit noord(ooste)lijke richting. Daarnaast kregen de duiven te maken met een stevige mistralwind in de Rhônevallei en een tramontanewind in de streek rond Perpignan. We spreken hier over windsnelheden van circa 50 km/u waartegen onze gevleugelde vrienden dienden op te boksen. Aan bovenstaande ingrediënten voegen we graag nog een temperatuur toe van om en bij de 30 graden van bijna onmiddellijk na de lossing. We mogen met andere woorden spreken over een bijzonder zware editie van deze Spanjeklassieker. 

Het verbaasde ons niet dat er de dag van lossing geen enkele duif het thuisfront had bereikt, ook niet op de kortere afstanden. Op dag 2 opende Duitsland met een eerste aankomst. Maar voor wie dacht dat het snel beklonken zou worden, die kwam bedrogen uit. De duiven druppelden traagjes binnen. Na de middag kwam er een stroomversnelling en kon internationaal de vlucht tegen de avond gesloten worden. Barcelona sloeg met andere woorden opnieuw meedogenloos toe, maar zorgde met een heroïsche editie voor nieuwe superhelden.

De kleine mand zegeviert!

De grote winnaar van deze koninginnenvlucht is Anthony Pellitteri. Hij klokte zijn 1e ingegevene op zaterdag om 6u46. Met een snelheid van 985 meter per minuut of 59 kilometer per uur overklaste hij het hele konvooi. Anthony is een 46-jarige duivenliefhebber uit Rongy. Dit dorp ligt in het arrondissement Doornik op de grens van België met Frankrijk. Anthony woont er samen met Aurélie en heeft ook een 6-jarige dochter. Hij is van opleiding slager, maar dit staat door zware rugproblemen even op een laag pitje. Het duivengebeuren wordt te Rongy klein maar gezellig gehouden. Een kolonie van 20 vliegduiven en 50 jonge duiven huist onder de pannen. De focus ligt op het zwarefondgebeuren, wat gezien zijn ligging een logische keuze is. Daarnaast kiest Anthony voor het klassiek weduwschap met de doffers. Geen duivinnenspel met andere woorden.

De microbe kreeg Anthony van vader Phillipe, eveneens een gepassioneerd duivenliefhebber. De vader en zoon combinatie haalde veel plezier uit de duivensport, maar ook successen. Zo vlogen ze in 2005 naar de 1e Euroregio uit Bordeaux van maar liefst 12.000 duiven. Helaas sloeg door een aanslepende ziekte vorig jaar het noodlot toe bij Phillipe. Anthony is er nog steeds het hart van in. Deze overwinning is er dan ook eentje voor papa Phillipe, die hopelijk over de schouder meekeek.

B22-1112894 “RS 6”B22-1112894 ‘RS 6’

Je hebt maar één goede duif nodig om te winnen. Dat konden we op deze bijzonder zware Barcelona opnieuw vast stellen. Maar... het moet wel een hele speciale zijn. En Anthony heeft het geluk er zo eentje onder de pannen te hebben zitten. Deze driejarige doffer ging in 2025 voor het eerst naar Barcelona. Hij kon evenwel al serieus wat adelbrieven voorleggen. Zo lukte hij als jaarling twee degelijke resultaten op Agen en Narbonne. Als tweejarige etaleerde ‘RS 6’ zijn kunnen door op een zware Pau naar de 69e nationaal te vliegen. Het klapstuk kwam een aantal weken later met een 5e nationaal op een bijzonder moeilijke Narbonne. Met deze twee topprestaties klasseerde hij zich als 15e Nat. asduif zware fond in 2024. Anthony kreeg het niet over zijn hart om hem al naar het kweekhok te verhuizen. Het plan voor 2025 was bij aanvang duidelijk. Hij zou met ‘RS 6’ mikken op de titel van nationale asduif zware fond. De eerste beproeving zou Barcelona worden. ‘RS 6’ kende een rustige aanloop met enkele zware halve fondvluchten. Bourges, twee weken voor de inkorving van Barcelona, werd de laatste voorbereidingsvlucht. Hierna volgde een kuur tegen trichomonas en coccidiose om de duif tiptop in orde te krijgen voor de koninginnenvlucht. Het graan verrijkte Anthony veelvuldig met omega 3 olie en biergist. De dag van inkorving werd de motivatie nog wat extra aangewakkerd. De duivinnen kwamen op het hok samen met het nodige stro. Daarnaast monteerde Anthony een extra plankje voor de nestbak om het territorium groter te maken. Met deze ingrediënten vertrok ‘RS 6’ naar de klassieker uit Spanje.

‘RS 6’ zorgde voor een heroïsche thuiskomst. Zijn baasje stond net te telefoneren in de tuin. Na enkele eretoeren posteerde hij zich op de nok van het dak. Het koste Anthony toch wat moeite om hem naar de spoetnik te doen vliegen. De voorsprong was evenwel groot genoeg om de internationale titel uit Barcelona naar Rongy te vliegen. Daarnaast zal ‘RS 6’ voor heel wat podia zorgen komende winter. Hij vlagt namelijk af als ‘De Gouden Vleugel’ Brugse Barcelonaclub en is kanshebber nummer 1 op de titel van ‘Euro Diamond’. Naast bovenstaande titels vergeten we er ongetwijfeld nog een aantal. Laat ons dit een meer dan mooi alternatief noemen voor de asduiftitel die Anthony ambieerde. 

Anthony PellitteriDe afstamming van ‘RS 6’ mag meer dan gezien worden. Zijn vader 18-308 is een zoon van ‘De Van Eycken’, en tot nu de beste vliegduif die er in Rongy gevlogen had. Hij lukte onder andere een 11e nationaal Pau in 2022 en vloog 9 op 10 in de internationale krachtmetingen. Zijn vader ‘De Van Eycken’ was afkomstig van Robert Van Eycken. De moeder van 18-308 gaat terug naar de oude lijnen van Anthony en Phillipe. We vinden onder andere nog hun topper uit Bordeaux 2005 in de pedigree terug. De moeder van ‘RS 6’ is afkomstig van een lokale liefhebber, Serge Lejeune, die nu niet meer in de duivensport actief is. 

Op naar de toekomst

Met de heroïsche prestatie van ‘RS 6’ viel het doek over een bijzondere zware editie van de klassieker uit Barcelona. De kleine kolonie van Anthony uit Rongy ging aan de haal met de hoofdprijs. Genieten van deze prestatie, dat zal hopelijk voor de komende weken worden, wanneer het stof terug wat gaan dalen is. De voorbije dagen waren een meer dan stresserende rollercoaster van emoties. Wat de toekomst zal brengen? De komende weken brengen daarin wel extra inzichten. Wij willen Anthony en zijn gezin alvast bijzonder feliciteren met deze uitzonderlijke prestatie. Proficiat Anthony, je hebt deze overwinning niet gestolen. Maar ook proficiat Phillipe, een schitterend eerbetoon van een fenomenale duif!

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.