COMB. BAAS-VAN DEN BERG - 1e Internat. Pau 12.119 d.

Liefhebber: 

Onderwerp: 

De Kwaken (NL) – Het internationale programma is weer van start gegaan met de klassieker Internationaal Pau, ingericht door La Colombe Joyeuse te Brussel. Internationaal tekenden de 6 deelnemende landen 12.119 duiven in, een nieuw record. 

Vrijdag was het weer van dien aard dat er niet gelost kon worden. Op de losplaats een lage bewolking en regen met daarbij een matig zicht. Dus uitstellen naar zaterdag. 
Op zaterdag was het op de losplaats al vroeg zeer mooi weer, het was haast windstil met een goed zicht. Op de vluchtlijn stond er in het zuidwestelijke deel van Frankrijk een kalme variabele wind die gaande de vluchtlijn uit een noordelijke hoek zou komen. Om 8.15 uur werd het startsein gegeven. 

Even voor de klok van 20 uur meldde Nyffels Carpentier uit Ferrières en Gâtinais, noordelijk van Parijs, de eerste duif om 19.52 uur op een afstand van 731 km. Dit gaf een snelheid van 1048 m/min. Bij het sluiten van de dag lag de bekende Engelsman Mark Gilbert in poleposition.
In België was er nog geen enkele duif door.

Het is dan altijd spannend of er in Nederland ook duiven gaan vallen op de losdag dan wel in de neutralisatietijd. Nederlandse liefhebbers moesten de volgende dag vroeg uit de veren. De eerste duif in Nederland meldde Jan Melaard uit het Zuid-Hollandse Ooltgensplaat. Op een afstand van 994 km klokten hij om zondagmorgen om 5.21 uur en dit zou een snelheid geven van 1095 m/min. Uiteindelijk waren het Paul Baas en Richard van den Berg uit het Noord-Hollandse De Kwakel die op een afstand van 1064 km hun eerste van de lijst klokten om 5.48 uur en dit zou een snelheid geven van 1138 m/min. Dit betekent zowel nationaal als internationaal de overwinning.

Felicitaties voor de combinatie Baas-Van den Berg.Bij het hok gevonden

De combinatie bestaat uit de neven Paul Baas (52) en de Richard van den Berg (56) en beiden wonen in dezelfde straat in De Kwakel. Ze zouden vanaf 6.30 uur samen gaan passen op hun 6 ingezette duiven van Pau. Drie doffers en drie duivinnen van twee jaar en ouder. Twee vaste koppels en twee losse partners. Allen op eitjes ingemand van ca. 10 tot 15 dagen oud. 
De hokken staan op het erf van Richard en deze was om 5 uur al uit bed om diverse sites te raadplegen over vroege aankomsten. Er stonden enkele duiven na 5 uur gemeld op een veel kortere afstand. De oude vliegduiven konden nog even los. Bij het eerste hok zat er een duif in de spoetnik. Het bleek een jaarling te zijn van een vlucht van zaterdag. Deze even binnengelaten en  achterom naar het tweede hok waar hij een duif op de vensterbank van het lagergelegen raam zag zitten. Even schrikken, het was de eerste van de lijst van Pau, n.l. “Paulien”. De klok was nog niet gereed, de spoetnik nog gesloten. Kon dit echt waar zijn! Snel alles aangesloten en open gemaakt en gelukkig liep ze snel binnen. Aankomsttijd 5.48.18 uur. Op een afstand van 1064 km gaf dit een snelheid van 1138 m/min. Snel werd Paul gebeld, die met behulp van een meld-App de duif door zou geven aan het NIC in Woerden. Gelukkig verliep dit goed en konden ze rustig gaan zitten en even alles weer op een rijtje zetten. Op de ZLU-site en de PIPA-site stonden ze nu bovenaan de lijst en hun nationale en internationale zege was een feit. De eerste telefoontjes, chats en Sms’jes volgden al snel.

“Paulien”, 1e Nat. en 1e Internat.Pau

“Paulien” is een blauwband duivin die de mand in ging op eitjes van ca 10 dagen. 
Ze had in 2018 al laten zien wat ze kon door de 26ste Nat. Pau te vliegen tegen 3.551 d. en op Nat. Narbonne stond ze op plaats 377 tegen 3.082 d. Zij kreeg de naam “Paulien” omdat ze al twee keer vroeg zat op Pau en wegens neef Paul. Zij draagt ringnummer Nl15-1552582. Als jong en jaarling werd ze enkel geleerd en in 2017 ging ze voor het eerst mee naar een ZLU vlucht en won op Agen ZLU de 662ste Nat. (6.219 d) Daarna nog naar Narbonne en hier won ze de 628ste Nat. (4566 d). Vijf keer mee naar een ZLU vlucht en vijf keer prijs, om nu haar roem onsterfelijk te maken.
Haar vader is “Hellboy” van ’14, een topduif zowel op de vluchten als in de kweek. Won o.a. 14e Nat. Mont de Marsan ZLU. Gekweekt uit “Tim” (Tim Hage) x “dochter Nevenkoppel” (Gerritsen x Jacobs) 
Haar moeder is “Blauwband Witpen 026” van ’14, uit samenkweek met de Comb. Verweij-de Haan uit Mijdrecht (Lijn “Milos” x “Vino”).
Richard en Paul meldden nog drie duiven om 8.52 uur (15e nat.), 11.25 uur en 11.28 uur. 

