ADRIE, ERWIN & JOACHIM HOUMES - Gouden Duif-winnaar Nederland 2022

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Middelburg – De revelatie van seizoen 2022 mogen we wel zeggen, als we de totaalprestatie van Comb. Houmes & Zoon, of vader Adrie, zoon Erwin en kleinzoon Joachim, bekijken. Zeven provinciale overwinningen werden in 2022 hun deel en als klap op de vuurpijl was er natuurlijk het winnen van de Gouden Duif Nederland, een van de meest begeerde titels die men als duivenliefhebber op zijn palmares wil hebben. Maar voordat ik u een en ander ga vertellen over hun duivensportbeleving stel ik ze graag wat nader aan u voor. 

De liefhebbers

Adrie is 68 jaar en was werkzaam in de bouw als timmerman en later bij Defensie. Hij is sinds enkele jaren gepensioneerd. Adrie is geboren en getogen in Westkapelle en was daar samen met zijn maat Jaap Westerbeke al vroeg bezig met de duiven. In 1969 werd hij daar jeugdkampioen bij PV De Zwaluw. Duiven van o.a. Lou van Peenen (Delbar-soort) bevolkten toen het hok. In 1977 is Adrie verhuisd naar Middelburg waar hij nog steeds woont. In 1978 kwamen er daar de eerste duiven. Hij werd lid bij “De Telegraaf”, toen aangesloten bij de Bond van Zaterdagvliegers. Deze vereniging is na eenwording van de Zeeuwse Zaterdag- en Zondagvliegers in 1996, gefuseerd met buurtverenigingen uit Middelburg, Oost-Souburg en Vlissingen en zij vormen nu samen de grote vereniging “De Combinatie” te Middelburg. 
Adrie speelde in die beginjaren in Middelburg voornamelijk de programmavluchten maar hij durfde ook al eens een uitstapje te maken naar de fond en dagfond, hetgeen hem in 1984 de 1e provinciaal Bergerac en in 1986 de 1e provinciaal La Souterraine opleverde. Ook enkele asduiftitels werden gewonnen.
Erwin is 41 jaar en werkzaam bij een accountantskantoor. In 1992 is Erwin lid geworden, toen ook nog bij “De Telegraaf’. In dat jaar werd ook de 1e provinciaal Etampes jonge duiven gewonnen. 
Joachim is 14 jaar en studeert uiteraard nog. Hij is in 2019 lid geworden en frappant is dat in datzelfde jaar, net als bij het lid worden van zijn vader, weer een provinciale overwinning geboekt werd, nu vanuit La Souterrraine. Dat was geleden van 1992. Misschien kan er nog een van de familieleden lid worden, dan komt er wellicht weer een provinciale overwinning. Hoewel nodig is dat niet meer gezien het aantal provinciale overwinningen van de laatste seizoenen zonder dat een extra iemand lid werd. 

ZO WONNEN ZE DE GOUDEN DUIF
28.5 Pont St. Maxence 4955 d. 71, 25, 11
04.6 Fontenay-sûr-Eure 4410 d. 11, 1, 77
11.6 Clermont 4457 d. 56 , 6, 29
16.7 Le Mans 1878 d. 20, 52 , 12
27.8 Roye 4255 d. 5, 1, 18

