T. KOELE & ZOON - 1e, 2e en 3e Internat. Barcelona 17.109 d.

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Wezep, een dorp aan de rand van de Veluwe in de Nederlandse provincie Gelderland. Hier werd afgelopen weekend de mooiste tiercé gewonnen die er in duivenland te winnen valt: 1, 2 en 3 internationaal Barcelona! Tijmen (69) en Willem (39) Koele wonnen deze natte droom van iedere marathon-speler, een overwinning die weerklank vindt van Spitsbergen tot Nieuw-Zeeland, van Tokio tot Parijs. Een dergelijke prestatie laat niemand met een duivenhart onberoerd.

Primus Inter Pares was de officiële kloktijd  van “De 85” (NL20-1239585, vloog eerder 113e Bergerac 10.283 d. en 300e Châteaudun 5.269 d.) 2:58:33 u, goed voor 1.336,86 m/m en de eerste plaats internationaal. (In NL wint Sil van Vliet, daar wordt een andere berekening toegepast voor de neutralisatietijd dan internationaal.)
Het feestje was echter nog niet compleet. NL21-1659731 werd 2e (693e Internat. Barcelona 16.561 d. 2023, 190e Ruffec 2408 d. en 46e Bergerac 2898 d.) en de derde plaats was voor NL20-1102457 (119e Internat. Barcelona 16.561 d. 2023, 12e Périgueux 2585 d.). Samen zorgden ze dus voor een overwinningsfeest in Wezep, en dan moest Oranje ’s avonds nog spelen tegen de Turken.
De pedigrees van deze drie musketiers lezen als een “who’s who” in marathonland. Jan Ouwerkerk, Eijerkamp, Henri Hoeks, G.J. van Gilsteren, Gebr. Bruggeman, Comb. Van Schijndel, Jelle Jellema en Arjan Beens. Vooral deze laatste is zeer prominent aanwezig op de stambomen. Arjan bezit immers niet alleen topmarathonduiven, hij is tevens een goede vriend van Willem.
Tijmen, reeds lang pensioengerechtigd, en zoon Willem, zelfstandige met een administratiekantoor, spelen al 20 jaar samen met de duiven. Tijmen kreeg de passie mee van vader en deze duivengenen werden doorgegeven aan zoonlief Willem. Sinds 2010 spelen ze marathon en nu voor het vierde jaar Barcelona. Wat ze doen, doen ze goed, in 2018 werden ze Nationaal kampioen marathon.
Vader legt zich toe op de dagfond. Voor zijn gezondheid is het beter dat hij ’s avonds met een gerust hart in bed kan kruipen. Zoon Willem bekommert zich dan weer om de marathon. Zo spelen vader en zoon op één adres, onder één naam, maar met twee verschillende hokken/ploegen.
Pa begon het seizoen met een 60 vliegers op totaal weduwschap, maar we zijn natuurlijk hier voor de ploeg van Willem. Hij vatte het seizoen aan met 60 duiven (30 jaarse en 30 oude) waarvan er nog 24 jaarse en 24 oude overblijven. Deze ploeg wordt op de marathon op nest gespeeld.
Willem heeft 25 kweekkoppels waaruit hij 200 jongen per jaar kweekt. Dit grote aantal is nodig omdat hij en velen in zijn ruime regio enorme verliezen kennen op de jonge duivenvluchten. De doffers gaan iedere week mee, de duivinnen in principe ook. Eind april, begin mei worden ze gekoppeld en dan kan het natuurlijk gebeuren dat een duivin al eens een vlucht moet overslaan i.v.m. leggen.
Tijdens het seizoen wordt er af en toe eens gereden en tussen de zwaardere vluchten door vliegen ze wat vitesse. Vier weken geleden (7 juni) ging een deel van de Barcelonaploeg nog mee op Ruffec (830 km), de uitslag mocht gezien worden met 5-23-46e NPO 2408 d. (18/34).
Koopman All-in-one van Beyers is het standaardvoer is Wezep. Tijdens het vliegseizoen wordt er opgevoerd met vetrijk voer van Matador (Energy+). Voor de vlucht krijgen ze nog wat grit en vitamines, verder zit er genoeg in de twee voermengelingen die gebruikt worden.
Bij thuiskomst terug “Koopman” en zuiver water. Twee weken geleden werden ze nog ontsmet bij thuiskomst, dan wordt er BS en andere zuiveringsproducten toegediend.
Dierenarts van dienst is Robert Kasperink, regelmatig wordt er ter controle op consultatie gegaan en indien nodig natuurlijk ingegrepen. Zo werd er vrijdag, zaterdag en zondag voor Barcelona nog drie dagen iets van Belgica de Weerd gegeven tegen de koppen.
Vanuit het huiskamerraam zat Willem te letten toen hij plots een duif zag thuiskomen. Een jaarling van Bressols dacht hij nog. Winnaars verrassen nu eenmaal wel vaker hun baasje. Niets was echter minder waar, het was er eentje van Barcelona. Vader werd wakker gemaakt en stilaan begonnen de heren te beseffen wat er aan het gebeuren was.
De derde duif bleef hatelijk lang rondfladderen alvorens binnen te duiken, de winnaar gelukkig niet. De eerste duif zag er goed uit maar had duidelijk een Barcelona in de vleugels, de tweede duif zag er splinternieuw uit en de derde was duidelijk heel diep moeten gaan. Drie verschillende duiven, alle drie de wedstrijd anders beleefd en verwerkt maar wel samen 1, 2 en 3.
De toekomst van geen van de drie is al zeker. Veel zinnigs kan hier momenteel nog niet over gezegd worden. Wat wel met zekerheid mag verkondigd worden is dat deze twee melkers en deze drie duiven een prestatie hebben neergezet voor de geschiedenisboeken. Top 3 vliegen op Barcelona Internationaal... het overkomt mij niet zo vaak, maar woorden schieten mij tekort, de superlatieven zijn op. Kan iemand mij vertellen, is dit ooit gebeurd? Uniek!


NL20-1239585 “De 585”

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.