JEF VANWINKEL – 2015 geen onverdeeld succes

Liefhebber: 

Tielt-Winge – Met de 1e nationaal Montlucon 11.056 d die de “159 Duivin” B13/2052159 met veel panache op haar palmares schreef en de superduivin “Trissy” B13/2052352 die als de 8e nat. Asduif KBDB Grote Halve Fond 2015 en de 1e Provinciale Asduif KBDB Grote Halve Fond 2015 gelauwerd wordt zouden heel wat melkers hun seizoen geslaagd noemen.

 Jef Vanwinkel is echter een andere mening toegedaan. Hij beschouwt afgelopen seizoen als een van de slechtste seizoenen uit zijn carrière. Boosdoeners daarbij zijn volgens Jef het “droog weduwschap” dat voor de eerste keer gespeeld werd en de te gemakkelijke aanpak van enkele belangrijke punten in de duivensport.
 Voor 2016 wordt het geweer resoluut van schouder veranderd en wordt er met nieuwe moed keihard tegenaan gegaan. Er zal met overtuiging verder gebouwd worden aan de kolonie die reeds 4 nationale overwinningen... 11 zonale overwinningen... en 38 provinciale overwinningen telt.

Ingeteelde stam

 De ingeteelde stam van Jef Vanwinkel is gebaseerd op drie basislijnen... “Hollander” B90/2105473 (uit 2 rechtstreekse Janssenduiven)... “Witte Engels” B98/6396513 (Jos & Jules Engels)... en de “Driebander” NL91/1763303 (Herbots x Meulemans x Hofkens). Deze basis bracht hem succes met o.a. 1e Olympiadeduif Dortmund Cat. C 2009...
 1e Pré-Olympiadeduif Budapest Cat. D 2012... 2e Pré-Olympiadeduif Brno cat. H 2014... 2e Olympiadeduif Dortmund Cat. D 2009... 3e Pré-Olympiadeduif BRNO cat. B 2014... 3e Olympiadeduif Oostende Cat. C 2007... en 3e Olympiadeduif Nitra Cat. C 2013.
 Wegens te dichte inteelt werd er in de winter 2014-2015 definitief overgestapt op kruisingen. Het kruisingsmateriaal werd gehaald bij Lucien Laevers, Rillaar... Albert Derwa, Herent... Gommaar Verbruggen, Scherpenheuvel... en Luc Grammet, Kortrijk-Dutsel. De eerder bijgehaalde kruisingsproducten kwamen van Gebr. Herbots en Johny Jonckers. Deze overstap moet nieuw vuur brengen in de kolonie van de kampioen uit Tielt-Winge.

Het seizoen 2015

 Jef Vanwinkel startte het seizoen 2015 met een ploeg van 28 oude en 68 jaarse duivinnen en 12 doffers. Voor de eerste en wellicht ook de laatste keer in de carrière werden zowel duivinnen als doffers gespeeld op het “droog weduwschap”. De duiven hebben dus in de aanloop naar het vliegseizoen noch gekweekt noch gebroed en dit in tegenstelling met andere jaren toen er jongen gefokt werden.
 De vliegploeg bleef opgesloten vanaf de week na Guéret tot drie weken voor aanvang van het seizoen. De kolonie Vanwinkel ligt in een bosrijke omgeving en het is de aangewezen methode om te vermijden dat de roofvogels regelmatig slachtoffers maken. Voor volgend seizoen is deze aanpak ook gewijzigd. De vliegduiven zitten nu reeds op het hok waarop er zal gevlogen worden en komen één maal per week los om scheefvliegers te vermijden. Het betekent ook dat de melker de wacht zal moeten houden wanneer de duiven los komen.
 De start van het seizoen op snelheid en kleine halve fond was goed maar de terugval kwam er na Bourges I. Voor de dierenartsen was alles perfect in orde maar de prestaties bleven ondermaats.
 Na tweemaal Momignies... tweemaal Soissons... en driemaal kleine halve fond gingen ze de mand in voor alle vluchten van het nationaal programma grote halve fond met uitzondering van Argenton en de rampvlucht uit Chateauroux. Op Chateauroux werden alleen jonge duiven en een beperkt aantal oude duiven ingekorfd.
 De meeste duiven hebben dit seizoen 12 wedstrijden in de vleugels daar waar ze andere jaren met de provinciale vluchten er bij wel 16 keer aan de startlijn kwamen.
 De opflakkering kwam er op nationaal Montlucon waar de “159 Duivin” de 1e nationaal won tegen 11.056 duiven. Hetzelfde weekeinde werd ook de 8e nationaal gewonnen tegen 16.982 jaarlingen. De vliegploeg zag er heel het seizoen perfect uit bij de inkorving. Toen ze in de mand gezet werden voor Montlucon was de conditie iets minder maar het resultaat was goed !
 Zoals andere jaren kregen de vliegers op de dag van de inkorving in de late namiddag een bad wat ideaal is voor de bloem op de pennen en kwamen 1 tot 1,5 u samen met hun partner. Er werd in tegenstelling met voorgaande jaren (2 x trainen) maar één keer getraind per dag en zelden een vol uur.
 Jef Vanwinkel : “Ik ben meestal niet thuis in de winter en heb het werk zoveel mogelijk beperkt voor de neef die dan inspringt. Ik heb naar “mijn gemak” gezocht en dat is verkeerd gelopen. Ik heb geleerd uit mijn fouten en de duivensport zal hier volgend seizoen op een andere leest geschoeid worden.”

