J. SCHUTTE & ZOON – Gouden Duif-winnaar Nederland

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Amsterdam – Voor de Gouden Duif-winnaar Nederland ging het richting Amsterdam of de hoofdstad van onze Noorderburen. Amsterdam dankt zijn naam aan de ligging bij een in de 13e eeuw aangelegde dam in de rivier de Amstel. Met meer dan achthonderdduizend inwoners is het de grootste stad van Nederland en is onderverdeeld in zeven stadsdelen.

In Amsterdam Noord vonden we de Gouden Duif-laureaten Jan (79) en Piet Schutte (56) die een knap seizoen 2015 speelden en dit bekroonden met zeg maar de mooiste titel die een duivenmelker op zijn palmares kan zetten ! Ook in de diverse nationale kampioenschappen kwamen ze sterk voor de dag.
Vriend Barry van Dam fluisterde hen in het oor dat hun schitterende uitslagen wel eens hoog zouden kunnen scoren in de Gouden Duif-competitie. Het werd meteen een voltreffer en ze werden met veel panache de Gouden Duif-winnaar Nederland.
Voor het eerst komen Jan en Piet Schutte naar de Gouden Duif-viering op 27 februari in Ranst. Vrienden vertelden hen reeds dat ze bij de hoofdlaureaten zijn van een van de mooiste duivenhappenings in de hedendaagse duivensport ! Het wordt gegarandeerd een belevenis die ze nog nooit in hun leven meegemaakt hebben.

ZO WERDEN ZIJ GOUDEN DUIF-WINNAAR
06.6 Quievrain 1719 d. 4, 49, 2
20.6 Vierzon 4144 d. 8, 6

Amsterdam 1960

Jan Schutte zijn vader heeft ooit nog duiven gehad maar een hoogvlieger is hij nooit geworden. Maar zijn broer kwam op een dag thuis met een sinaasappelkist met 2 sierduiven en Jan is die gaan verzorgen. Hij werd voor zo’n drie jaar “sierduivenmelker”. Daarna werd het dansen... voetballen... en de meisjes en de duiven verhuisden naar het achterplan.
Jan trouwde in 1958 en in 1960 is hij opnieuw met duiven begonnen... maar deze keer waren het echte postduiven. Zijn overbuurman Steef Seimons hielp hem op het paard. Hij voelde zich te oud om nog met duiven te spelen en Jan kreeg zijn hele bestand. En deze duiven verzamelden redelijk succes.
Piet, die toen nog een peuter was, had ook belangstelling voor de duiven en kroop achter zijn vader de trap op van het duivenhok. Die interesse is steeds gebleven en vader en zoon vormden tandem in de jaren die volgden.
Er werd toen al over de grens gekeken en er werden eieren gehaald bij Victor Torrekens uit Zaventem. Deze inbreng was een schot in de roos en deze duiven deden het prima op de wedstrijden. In Cadzand stonden ze op de stoep bij Bram Deuning... een heel goede melker met heel goede duiven en zij betekenden een injectie van klasse voor de jonge kolonie. En de liefde voor de Janssenduiven kon moeilijk ontbreken. Via Geert Hamers, Amsterdam wisten ze een kleinzoon van de “Oude Merckx” te strikken en later nog op een publieke verkoping een kleinzoon van de “Jonge Merckx”.
Vanaf 1999 wordt er gespeeld op het huidig adres in de Sneeuwbalstraat in Amsterdam Noord waar vader Jan een huis met een tuintje heeft. Zoon Piet woont nog altijd in Amsterdam West en op zijn zolder krijgen 8 kweekkoppels onderdak.
Het leeuwendeel van de duiven van Jan en Piet Schutte stamt af van duiven van Cor Buis, Aalsmeer waar onder meer 11 late jongen op de kop getikt werden.
De laatste jaren werden er nog duiven bijgehaald van H. Biemans, Oost-Souburg (2009) met soort van Koen Minderhoud op de kooi en van Hennie La Grauw, Amsterdam West (2010) die duiven van Louis Van Loon en C. & P. Verbree, Putten onder de pannen heeft.
Ook kwamen er nog duiven bij van Dave van Zon, Amsterdam West (2012).

Piet op het hok van de vliegduiven.
Piet op het hok van de vliegduiven.

