LEON ROKS - 1e Internat. Barcelona 17.094 d.

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Standdaarbuiten – Barcelona 2017 is me even een ‘vluchtje’ geweest. Toen op zaterdagmorgen 8 juli de eerste aankomsten in de voorvlucht zo lang op zich lieten wachten zal bij velen de gedachten al opgekomen zijn dat deze Barcelona wel eens ‘fout’ zou kunnen gaan verlopen en de duiven het superzwaar zou krijgen. 

Toen we op vrijdag naar de website van ‘Meteotines’ keken zagen we op een kaart dat de temperatuur in Frankrijk dieprood kleurde oftewel fiks boven de 30 graden Celsius was. Vanuit Barcelona moeten de duiven dat bijna de hele dag trotseren. En bij zulke temperaturen kom ik zelf liever niet buiten, laat staan dat ik vol in de zon wens te moeten staan. 
Onze Barcelonagangers hebben echter geen keus, ze moeten er doorheen (als het mogelijk is). Op een website lazen we de volgende voorspelling op vrijdag hoe Barcelona 2017 zou moeten verlopen:
"In tegenstelling tot vorig jaar zijn de weergoden de inrichters van Cureghem Centre dit keer gunstig gezind. Deze Barcelona-editie lijkt er eentje te worden uit de oude doos. Zuiver op de graad, en voor de echte kunners. Vanaf de lossing tot nu, is er op de ganse vluchtlijn nauwelijks een wolkje aan de lucht. Bovendien is het gloeiend warm, met temperaturen een eind boven de 30 graden boven geheel Frankrijk, deze namiddag. De wind varieert op het traject... Al is de wind alles behalve sterk, en eerder een beetje verfrissend voor de duiven. Ook morgenvroeg lijkt er weinig in de weg te zitten, met uitstekend vliegweer op de vluchtlijnen. Het wordt voor duif en liefhebber vroeg opstaan. Vroeg uit de veren en de terugreis naar hun hok verder zetten. Alle ingrediënten voor een vlotte Barcelona lijken aanwezig." 
Hoe anders zou de vlucht in werkelijkheid uitpakken! Ja, voorspellen blijft in de duivensport heel moeilijk en zeker de vlucht Barcelona is van de buitencategorie en door de afstand en vluchtlijn vol gevaren en zware obstakels. Op de zuidwestlijn kunnen de duiven vaak profiteren van de kustlijn die veel koeler en daarom vaak gunstiger is. Het is lang geleden dat de winnaar van Barcelona aan zo’n lage snelheid werd afgevlagd en de tweede vliegdag zo weinig duiven hun hok wisten te bereiken. We moeten daarvoor teruggaan naar 1989 en 1990. In 1989 won Wim Coenen uit Nuth aan 879 m.p.m. en toen kwamen 315 duiven de tweede vliegdag door. In 1990 won Pierre Schlangen uit Kerkrade aan 915 m.p.m. en toen kwamen 148 duiven de tweede vliegdag door bij 6753 gekorfde duiven. Misschien was de Barcelona-uitgave van 1987 (toen Vanoppen won aan 802 m/m) nog wel de best vergelijkbare, met op zondagavond maar de helft van de prijzen verdiend. 

Dit jaar kreeg Nederland 4492 duiven in de manden terwijl internationaal de teller bij 17.094 stopte en België met 7944 duiven de grootste korver was. Prachtige beelden van de lossing aan de stranden van Barcelona waren en zijn te zien op de website van de ZLU en op de achtergrond zien we de hoge skyline van de Catalaanse hoofdstad. Razendsnel trokken de duiven hoog op en gingen ze noordwaarts om de hele zware thuisreis (zoals later zou blijken) te aanvaarden.
De eerste melding kwam pas om 11.08 uur vanuit de uiterste noordoostpunt van Frankrijk tegen Duitsland aan en ten noorden van Straatburg. Op 955 km haalde de duif van Ungerer en zoon daar een snelheid van 802 m.p.m en dat zou veel later goed blijken voor de 2e prijs internationaal. In dezelfde hoek werd een uur later de tweede duif geklokt om 12.06 uur. De derde duif die op de internationale tabellen kwam was de zesjarige nestdoffer van Leon Roks uit het West-Brabantse Standdaarbuiten die om 12.58 uur zijn ‘Don Leo’ kon klokken en die op 1188 km tot een snelheid van 882 m.p.m kwam. Heel België nog niets en dan al een duif uit Nederland? Leon moest toen wachten of de overvlucht in Nederland hem nog kon kloppen en daar werden zes duiven in de top 10 geklokt, maar vele uren later en aan veel lagere snelheden zodat het internationale goud voor Leon Roks binnen was. En vanaf toen werd zijn winnende doffer de meest geviseerde duif van de wereld!

