GASTON VAN DE WOUWER - 1e Nat. Asduif Grote halve fond jonge duiven

Liefhebber: 

Berlaar – Berlaar is een gemeente in de provincie Antwerpen. Ze wordt in de volksmond "Balder" genoemd en is gelegen aan de Grote Nete. Berlaar, waar vroeger vele diamantbewerkers woonden, was gekend in binnen- en buitenland als een echt duivennest. Deze faam hebben de duivenmelkers van "Balder" nog altijd en er wordt nog steeds op hoog niveau met duiven gespeeld.

Vaandeldrager is Gaston Van de Wouwer die de laatste jaren echt wereldfaam vergaarde. Ook in 2018 liet hij zich niet onbetuigd en schitterde met de 1e nationaal Chateauroux III 2.858 oude duiven en de 1e Nationale Asduif Grote Halve Fond KBDB Jonge duiven.

Vader Edward

Duiven en duivensport zaten Gaston Van de Wouwer in de genen want zijn vader Edward, “Wakke” onder vrienden, was een gewone maar een verwoede duivenmelker. Vader was “plafonneur” (bezetter) en samen met de 4 andere collega’s waarmee hij samenwerkte kon er alleen maar over duiven gebabbeld worden. Ze namen dagelijks de trein naar Antwerpen waar er gewerkt werd en op de trein ontmoetten ze dan duivenmelkers uit andere regio’s en weer werd er over duiven gepraat. Het was toen een andere duivensport dan nu. Er werd hoofdzakelijk Quiévrain en Noyon gespeeld. Het nestspel vierde toen hoogtij want het weduwschap was nog niet uitgevonden.
Maar Gaston en vader Edward hadden verschillende ideeën over de duivensport en echt samenspelen kwam er niet van. Broer Willy Van de Wouwer was coureur ten tijde van Freddy Maertens en Michel Pollentier en Gaston vergezelde hem steeds op weg naar wielerwedstrijden overal ten lande. Veel tijd om de duiven te soigneren had Gaston niet maar de duiven “letten”, inkorven en de klok gaan halen dat deed hij wel. Vanaf zijn twaalfde constateerde hij ook de duiven bij aankomst van een wedstrijd. Verder las hij alle duivenkranten die hij te pakken kreeg en bezocht heel wat goedspelende melkers.
Gaston trouwde zijn Maria toen bij 27 jaar oud was. Na zijn huwelijk woonde hij 8 jaar op de boerderij van zijn ouders en bouwde er hokken en speelde er met succes met duiven. In 1980 is hij op zijn huidige locatie begonnen op hokken die gemaakt werden uit oude houten rolluiken. Ook hier zat het succes op hem te wachten.

Selecte basis

Gaston Van de Wouwer begon met duiven van beenhouwer Stan Goovaerts, Berlaar en Louis Mollen, Berlaar. Van Emanuel Lambrechts, Beerzel had hij niet alleen goede duiven maar het was ook de melker die hem leerde hoe het moest om met jonge doffers op weduwschap te spelen. Vrij snel had Gaston, via Edwin Verstappen die bevriend was met Remi De Mey, in de gaten hoe het moest met jonge duivinnen op weduwschap.
In 1998 werd er één duif geruild met Jozef Goovaerts (de Kaasboer). Deze doffer trok een spoor van klasse door de kolonie Van de Wouwer. Verder kwamen de beste 6 duiven van Bart Hendrickx, Berlaar naar Melkouwen omdat die stopte met duiven. Gaston beloofde hem bij een nieuwe start een ronde eieren uit de kwekers en dat is ook gebeurd.
Verder werden er nog duiven geruild met Dirk Van Dyck, Zandhoven. Er werd een bon gekocht van Johan De Belser, Berlaar en Wim De Troy, Berlaar. Er kwamen ook nog duiven van Wouters-Wouters, Tremelo en met Gaby Vandenabeele, Dentergem werd er aan samenkweek gedaan. Met Bart Geerinckx, Wommelgem werden er ook duiven geruild. Van Niels Broeckx, Oud-Turnhout bekwam hij een uitstekende kweekduivin. Verder werden er nog duiven uitgewisseld met Van Eynde-Goovaerts, Putte en Kristiaan Hennes, Rotselaar. Er was ook een inbreng van Jules & Yves Engels, Putte. Gaston wisselde het liefst duiven uit met melkers die goed speelden met oude duiven.