“Trissy” B13/2052352

“Trissy” is een middelgrote duivin met een zachte pluim maar is zeker geen tamme duif. Ze heeft een vleugel zoals het moet en ook een vitaal oog. Zij werd geboren uit “Broer Aske Orleans” B06/2223918 x “Dochter Olympic Queen” B10/2044024 en dat is een kweekkoppel dat de laatste drie seizoenen goede jonge duiven op de wereld zette. Verder in haar pedigree zien we de namen van de basisduiven “Hollander”... “Witte Engels”... en “Driebander” opduiken.
“Trissy” is een kleindochter van de “Olympic Queen” B07/2222206 of de 1e Olympiadeduif Cat. C België en de 4e “beste van de wereld”... alleen geklopt door drie Poolse duiven. “Trissy” won afgelopen seizoen 114e nat. Chateauroux 18.604 d... 49e nat. Guéret 12.516 d... 76e nat. Chateauroux 10.933 d... 85e nat. Bourges 9.256 d. Daarmee werd ze 8e nat. Asduif Grote Halve Fond werd... en dat alleen met nationale uitslagen. Zij is bovendien de enige duif bij zowel oude, jaarse als jonge die daar in slaagt.

Jonge duiven

 In 4 rondes werden er 230 jonge duiven gefokt... en alles verliep zoals de voorgaande jaren. Er werd verduisterd van 10 maart tot 7 juni en daarna werd er bijgelicht van half augustus tot einde seizoen. De 1e en 2e ronde werden bij het opleren 4 keer weggevoerd... de 3e en 4e ronde werden 5 keer weggevoerd en de verliezen vielen goed mee.
 Bij het spenen bleven de geslachten samen. Ze werden gescheiden na de eerste Momignies en de jongen werden daarna op de schuifdeur gespeeld. De motivatie werd aangezwengeld met kartonnen dozen en er kwamen slechts nestschotels in de woonbakken voor Bourges II. Zowel doffers als duivinnen trainden één maal per dag. De duivinnen trainden met alle gemak 50 min terwijl de doffers slechts 25 min volmaakten
 De 1e en 2e ronde werden gespeeld van Bourges II tot en met de rampzalige Chateauroux. Van de 55 ingekorfde duiven voor Chateauroux waren er de eerste dag slechts 10 thuis. Momenteel zijn er nog 18 jonge duiven zoekende. Wellicht te weinig ervaring zegt Jef maar op Bourges II waren ze goed naar huis gekomen en Chateauroux III was toch een echte catastrofe.
 Na die slechte Chateauroux deelden ook de jonge duiven in de malaise. Nadat ze twee weken thuis bleven werden ze opnieuw opgestart via Momignies en Soissons en gingen dan nog naar Issoudun.

In de voederbak

 De duiven worden in Tielt-Winge gevoederd in een voederbak want “zien eten, doet eten” is de mening van Jef Vanwinkel.
 Zaterdag bij thuiskomst van een wedstrijd en zondagmorgen gaat er volle bak sportmengeling + dieet in de voederbak. Op zondagavond en op maandag wordt het dan 1 deel sport “Champion Plus” (Versele Laga) + 1 deel “Super Recup” (Anthoons) + 1 deel “Super Dieet” (Mariman). Op dinsdagmorgen wordt het 2 delen “Champion Plus” + 1 deel “Super Recup” + 1 deel “Super Dieet”. Op dinsdagavond wordt er overgeschakeld op 50% “Super Recup” + 50 % “Champion Plus”... op woensdagmorgen idem maar een grotere lepel... op woensdagavond idem maar met toevoeging van zonnepitten en hennepzaad. Op donderdagmorgen (inkorving) komt er 50 % “Super Recup” + 50% “Champion Plus” in de voederbak en de duiven krijgen een bad. Op de middag wordt er hennepzaad + zonnepitten + snoepzaad voorgezet. Eén uur later worden er dan nog gebroken pinda’s gevoederd. En perfect opgevoederd worden de duiven dan in de mand gezet.
 Wanneer de duiven minder eetlust vertonen gaat er arachide-olie (smaakloos) en poeder van gemalen pinda’s over het voeder.

Medisch

 In februari worden alle duiven “gekuurd” tegen paratyfus maar worden daarna niet meer ingeënt. In 2016 zullen de duiven meer dan waarschijnlijk wel ingeënt worden. In de loop van het vliegseizoen gaat Jef met zijn duiven om de drie weken op controle bij de dierenarts. Tijdens die controles werd er nooit trichomonas vastgesteld. Voor Bourges II werd er bij een paar jonge duiven trichomonas ontdekt en toen werden de vliegduiven 1/4 pilletje Flagyl opgestoken.
 De oude en jaarse duiven werden op voorschrift van de dierenarts 6 dagen behandeld tegen luchtwegeninfecties met Orniclam en in de loop van het seizoen werd dat niet meer herhaald. De jonge duiven kregen deze behandeling eind april begin mei. De jonge duiven hadden dit seizoen helemaal geen last van “one eye cold”.

Hokbouw

 Vrij recent bouwde Jef Vanwinkel een nieuw hok van 21 lopende meter. Voor de acht verschillende compartimenten werd een volière gebouwd. In totaal heeft hij 17 hokken met volière en twee hokken zonder volière. Deze volières hebben een absolute meerwaarde en zijn ideaal om de natuurlijke gezondheid van de duiven op te krikken. Bij de oude duiven in het voorjaar en tijdens het verduisteren bij de jonge duiven zijn de hokken gesloten. Anders zijn deze altijd open en de duiven kunnen kiezen waar ze willen zitten... bij goed weer op het hok... bij slecht weer in de volières.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.