LUC ODEURS - 1e Nat. Barcelona 6179 d.

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Ordingen, Sint Truiden – Voor de nationale winnaar 2020 van Barcelona moesten we richting Ordingen. Dat is een Haspengouws dorp op 4 kilometer ten oosten van Sint-Truiden. Met een duif op zaterdag om 14.41.31 u voor 1105,200 km en aan 811,74 m werd Luc Odeurs (50) de nationale winnaar tegen 6179 oude duiven.

Luc is leraar in het secundair onderwijs.
Hij bouwde zijn kolonie op met duiven van Chris Hebberecht, Evergem en de winnares is een inteeltproduct maar de topduif “Pancho”. Verder kwamen er nog duiven van zijn schoonvader Jos Cleeren, Zepperen en Luc Herbots, Zepperen. Het is zijn eerste nationale overwinning uit de carrière. Provinciaal speelde hij zich heel vaak in de toptien maar een nationale overwinning is  uiteraard een dikke kers op de taart. Een dikke bonus is ook dat deze duivin de “Gouden Vleugel” van de Brugse Barcelonaclub zal winnen. Hij had 10 duiven in de korf voor Barcelona en het is de 1e getekende die de nationale overwinning op haar palmares schrijft.

Luc kwam aan de start van het seizoen 2020 met een ploeg van 23 weduwnaars, 8 duivinnen die op een nestpositie gespeeld worden en slechts 23 jonge duiven. De doffers worden op het klassiek weduwschap gespeeld en hebben in maart 5 dagen gebroed. De duivinnen hebben in maart 1 jong groot getrokken en drie weken voor Barcelona werden ze opnieuw gekoppeld zodat ze op 8 dagen broeden in de mand gingen voor Barcelona.

De nationale winnares is het “Nationaaltje” B15/2178361 die op 8 dagen broeden naar de Costa Brava gestuurd werd. Het is een zwart witkopje en het is mijn beste duif zegt Luc. Zij won de 7e prov. Agen 2016 en 17e prov. Agen 2017. In 2018 klasseerde zij zich halfweg de prijzen op Barcelona en in 2019 won ze per tiental op Barcelona. Ze heeft nooit gemist en de 1e nationaal Barcelona is natuurlijk de kroon op het werk. Het is een duivin uit de middelmaat maar een sterk duivinnetje dat ook heel zenuwachtig is. Zij kwam perfect uit de richting en gaat normaal als een raket door het open venster binnen. Deze keer was ze een beetje van slag en ze verdeed nog 3 minuten boven op het dak. Maar ook met dat kleine foutje kon de nationale zege haar niet ontsnappen.
Als voorbereidende wedstrijden vloog ze Chimay, Soissons, Sourdun, Melun en Chateauroux. De week voor Barcelona werd ze nog eens “gelapt” in Houfalize in vogelvlucht zo’n 70 kilometer. De duiven trainen normaal 1x per dag en er wordt vlot een uur gevlogen.
Na aankomst van een wedstrijd vinden de fondvliegers Gerry Plus in hun voederbakje en er zijn elektrolyten in het drinkwater. Luc voedert met de lepel en het wordt rui + Gerry Plus tot vier dagen voor de inkorving. De laatste vier dagen wordt er dan sportmengeling verstrekt. Maar in Ordingen betekent Barcelona het einde van het seizoen 2020.

De medische begeleiding wordt hier heel beperkt gehouden. Om de 5 à 6 weken krijgen de duiven 1/4 Flagyl tegen trichomonas toegediend. Tegen de luchtweginfecties werd er tot op heden niets ondernomen. Bij verwondingen aan de ogen, en dat is meestal bij de doffers worden er oogdruppels toegediend. Er gaan 1x per week vitamines in het drinkwater.

Bij Luc Odeurs krijgen de oude duiven maar één kans en dat is goed presteren op Barcelona. De jaarlingen gaan naar Narbonne en het is wenselijk dat ze dan prijs vliegen maar fit thuis komen is voor hen ook al voldoende.

Luc een dikke proficiat! Je seizoen afsluiten met de oude duiven met een nationale overwinning op Barcelona dat is kunnen!


B15-2178361 “Het Gouden Witkopje”

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.