KAMPIOENSCHAPPEN 2018
Nationale kampioenschappen
1e Nat. Asduif grote halve fond jonge duiven KBDB (6063796-18)
4e Nat. Asduif grote halve fond oude (6023127-16)
Provinciale kampioenschappen
5e Prov. Kampioen oude grote halve fond
5e Prov. Asduif grote halve fond oude + jaarse
1e Prov. Asduif fond jonge
1e Prov. Blois 1581 oude
Fondclub Bevel
2e Algemeen kampioen
3e jonge duiven
5 x eerste prijs
KBDB-ereprijzen
1e Nat. Chateauroux III 18.8 - 2858 oude (6023127-16)
Fondclub Antwerpen
3e Algemeen kampioen

Hokken Gaston Van de Wouwer.Duivinnen op weduwschap 

Gaston Van de Wouwer kwam aan de start van het seizoen 2018 met een ploeg van 20 duivinnen op weduwschap, 80 jonge duiven en 24 koppels kwekers.
In augustus 2017 kwamen de duivinnen met een nestje om de nationaals te spelen. Daarna werd er geen late ronde jongen meer gekweekt. De eerste koppeling gebeurde op 1 december 2018 en de duivinnen kregen de eieren van de kwekers ondergeschoven. Toen de jongen 14 dagen oud waren ging de doffer weg en moesten de duivinnen de kroost alleen groot brengen. Van zodra de duivinnen broedden kwamen ze elke dag los om 13 u en trainden probleemloos 1 à 1,5 u. Na het spenen van de jongen gingen de duivinnen naar de volière. Op 15 maart werden ze terug gekoppeld en konden 5 dagen broeden. Na het broeden gingen de duivinnen naar het “rusthok”. In een drietal etappes werden ze opgeleerd en vlogen daarna met de maatschappij 1x Quiévrain, 2x Noyon en daarna de halve fond. Daarna gingen de duivinnen altijd mee op de nationale vluchten en met weer en wind werd er geen rekening gehouden.
Vanaf mei werd er op maandag, dinsdag en woensdag ‘s avonds tussen 17 u tot 19 u een vol uur getraind. Goed om weten is dat Gaston alleen ‘s avonds op zijn hok komt. 

De duivinnen krijgen eten vooraleer ze los komen. Bij het binnenlopen krijgen ze dan snoepzaad en pinda’s. Ze krijgen dan nogmaals eten en na 15 minuten wordt de tafel afgeruimd. 
De duivinnen zitten de hele week op het “rusthok”. Daar lopen ze ook binnen na de training. Ze komen alleen op het hok met de woonbakken bij de inkorving en bij aankomst van een wedstrijd. Op het rusthok zitten de duivinnen in speciale bakjes zodat ze elkaar niet kunnen zien. Tien centimeter boven de bodem zijn er elastieken gespannen waardoor de dametjes niet op de bodem kunnen zitten. Dat systeem werkt goed en er werden in de loop der jaren slechts enkele mislukkingen genoteerd.
Bij de inkorving worden de doffers uit de volière gehaald en worden halfbak gezet op het hoofdhok. Om 17 u gaat de schuifdeur van het rusthok open en de duivinnen komen zo’n 15 minuten bij de doffers. Na de derde wedstrijd wordt er naar een beetje variatie gezocht. De duivinnen gaan de mand in en de manden worden op het hoofdhok geplaatst. De duivinnen blijven in de mand en een drietal doffers wordt losgelaten op het hok. Na een vijftal minuten wordt de mand van het hok genomen en wordt er naar het lokaal gereden. Volgens Gaston is dat nog een beter systeem dan de duivinnen samen te laten met hun doffers.
Bij aankomst van een wedstrijd zitten de doffers halfbak op het hoofdhok. Bij normaal weer blijven doffers en duivinnen samen tot ‘s avonds. Bij abnormaal weer blijven ze bij elkaar tot de volgende morgen met eten en drinken in de woonbak.
De duivinnen werden op weduwschap gespeeld tot eind juli en werden daarna op nest gespeeld tot einde seizoen. Eigenlijk lukt het nestspel maar “echt” tweemaal goed en dat is bij einde broeden en met jongen van 12 dagen in de schotel.
Uitblinker van het duivinnenteam was “Maria” met de 1e nationaal Chateauroux en 4e Nationale Asduif Grote Halve Fond KBDB Oude.

