FRANS & DIRK MARIS - 1e Nat. Asduif Kleine halve fond jaarlingen

Liefhebber: 

Itegem – Itegem is dit seizoen dik in de prijzen gevallen in de nationale kampioenschappen. Jozef Maris werd 1e Nationaal Kampioen jonge duiven en Frans Maris had de 1e Nat. Asduif Kleine Halve Fond jaarlingen. De vader van Jozef en de vader van Frans waren neven.

Frans blikt nog eens over de schouder naar het duivenverleden van Itegem toen bijna achter ieder huis in de straat een duivenhok stond. Hij memoreert ook de Fort-fabriek in Itegem waar heel wat mensen uit de streek tewerkgesteld waren. Ook het conservenfabriek aan de boorden van de Nete kwam ter sprake. Het water van de Nete werd gebruikt om de groenten te wassen. Het afvalwater met resten van erwten en bonen werd opnieuw in de Nete geloosd en diende als eten voor de vissen. Glorierijke tijden die langzaam verdwijnen in de nevelen van de tijd.
Meer actueel is uiteraard de titel van 1e nationale asduif die Frans en zoon Dirk in 2018 binnenhaalden. Ze doen het daar aan de Bruulstraat in Itegem met kwaliteit eerder dan met kwantiteit!

Een duivenmelkersgeslacht

Frans Maris is uit een echt duivenmelkersgeslacht geboren. Vader Edmond was een duivenmelker met goede duiven en ook grootvader Gust was een melker die zijn mannetje kon staan. Bij vader en grootvader zat Frans reeds als kleine knaap van tien op de hokken en leerde er de knepen van de stiel.
Toen waren het bijna allemaal snelheidsspelers met enkele uitschieters als Jef Houben, Joris Van der Veken op de grens tussen Itegem en Berlaar en Leopold Maris die een broer was van Gust.
Meehelpen op de hokken en de duiven lappen was voor Frans een lust. Als kleine knaap stond hij op zondag de duiven op te wachten die als raketten naar de spoetnik doken. Aan duiven en duivensport had hij echt zijn hart verpand. 

Van vitesse naar halve fond

In 1973 is Frans Maris op het huidig adres met duiven begonnen. Er werd een nieuw huis gebouwd en de nieuwe hokken waren vroeger klaar dan de nieuwe woonst maar dat was bij heel wat duivenmelkers het geval.
Er werd op de vitesse begonnen met duiven van Marcel Put, Beerzel; Francis Wellens, Itegem en nonkel Victor Budts, Itegem. Later kwam daar een doffer bij van René Lemmens, Herenthout die zich ontpopte als een zeer goede kweker. In 2003 werd een bon gekocht van Frans Moeskops, Berlaar en dat was jaren de beste kweekduivin.
In 2013 werd de overstap gemaakt van vitesse naar de halve fond. Er werden toen twee duiven geruild met Roger en Nic Thys, Hallaar. De Thys-duiven werden excellente kweekduiven en lagen aan de basis van de ploeg die het doet op kleine en grote halve fond. Een duivin van Roger en Nic Thys werd de moeder van “Maxi” die in 2014 de 1e nat. Argenton op haar naam schreef. Er werd ook aan samenkweek gedaan met Dirk Van Dyck, Zandhoven.

ZO WONNEN ZIJ DE 1e NAT. ASDUIF
1e Melun 1532 d.
1e Melun 1440 d.
2e Chevrainvilliers 1556 d.
3e Melun 1965 d.
9e Chevrainvilliers 3043 d.

16 vliegduivinnen

Frans en Dirk kwamen aan de start van het seizoen 2018 met 16 duivinnen op weduwschap, 70 jonge duiven en 20 kweekkoppels. Er wordt alleen met duivinnen gespeeld en niet met weduwnaars.
De duivinnen op weduwschap worden op hetzelfde moment gekoppeld als de kweekduiven. De eieren van de beste kwekers werden onderlegd bij de vliegduivinnen en deze trokken een ronde jongen groot.
Eind maart wordt er opgeleerd en in 4 à 5 etappes gaat het naar 20 km. Eens opgeleerd worden de duivinnen niet meer tussendoor weggevoerd. Er wordt alleen ‘s morgens een half uur tot driekwartier getraind. In het begin trainen de duivinnen veel beter dan wanneer ze een paar vluchten gevlogen hebben. Bij de inkorving gaan de duivinnen naar hun vlieghok waar de woonbakken opengezet worden. Ze mogen eventjes in hun woonbak vliegen en worden daarna zonder de doffer te zien in de mand gezet.
Na de training lopen de duivinnen binnen op het vlieghok waar ze kunnen eten en drinken. Overdag verblijven ze in de volière (1 m breed) voor het hok. ‘s Avonds gaan ze naar hun slaaphok waar ze overnachten in kleine bakjes. Boven de bodem zijn er elastieken gespannen om te vermijden dat ze op de vloer met elkaar zouden aanspannen. Toch gebeurt het nog dat duivinnen met elkaar paren en die moeten uit de ploeg genomen worden. Frans en Dirk spelen veel liever met duivinnen dan met doffers. Duivinnen kunnen probleemloos elke week gespeeld worden.
Maar voor 2019 worden de plannen lichtjes veranderd. Dirk heeft nu een tiental jonge doffers die goed presteren en naast de duivinnenploeg wil hij deze volgend jaar als jaarling op het weduwschap spelen. Wedden dat het ook lukt op het weduwschap!