De duiven 

Degenen die de goed verzorgde en informatieve blog van Erwin onder de naam “Bolier en Houmes, ijzersterke samenwerking” volgen weten dus ook dat er samengewerkt wordt met Jan-Jaap Bolier uit Scherpenisse. 
In de jaren ’90 namen Erwin en Jan-Jaap deel aan de Zeeuwse jeugdcompetitie en waren ze dus eigenlijk concurrenten van elkaar. Maar bij de contacten klikte het en een vriendschap was geboren. In 2008 kocht Erwin een bon van Jan-Jaap en werd het contact weer opgehaald. In 2013 werd dan het besluit genomen om met name in de kweek te gaan samenwerken.
Naast andere had Jan-Jaap ook duiven op het hok van Piet van de Merwe. Een doffer van Piet werd gekoppeld tegen “Red Princess”, een duivin van 2003 en de absolute stamduivin van het hok Bolier. Uit dat koppel kwam bv. “Bang Vosje 019” van 2006, een van de eerste waarmee de familie Houmes en Jan-Jaap gingen samen kweken. Ook NL07-322 “Sunflower” is een kleinzoon van “Red Princess” en vormde samen met NL11-435 “Elly” (Koen Minderhoud) een uitstekend kweekkoppel. En met die lijn deden dus ook de rode en vale kleuren hun intrede op het hok Houmes. In 2011 kwamen de eerste duiven van Koen Minderhoud naar Middelburg. Twee doffers waren er aangeschaft maar Koen gaf er nog een duivinnetje bij, de 11-435. Die kreeg later de naam “Elly”, ze kwam uit “Blue Power 202” x “Sproetje 001”, halfzus van de bekende “Geeloger” en werd een uitstekende kweekduivin. In 2012 werd weer bij Koen aangeklopt en werd er de NL12-1679687 “Finn” gehaald, een zoon van de “De Blauwe 170” x “Blauwtje 684”. Die doffer ontpopte zich al snel tot een van de belangrijkste pijlers van het kweekhok. Ook was er een koppel jongen of eieren besteld uit wat toen een van zijn beste koppels was, namelijk “Late Turbo 608”, 1e provinciale asduif dagfond, gekoppeld aan de 05-670, de best kwekende dochter van de stamduif “De 522”. Echter met dat broed ging het mis op het hok van Koen, maar de afspraak bleef staan. In 2013 werd dan uit dat koppel bij Koen de 13-910 “Liz” gehaald en die mag zeker als een van de stamduiven van de kolonie van de familie Houmes gezien worden. In 2017 gaf Koen, als dank voor een vertaalklusje, de duivin 17-369 “Sabine”, een laat jong, mee aan Erwin, dat was een dochter van “Nieuwe Turbo 705”. Ze werd moeder van o.a. “Celeste” en “Broken Leg”. Verder verhuisden er meerdere duiven van Jan-Jaap uit diens rode stam voor de kweek naar Middelburg en zelden werden er zo’n geslaagde kruisingen gedaan als die van de nakomelingen van de “Red Princess” van Jan-Jaap Bolier met de genoemde duiven van Koen Minderhoud. Zoals bijvoorbeeld het top kweekkoppel “Reno” x “Roxanne”. Zonder overdrijven mag hier gezegd worden dat de resultaten van de laatste jaren en de stijgende lijn daarvan, voor een zeer groot deel aan deze combinatie van duiven te danken is. Ze zijn wijlen Koen en Jan-Jaap dan ook zeer dankbaar.

Natuurlijk zitten Adrie, Erwin en Joachim niet stil. Vooruit kijken is de boodschap en diverse selectief aangeschafte toppers van andere hokken werden met succes ingebracht. Zonder volledig te zijn noem ik bijvoorbeeld “de Dochter 77” van combinatie de Ridder uit Arnemuiden, “Nynke” van Cees Schroevers eveneens Arnemuiden, “Nibali” van Hans Daane, “Thiago” van Fam. Eijerkamp met zijn duivin “Anouk”, dat zijn de ouders van de 2e provinciale asduif midfond in 2018 bij de Comb. Antheunisse. Een topduivin van Hok Huijsmans, genaamd “Farmergirl” die als vliegster furore maakte en ongetwijfeld zal worden ingekruist. Bij de verder bij dit verhaal gepresenteerde duiven met hun afstammingen zijn de belangrijkste stamduiven en bloedlijnen terug te vinden.
In 2022 zaten er 28 koppels vliegduiven, 16 koppels kweekduiven en er werden 60 à 70 jonge duiven gekweekt voor het spel en de aanvulling. 