20 JAAR DUIVENSPORT
1e kampioen Noyon Berlaar Heikant
Winnaar duivenhok Huygen Voeders
1e kampioen Noyon Berlaar Heikant
3e kampioen Noyon Berlaar Heikant
1e Prijs Orleans Röhnfried Race
3e kampioen Noyon Berlaar
5e kampioen halve fond
1e kampioen halve fond Middenkempen
3e kampioen hafo Berlaar Heikant
Autowinnaar halve fond Hafo 2000
5e kampioen Fondclub Antwerpen
2e kampioen Noyon Berlaar Heikant
6e nationaal kampioen fond jonge KBDB
1e kampioen jonge Fondclub Antwerpen
1e kampioen jonge Fondclub Houtvenne
1e kampioen fond jonge Zuiderkempen
4e kampioen (1+2 get) fond 
Union Antwerpen
2e Asduif fond jonge Union Antwerpen
Superstar van de maand Gouden Duif
1e Fondcriterium jonge Zuiderkempen
Beker Versele-Laga 1e serie provinciaal Bourges jonge duiven
3e kampioen jonge Union Antwerpen
1e + 4e Asduif jonge Union Antwerpen
1e kampioen Duivenkrant jonge halve fond
3e kampioen jonge Fondclub Houvenne
1e Prov. Bourges 3988 d.
1e Prov. Salbris 1837 d.
1e serie 1+2 get. Nat. Argenton 21.299 d.
3e Prov. Kampioen halve fond jonge KBDB
3e Asduif Competitie Mariman Cerafin
1e Prijs halve fond Mariman Cerafin
Gouden Duif 3 vermeldingen
1e Nat. Kampioen jonge duiven fond KBDB
6e Nat. Argenton 9900 oude
1e Nat. Gueret 14.700 jonge
1e Nat. Asduif LCB
5e Nat. Limoges 14.211 d.
1e Nat. Bourges 39.614 d.
1e Nat. Zone Argenton
4e Nat. kampioen fond jonge KBDB
8e Nat. kampioen fond jonge KBDB
1e Nat. kampioen jonge Cureghem Centre
1e Nat. Zone Poitiers 2538 d.
1e Semi-Nat. Vierzon 15.359 d.
1e kampioen grote halve fond jaarse 
Union Antwerpen
2e Asduif jaarse Union Antwerpen
Superduif Beyers 6023127-16
1e Prov. Blois 1581 oude

Niet tussendoor wegvoeren

De 80 jongen worden alleen uit de kwekers gefokt en door het verleggen van de eieren worden er uit elk kweekpaar 4 jongen gefokt. De jongen worden gespeend aan de ouderdom van 24 dagen en doffers en duivinnen gaan allemaal op hetzelfde hok.
De jonge bende wordt verduisterd van 15 maart tot 15 juni van 18 u tot 8.30 u. Er wordt bijgelicht vanaf 21 juni tot einde seizoen tot ‘s avonds 23 u en vanaf 6 u ‘s morgens. In 4 etappes wordt er opgeleerd tot Hofstade (35 km). Tussendoor worden de jongen niet meer weggevoerd want Gaston gaat liever fietsen.
Na de eerste Quiévrain worden de jonge duivinnen (25) gekoppeld aan oude doffers die daarvoor speciaal gehouden worden. De jonge duivinnen zitten op het hok en de oude doffers zitten in de volière. Er worden koppels gevormd in genummerde woonbakken en die blijven samen tot einde seizoen. Vanaf Quiévrain gaan de duivinnen elke week de mand in. De doffers worden uit de volière gehaald en worden halfbak op het hok gezet. De duivinnen komen dan een half uur samen met hun vaste partner vooraleer ze in de mand gezet worden. 
De oude doffers blijven dan op het hok tot de thuiskomst van de wedstrijd. De jonge duivinnen worden op die manier gespeeld tot september. Om te vermijden dat de jonge duivinnen onderling zouden paren zitten ze tijdens de week in een bakje van slechts 15 cm breed.
De jonge doffers zitten op het rechter hok waar er problemen waren met wateraders en aardstralen. De jongen kwamen altijd tegen de deur slapen en dat was niet normaal. Gaston heeft zich een kastje aangeschaft dat die stralingen moet tegengaan en nu slapen de jongen overal op het hok en alles is veel gezonder. Probleem was dat er 25 doffers waren en slechts 12 woonbakken. Dertien doffers gingen naar de volière en de 12 andere jonge doffers werden gespeeld met een oude duivin. In 2019 zullen ze gespeeld worden als weduwnaars. Bij de inkorving kwamen die 15 minuten samen met hun duivin en na thuiskomst bleven die tot ‘s avonds samen. De jonge duivinnen kwamen om 9 u los en de jonge doffers trainden na de middag of ‘s avonds.

