ETIENNE MEIRLAEN - 1e NAT. CAHORS 8401 oude

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Sint Martens-Latem - Een nationale fondklassieker op je naam schrijven... topklasseringen in de nationale kampioenschappen binnenrijven... voor Etienne Meirlaen lijkt het echt een makkie ! Hij wist een stukje paradijs aan de Leie te bemachtigen en nam in 2000 boven de stallingen van zijn riante gerestaureerde hoeve een grandioze start op de zware fond. In 2006 haalde hij de prestigieuze “Gouden Vleugel” van de Brugse Barcelona - Club binnen... hij won 1e Internat. San Sebastian '07 1995 d ... 1e Internat. Narbonne '11 13779 d ... en nu 1e Nat. Cahors '12 8401 d met "Conar".
Tussen de bedrijven door werd ook nog 1e Internat. Perpignan '09 3841 dv gewonnen en werd het palmares verder gesierd met 1e Nat. Asduif K.B.D.B. Zware Fond 2009 ... 1e Nat. Asduif K.B.D.B. Zware fond 2008 ... 2e Nat. Kampioen Fond K.B.D.B. 2010 ...3e Nat. Asduif Zware Fond K.B.D.B. 2008 ... 5e Nat. Asduif Fond K.B.D.B. 2010 !
Helemaal niet zo'n makkie zegt Etienne... maar het moet gebeuren met goede duiven in een uitstekende conditie !
Etienne haalde zijn goede duiven voor de zware fond bij Van Damme-Boddaert... en bij wijlen Antoine Vanhove, Loppem. Voor het nog zwaardere werk zocht hij versterking bij Cor de Heijde, Made... en Wijnands en Zoon, Maastricht. Ook een duif van Sylvere Toye, uit de “Invincible Montauban” van M. & G. Casaert, blijkt een echte superkweker te zijn. En om die goede duiven in conditie te krijgen moet daar 365 dagen per jaar aan gewerkt worden.
Het seizoen 2012 werd aangevat met een ploeg van 40 oude weduwnaars en 23 oude duivinnen... en 40 jaarse doffers en 28 jaarse duivinnen. Etienne is een weduwschapspeler in hart en nieren...ofschoon er op Barcelona en Perpignan ook met duivinnen gespeeld wordt. De eerste en enige koppeling gebeurt met Lichtmis (2 februari)... de weduwnaars fokken één jong ... er wordt niet meer gelegd... en het weduwschap begint ! Half april wordt er begonnen met opleren ... en na 4x wegvoeren staat de verenigingsmand klaar. Het wordt 50 km... Arras... Noyon ... Clermont... Dourdan... Vierzon ... nat. Chateauroux ... daarna wordt de vliegploeg opgesplitst en gaat het verder tot het einde van de rit.
Tussen twee wedstrijden van 600/700 km wordt een rustperiode van twee weken gerespecteerd ... tussen twee grote fondklassiekers 3 à 4 weken rust. Bij thuiskomst wordt er sportmengeling van Versele gevoederd... en na twee dagen wordt er overgeschakeld op 1/2 sport + 1/2 Superdieet en zuivering. Een week voor de inkorving wordt het opnieuw sportmengeling.
De duiven krijgen “volle bak” in een gemeenschappelijke voederbak gedurende een uur... wel hun “volle goesting” maar alles moet opgegeten worden. Etienne spendeert 10 minuten aan het voederen per hok... en in verschillende beurten komt het rantsoen in de voederbak... en dit houdt de weduwnaars aan het eten. De laatste twee dagen gaat er Dextrotonic in het drinkwater. Het is ook zo dat de doffers tijdens de “rustweekends” hun duivin te zien krijgen... minimaal één keer om de twee weken !
Weduwnaars die thuiskomen van een wedstrijd (’s avonds of ’s morgens) gaan eerst in een nestbak met eten en drinken... maar zonder duivin. Een half uur na thuiskomst gaan ze dan naar de zolder waar ze soms een halve dag met hun duivin samen blijven. Voor het vertrek komen doffers en duivinnen een 1/2 u tot 1 u samen.
De week voor de Limoges werd er gedurende 4 dagen behandeld tegen luchtwegeninfecties (Soludox). Voor aanvang van het seizoen werd er vijf dagen behandeld tegen trichomonas... en verder in de loop van het seizoen krijgen de fondvliegers na thuiskomst van een fondklassieker telkens een trichopil (Oropharma) opgestoken.
"Conar" B10/4284640 is een tweejaarse blauwe atleet die op de drempel van zijn carrière stond en die reeds enkele flitsen van zijn kunnen had laten zien. Hij ging als 8e getekende van 12 duiven de mand in... en moest uiteraard de gevestigde waarden laten voorgaan op de poelbrief ! Maar het kopje niet laten hangen zoals bij Oranje... en in een indrukwekkende rush en aan 1324,22 m toonde hij zich de baas van het hele contingent van 8401 Cahorsvliegers !
Toen hij zich iets na vijven aanmeldde boven Sint Martens-Latem ging hij nog met veel plezier een laatkomer van Montlucon achterna... en verloor op die manier nog een dikke minuut.
En nog een goede raad van fondkampioen Etienne Meirlaen : "Het is beter dat ge eens een tweejaarse voor uw oude duiven klokt... want zij zijn de toekomst van uw fondkolonie. De dag dat niet meer gebeurt ben je ferm achteruit aan het boeren !"

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.