WIJNAND DE BRUIJN-VAN REET - 1e Nat. Chateauroux 22.476 jonge

Onderwerp: 

Balen – Voor de nationale winnaar Chateauroux jonge duiven zetten we koers naar de tandem Wijnand De Bruijn-Van Reet in Balen op de grens van de provincies Antwerpen en Limburg. Wijnand is nu 79 jaar oud en hij was de oprichter van de firma Dopharma. 

Met een duif om 12.37.00 u en aan 1982,93 m voor een afstand van 549,272 km werden ze niet alleen de nationale winnaar tegen de 22.476 jonge duiven maar hadden ze tevens de snelste duif van het totale contingent van 33.056 Chateaurouxduiven.

De ruggengraat van de kolonie wordt gevormd met duiven van Peter van de Merwe, Dordrecht; Willem de Bruijn, Reeuwijk en Karlo Van Rompaey, Sint-Truiden. 

De hokken in Balen.Eerder al had Wijnand De Bruijn zich in de picture gespeeld met 1e Nat. Argenton oude duiven, 2e Nat. Bourges oude duiven en 1e en 2e Prov. Bourges jonge duiven. Voor Chateauroux hadden ze 27 jonge duiven en 1 oude duif in de korf. Het is de 7e getekende jonge duif die de nationale overwinning voor haar rekening neemt.
In twee rondes werden er 160 jonge duiven gefokt. De jongen werden goed opgeleerd en na de 3e Momignies werd de schuifdeur ingevoerd. De jongen worden iedere dag weggevoerd tot 40 à 60 km en doffers en duivinnen vliegen afzonderlijk. Bij heet weer worden ze om 7 u gelost, bij normaal weer om 8.30 u. Wanneer de jongen weggevoerd werden dan trainen ze niet meer aan huis. De ene week vliegt de 1e ronde de grote halve fond en de week nadien Soissons de volgende week vliegt de 2e ronde de grote halve fond en de week nadien Soissons.

De jongen zitten op weduwnaarshokken waarvan de nestbakken open staan. Bij de inkorving komen ze van 13 u tot 18 u samen. Ze krijgen geen nestschotel maar wel tabakstelen waarmee volop genesteld wordt. In de groep jonge duivinnen zitten ook wel enkele oude duivinnen. Na aankomst van een wedstrijd blijven ze samen tot zondagmorgen. Dit systeem brengt succes in Balen en jonge duiven hebben meer tijd nodig om er aan te wennen zegt Wijnand.

Vleugel van de winnares B19-6045981 “Yolanda”.De nationale winnares is “Yolanda” B19-6045981. Zij is een duivin van de 2e ronde en werd na haar prachtprestatie meteen op het kweekhok gezet. Het is een eerder klein duivinnetje dat goed gebouwd is en ze heeft twee pennen gestoten. Op het hok is het een pittige tante en als een speer kwam ze op haar hok toegeschoten. Ik zag een schaduw en ze zat al binnen, zegt Wijnand. Ze vloog in haar carrière 3x Momignies, 2x Soissons, een paar keer Chevrainvilliers.  Chateauroux was haar eerste wedstrijd op de grote halve fond.
Ze is een dochter van NL15/1707236 - Willem de Bruijn (“Garmin” NL11/1742241 x “Jasmijn” NL08/1543405) x “Hattrick-Prima Dora” B16/2206146 - Karlo Van Rompaey (“Hattrick” B14/2048151 - 1e Nat. Bourges 14.449 jaarse 2015 x “Prima Dora” B13/5008346 - 1e Nat. Bourges 18.864 oude 2015).

Na aankomst van een wedstrijd wordt er twee dagen een jongeduivenmengeling + 25% Zoontjensmengeling gevoederd, en “Recharge” of recuperatieproduct van Belgica de Weerd wordt eveneens over het voeder verstrekt. Daarna wordt er overgeschakeld op jongeduivenmengeling + 25% weduwnaarsmengeling. Eenmaal per week worden er multivitamines + mineralen verstrekt.
Dit seizoen werden de jonge duiven 2x behandeld tegen trichomonas, tegen de luchtwegen werd er nog niks ondernomen. “Medicamenten mag je wel verkopen maar er zelf niet van vreten,” zegt Wijnand met een knipoog!

Wijnand De Bruijn: “Een duif met een perfecte bouw is een duif die als een boot in de hand ligt en je mag geen borstbeen voelen. Ik hou van een duif met een zachte pluim en vitamines zorgen mede voor een “goede pluim”. Ik hou ook van een duif die naar beneden kijkt en een goede vleugel zegt me ook wel wat. Maar het kopje is het belangrijkste van allemaal.
Op het hok moet er heel veel lucht zijn en daarvoor zorgen de buitenvolières. De hokken staan altijd open en de duiven kunnen binnen of buiten slapen. De hokken worden ook regelmatig onder handen genomen met de stofzuiger. Ze  hebben een plankenvloer en winter en zomer staat de vloerverwarming aan.
De mand is de echte “selecteur” en een zieke duif is hier een dode duif!”

De volgende opdracht van deze vliegploeg is toekomende week Soissons en dan gaan ze daarna nog eens de mand in voor Argenton.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.