De hokken in Berlaar.“New Kim” 

“New Kim” B18/6063796 is de 1e Nationale Asduif Grote Halve Fond KBDB Jonge duiven. Zij verzamelde een knap palmares met o.a. 12e nat. Argenton 16.496 d, 2e nat. Chateauroux 17.280 d, 21e nat. Chateauroux 12.855 d en 52e prov. Blois 2923 d.
Het is een duivin uit de kleine middelmaat maar het is een mooi geblokt duivinnetje met uitstraling. Ze heeft een zachte pluim en een pienter kopje. Het is geen echt tamme duif maar het is wel een goede “binnenloper”.
Boven op het dak van het hok worden er tijdens het seizoen na de eerste Quiévrain draden gespannen zodat de duiven verplicht op het valplank moeten landen. Om het binnenlopen vlot te laten verlopen legt Gaston op de valplank enkele pinda’s en ook binnenin het hok liggen er pinda’s. De duiven worden van jongs af aan op die manier binnengeroepen en bij aankomst van een wedstrijd springen ze vlot binnen.

Snoep met hoog vetgehalte

Oude en jonge duiven worden iedere week gespeeld. Zaterdag bij aankomst van een wedstrijd vinden ze sportmengeling in hun voederbakje en er zijn elektrolyten (Belgasol) en drie teentjes look (heel de week) in het drinkwater. Zondag en maandag wordt het dan 100% ruimengeling en er zijn ook nog elektrolyten in het drinkwater op zondag. Op dinsdag, woensdag en donderdag wordt het 100% sportmengeling. Op woensdagmorgen en donderdag (inkorving) krijgen de duiven een mengeling kleine zaden (7 à 8 soorten) met een hoog vetgehalte. Soms worden er ook Sedochol en vitamines verstrekt.

Mariën en De Weerd

Gaston Van de Wouwer bezoekt dr. Fernand Mariën tijdens het vliegseizoen elke maand en hij volgt getrouw zijn begeleidingsschema. Eenmaal per week wordt er “vitamineral” en 1 à 2 keer per week wordt er “conditiepoeder” verstrekt. Daarbij komt nog 1x per maand de siroop.
Hij gaat voor de kweek en voor het vliegseizoen op controle bij dr. Henk de Weerd.
In oktober wordt er 8 dagen behandeld tegen paratyfus met Parastop. De oude duiven werden eind april behandeld tegen trichomonas met 1/4 Flagyl en daarna verder in de loop van het seizoen niets meer. De jonge duiven werden 1 week behandeld met Flagylpoeder.
Verder hebben de oude duiven gans het vliegseizoen geen antibiotica gekregen. De jonge duiven hadden in juli problemen met “one eye cold” en die werden 6 dagen behandeld. Gaston Van de Wouwer “kuurt” niet blind maar rekent voor honderd procent op zijn dierenartsen.

Houten roosters

De jonge duiven en de kwekers zitten op een gemetst hok (Ytongbokken) van 12 m. De oude vliegduivinnen zitten op een houten tuinhok van 4 m. Dit hok werden niet geïsoleerd en op alle hokken liggen er houten roosters.
Op het hok van de oude duivinnen is er een verluchtingsstrook boven en voor de duiven. Bij de jonge duiven gebeurt de verluchting uitsluitend via twee horren met windbreekgaas tijdens de winter en met vogeldraad tijdens de zomer. Op het rechterhok staat er nu een “bakje” dat wateraders en aardstralen moet aanpakken.
Eenmaal per jaar wordt er grote kuis gedaan. De hokken worden afgewassen met Dettol en bijgeschilderd waar nodig. Trouwens alle hokken zijn met hokverf geschilderd. Onder de roosters wordt het mest driemaal per jaar weggehaald.
Tijdens de winter drinken de duiven uit een gemeenschappelijke drinkpot van 7 liter die tweemaal per week ververst wordt. Tijdens het vliegseizoen drinken ze uit een drinkpot van 2 liter die dagelijks ververst wordt.