Leon Roks, 1e Internationaal BarcelonaJuist thuis

Leon Roks was zelf net goed tien minuten thuis toen hij uit het westen een duif zag aankomen en aanvankelijk dacht hij dat het een duif van Pithiviers was waarop hij een ploegje latere duiven mee had. Toen de duif op de plank viel zag Leon dat het zijn ‘405 was die hij op Barcelona had gekorfd. De doffer leek hem aan te kijken met de gedachte: "Baas, ken je mij niet meer?"’ Op dat moment had Leon Jan van Vlimmeren in Zegge aan de lijn en toen hij besefte dat het een Barcelonaduif was riep hij uit: "Ik word gek, dit kan niet waar zijn!" Slechts twee duiven waren nog niet zo lang vanuit Frankrijk gemeld en dan kan men niet een Barcelonaduif in Nederland klokken, was zijn gedachte. 
Het bleek wel degelijk zijn NL10-3025405 te zijn die van een ploegje van vijf duiven als 2e getekende was gekorfd. 
Leon werkt als brood- en banketbezorger bij bakkerij Sonneveld in Fijnaart en is op zaterdagmorgen altijd vanaf half vijf in touw om langs de deuren te gaan. Op dezelfde zaterdagmorgen miste hij wel de aankomsten van Dax middaglossing. Op die vlucht klokte hij drie vroege duiven om 10.09 en twee om 11.23 uur. Bij zijn afwezigheid kan Leon altijd rekenen op oud-liefhebber Karel Timmermans uit Standdaarbuiten en zijn echtgenote. 
De Barcelonawinnaar gaat sinds 2014 als ‘Don Leo’ door het leven nadat hij dat jaar de 1e NPO Dax en 13e nat. Dax had gevlogen. Over de jaren heeft ‘Don Leo’ een reeks prijzen op de middagslossingen gewonnen en vorig jaar werd hij voor de eerste keer op een ZLU-vlucht gekorfd en won toen prijs 782 tegen 3320 duiven. Dit jaar vloog hij al eerder prijs op de eerste dagfondvlucht Issoudun met prijs 782 tegen 7680 duiven. ‘Don Leo’ is dit jaar voor het eerst op nest op de grote fond gekorfd. Hij vertrok op jongen van 10 dagen.

Don Leo

De naam ‘Don Leo’ verwijst niet naar de vroegere voetbaltrainer Leo Beenhakker die die bijnaam tijdens zijn carrière verwierf, maar naar de kweker van de Barcelonawinnaar en wel Leo Kouters uit het naburige Noordhoek. In 2010 verkreeg Leon Roks hem als eitje. Leo Kouters verbleef toen met zijn geliefde al voorgoed in Thailand maar moeder Kouters had nog een klein ploegje duiven op zolder zitten en voordat die ook vertrokken verkreeg Leon er nog een aantal eieren van.
De ouders van ‘Don Leo’ waren allebei van 2006 en zijn vader vloog in de Noordhoek zelf ook nog prijs van Barcelona. Over de jaren is Leon heel goed geweest met de duiven van Leo Kouters. Nu was Leo Kouters ook zelf jarenlang een topper en na een fabuleuze uitslag op Perpignan (was het niet in 1998?) werd die ploeg gestolen. Nooit is er iets uitgekomen over wie achter die diefstallen zat of zaten! 
Op zondagmorgen was Leon Roks weer vroeg op om verder te gaan letten voor Barcelona en om 4.45 uur maakte hij via Skype contact met Leo Kouters om te praten over alles van voorgaande dag. In Thailand is het dan vijf uur later. 
De 54-jarige Leon bewoont met zijn gezin sinds 1987 de huidige dijkwoning aan de rand van Standdaarbuiten na een grondige verbouwing. Zijn schoonvader speelde hier voordien ook met duiven. Ook vader Rinus Roks heeft jaren met duiven gespeeld en was jaren een topper en zeker op de dagfond. Op het ouderlijke erf had Leon al zijn eigen duiven. Kenmerkend voor de dijkwoningen zijn de lager gelegen tuinen en het weidse uitzicht over de akkerbouwgronden. Dat weidse uitzicht is Leon verloren geraakt toen er fruitteelt op de akkers achter hem kwam en een hoge bomenrij dat perceel ging omranden. 
In 2000 is Leon volledig op de grote fond overgeschakeld en al snel kwamen er successen. De huidige hokken kwamen er na het seizoen 2012 en zijn overgekomen van Cees Luykx uit Sint Willebrord na diens overlijden. De eigen oude hokken waren in de ogen van Leon toe aan vervanging. Nu staan de Luyckhokken in een L-vorm en voordien stonden ze in een U-vorm. Op deze hokken won Cees Luyck in 2010 zelf de 1e nationaal Barcelona! 

