FREDDY & JACQUES VANDENHEEDE - 1e Algemeen Nat. Kampioen KBDB

Zingem – Zingem is een gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen maar er zitten grote veranderingen aan te komen. Er zou een fusie aangegaan worden met Kruishoutem onder de naam Kruisem en deze nieuwe gemeente zou zo'n 15 à 16.000 inwoners tellen. De fusies zitten momenteel in de lift maar of dat een hervorming van de samenspelen zal betekenen blijft een vraagteken.

Zingem was in het verleden “het puntje” van de “Gouden Driehoek” waar er vele jaren keihard met de duiven gespeeld werd. Maar ook dat is nostalgie geworden want de melkers van toen behoren niet meer tot het rijk der levenden of zijn met de duiven gestopt.
Sterkhouders van de duivensport aldaar zijn zeker de broers Freddy en Jacques Vandenheede die een kleine 10 jaar samenspelen en zich opwierpen tot toppers op nationaal niveau. Ze bekroonden een knap seizoen 2017 met de titel van 1e Algemeen Nationaal Kampioen KBDB.

ZO WERDEN ZIJ ALGEMEEN KAMPIOEN

De “Zieke”

Vader René Vandenheede was de grondlegger (reeds actief direct na WO II) van de Vandenheede-dynastie. Maar ook alle nonkels hadden duiven en wie toen geen “duivensjapper” was werd een beetje als “nen rare” gecatalogeerd.
Vader speelde op het hok aan de Kruishoutemsesteenweg en “De Zieke” was de stamvader van zijn kolonie. “De Zieke” kwam van het hok Mencke-Haelterman, Voorde, maar moest zijn eerste levensjaar bij grootvader Guillaume doorbrengen omdat een natuurlijke gezondheid niet zijn sterkste kant was. Maar hij herpakte zich en werd tenslotte de stamvader van de kolonie René Vandenheede.
Jacques (72) ging vanaf 1957 vader meehelpen op het duivenhok. Vader René was toen nog seizoenarbeider en alleen in het weekend thuis van zaterdagmiddag tot maandagmorgen. Samen met de grootouders verzorgde Jacques toen de duiven en er werd succesvel gespeeld.
Freddy (57), die een stuk jonger was, kwam in 1974 na een uitdaging meehelpen op de hokken. De duiven werden pas op maandag gelost en Freddy en moeder moesten samen de duiven klokken. Maar moeder moest eten maken en Freddy stond er alleen voor. Met een tussentijd van 5 à 6 seconden klokte hij meerdere keren twee duiven en volgens vader en broer kon dat niet. Om zijn gelijk te bewijzen werd hij duivenmelker !
In die tijd hadden ze toen ook een “Witte” die keihard vloog maar steeds meerdere minuten verkwanselde bij aankomst van een wedstrijd. Toen hebben ze tijdens de week die “Witte” wel 20 keer los gelaten op 300 m van het hok tot hij vlot leerde binnenwippen wanneer hij alleen aankwam. Hij werd op zondag gespeeld en won de 1e prijs in alle drie de categorieën. 

Freddy VandenheedeJacques trouwde en is in 1967 zelfstandig met duiven begonnen met als basis de duiven van vader. Hij oogstte succes maar uiteraard niet vergelijkbaar met de actuele carrière. De jongen, gekweekt uit goede kweekduiven, vlogen maar prijsjes beginjaren zeventig. Maar de hete zomer van 1976 was een zegen voor het hok en Jacques werd van meeloper een succesvolle duivenmelker. Dat jaar korfde hij tijdens de kermisweek zelfs een jonge duif in voor Bourges en als jeugdige liefhebber won hij de 1e prijs regionaal. Zijn palmares, tot hij met zijn broer Freddy ging samenspelen, werd gesierd met 1e Nat. Bourges jonge duiven (1999), 1e Nat. Guéret oude duiven en duivinnen (2000), 1e Nat. La Souterraine jonge duiven (2001), 1e Nat. Guéret oude duiven en duivinnen (2002).

Freddy is in 1993 zelfstandig met duiven begonnen, ook met duiven van vader aan de basis. Ook hij was succesvol in de duivensport en in 2001 won hij 1e Nat. Bourges duivinnen. In 2008 vormden Jacques en Freddy een tandem en heel wat succes werd hun deel. De vlieghokken bevinden zich bij Freddy in de tuin, bij Jacques wordt er gekweekt.

