DOBBELAERE-MARTENS - 1e Nat. Issoudun 8151 oude

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Zomergem – Groot feest met een pintje erbij in Zomergem bij de tandem Dobbelaere-Martens bij het behalen van de nationale overwinning uit Issoudun. Met een duif om 14.42.18 u voor een afstand van 477,542 km en aan 1395,10 m werden Danny Dobbelaere (65) en Jacky Martens (62) de nationale winnaars tegen 8.151 oude duiven en ze hadden ook de snelste van het totale contingent van 20.500 Issoudunvliegers. 

Danny is een kinesist met pensioen en Jacky is inderdaad die bekende vergezeller van de duiven. Zij bouwden hun kolonie op met duiven van Jozef Verheye, Waregem; Deseyn-Vandemeulebroucke, Vichte en Norbert Sierens, Zwevegem. Het is de eerste keer in hun carrière dat ze een eerste nationaal winnen. Ze hadden 9 oude en 8 jaarse in de korven en het is hun 6e getekende oude die voor de nationale zege tekent. Zij klokten niet enkel de 1e bij de oude, maar begonnen bij de jaarlingen eveneens aan de kop met de 22e nationaal!

Een kijkje in de hokken bij de combinatie Dobbelaere-Martens.Danny en Jacky kwamen aan de start van het seizoen met een ploeg van 44 weduwnaars, 12 duivinnen op het weduwschap en 150 jonge duiven. De doffers en de duivinnen hebben een vaste partner. De doffers worden om de veertien dagen gespeeld en de duivinnen worden gespeeld op de rustdag van de doffers. Het succes van de duivinnen is eerder matig te noemen maar Danny wil ook dat weekend duiven zien thuiskomen.

De nationale winnaar is de blauwe doffer B19-4144082 en hij luistert naar de naam “Stijn”. Als jaarling vloog hij goed zijn prijzen maar als tweejaarse werd hij gekwetst en zijn vliegseizoen was naar de knoppen. Hij heeft momenteel nog geen pennen gestoten. Het is een eerder grote duif, zeg maar de grootste van het hok. Verder is het een tamme, niet opvallende duif maar bij thuiskomst schoot hij als een raket naar de spoetnik. Bij de inkorving krijgen doffers en duivinnen hun partner niet te zien. Wanneer het een makkelijke wedstrijd was dan blijven de partners een paar uur samen. Was het een lastige wedstrijd dan blijven ze samen tot ’s avonds en het kan ook gebeuren tot ’s anderendaags. De duiven trainen tweemaal daags.

Als voorbereidende wedstrijden werden er 2x Arras, Clermont, Fontenay, Chateauroux gevlogen voor hij de mand in ging voor Issoudun.
Bij aankomst van een wedstrijd wordt er Superdieet gevoederd. Maar Danny verwedt zijn kansen vooral op de “Kurt Platteeuwmengeling” van Vanrobaeys en die wordt gevoederd tot twee dagen voor de inkorving. De laatste twee dagen wordt er dan “Super Special” gevoederd. Bij aankomst van een wedstrijd zijn er ook elektrolyten in het drinkwater.

De medische begeleiding is in handen van dierenarts Wim Boddaert. Dit seizoen werd er 1x behandeld tegen trichomonas en 1x tegen luchtweginfecties. De duiven werden ingeënt met het klassiek vaccin tegen paramyxo en tegen paratyfus werd er niks ondernomen. Er worden ook regelmatig “Beute-oogdruppels” toegediend.
Danny zegt met nadruk dat de duivensport voor hem 100% een zuiver hobby is en dat zijn selectie veel te mild is. Hij houdt zijn duivenliefhebberij dan ook zo eenvoudig mogelijk.

Al bij al is het toch een schitterende prestatie van een melker die plezier beleeft aan zijn duiven en die nu eens zijn voet mag zetten naast die van de grote melkers.


B19-4144082 “Stijn”

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.