Totaal weduwschap

Jan en Piet Schutte komen aan de start van het seizoen met een ploeg van 16 koppels op het totaal weduwschap. Ze speelden tot 2000 het klassiek weduwschap maar toen werd er overgeschakeld op het totaal weduwschap en dat bevalt hen best.
Vanaf 17 augustus wordt de natoer gespeeld met één jong in de schotel. Op 12 september vliegen de oude en jaarse duiven hun laatste wedstrijd uit Quiévrain. Dan worden de duiven gescheiden en er worden geen late jongen meer gefokt. De doffers overwinteren op hun eigen hok terwijl de duivinnen naar het hok van de jonge duiven gaan. In de ruiperiode wordt er een goede ruimengeling gevoederd samen met “allerlei” (mineralen) en veel snoepzaad.
De eerste koppeling vindt plaats op 4 januari... er wordt een ronde jongen groot getrokken en die gaan naar het hok van de jonge duiven. Doffers en duivinnen komen in deze tussenperiode tweemaal daags los. Ze worden uit de hand een sportmengeling gevoederd en van zodra er een paar duiven gaan drinken gaat de voederbus dicht.
Einde maart komen doffers en duivinnen nog vier dagen samen en in die periode wordt er opgeleerd. Ze worden één maal weggevoerd tot 35 km en krijgen dan nog één oefenvlucht met de vereniging. Daarna wordt het Zevenbergschenhoek... Meer... Duffel... Zellik... 2x Quiévrain... Peronne... Morlincourt... Pt-St-Maxence... Chateaudun... Bourges... Vierzon... Chateauroux en Argenton (690 km). Er wordt tweemaal daags getraind en zowel doffers als duivinnen maken probleemloos telkens 3/4 u vol.
De oude duiven worden verduisterd van 1 april tot 21 juni en worden daarna bijgelicht tot einde van het seizoen. Ze blijven hierdoor beter in de pluimen en hebben aan het einde van de rit zo’n 2 à 3 pennen gestoten.
Bij de inkorving komen doffers en duivinnen 10 à 20 minuten samen. Wanneer de duiven rustig gaan liggen in de broedschotel worden ze in de mand gezet. In het begin van het seizoen gaan alle duiven mee op de wedstrijden. De eerste duiven komen thuis op een leeg hok maar dat is helemaal geen probleem. Na aankomst van een wedstrijd blijven doffers en duivinnen de hele dag samen.

KAMPIOENSCHAPPEN NPO 2015
6e Nat. Kampioen vitesse aangewezen
2e Nat. Kampioen vitesse onaangewezen
11e Nat. Kampioen midfond aangewezen
6e Nat. Kampioen midfond onaangewezen
5e Nat. Kampioen dagfond aangewezen
6e Nat. Kampioen dagfond onaangewezen

40 jonge duiven

Er worden 40 jongen gekweekt uit vliegers en kwekers. In principe wordt er geen tweede ronde meer gefokt. De jongen worden gespeend wanneer ze 22 dagen oud zijn en gaan nog een week samen met de duivinnen naar het hok van de jonge duiven. Doffers en duivinnen gaan allemaal samen op één hok en worden gespeeld tot einde seizoen op de “loketkast” of een raamwerk met zitjes voor jonge duiven. De motivatie van de jongen wordt dus niet gehaald uit het spel met de schuifdeur of uit een nestpositie maar uit het robbertje vuist vechten met Piet. Dagelijks neemt hij ruimschoots de tijd om het jonge volkje uit te dagen en hun territorium te betwisten. Komen er toch paartjes dan kunnen die hun gang gaan maar nestjes op de vloer van het hok hebben nog nooit veel succes opgeleverd.
De jongen worden verduisterd van 1 april tot 21 juni en worden daarna bijgelicht. Er wordt tweemaal daags een vol uur getraind. Tijdens het opleren gaan de jongen in een zestal etappes naar 35 km en gaan daarna met de verenigingsmand op stap. In het begin worden de jongen nog eens tussendoor weggevoerd maar eens het vliegseizoen begonnen wordt er niet meer in de week opgeleerd.

Ook bijna 25 jaar geleden al bij de kampioenen.
Ook bijna 25 jaar geleden al bij de kampioenen.

Voeding

De oude en jaarse duiven worden iedere week gespeeld. Bij aankomst van een wedstrijd worden ze “volle bak” sportmengeling + Zoontjensmengeling gevoederd. Op zaterdag gaan er ook elektrolyten in het drinkwater.
Op zondag wordt het opnieuw sportmengeling + Zoontjensmengeling maar nu niet meer “volle bak” en in het drinken is er nu B.S. Op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag wordt het sportmengeling. Op maandag gaat er biergist over het voeder... op dinsdag zijn er vitamines in het drinken... en op donderdag is er “Orni 3” (luchtwegeninfecties) in het drinkwater.
Vrijdag is het inkorvingsdag en de duiven worden alleen ‘s morgens gevoederd. Dan wordt het “volle bak” sportmengeling met snoepzaad... “allerlei”... en Zoontjensmengeling.