1e PRIJZEN NATIONAAL
1e Chateauroux 2017 18.499 jonge
1e Libourne 2017 3950 jaarse
1e Argenton 2016 13.629 oude
1e La Souterraine 2015 6205 jaarse
1e Libourne 2013 6658 oude
1e Libourne 2013 6134 jaarse
1e Tulle 2011 6345 jaarse
1e Argenton 2010 5763 oude
1e Bourges 2009 27.506 oude
1e Bourges 2009 22.499 jaarse
1e Gueret 2002 1626 oude
1e Gueret 2002 640 duivinnen
1e La Souterraine 2001 17.315 jonge
1e Bourges 2001 4225 duivinnen
1e Gueret 2000 1311 oude
1e Gueret 2000 794 duivinnen
1e Bourges 1999 44.185 jonge

De Rauw-Sablon

Aan de basis van hun kolonie ligt in de eerste plaats de oude stam van René Vandenheede met als stamdoffer de “Zieke” die in ruime mate aanwezig was in het stamkoppel “Antigoon” x “Krijt”. Er werden duiven geruild met De Rauw-Sablon, Lebbeke (1994) voornamelijk uit het “Dreamkoppel”. Deze duiven deden het zeer goed op lastige wedstrijden en hebben de “mordant” in gebracht op de vluchten tot 800 km. 
In 1997 werden er duiven gehaald bij Marcel Aelbrecht, Lebbeke uit dezelfde bloedlijn als De Rauw-Sablon.
Toen Pros Roosen, Kermt (2010) overleed zaten zijn drie beste kwekers bij de Gebr. Vandenheede. Op zijn verkoping werden een aantal duiven teruggekocht uit “Freddy” (“Antigoon” x “Krijt”)
Er werden ook duiven geruild met Guy Nihoul, Senseille (2013), een topmelker maar nog steeds niet genoeg gewaardeerd.
Bij Sylvain Verhestraeten, Herentals (2015) werd de 1e Nat. Chateauroux gekocht die later moeder werd van 1e Olympiadeduif Snelheid Brussel 2016.
Er werden ook nog enkelingen geruild of aangekocht bij Luc Van Coppenolle, Ouwegem... Gerard Itterbeke, Zomergem... Gaston Van de Wouwer, Berlaar... Van Laere, Kruishoutem en David Vermassen, Gavere.
In Zingem wordt de politiek gevoerd dat er nooit eigen prestatieduiven verkocht worden. Meer nog, ze zijn er als de kippen bij om duiven te halen bij melkers die zeer goed presteren.

2017 een topjaar

Met de titel van 1e Algemeen Nationaal Kampioen KBDB 2017, 1e Provinciaal Kampioen KBDB 2017, 1e Algemeen Kampioen bij FVOV 2017 met 2 nationale overwinningen (Libourne jaarse + Chateauroux jongen) en 8 provinciale overwinningen mag je wel zeggen dat het seizoen 2017 een echt topjaar was. Ook 2016 was dat met 9 klasseringen in de nationale kampioenschappen.
Freddy Vandenheede : “Normaal moeten we in 2018 opnieuw goed spelen, maar ‘hoe goed’ zal afhangen van details. Ons systeem klopt, de kwaliteit is er en gezondheid en verzorging daar wordt alles aan gedaan. Maar een duif die niet vlot binnenloopt... daar kan het al aan liggen. Het verschil tussen 1e en 2e nationaal is hemelsbreed qua uitstraling.”

KAMPIOENSCHAPPEN 2017
1e Algemeen Nationaal kampioen KBDB
1e Algemeen Provinciaal kampioen KBDB
1e Algemeen Kampioen FVOV interprovinciaal
1e Belgian nationaal fondtrofee grote halve fond oude en jaarlingen Brugse kampioenschappen
1e Asduif Belgian nationaal fondtrofee jongen Brugse kampioenschappen