Asduif “Martha”

“Martha” B17/6052627 is de 1e Nationale Asduif Kleine Halve Fond Jaarlingen. Zij verzamelde in de eerste plaats een schitterend palmares met o.a. 3e Chevrainvilliers 1630 d, 82e Blois 5056 d, 232e Ecouen 4661 d, 14e Chevrainvilliers 1113 d, 2e Chevrainvilliers 1556 d, 3e Melun 1965 d, 1e Melun 1532 d, 1e Melun 1440 d, 9e Chevrainvilliers 3043 d.
Het is een duif uit de middelmaat met een zachte pluim, goed gespierd en goed gesloten achteraan. Ze heeft een perfecte vleugel en ze is heel tam op het hok. Het is een speciale duif en ook een heel slimme duif die gepaard is met de melker. Ze loopt altijd vlot binnen en komt steevast recht uit het gat.

De propere hokken in Itegem.Soms met oude partners

De ploeg van 70 jonge duiven wordt gekweekt in twee rondes uit kwekers en een paar uit de vliegers.
De jongen worden gespeend aan de ouderdom van 23 à 25 dagen. Doffers en duivinnen gaan samen op hetzelfde hok. De jonge bende wordt verduisterd vanaf half maart tot half juni. Daarna wordt er niet meer bijgelicht.
De jongen worden opgeleerd in 7 à 8 etappes en worden weggevoerd tot 20 km. Eens opgeleerd worden ze daarna niet meer tussendoor weggevoerd. Er wordt alleen ‘s morgens getraind. De schuifdeur wordt ingevoerd na de eerste Noyon. Bij het inkorven komen doffers en duivinnen dan een half uur samen. De jonge duiven vliegen in hoofdzaak de kleine halve fond maar enkele vliegen ook de grote halve fond.
In 2018 werden een 10-tal duivinnen gespeeld met oude doffers. Soms kwamen er ook een drietal oude duivinnen bij de jonge doffers. Het spelen van de jonge duiven met oude partners werkt meer motiverend dan spelen met de schuifdeur. 
Bij aankomst van een wedstrijd blijven doffers en duivinnen één uur samen. Er wordt niet naar extra-motivatie gezocht met het plaatsen van kartonnen dozen en wegkruipbakjes. Voor het hok werd er een kleine volière gebouwd en de jonge duiven kunnen ofwel op het hok blijven ofwel in de volière vertoeven.

Voedersysteem

De oude duivinnen worden iedere week gespeeld. Bij aankomst van een wedstrijd op zaterdag krijgen ze een beetje snoep in het voederbakje en er zijn elektrolyten in het drinken. ‘s Avonds krijgen ze “Turbo Energy” van Matador. Op zondag, maandag en dinsdag krijgen ze een lichte mengeling zonder erwten of bonen. Op woensdag krijgen zowel de duiven voor de kleine als voor de grote halve fond 50% lichte mengeling + 50% sportmengeling want de duiven verblijven op hetzelfde hok. Op donderdag wordt het 100% “Turbo Energy” en op vrijdag krijgen ook de duiven voor de kleine halve fond “Turbo Energy” in het voederbakje. De jonge duiven worden tijdens het vliegseizoen op dezelfde manier gevoederd als de oude duiven.

Beperkt medisch

Volgens Frans is het al jaren geleden dat er nog behandeld werd tegen trichomonas. In 2018 werd er niet behandeld en er werden ook geen gele druppels gebruikt. Omdat de duivinnen in de loop van 2018 zwarte neuzen hadden werd er 4 dagen behandeld tegen luchtweginfecties.
Een groot probleem is de “one eye cold” bij de jonge duiven. Over een periode van 3 maanden krijgen 80 tot 90% van de jonge duiven hiermee af te rekenen en zij krijgen oogdruppels toegediend.
Verder worden de producten van dr. Fernand Mariën gebruikt. Bij thuiskomst van een wedstrijd krijgen oud en jong vitamineral en conditiepoeder over het voeder. De conditiesiroop wordt één keer per maand verstrekt.
Ook tijdens het vliegseizoen gaat er gedurende 2 dagen appelazijn en een teentje look in het drinkwater. Ook komen er groenten uit de tuin (boerenkool en spinazie) op het duivenhok.