Binnenzicht vlieghok.Verzorging en huisvesting

De duiven zijn gehuisvest bij Adrie in tuinhokken. Bij het vlieghok van de oude duiven ligt de bodem onder het maaiveld van de tuin. Maar het is vakkundig gemaakt en het is er droog met een prima hokklimaat. Adrie kan goed timmeren en weet de hokken zodanig in te richten met zitjes en plaatsjes die de territoriumdrift bij de duiven scherp houdt. De duiven hebben het er geweldig naar hun zin.
Bij de oude vliegduiven en de jonge duiven is de bodem het hele jaar bedekt met hennep-
strooisel. Bij de kweekduiven liggen er roosters op de bodem van het hok. De woonbakken en zitschapjes worden op alle hokken dagelijks schoongemaakt.
De doffers worden zolang ze op weduwschap zitten in hun bak gevoerd, maar er wordt ook een voerbak die op de vloer staat gebruikt om wat extra te kunnen voeren. De duivinnen die tijdens het vliegseizoen opgesloten zitten in een speciaal daarvoor gemaakte loketkast eten gezamenlijk in de voerbak op de vloer van hun verblijf. De mengelingen van Paloma en Beyers worden gebruikt. 
Uiteraard krijgen de duiven regelmatig een bad en worden ze luisvrij gehouden. Soms ook voor aanvang van de vluchten een product tegen luchtwegen infecties en een kuur tegen trichomonas, alleen indien nodig. Gedurende het seizoen soms ook een tablet tegen trichomonas. Bij de oude duiven zijn er naast de verplichte paramyxo-enting verder geen entingen of kuren, ook niet tegen paratyfus, gegeven. De jonge duiven hebben in 2022 tweemaal de paramyxo-rota-enting gekregen en ook nog eens alleen een paramyxo-enting. Wel regelmatig controle bij de Dierenkliniek Breda van Henk de Weerd en het daar gegeven behandeladvies opvolgen mocht er wat aan de hand zijn. 
In de winter komen de duiven, als het weer het toelaat, regelmatig buiten. 

ZO WERDEN ZE SUPERSTAR VAN HET JAAR
28.5 Pont St. Maxence 4955 d. 71, 25, 11
11.6 Clermont 4457 d. 56 , 6, 29
27.8 Roye 4255 d. 5, 1, 18

De spelsystemen

Met de oude duiven werd in 2022, zoals gebruikelijk in de laatste seizoenen, het dubbel weduwschap gespeeld. Bij koppels waar met name de duivin wat minder presteerde werd deze al snel thuis gehouden zodat in elk geval de doffer geen motivatie verliest als telkens bij thuiskomst van de vlucht de duivin er niet is. Vitesse t/m de dagfond werd gespeeld. Eind december werden de vliegers gekoppeld en die mochten een koppel jongen grootbrengen. De duivinnen werden weggenomen voordat ze weer gingen leggen, de doffers brachten dan nog een aantal dagen de jongen verder groot. Voor aanvang van de vluchten werden ze niet meer gekoppeld. Wel kwamen doffers en duivinnen een- à tweemaal per week bij elkaar. Voordat de vluchten begonnen werden ze een aantal malen vanuit verschillende plaatsen c.q. richtingen opgeleerd op Walcheren.

Bij het inkorven voor de vluchten kwamen de doffers en duivinnen altijd bij elkaar. De duur daarvan varieerde wel, alles naar inzicht van de liefhebber. In het begin van het seizoen is dat in het algemeen kort, later wat langer. Maar bij het inkorven voor de dagfond werden de duivinnen soms al rond de middag bij hun doffer gezet. Zoals beschreven bij de inrichting van het hok zijn er diverse zitplaatsjes aangebracht. Gedurende het seizoen werd daar soms ook nog een extra zitje aangebracht. Adrie houdt dan goed in de gaten welke doffers er dan op de juiste manier op reageren. De doffers trainden aan huis in het begin van het seizoen meestal eenmaal daags, later in het seizoen was dat tweemaal. 