Strenge selectie

Van de 20 vliegduivinnen bleven er aan het einde van de rit 10 over. Voor 2019 zal er gespeeld worden met 10 oude en 5 jaarse duivinnen. Het team ondergaat een serieuze verzwakking want “New Kim” (1e nat. Asduif) en “Maria” (1e nat. Chateauroux) gaan naar het kweekhok. Er wordt geselecteerd op de provinciale en nationale uitslag en de “blijvers” moeten een paar keer per tiental vliegen. De vliegduiven worden gespeeld gedurende 4 jaar en de beste gaan daarna naar het kweekhok.
Van de jonge duiven zijn er 5 jonge duivinnen overgebleven en 12 jonge doffers die als weduwnaars op de halve fond zullen gespeeld worden.
Gaston ziet niet graag grote duiven. Een duif uit de kleine middelmaat maar evenwichtig gebouwd geniet zijn voorkeur. Verder moet een duif goed gesloten zijn en een kop met uitstraling hebben.

De hokken in Berlaar.Varia

Na de verkoop in 2014 werden er 75 zomerjongen overgehouden. Daar werden 24 doffers en 24 duivinnen uit geselecteerd. Die werden in 2015 samen gezet en mochten vrij paren.
In 2018 waren er 15 kweekkoppels waaruit een duif geboren werd die goed presteerde op de nationaals en die bleven samen. Daarbij kwamen “New Kim” en “Maria” en er zijn 7 paren die lukraak gekoppeld werden.
Indien nodig wordt er aan compensatiekweek gedaan maar de andere kenmerken spelen geen bepalende rol. Inteeltkoppelingen gebeuren per ongeluk en kruisingen genieten de voorkeur. De basislijn (80%) in de Van de Wouwer-kolonie wordt gevormd door die ene doffer van “De Kaasboer” die een topkweker was met meerdere duivinnen. De duiven worden hier allemaal gedurende 3 dagen “voorgekoppeld”.
Gaston Van de Wouwer is 74 jaar oud en de leeftijd begint wat door te wegen. In de winter is hij geen gedreven melker maar in de zomer valt dat nog mee. Hij is wel een melker die van orde en netheid houdt.
Gaston Van de Wouwer :”Ik ben niet te vinden voor een inkorfbeperking. Iedereen mag zoveel duiven meegeven als hij wil. Alleen moet in de media het aantal ingekorfde duiven vermeld worden. Grotere samenspelen zouden een zegen zijn wanneer bijvoorbeeld drie provincies samen zouden lossen.
Mijn voorkeur gaat uit naar Noyon op zondag, op woensdag Quiévrain en op zaterdag grote fond, grote halve fond en halve fond. Op de eerste twee wedstrijden wordt de hafo per provincie gespeeld en daarna 3 provincies samen in één lossing voor zowel oude als jonge duiven. Bij voorkeur oude en jaarse in één wedstrijd laten vliegen (meer duiven) en op vrijdag inkorven.
Waarom gummi’s op de grote halve fond ? Het zorgt voor meer last, meer personeel en meer kosten. Waarom dan geen gummi’s op halve fond en vitesse ?
En ik wil afsluiten met een woord van dank aan mijn vrouw Maria. Zij is mijn secretaresse en mijn “computerdame” die mijn duivenadministratie op orde houdt.”

Twee toppers

  • “Nel” B14/6072324 met 1310e nat. Argenton 27.254 d, 248e nat. Tours 24.097 d, 111e nat. La Souterraine 18.588 d, 757e nat. Argenton 19.925 d, 11e prov. Blois 522 d, 10e prov. Vierzon 2.363 d, 152e prov. Bourges 3.164 d, 33e prov. Vierzon 1131 d, 42e prov. Chateauroux 1.206 d, 4e Chevrainvilliers 154 d, 16e Ecouen 588 d, 1e prov. Blois 1.581 d, 68e prov. Chateauroux 2.373 d, 4e prov. Le Mans 359 d.
  • “Leyla” B16/6023019 met 41e Melun 835 d, 9e Souppes-sur-Loing 891 d, 9e Gien 979 d, 91e nat. Bourges 28.078 d, 4e Chevrainvilliers 1029 d, 77e prov. Vierzon 1.889 d, 44e prov. Chateauroux 2.612 d, 46e prov. Chateauroux 2.322 d, 20e prov. Argenton 1.899 d, 6e Chevrainvilliers 154 d, 5e prov. Blois 1.581 d, 42e prov. Chateauroux 2.373 d, 41e prov. Chateauroux 1.067 d, 76e prov. Argenton 845 d. 

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.