THIBAUT-BOONS - 1e & 3e Nat. Argenton 21.915 jonge

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Sombreffe – Voor de nationale winnaar jonge duiven Argenton ging het afgelopen weekeinde richting Namen. De tandem Thibaut-Boons uit Sombreffe geldt al jaren als een van de beste hokken op de halve fond in Wallonië. Ook in de nationale kampioenschappen zijn ze een vaste waarde. Ze lukten bovendien een knap seizoen 2017 met als bekroning de nationale zege uit Argenton.

Met een duif om 16.03.46 u voor een afstand van 492.944 km en aan 1355,11 m werden ze de nationale winnaars tegen 21.915 jongen maar ze hadden tevens de snelste duif van het totale contingent van 25.927 Argentonvliegers. En om het succes compleet te maken slepen ze ook nog de 3e prijs nationaal in de wacht ! Zowel de nationale winnaar als de 3e prijs nationaal hebben voor 50 % origine Gaby Vandenabeele. Ze hadden 6 oude en 24 jongen in concours en het zijn  hun 5e en 11e getekende die 1 en 3 nationaal voor hun rekening nemen.

Jean-Marc Thibaut (47) is zelfstandig gerant in het Aveve-center in Sombreffe. Hij bouwde zijn kolonie op met duiven van Gaby Vandenabeele, Dentergem... Pros Roosen, Kermt... Deno-Hebots, Leefdaal en Etienne Derauw, Lebbeke. Hij heeft reeds meerdere provinciale overwinningen op zijn palmares, met ook nog de 1e semi-nat. Jarnac, maar er ontbrak nog een nationale overwinning. Dit hiaat werd nu weggewerkt met de nationale zege uit Argenton.
De tandem Thibaut-Boons kwam aan de start van het seizoen met een ploeg van 25 doffers en 25 duivinnen die op totaal weduwschap gespeeld werden. Er werden 70 jonge duiven gefokt waarvan normaal alleen de duivinnen op de nationaals gespeeld worden. Het seizoen 2017 maakte een uitzondering op de regel en nu werden er 7 doffers en 28 duivinnen gespeeld.

De jonge duiven werden verduisterd van 1 maart tot 25 juni en worden daarna bijgelicht tot einde seizoen. Doffers en duivinnen werden op 15 juli gescheiden en vanaf dan op de schuifdeur gespeeld (alleen met jonge partners). De duivinnen zitten op een hok met kapelletjes... de doffers op een hok met woonbakken. Er zijn ook wegkruipbakjes voorzien die geopend worden wanneer doffers en duivinnen samen komen. Bij de inkorving komen doffers en duivinnen zo’n 4 uur samen. Na aankomst van een wedstrijd blijven ze samen tot de volgende morgen. De jongen worden tweemaal per week weggevoerd en in groep gelost op 40 km.
De winnares is “Thiam” B17/1143246 en ze heeft momenteel nog geen pennen gestoten. Het is een mooi blauw duivinnetje met zeer soepele vleugel dat bij de aankomst van Argenton zeer vlot binnenliep. Ze kwam precies uit de lijn die de Limburgse duiven altijd volgen en meteen was het duidelijk dat het een kopduif zou zijn. De duif die de 3e nationaal wint is de B17/1143267 en zij maakt het succes compleet. Als voorbereidende wedstrijden werd er 5x vitesse, 6x 250 km, Toury, vitesse, Bourges en Chateauroux gevlogen.
Bij aankomst van een wedstrijd wordt er sportmengeling gevoederd en zijn er elektrolyten in het drinkwater. Daarna wordt er overgeschakeld op “Gerry Plus Black Label” en de laatste zes maaltijden wordt het dan sportmengeling + Energy Van Versele.
Wat de medische begeleiding betreft wordt er ook goed naar het bord gekeken. Trichomonas wordt aangepakt met de fameuze “gele druppels”... telkens op de dag van de inkorving. Tegen de luchtweginfecties wordt er 1x per maand gedurende drie dagen behandeld.
Het seizoen, dat al goed was, kan met de nationale zege uit Argenton zeker niet meer kapot. Maar op Chateauroux van 9 september komen ze nog een laatste keer in de arena... in de “winning  mood” !

BE17-1143246

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.