PHILIPPE DEU - 1e INTERNAT. BARCELONA 25.348 d.

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Nieurlet Nieurlet (Fr.) - Het is een gemeente in het Franse departement Pas-de-Calais... men telt er 454 inwoners... en ze maakt deel uit van het arrondissement St.-Omer. Het dorp had in een ver verleden de Vlaams klinkende naam Nieuwerlede. Zoek je inspiratie voor een leuke vakantie dan ben je in Nieurlet aan het goede adres staat er in de vakantiebrochures te lezen.
Met lichte tred trokken we dus naar Frans-Vlaanderen maar amper hadden we de Vlaamse naamborden goed gelezen of de hemelsluizen werden opengedraaid. De regen viel met bakken uit de hemel en de laatste 30 kilometer van het 200 km. lange traject moesten langs veredelde landbouwerswegen. Maar voor een West-Vlaming was het echt een aparte beleving. Nooit gedacht dat dit stukje Vlaanderen zo mooi zou kunnen zijn. Het was thuiskomen in een vertrouwd landschap... met vertrouwde namen... vertrouwde boerderijen... vertrouwde mensen. Ik ga er nog terug...
En wanneer Internationaal Barcelona dan ook nog door een kleine melker gewonnen wordt... dan doet dat toch iedereen een beetje goed aan het hart. Een kleine melker die deze morgen vroeg zelfs met een beetje tegenzin uit zijn bed "kroop".  Met een beetje geluk zouden een paar prijsjes zijn deel worden... "want vergeet toch niet dat het Barcelona is"... kreeg ik deze morgen in mijn oor gepind toen ik durfde opperen dat de duiven er toch niet zo goed doorkwamen !
Het goot water maar de zon scheen van haar beste kant aan de Route de Bergues 1c in Nieurlet ! De familie Deu beleefde de mooiste dag uit de carrière... zeg maar de mooiste dag van hun leven ! Zaken waar ze nog nooit bij stil gestaan hadden werden plots deel van hun leven ! Keivroeg pakken op Barcelona... Barcelona winnen... kopers die met blanke sabel slag leverden om de Barcelona-winnaar... hun kampioen ! Eenvoudige jongens maar hun huishouden ging nu gewoon over kop... en het kleine ukkie kreeg zijn fruitpap binnengelepeld op de moederschoot te midden drukdoende duivenmelkers. Maar iedereen bleef lachen...

Kleine melker

Het wordt meteen duidelijk dat we in een echte duivenmelkersfamilie aanbeland zijn ... niet minder dan 8 broers, nonkels en neven hebben er de duivenmelkerkiel omgord. De man die bij de Barcelona-winnaar 2012 het vuur aan de lont stak was broer Dimitri. Hij speelde er met duiven van 2001 tot 2005 en zijn broer Gregory leerde daar toen de eerste knepen van de stiel.
Dimitri trouwde... verliet het ouderlijk nest... en in 2006 nam Gregory de hele duivenhandel over. Vader Philippe vond de duivenliefhebberij toch ook niet zo kwaad en korte tijd daarna kreeg de duivenkolonie vader en zoon aan het roer. Maar het moet gezegd... Gregory is de patron.
De basis van de kolonie werd gehaald bij voornamelijk lokale kampioenen als daar waren Jo Baillard, Saint-Momelin ... Francis Brioul, Saint-Omer ... Christian Devalle, Norpenne... uit de combinatie Daniel Darras x Roger Sinécourt... en Gaby Vandenabeele, Dentergem als grote naam in deze kleine kolonie.
Begin dit seizoen kwamen Philippe en Gregory aan de start met een ploeg van 18 oude en 16 jaarse weduwnaars en 40 jonge duiven. De eerste koppeling vond plaats begin december en het merendeel van de koppels trok twee jongen groot. De tweede koppeling volgde begin april en toen werd er nog tien dagen gebroed. Tussen de buien door werd er gestart met opleren... een viertal keren met de wagen op stap... en vervolgens Morlincourt... Clermont ... Nanteuil... Chateaudun ... Issoudun ... Riom ... en dan de grote oversteek naar Barcelona (1043 km). De laatste jaren wordt er nog uitsluitend zware fond gespeeld.
Het voederritueel wordt heel sober gehouden. Er wordt 's morgens en 's avonds 2 lepels sportmengeling in het voederbakje geserveerd... echt opvoederen wordt er niet gedaan. Tussendoor gaat er ook nog eens biergist over het voeder en vitamines in het drinkwater.
Voor de eerste koppeling werd er vijf dagen tegen trichomonas behandeld via het drinkwater. Tijdens de daaropvolgende maanden werd er nog tweemaal behandeld met Spartrix. Luchtwegeninfecties zijn hier nog steeds de nobele onbekenden en daartegen werd er nog nooit behandeld.
En zijn "Barcelona" F07/382176 is inderdaad "un beau pigeon"... ondertussen twee pennen gestoten... goed gespierd... een kop met uitstraling... en een nerveuze duif ! Maar bovenal schreef hij met enorm veel panache de internationale overwinning uit Barcelona op zijn naam.
Het was in de buurt van 5.40 u toen Gregory uit zijn bed stapte en meteen door de gleuf van het opgetrokken rolluik naar buiten keek. Hij wreef zich tweemaal in de ogen want op de nok van het dak zat daar toch wel een duif in zijn eentje te wachten op wat er gebeuren ging.
Meteen was hij klaarwakker... hij herkende direct zijn "Barcelona" (die toen nog zijn "Marseille" noemde)... en deze klepper liep vrij vlot binnen. De klok wees 5.50 u ... er kwam 1801,62 m achter zijn naam te staan ... en vrijwel meteen was duidelijk dat deze Barcelonavlieger  in de running was voor de internationale overwinning.
En toen brak het feest los in Nieurlet !!!

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.