Vliegploeg

Het dorpje Standdaarbuiten ligt juist ten noorden van het grotere Oudenbosch in West-Brabant. Oudenbosch is gekend van de prachtige basiliek die op kleinere schaal een kopie van de Sint Pieter in Rome is terwijl het voorfront gelijkend is aan de St-Jan van Lateranen ook in Rome. Nadat de duivenclub in Standdaarbuiten haar boeken moest toedoen vanwege te weinig leden is Leon lid geworden van de p.v. de Postduif in Oudenbosch en de club is een nationaal inkorfcentrum. Voor de ZLU-vluchten gaat Leon korven in Steenbergen (de Heen). 
Hij begon het seizoen met zo’n 55 vliegkoppels en sinds dit jaar ligt de nadruk op nestduiven terwijl een derde deel weduwnaar is. Voorheen was die verdeling andersom. De nestduiven zijn op eieren gekomen en daarna op weduwschap ingespeeld. Voor hun eerste echte fondvlucht komen ze opnieuw op nest en worden ze op de gewenste nestpositie gekorfd. En ‘Don Leo’ vertrok zoals gezegd op jongen van 10 dagen. Veelal gaat het hele nestkoppel naar een bepaalde vlucht en zo korfde Leon op Barcelona twee nestkoppels en een weduwnaar. 
Onder het werk door komt Leon ’s morgens even langs huis en laat dan de weduwnaars en nestdoffers tegelijk los en trainen. Na een uurtje wipt hij weer even thuis aan en laat ze binnen. ’s Middags trainen de nestduivinnen. 
Aan alle middaglossingen en ZLU-vluchten wordt deelgenomen. 
Het duivenvoer en aanverwante producten haalt Leo bij Jan Wagemakers in Roosendaal en Leon mengt vier zakken en wel Gerry Plus en van Mariman kweek geel, sport rood en super. De nestduiven krijgen volle bak en de weduwnaars afgemeten en naar een fondvlucht toe meer. Voor en na een fondvlucht krijgen de duiven Belgasol van de Weerd en vaak na een vlucht ook een Belga-Magixtablet. Al vele jaren laat Leon zijn duiven tegen paramyxo enten door dierenarts Cees Timmers uit Breda die daarvoor tweemaal jaarlijks langskomt. 

Fanatiek baasje

De gezinsleden van Leon vinden vaak dat hij wel een beetje te fanatiek met zijn hobby de duivensport bezig is. Maar dat zal zeker de aard van het beestje zijn. 
Zelf fanatiek sporten heeft Leon ook lang gedaan. In zijn jongere jaren deed hij dat op de racefiets, maar dat werd abrupt afgebroken toen hij zwaar letsel opliep toen hij tussen twee auto’s door wilde laveren maar die met een sleepkabel met elkaar verbonden bleken. 
Toen het sporten over was kwam Leon flink wat kilo’s aan en dat besloot hij aan te pakken door te gaan hardlopen en vele marathons heeft hij in de loop van de jaren gelopen. Dat lopen staat nu ook op een lager pitje maar elke week maakt hij nog wel een groot rondje met de hond. 
Dochter Marcella heeft dat fanatiek sporten van haar vader overgenomen en zij komt ook vaak letten. Zij woont trouwens in Fijnaart samen met een kleinzoon en zoon van Geert en Anton Kouters uit de Noordhoek die anno 2017 nog steeds sterk presteren op de grote fond. De naam Roks had in Fijnaart ook lang een bekende klank op de grote fond met eerste Jos Roks en later Leen Roks als liefhebbers die ze wisten te pakken. En daar op vruchtbare kleigrond rond Noordhoek, Standdaarbuiten en Fijnaart schreef ‘Don Leo’ voor Leon Roks duivensportgeschiedenis door internationaal Barcelona te winnen.

Pedigree van "Don Leo", NL10-3025405

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.