De doffers werden in hun woonbak gevoerd met de Koopman all in one-mengeling van Beyers. Ze kregen ook nog wat extra in de voerbak op de vloer van het hok. Tovo en snoepzaad vormden het toetje na de maaltijd. Doffers die om de veertien dagen op de dagfond gespeeld werden kregen de eerste van de twee weken voor inkorven wat minder en in de week van inkorven werden ze ruim gevoerd. 
De duivinnen verbleven dus tijdens het weduwschap gedurende de dag in een loketkast. Ze werden tweemaal daags gevoerd in de gezamenlijke voerbak op de vloer van hun verblijf. Ze hebben dan ook de gelegenheid om te drinken De doffers zijn voor aanvang seizoen niet verduisterd. Bij de duivinnen is dat wel gedaan tot half april met een rolgordijn voor de loketkast. De duivinnen trainden eenmaal daags rond 18 u. Met de oude duiven is tussen de vluchten door de week niet gereden, behalve voor en tijdens de natourvluchten.

De natourvluchten worden graag gespeeld en de duiven werden daar goed op voorbereid. 
Eind juli werd de vliegploeg weer gekoppeld, en er werd voor gezorgd dat een deel van de vliegers op de eerste natourvlucht op eitjes zat. Het andere deel werd wat later gekoppeld zodat er verschillende nestposities op het hok waren. De volledige ploeg duivinnen werd ingezet alsmede verschillende doffers. Ook jonge duiven gaan mee op de natourvluchten. De ploeg oude voor de natour werd elke dag ’s morgens gelapt tot Neeltje Jans (20 km). Boven op deze training trainden de duivinnen aan huis ook nog eens, op zodanig tijdstip dat de doffers op nest zaten. Verder werden de duiven voor deze vluchten extra gemotiveerd door ze op de inkorfdag soms al vroeg, om 9 u., in de mand te zetten. Daarmee zullen ze dan in de reismand zeker drinken. De nestcyclus werd in principe niet onderbroken. Soms werd er wel een jong wat verkleind. Tegen de laatste natourvluchten werden de doffers vaak van het hok genomen waardoor de duivinnen extra fel zaten. Omgekeerd werd dat ook wel gedaan met enkele doffers. Tijdens de natour werden de duiven bijgelicht tot ongeveer 22 u. Met dit systeem werden ze al vele malen kampioen op de natourvluchten. 

Bij de jonge duiven werden de geslachten niet gescheiden. Omdat er in voorgaande jaren dikwijls af te rekenen was met nogal wat verliezen werd er in 2022 extra werk gemaakt van het opleren. Adrie heeft een karretje gemaakt voor achter de fiets waarmee hij manden kan vervoeren waar in totaal ruim 60 duiven kunnen. Vanaf begin mei is hij begonnen met de jongen hiermee weg te brengen naar verschillende plaatsen op Walcheren en Noord-Beveland, bijvoorbeeld Westkapelle, Kamperland e.d. Hij is er zelf ook lekker mee in beweging en buiten. Zo werden de duiven wel om en nabij twintigmaal opgeleerd. Ook werden ze nog meegegeven met de ‘opleerdienst’ van PV de Zwaluw te Westkapelle. Daarna gingen ze met de opleervluchten van de afdeling mee en waren ze klaar voor de vluchten. Tijdens de periode van de vitessevluchten voor de jonge duiven is er door de week niet meer mee gereden. Later tijdens de natourvluchten en midfondvluchten voor de jonge duiven werden met name de duivinnetjes die op nest zitten wel weggebracht samen met de oude duiven, zoals beschreven bij het spelsysteem natour bij de oude duiven. 
De jonge duiven trainden een keer per dag rond 9 u. ’s morgens. Na de training werden ze al snel weer binnen geroepen. Met de entingen van de jonge duiven, zoals vermeld bij ‘Verzorging’, zijn ze gevrijwaard gebleven van coli. De jonge duiven zijn verduisterd tot half juni en in augustus en september tot de laatste vluchten bijgelicht tot 22 u. Ze werden in twee ploegen gespeeld, deels op de jonge duiven vluchten en deels op de natour. 