Gestart op een groot jong

De Gebr. Vandenheede kwamen aan de start van het seizoen met een ploeg van een goede100 weduwnaars, een goede 70 duivinnen op weduwschap, 120 jonge duiven (eerste ronde) en 50 koppels kwekers. Daarbij kwamen nog enkele rondes “reserve jonge duiven” die goed opgeleerd werden.
De weduwnaars vlogen de wedstrijden van 600 tot 800 km. Ze werden half maart een eerste keer gekoppeld en hebben een ronde jongen groot gebracht. Ze hebben in het vroeg niet gekweekt omdat de jaarlingen niet volledig uitgeruid waren door te lang te verduisteren.
De doffers werden opgeleerd op dat nestje in april en werden 4 à 5 keer met de wagen weggevoerd tot 20 km. Liever nog meer wegvoeren als het kan maar we hebben te weinig tijd zegt Freddy. Op de eerste wedstrijd uit Toury hadden ze grote jongen in de nestschotel. Bij de thuiskomst waren de jongen weg, de duivin zat klaar en het weduwschap begon.
Het trainen van de weduwnaars en duivinnen verloopt volgens een bepaald schema. Bij thuiskomst van een wedstrijd wordt afgesproken wie wat zal vliegen volgende week. De ploeg doffers/duivinnen die voor een welbepaalde belangrijke wedstrijd zullen ingekorfd worden trainen tweemaal daags. De andere ploeg traint maar eenmaal daags omdat er onvoldoende tijd is om die ook tweemaal te laten trainen.
Bij de inkorving krijgen de doffers nooit hun duivin te zien en krijgen ook geen nestschotel in hun nestvak. Bij aankomst van een wedstrijd zit de duivin halfbak haar partner op te wachten en de tijd dat ze samen blijven is niet belangrijk. Het samenzijn duurt wat langer na een moeilijke wedstrijd. Maar zelfs van in het begin van het seizoen blijven ze behoorlijk lang samen
Freddy Vandenheede : “Duivensport is in de eerste plaats ‘aanvoelen’. Wij spelen het klassiek weduwschap in zijn eenvoudigste vorm en zoeken geen extra motivatie. Voor het seizoen 2018 hebben we nu reeds de weduwnaars gekoppeld en ze gaan jongen groot brengen. Een tweede koppeling staat nog ter discussie. Het doel is de rui proberen te vertragen.”

Duivinnen opgesloten

De duivinnen vlogen de wedstrijden van 400 tot 600 km. Ze trokken een koppel jongen groot en werden ingekorfd voor Bourges op een jong. Bij thuiskomst was het jong weg en begon het weduwschap.
De duivinnen worden op dezelfde manier opgeleerd als de doffers. De duivinnen trainen niet zo goed wanneer ze juist gekoppeld zijn en daarom was het aangewezen de duivinnen een paar keren meer weg te voeren.
De duivinnenploeg traint volgens het schema dat ook de weduwnaars volgen. We kunnen zeggen dat de duivinnen in de loop van het seizoen ongeveer hetzelfde aantal keren tweemaal per dag trainen als de doffers.
Bij de inkorving krijgen de duivinnen doffer en nestschotel in hun nestvak en blijven 1 u samen ofschoon de duur van het samenzijn niet zo belangrijk is. Bij aankomst van een wedstrijd zit de doffer halfbak en soms blijven de partners tot ‘s anderendaags samen. Wat op dat moment het beste lijkt voor de duiven wordt gedaan.
Tijdens de week zitten de duivinnen altijd in hun woonbak opgesloten. Onderling paren stelt geen problemen ook al omdat de echte paarlustige dametjes er met de jaren uitgeselecteerd werden.
De duivinnen die op hun afstand goed presteren blijven op dezelfde afstand vliegen en de andere gaan door. De doffers die van 400 tot 600 km goed presteren blijven op die afstand. Boven de 800 km worden zowel doffers als duivinnen gespeeld.

