VANOPPEN-LUYTEN – 1e Nat. Bourges 7.416 oude

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Herk-de-Stad – In Herk-de-Stad werd bij de tandem Vanoppen-Luyten afgelopen weekend de nationale driekleur voor de derde maal in de carrière bovengehaald. Eerder wonnen ze de 1e nat. Issoudun 2013... 1e nat. Argenton 2013... en nu de 1e nat. Bourges oude duiven. Een topkolonie voor wie een nationaal winnen een fluitje van een cent lijkt !

De tandem Vanoppen-Luyten wordt gevormd door Patrick (50) en Niels Vanoppen (25) en Carlo Luyten (52). De bloedlijn van het “Diamantje” loopt als een gouden draad door hun kolonie en de winnares is een kleindochter van deze topduivin.

Ze is ook voorouder van 3 van de 5 duiven die top 10 nationaal winnen bij de oude duiven. Andere inbreng kwam er van Irene Beelen, Mehaigne... J-L-N Houben, Itegem... Yves Vandepoel, Geetbets... Jos & Jules Engels, Putte... Gaston Van de Wouwer, Berlaar... en heel wat “Kannibaal” van Dirk Van Dyck, Zandhoven. Ze hadden 30 oude en 21 jaarse in de korf en het is de 1e getekende oude die de vlag aan de mast hing. Zij werd geklokt om 13.06.56 u voor een afstand van 473.130 km en aan 1404,2244 m en daarmee vleugelde ze 7.416 oude duiven in het verlies.
Er werd gestart met 95 oude en jaarse duiven. Patrick, Niels en Carlo spelen sinds 5 jaar het “chaos-systeem” alleen met duivinnen. Dit betekent dat de duivinnen nooit een nestje krijgen. Bij thuiskomst van de eerste Momignies gaat voor het eerst de schuifdeur open en ze mogen dan hun partner kiezen. De ochtend van de inkorvingdag wordt er nog getraind... de duivinnen lopen binnen... krijgen te eten en worden dan 3 à 4 uur met hun partner in hun woonbak opgesloten. Wil men voor een wedstrijd nog eens alle registers open trekken... zoals voor Bourges... dan gaan alle woonbakken open. De duiven zijn dan zeer hevig en dan heb je de perfecte chaos op het hok. Het gebeurt meermaals dat er twee tot drie duivinnen in dezelfde woonbak springen... en dan moet de melker in de buurt zijn om ongelukken te voorkomen.

De winnende duivin is de “Monlucina” B14/2111306. Zij won eerder al de 7e nationaal en de 1e provinciaal Montlucon 2016. Het is een duivin uit de kleine middelmaat maar ze heeft een goede balans. Ze heeft een goed geventileerde vleugel... een zachte pluim en een perfecte bouw. In de aanloop naar de inkorving van Bourges heeft ze weinig wedstrijden gevlogen en de week voor Bourges bleef ze thuis. Tegen alle theorieën in worden de duivinnen hier niet iedere week ingekorfd. Een duif moet monter en fris aan de start van een wedstrijd komen en dan heb je kans op slagen.
Vanaf thuiskomst van een wedstrijd krijgen de duivinnen een zelf samengestelde basismengeling tot dinsdagavond. Op woensdag wordt het 1/2 “Vlieg” + 1/2 “Turbo Energy” aangevuld met 2 gram gesneden Chileense Walnoten. Op donderdag wordt het dan 100 % “Turbo Energy” met nog iets meer walnoten.
Al meerdere jaren krijgen de vliegduiven geen antibiotica meer toegediend. Tegen tricho en luchtweginfecties wordt er niet specifiek behandeld. De duiven krijgen een zelfgemaakte “soep” van ajuin + look + jodiumpreparaat + oregano en daarmee kunnen ze het blijkbaar heel goed stellen. De duivinnen verblijven altijd in de volière en van luchtweginfecties hebben ze evenmin last.

Patrick, Niels en Carlo, knap gedaan en een dikke proficiat !

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.