Vlieghok voor de weduwnaars/oude duiven. Links daarvan twee kleine hokjes die als kweekbox dienst doen.Resultaten 2022
Gouden Duif Nederland

Het was Koen Minderhoud, destijds een trouwe deelnemer en bezoeker van de Gouden Duif-viering, die Erwin op deze mooie competitie heeft gewezen. In 2016 werd dan samen met Koen en enkele andere liefhebbers dit unieke duivenfeest bezocht. En vanaf die tijd zijn zowat alle Gouden Duif-vieringen bezocht. Toen de resultaten bij de Comb. Houmes de inmiddels bekende snel stijgende lijn begonnen te vertonen, hebben de mannen zich eens goed in de spelregels verdiept en reeds in 2020 (6e dagfond juni) en 2021 (5e snelheid aug./sept.) werden er trofeeën gewonnen. Dat smaakte natuurlijk naar meer en nu in 2022 overall Gouden Duif-winnaar Nederland. 
Uiteraard is het winnen van de Gouden Duif Nederland het hoogtepunt van seizoen 2022 voor Adrie, Erwin en Joachim. Ze deden dat met vijf vermeldingen. Hieronder de uitslagen en behaalde plaatsen waarmee ze deze prestigieuze titel hebben gewonnen. Van enkele van de daarbij genoemde duiven vindt u de foto en afstamming bij deze reportage.

11 juni 10e plaats op Breuil le Vert 4457 d. : 6e (2e get. Jesse), 29e (3e get. Broken Leg), en 56e (1e get. Farmer Girl). 
16 juli 11e plaats op Le Mans 1878 d. : 12e (3e get. Mirthe), 20e (1e get. Broken Leg), en 52e (2e get. Sven).
28 mei 10e plaats op Pont St. Maxence 4955 d. : 7e (1e get. Jesse), 11e (3e get. Broken Leg), 25e (2e get. Farmer Girl)
4 juni 10e plaats op Fontenay sur Eure 4410 d. : 1e (2e get. Farmer Girl), 11e (1e get. Jesse), en 77e (3e get. Vivian). 
28 augustus 2e plaats op Roye 4255 d.: 1e (2e get. Conny), 5e (1e get. Celeste) en 18e (3e get. Vivian). 

Aangezien de Gouden Duif-competitie om de aangewezen duiven draait rijst natuurlijk de vraag aan Adrie, Erwin en Joachim: hoe bepalen jullie welke duiven bij de eerste drie op de inkorflijst worden gezet?
Als volgt werd geantwoord: Bij de oude duiven werd uitgegaan van de beste duiven van de laatste seizoenen mits de vorm aanwezig is. In 2022 was die rol vooral weggelegd voor “Jesse” en “Farmergirl” die vaak als 1e en/of 2e getekende duif de strijd aangingen. De 3e getekende duif is er dan meestal een die een stijgende lijn in de prestaties liet zien op de voorgaande vluchten en verder gekozen wordt door goed observeren.
Op de natour werden de duiven dus dagelijks weggebracht. Voorheen werd dan wel gekeken welke als eerste over de antenne liepen en die werden dan vaak als aangewezen duif gespeeld. In 2022 werd dat anders gedaan. Rond de tijd dat de duiven van hun lapvluchtje moesten thuiskomen was Erwin of Adrie bij het hok om de duiven op te wachten. Niet alleen degenen die eerst arriveerden kregen altijd de voorkeur maar vooral de manier waarop ze thuiskwamen was grotendeels bepalend voor de keus. Dat wil zeggen dat de duiven die als een komeet het hok inschoten meestal de voorkeur kregen om als aangewezen duif te worden ingemand. Overigens waren dat vaak ook degenen die eerst over de antenne liepen. Goed observeren werkte dus.
Bij de jonge duiven is dat uiteraard wat moeilijker, maar jaloezie, eerste liefdes e.d. werden wel benut om duifjes die dat lieten zien als aangewezen duif in te korven. 