Volières voor de hokken.Volières voor de hokken

Het spel met de jonge duiven is niet meer de hoofdzaak voor de Gebr. Vandenheede. De jongen worden gekweekt uit de kwekers. De beste 6 doffers en duivinnen kweken in boxen. De eieren worden bij voedsterkoppels ondergeschoven. De jongen worden gespeend aan 21 dagen.
De jongen worden verduisterd (niet echt donker) van einde maart tot einde juni en daarna wordt er niet meer bijgelicht.
Van zodra de jongen trekken wordt de opleermand boven gehaald. De jongen worden 5 à 6 keer met de wagen weggevoerd tot 20 km. Hier ook hoe meer hoe liever maar de tijd ontbreekt. Eens opgeleerd worden de jongen niet meer tussendoor weggevoerd.
De jonge duiven worden in Zingem op nest gespeeld. Wegkruipbakjes, kartonnen dozen en nestschotels komen op de hokken om de paarlust aan te moedigen. Bij een goede duif speelt de nestpositie weinig rol. Wel wordt er vermeden dat jonge duiven ingekorfd worden op kleine jongen voor wedstrijden met twee nachten mand.
Er wordt zolang het weduwschap voor oude duiven duurt slechts eenmaal per dag getraind. Daarna wordt er tweemaal daags getraind.
Freddy Vandenheede : “Er zijn enkele zaken op het hok van de jongen die tegen mijn natuur zijn. Wij voeren de hygiëne hoog in het vaandel maar van zodra er met de jongen gespeeld wordt worden de hokken niet meer gereinigd.
De jongen voelen zich goed en hebben veel minder last van allerlei plagen. De natuurlijk weerstand doet duidelijk zijn werk.
De hokken gaan in principe niet meer dicht en staan dag en nacht open (volières voor de hokken). Er is tocht op de hokken... en de duiven zitten toch gezond !
Dat medicatie onontbeerlijk zou zijn bij het spel met jonge duiven is niet waar !”

Vast voederschema

De broers Vandenheede geloven rotsvast in een vast voederschema... “volle bak” en na een half uur afruimen, altijd hetzelfde ritueel.
Zaterdag en zondag na aankomst van een wedstrijd wordt het superdieet met elektrolyten in het drinkwater. Maandag en dinsdag wordt het 100% sportmengeling maar de duiven voor de fond krijgen op dinsdag reeds 50% vetrijke mengeling. Op woensdag krijgen de fondduiven 100% vetrijke mengeling... de duiven die op donderdag ingekorfd worden krijgen 50% sport + 50% vetrijke mengeling. Op donderdag wordt het dan 100% vetrijke mengeling.
Op zondag en maandag gaat er conditiepoeder over het voeder en de dag voor de inkorving gaan er vitamines in het drinken.

NATIONALE KAMPIOENSCHAPPEN KBDB

Gele druppels

Meerdere dierenartsen zorgen voor een perfecte medische begeleiding. Voor aanvang van het vliegseizoen worden de duiven met een behandeling van 5 dagen eerst zuiver gezet van trichomonas. In de loop van het seizoen krijgen de vliegduiven de gele druppels via de bek toegediend.
Wat de luchtweginfecties betreft wordt geprobeerd om de behandeling zo lang mogelijk uit te stellen. Een aantal parameters vertellen de melker wanneer er moet ingegrepen worden.

Strenge selectie

Bij de weduwnaars en de duivinnen wordt de lat behoorlijk hoog gelegd en de uitslag is bepalend. Tweemaal per 100-tal, tweemaal per 20-tal en liefst geen missers is de norm. In bepaalde gevallen kan één misser nog wel maar 2 à 3 keer missen is vertrekken. Wanneer je die norm aanhoudt dan blijven er heel weinig duiven over. Van de 100 weduwnaars blijven er dan 3 à 4 over. Neem je er nog bij wat dicht in de buurt ligt van de norm dan kom je op 15 tot 16 overblijvers. En dan komen er nog duiven bij om “god weet welke reden”. Een hele mooie duif, een duif die een paar weken op de sukkel was, een duif wiens broer goed presteert...
Bij de jonge duiven worden de betere jongen overgehouden en voor de rest wordt naar de afstamming gekeken. Het model speelt geen enkele rol. Goed maar minder mooi, het kan gebeuren.
Freddy Vandenheede : “Ik zie graag een geblokte duif met een zachte pluim en een goed geventileerde vleugel. Ik geef ook de voorkeur aan een goed gesloten duif met een sterke rug. Maar niet alle duiven voldoen aan deze norm.”