Volières voor de hokken, een zegen voor de duiven.Kleine volières

De duiven worden gespeeld op 10 m vlieghokken en op 4 m hokken huizen de kweekduiven. Het zijn niet geïsoleerde tuinhokken waarvan alleen de golfplaten aan de achterzijde met isolatiemateriaal afgedekt zijn. De verluchtingsroosters in de voorzijde van de hokken zijn dichtgemaakt. Onder de valplank zijn er kleine volières getimmerd. En duiven in een volière is volgens Frans een heel goede zaak. Bij felle zon worden de volières afgeschermd.
Er is een verluchting van 10 cm breed voor- en achteraan het hok onder de pannen en onder de golfplaten. Binnen in het hok is er een verluchtingsstrook boven en voor de duiven van 80 cm die regelbaar is met schuiven.
Jaarlijks is er een grote kuis op de hokken en die worden uitgewassen met Dettol of javelwater en daarna worden ze ook geschroeid met de vlam. De vlieg- en kweekduiven zitten op een plankenvloer. Alleen in de volières zijn er roosters.

Harde selectie

Frans Maris: “Wij selecteren niet uitsluitend op de behaalde resultaten. Jonge duiven die “one eye cold” te verwerken krijgen presteren niet goed. Het gebeurt hier vaak dat deze duiven als jaarling veel beter presteren dan als jonge duif. Daarom wordt er zeker zoveel waarde gehecht aan de afstamming als aan de uitslagen.
Van de 16 duivinnen op het weduwschap blijven er aan het einde van de rit nog 6 over. We hebben wel twee goede duivinnen verspeeld afgelopen seizoen. De duiven die alleen maar platte prijzen gevlogen hebben gaan er sowieso uit. Echte “blijvers” moeten minstens 2 à 3 keer in de kop gevlogen hebben.”

Varia

De selectie van de kweekduiven is hier wel bikkelhard. Bijgehaalde duiven krijgen hier slechts één jaar de kans. Ze worden gekoppeld met de beste doffers of duivinnen en zijn de jongen niet goed dan kunnen de oudjes vertrekken. Een weduwnaar die drie jaar goed presteert kan hier een kans krijgen op het kweekhok. Frans en Dirk zijn spaarzaam met goede duiven en het kan ook gebeuren dat na één jaar goed presteren een doffer dan al naar het kweekhok gaat.
In de periode dat ze snelheid speelden werd er regelmatig neef x nicht gekoppeld. Nu worden de beste vliegers en kwekers gekweekt uit kruisingen. Er wordt in de eerste plaats goed x goed gekoppeld maar indien nodig wordt er ook aan compensatiekweek gedaan. Ogen zijn niet belangrijk om kweekparen te vormen.
Op de vitesse hadden Frans en Dirk met de “Super 10” x “Maxima” een echt stamkoppel. De huidige stam wordt gevormd door de oude stam die gekruist werd met duiven van Jos en Jules Engels en van Roger & Nic Thys. “Maxima” was indertijd een uitstekende vliegduivin met 10x eerste prijs en 27x in de top tien. Zij is de grootmoeder van “Maxi”.
De duiven worden hier niet “voorgekoppeld”. Tien dagen voor de koppeling worden doffers en duivinnen bijgelicht.
Frans zegt van zichzelf dat hij nog steeds een gedreven duivenmelker is maar de leeftijd begin toch door te wegen. Maar hij is nog steeds een “winnerstype”.
Ze hebben hier in regio Mechelen een goed samenspel en de overkoepeling met Hafo Turnhout is een grote stap vooruit. Door de overkoepeling, met een groter aantal duiven, hebben Frans en Dirk de 1e nationale asduif kleine halve fond jaarse gewonnen.
Frans is wel voor de inkorfbeperking. Een melker met 100 duiven in koers heeft een onbetwistbaar voordeel in vergelijking met een melker met amper 15 duiven. De megahokken doen de kleine melker wel degelijk pijn.

Een topkweekduivin

De duivin “Maxi” B12/6024544 is een topkweekster met verschillende doffers. Zo werd zij moeder van:

  • “De As” B15/6050035 en die werd 1e Asduif Jaarlingen Regio Mechelen. Hij won 12/368, 13/607, 19/945, 25/1017, 46/1055, 57/1252, 59/2217, 60/1462, 77/2839, 92/1553, 93/2067, 100/1800, 117/10308 duiven.
  • “Mona” B16/6020390 en zij won 2/291, 7/232, 5/1641, 14/1865, 16/751, 31/1213, 199/2420 duiven.
  • “Zoon Maxi” B14/6074354. Deze doffer is vader van “Avatar” bij J & S Timmermans en ook vader van “Maximal Rocket” bij Embregts-Theunis in Nederland.
  • “Dochter Maxi” B18/6061814. Zij won 43/902, 3/726, 23/1563, 2/5197 duiven.

“Maxi” werd grootmoeder van:

  • “Kleinzoon Maxi” B15/6050037. Hij won 1/607, 1/368, 1/303, 3/3196, 5/897, 11/2067 d.
  • “Kleindochter Maxi” B16/6020359. Zij won 12/950, 18/3899, 19/1641, 19/256, 38/1865, 209/2420 duiven.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.