Uitslagen en kampioenschappen Samenspel West en Afdeling Zeeland

Naast de prima klasseringen bij de kampioenschappen was het meest in het oog springende resultaat natuurlijk de zeven provinciale overwinningen in 2022, een unicum in de Zeeuwse duivensport. Ik zet ze hierbij nog eens op een rij met de verder behaalde kopprijzen erbij. Deze uitslagen zijn representatief voor een heel seizoen uitermate sterk spel:

Fontenay sur Eure 4410 o.d.: 1e (Farmergirl), 6, 11, 15, 16, 36, 45, 47, 50, 51, 52, 77 enz. (41/33).
Issoudun 5358 d: 1e (Vivian), 22, 29, 65, 66 enz. (30/26). 
Roye 5977 j.d.: 1e (Alcaraz), 2, 3, 4, 5, 27, 30, 33, 36, 65, 76 enz. (30/27).
Pont St. Maxence 2644 j.d.: 1e (Joris), 2, 14, 16, 17, 22, 26, 41, 44, 45 enz. (30/29).
Quiévrain Natoer 4267 d.: 1e (Vivian), 2, 3, 9, 11, 13, 16, 54, 56, 91 enz. (42/34).
Roye Natoer 4255 d.: 1e (Conny), 3, 5, 6, 18, 22, 36, 49, 52, 57, 60, 72, 74, 88, 89, 94 enz. (40/30). 
Pont St. Maxence 2998 d.: 1e (Nynke), 2, 14, 16, 17, 22, 26, 41, 44, 45, 51, 59, 64 enz. (30/29). 

Naast de belangrijkste duiven die zorgden voor het winnen van de Gouden Duif stel ik nog graag enkele van de andere blikvangers van 2022 en/of beste duiven aan u voor. 
NL19-3905346 “Celeste”, een geschelpte duivin, vaak als aangewezen duif gespeeld, met een palmares waar op o.a.: Nat. Orleans 10333-10, Quievrain 4275-3, Roye 1061-2, Niergnies 2004-4, Roye 1379-8, Niergnies 2145-13, Breuil le Vert 1421-11. 
Haar vader is “Sunflower” (uit Bang Vosje 019 x Merckx duivin) van Jan-Jaap Bolier.
Haar moeder is “Sabine” (uit Nieuwe Turbo 705, Koen Minderhoud x Dtr. Harry, Jan Hooijmans) van Koen Minderhoud.
NL21-2104677 “Conny”, een geschelpte duivin, won o.a.; Roye 4255-1, Quiévrain 4275-2, Melun 9624-26, Fontenay 4410-15, Chateauroux 3671-24, Issoudun 5358-65, Morlincourt 3593-47 enz.
Haar vader is “Marijn” (uit “Finn”, Koen Minderhoud x “Dtr. 77” Comb. de Ridder).
Haar moeder is “Noemi” (uit “Bang Vosje 019” Jan-Jaap Bolier x “Liz” Koen Minderhoud) van Comb. Houmes. “Conny” werd 9e Generaal Asduif in Samenspel West 
NL21-1228052 “Nynke”, een blauwe duivin, rechtstreeks van Cees Schroevers. Ze won o.a. Pont St. Maxence 2988-1, Fontenay 4410-16, Grevillers 3555-47, Le Mans 1878-30, Pont St. Maxence 1150-23, Roye 1827-49, Quievrain 1798-53, Breuil le Vert 1421-53 enz.
Haar vader is “033 Mark” (uit Marquez/Rita x “Zus Pieter”) van Mark van den Berg.
Haat moeder is “Rosa”, 5e Asd. Midfond Afd. Zld in 2018 (uit “Golden Boy” C. Schroevers x “Britt” Comb. Meulmeester). “Nynke” werd 3e Generaal Asduif in Samenspel West in 2022. 
NL22-8501038 “Alcaraz”, een blauwe doffer. Hij won provinciaal Grevillers tegen 5977 duiven.
Zijn vader is de 21-309 “New Monty” van Jan Deliege (uit “Brother Monty” Deliege x “703 Hendriks”, Jo Hendriks en zn.).
Zijn moeder is de NL21-666 “Triple 6” van Comb. Houmes (uit 14-579 “Reno” x 14-572 “Roxanne”). 
NL22-2204231 “Joris”, een geschelpte doffer. Hij won provinciaal Pont St. Maxence tegen 2644 duiven.
Zijn vader is de 14-968 “Thiago” van Fam. Eijerkamp (uit 11-155 “Blauwe Jackpot” x 13-238 “Fantastic Euro”).
Zijn moeder is de 14-501 “Anouk” van Koen Minderhoud (uit 12-126 “Halfbr. Geeloger”x 13-680 dtr. stamduif “Blauwe 522”). “Joris” is volle broer van topduif “Jesse”.