Medisch

Ieder jaar worden alle duiven 5 dagen behandeld tegen paratyfus (Theraprim) en daarna ingeënt. Drie weken voor het koppelen van de duiven wordt er gedurende 5 dagen behandeld tegen trichomonas. Tijdens het vliegseizoen wordt er wekelijks BS verstrekt en er werd 2 à 3 keer behandeld met ronidazole.
Tijdens het vliegseizoen wordt er wekelijks 1 dag behandeld met Orni 3 en verder wordt er niets meer ondernomen tegen luchtwegeninfecties.

Nette hokken

Bij Jan en Piet Schutte moet het allemaal gebeuren op een hokje van 6 m x 2 m. Van deze kleine accommodatie wordt er 2,4 m toebedeeld aan de doffers... 1,6 m aan de duivinnen en 2 m aan de jonge duiven. Het hok staat noordoost gericht en de grote ramen en de glazen dakpannen brengen voldoende licht op de hokken.
Vooraan in het plafond en boven de duiven is er een verluchtingsstrook van 60 cm en die is regelbaar met schuiven. Het is een droog hok met plankenvloer en het staat 15 cm boven de grond. Voor het hok van de jonge duiven staat een volière. Vroeger was die afgeschermd met windbreekgaas maar al enkele jaren is die weggenomen. De jongen zitten elke dag in de volière maar overnachten ‘s nachts op het hok.
De vloer van hokken en de nestvakken worden dagelijks tweemaal gekrabd. De drinkpot wordt tweemaal daags met de borstel gereinigd. Voor het koppelen en voor de aanvang van het vliegseizoen worden de hokken volledig gereinigd met Halamid. Het ziet er inderdaad allemaal netjes en verzorgd uit.
Door een goede verzorging en regelmaat op het hok komt de conditie onder de duiven en daarbij speelt een goed hokklimaat een voorname rol. Op de hokken is er ook vloerverwarming maar die wordt slechts aangeknipt wanneer de duiven een bad genomen hebben.

KAMPIOENSCHAPPEN 2015
Afdeling 6 Rayon E
1e Vitesse onaangewezen
1e Vitesse aangewezen
1e Midfond onaangewezen
2e Midfond aangewezen
2e Dagfond onaangewezen
1e Dagfond aangewezen
6e jong onaangewezen
2e Jong aangewezen
1e Natoer onaangewezen
2e Natoer aangewezen
1e Oud onaangewezen
1e Oud aangewezen
1e Generaal onaangewezen
1e Generaal aangewezen
1e, 2e Duifkampioen vitesse Rayon E
1e, 5e, 6e, 7e Duifkampioen midfond Rayon E
2e, 9e Duifkampioen dagfond Rayon E
2e Duifkampioen jong Rayon E
1e Duifkampioen oud Rayon E
1e Duifkampioen Generaal Rayon E
1e Hokprestatie vitesse
1e Hokprestatie midfond
1e Hokprestatie dagfond
1e Hokprestatie jong
1e Hokprestatie natoer
1e Hokprestatie oud
District Amsterdam
1e Generaal onaangewezen
1e Generaal aangewezen
2e Vitesse onaangewezen
2e Vitesse aangewezen
1e Midfond onaangewezen
1e Midfond aangewezen
4e Eéndaagse fond onaangewezen
3e Eéndaagse fond aangewezen
1e Oude duiven onaangewezen
1e Oude duiven aangewezen
3e Natoer aangewezen

Een strenge selectie

Het selectie principe van Piet blinkt uit door zijn eenvoud ! Wie het hardst vliegt mag blijven ! Vijfenzeventig procent prijsvliegen is de norm voor de oude duiven. In bepaalde gevallen mag het iets minder zijn maar dan moeten er meerdere kopprijzen gewonnen worden. Bij de jonge duiven kunnen enkelingen met een goede afstamming en een minder palmares toch blijven. Het is bovendien een vaste regel dat jaarlijks 1/3 van de vliegploeg door jaarlingen vervangen wordt. Na 5 jaar knap presteren gaat doffer of duivin naar het kweekhok en de mindere goden worden geëlimineerd.
In Amsterdam Noord houdt men van een compacte duif met een zeer zachte pluim... een rijk gekleurd oog... een tiende pen die wat langer is dan de 9e pen... en een achtervleugel die ietsjes korter is dan de eerste slagpen. Mooie duiven die niet volgens de norm presteren zijn toch gedoemd om te verdwijnen. Men houdt er vooral van rustige duiven en schuwe duiven zijn geen lang leven beschoren... ongeacht hun afstamming.