Drie lijnen

De hokken in De Kwaken.Hun duivenbestand bouwden ze op uit drie lijnen waarvan haast in elke goede duif aanwezig. Als eerste “De Tim” van ’09 afkomstig van het hok van Tim Hage uit Woerden. Vloog o.a. 1e Nat Cahors S2 (5571 d). Zijn moeder was het “Kweekmoedertje 2” van Tim Hage. 
Dan “De Vino” van ’10 gekweekt door Richard zelf (Jacobs x Gerritsen) vloog o.a. 1e Nat Cahors. (15.704 d).
Als derde “Mr. Bean” (Nico Volkens x eigen dagfondsoort).
Af en toe ruilen ze wel eens een duif of doen voorzichtig aan samenkweek om te zien of het ‘pakt’ op hun drie lijnen. 

Samen sedert 2016

Paul speelde jaren samen met zijn vader Theo en Richard kreeg in 1975 zijn eerste duif van oom Theo. Toen Paul enkele jaren geleden wilde stoppen met de sport, bood Richard hem aan om samen te gaan vliegen. Dit besluit namen ze in 2016 en ze gingen vliegen op het ruime erf van Richard. Paul woont op een steenworp afstand in dezelfde straat.

Ruimte in overvloed 

Op het ruime erf staan de 5 afzonderlijke vlieg- en kweekhokken. Sommigen voorzien van serres. Een hok van 4 m. met twee afdelingen voor 12 koppels vliegduiven. Een hok van 4 m. met twee afdelingen voor een 40-tal jaarlingen welke worden opgeleerd tot ca. 400 km. Dan het “Kweekhok” van 7 m. waarop een afdeling voor jonge duiven en een afdeling voor 10 kweekkoppels. Een hok van 7 m. met twee afdelingen. Een afdeling voor de jonge duiven en 1 afdeling voor 12 koppels vliegduiven. Het laatste hok van 4 m. bestaat uit een afdeling voor 9 vliegkoppels en een afdeling waarin de vliegduivinnen tijdens de scheiding zijn ondergebracht. 
‘s Morgens en in de namiddag hanteren ze bij het schoonmaken de krabber. Om 6 uur ‘s morgens en om 17.30 uur ’s middags beginnen ze met de verzorging en de nestduiven gaan tweemaal daags los en trainen gedurende 45 min. tot een uur met twee vlaggen in de lucht. 

Ruim voeren in de bakken 

Richard en Paul voeren hun duiven drie mengelingen van Verse Laga, n.l. Vlieg Subliem, Champion Plus en Gerry Plus en daarbij nog een zak Energy Mix. Een mix van deze mengelingen krijgen ze dagelijks ruim in de bakken, zoveel dat de duivinnen als ze tegen de middag van het nest gaan ook nog kunnen eten. Na de training en voor het inmanden een supplementje van pinda’s, tovo, hennep, witzaad, snoep. Diverse gritsoorten en piksteen staan steeds ter beschikking.

Medische aspecten naar eigen inzicht

Richard en Paul zijn geen medische fanaten. Voor het seizoen laten ze enkele duiven controleren bij de duivendokter en alleen als deze iets constateert, wordt er ingegrepen. Afhankelijk van het verloop van het seizoen geven ze soms een geel-pil ofwel een orni-pil. 

Gescheiden spelen en opleren

Richard en Paul koppelen zowel hun 10 kweekkoppels als ca. 32 oude vliegkoppels op 1 maart. Van de kweekduiven worden 3 à 4 rondes grootgebracht. 
De vliegduiven brengen geen jongen groot en worden na ca. 14 dagen gescheiden. De duivinnen gaan naar de afdeling voor duivinnen in het laatste hok en worden samen met de doffers op weduwschap zo’n tien weken lang meegeven op de vluchten van de afdeling, als opleiding. Ze komen alleen samen als ze thuiskomen. Op 27 mei koppelen ze weer en op eitjes van enkele dagen gaan ze naar de eerste eendaagse fondvlucht. Een tweede groep (25 tot 30 stuks) vliegt nog eens een tweede dagfondvlucht. Dan zijn ze klaar voor het grote werk. Ze worden op de grote vluchten op diverse neststanden ingemand. Ze zoeken hun duiven uit welke op een bepaalde vlucht mee gaan.

Enkele hoogtepunten vanaf 2016

De hokken in De Kwaken.Vanaf hun samenwerking in 2016 zijn ze allen maar op de ZLU vluchten gaan vliegen en waren al zeer succesvol. Ze wonnen nationaal o.a.:
2016    
5e St. Vincent ZLU (3387 d)
2017    
8e Perpignan ZLU (4789 d), 14e Pau ZLU (3526 d) en 13e Agen ZLU (6219 o.d)
1e Keizer Kampioen Noord-en Zuid-Holland ZLU-vluchten
2018    
3e Agen ZLU (5754 o.d)
2019    
1e Pau ZLU (3781 d) en 1e Internat. 12.119 d. 

Een dag om niet te vergeten

Tijdens ons gesprek kon je merken dat beiden wel gedreven melkers zijn. Ze willen met hun toch beperkte kolonie graag meedoen voor de hoogste eer en doen er dan ook alles voor binnen de tijd die ze vrij hebben. Toewerken naar een doel en dan werkt het ook. 
Richard en Paul kunnen deze wereldprestatie memoreren in hun duivenbabbels en mediafans en telkens weer opnieuw beleven. Het was een leuk en open gesprek en we willen beiden dan ook bedanken voor hun medewerking. Een ode aan vader en oom Theo.
Richard en Paul van harte proficiat.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.