Tuinhokken

De weduwnaars, de duivinnen en de jonge duiven worden gespeeld op 25 m tuinhokken. Het hok van de weduwnaars was een kil hok en weduwnaars en jonge duiven hebben van hok gewisseld. De jongen zitten nu op aangename hokken doordat er voor de hokken van de jonge duiven volières gebouwd zijn.
Het zijn hokken met een zadeldak met over de volledige lengte een latwerk van 1 m breed boven de gang voor de hokken. Op de hokken van de jonge duiven zijn er maxiplaten (die zijn blijven hangen van toen de weduwnaars nog op deze hokken woonden) maar deze worden niet meer gebruikt.

Topkweker “Mattheo”

“Mattheo” B05/4045392 is een directe zoon van de “Limoges” van De Rauw-Sablon en is de topkweker bij de Gebr. Vandeheede. Hij werd ondermeer vader van : “Tamira” B15/4065083 met 4e Nat. Libourne 3950 d; 6e Toury 464 d... van “Annelise” B12/4186083 met 1e Nat. Asduif grote halve fond KBDB 2013; 1e Prov. Poitiers 3845 d / 9e Nat. 13.135 d; 1e Prov. Vierzon 2982 d; 6e Nat. Zone / 13e Nat. La Souterraine 11.236 d; 8e Nat. Zone / 20e Nat. Bourges 11.883 d; ook nog 14e, 19e, 24e, 68e Nat. Zone... van “Annelotte” B12/4186284 met 1e reg. Argenton 77 d / 15e Nat. Zone 1036 d; 2e Prov. Vierzon 2982 d; 5e Prov. Bourges 2647 d / 10e Nat. Zone 2377 d; 10e Prov. Orleans 4049 d... van “New Annelies” B14/4000066 die moeder werd van “Vivaldi” met 12e Nat. Asduif Fond KBDB 2016; 15e Nat. Limoges 6946 jl; 6e Peronne 200 d; 7e prov. / 25e Nat. Zone Jarnac 1402 d; 84e Prov. Tulle 1592 d en van “Lexie” met 1e Bourges 398 d / 4e Nat. Zone 7821 d; 25e Prov. Blois 4406 Jo; 28e prov. Chateauroux 4067 d; 95e Prov. Orleans 3578 Jo... van “Woody” B12/4186084 die vader werd van “412/15” met 1e Nat. Zone 423 d / 3e Nat. Chateauroux 2780 d; 1e Villemandeur 266 Jo / 2e Prov. 2885 d; 1e Bourges 218 d / 70e Nat. Zone 6466 d / 113e Nat. 23.155 d; 8e Prov. Blois 683 d... van “012/16” met 1e Blois 146 Jo / 6e prov. 3800 d; 3e Nat. Zone / 10e Nat. Chateauroux 4389 Jl; 10e Prov. Orleans Jo 3578 d... van “Miss Woody” met 5e Nat. Zone Bourges 5014 jl... van “Tommeke” 1e reg. / 11e Nat. Limoges 6492 d; 2e Nat. Gueret 11.884 Jo; ook 29e, 90e, 266e, 593e, 880e Nat... van “Mathis” met 16e Nat. Asduif Fond KBDB 2016; 1e reg. / 7e Prov. Vierzon 5824 d; 61e Nat. Jarnac 4167 d; 62e Nat. Montlucon 19.298 jl; 68e Nat. Tulle 6101 d; 1e reg. / 7e Prov. Vierzon 5824 d.

Nog enkele toppers

  • B11/4244017 “Miracle-Ace” met 71e nat. Tulle 7350 d; 243e nat. Souillac 5282 d; 8e nat. Libourne 6658 d; 124e nat. Limoges 14.271 d; 811e nat. Limoges 17.735 d; 93e nat. A Montlucon 7828 d; 38e nat. Guéret 14.362 d; 225e nat. Bourges 31.719 d met 1e Nat. Asduif Fond KBDB 2013.
  • B12/4186018 “Charlene” met 284e nat. Chateauroux 6005 d; 5e nat. La Souterraine 11.236 d; 49e nat. Poitiers 13.135 d; 87e nat. Bourges 13.588 d met 3e Nat. Asduif grote halve fond KBDB 2013
  • B13/4050440 “Ace Marsupilami” met 73e nat. Narbonne 2835 d /190e internat. 8360 d; 32e nat. Bordeaux-Agen 3180 d /85e internat. 8845 d; 32e nat. Chateauroux 21.515 d met 2e Nat. Asduif grote fond KBDB 2014.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.