8 kweekkoppels

De 8 kweekkoppels krijgen onderdak bij Piet Schutte in Amsterdam West. In principe zijn het allemaal doffers en duivinnen die goed gevlogen hebben. Ze krijgen in de kweekvolière twee jaar de kans. Zonder goede kweekresultaten gaan ze er onverbiddelijk uit... wat palmares en pedigree ook mogen vermelden.
Er wordt regelmatig aan familiekweek gedaan en nicht x neef en moeder x kleinzoon behoren tot de mogelijkheden. Maar in hoofdzaak zoekt men er zijn heil in kruisingen.
Het perfecte kweekkoppel is :
NL10/2060988 “Superkweker Schutte” x NL10/5017167 “Superkweekster Schutte”... beiden van Hennie La Grauw. Zij gaven vanaf de eerste dag goede kweek en zij zetten reeds 6 kinderen op de wereld die allen een eerste prijs gewonnen hebben.

UITSLAGEN 2015
Duffel 3309 o.d. 3, 8, 29, 30, 59, 62, 63, 64, 82... (27/32)
Quiévrain 3138 o.d. 1, 2, 3, 10, 11, 19, 20, 22, 24, 45, 53, 56... (29/32)
Peronne 3028 o.d. 6, 29, 31, 71, 109, 143, 144, 146, 151, 159... (22/32)
Pt. St. Maxence 2427 o.d. 3, 7, 8, 16, 17, 18, 23, 45, 59, 76, 90... (22/31)
Feluy 2 1668 o.d. 1, 2, 20, 21, 30, 57, 58, 67, 69, 84, 88... (19/17)
Chateaudun 1485 o.d. 11, 21, 24,27, 83, 114... (8/12)
Morlincourt 1708 o.d. 2, 3, 4, 8, 21, 25, 28, 54, 97... (16/28)
Quiévrain 1719 o.d. 1, 2, 3, 4, 18, 49, 58, 76, 80, enz (18/19)
Bourges 1024 o.d. 26, 29, 36, 44, 52, 107... (9/12)
Pt. St. Maxence 1553 o.d. 2, 3, 6, 8, 37, 49, 51, 54, 55, 60... (20/28)
Quiévrain 1319 o.d. 1, 21, 23, 24, 38, 40, 66, 95, 96... (18/19)
Vierzon 993 o.d. 1, 2, 26, 52, 86... (9/11)
Pt. St. Maxence 1347 o.d. 1, 2, 4, 8, 10, 13,17, 45, 47, 71,72, 75... (24/26)
Morlincourt 1601 o.d. 1, 10, 11, 12, 28, 31, 36, 37, 39, 46... (24/30)
Chateauroux 891 o.d. 1, 6, 23, 33, 36, 45, 84... (11/12)
Argenton 665 o.d. 2, 16, 18, 29, 32, 41, 43... (9/12)
St. Job in ‘t Goor 2533 j.d. 20, 24, 26, 35, 42, 88, 94... (13/30)
Quiévrain 2181 j.d. 8, 21, 75, 94, 134, 170,172... (19/29)
Peronne 1614 j.d. 16, 30, 31, 37, 89, 118, 119, 122, 127... (16/28)
Quiévrain 1003 j.d. 1, 3, 8, 16, 32, 34, 36, 48, 58, 77... (18/26)
Morlincourt 825 j.d. 9, 10, 13, 14, 15, 17... (6/24)
Pt. St. Maxence 441 j.d. 6, 11, 13, 17, 18, 25, 31... (10/15)
St. Job in ‘t Goor 1921 o.d. 5, 6, 9, 10, 11, 15, 28, 32, 33, 36... (27/31)
Asse/Zellik 1508 o.d. 3, 23, 37, 39, 44, 77, 86... (20/26)
St. Job in ‘t Goor 1288 o.d. 1, 29, 33, 36, 43, 65, 66, 70, 73, 74... (20/29)

 

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.