Ook bij de kampioenschappen lieten ze zich uiteraard niet onbetuigd. Omdat er enkele vluchten werden verschoven naar de zondag, o.a. op de dagfond, komen niet al hun klasseringen volledig tot hun recht omdat ze als principiële liefhebbers niet op zondag klokken. 
Samenspel West 2022
Vitesse o.d. : Hok onaangewezen 2e, aangewezen 1e, totaal 1e. Asduif 1, 2, 4.
Midfond o.d.: Hok onaangewezen 4e, aangewezen 5e, totaal 4e. Asduif 2e.
Dagfond : Hok onaangewezen 31e, aangewezen 10e, totaal 16e. 
Vitesse j.d.: Hok onaangewezen 2e, aangewezen 2e, totaal 2e. Asduif 4e.
Midfond j.d.: Hok onaangewezen 28e, aangewezen 30e, totaal 30e. 
Natoer: Hok onaangewezen 1e, aangewezen 1e, totaal 1e. Asduif 2, 3, 6.
General: Hok onaangewezen 10e, aangewezen 3e, totaal 7e. Asduif 1e met NL21-2104689 “Broken Leg”
Afdeling Zeeland 2022
Vitesse o.d.: Hok onaangewezen 6e, aangewezen 1e, totaal 1e. Asduif 2, 6, 10. 
Midfond o.d.: Hok onaangewezen 3e, aangewezen 7e, totaal 4e. Asduif 2e.
Dagfond: Hok onaangewezen 81e, aangewezen 29e, totaal 52e. 
Vitesse j.d. : Hok onaangewezen 8e, aangewezen 15e, totaal 11e.
Kampioenschappen Midfond j.d. en Natour zijn provinciaal niet gespeeld wegens vogelgriep. 
Generaal: Hok onaangewezen 20e, aangewezen 4e, totaal 10e. Asduif 5e met NL21-2104689 “Broken Leg”. 

Op dit hoekhok zitten rechts de jonge duiven en links is een vlieghok voor de oude duiven, daarachter in de hoek is het kweekhok.Een greep uit de beste prestaties van de laatste jaren

In 2016 Hok- en Asduif kampioen natour in Samenspel 7. 
In 2018 Hokkampioen natour Afdeling Zee-
land. Dagfond Hok onaangewezen 1e Afdeling Zeeland. FZN 1e Gouden Crack Dagfond Afdeling Zeeland met “Aidan”.
In 2019 Samenspel West dagfond Hok onaangewezen 1e, in Afdeling Zeeland was dat 3e. Samenspel West midfond j.d. Hok onaangewezen 1e. NPO La Souterraine 2442-1, in Sector 1 was dat 2e tegen 11959 duiven. Ze wonnen ook provinciaal Orleans tegen 2620 j.d. maar tevens ook de 1e prijs in Sector 1 tegen 10333 duiven.
In 2020 in Samenspel West midfond o.d. Hok onaangewezen 1e, dagfond Hok totaal 1e, in Afdeling Zeeland midfond o.d Hok onaangewezen 1e. FZN 1e Gouden Crack Dagfond Afdeling Zeeland met “Roan”. 
In 2021 in Samenspel West midfond o.d. Hok totaal 1e. Midfond j.d. Hok totaal 1e. Natoer Hok totaal 1e. Afdeling Zeeland Midfond j.d. Hok totaal 1e.
In 2022 dus 7 x 1e provinciaal en winnaar Gouden Duif Nederland. 

“Gewoon zo voortdoen”, lijkt mij hier wel op zijn plaats.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.