Liefhebber:
Onderwerp:
Deinze - Ze zijn er nog de jonggezellen die alle liefde voor hun duiven reserveren... die duivensport echt als hobby beoefenen... en die met heel veel panache hun voet naast die van de groten in onze sport kunnen zetten ! Christian Leroy (63) uit Deinze, de jongste nationale winnaar Chateauroux oude duiven, is zo iemand. Een minzaam man... een handvol duivinnen ... en de snelste duif van 32.371 deelnemers in de klok hebben !
Christian werd als jonge knaap door een oom-duivenmelker ingewijd in de duivensport en toen hij 12 jaar geleden uit het beroepsleven stapte stak de duivenmicrobe bij hem opnieuw de kop op. Hij startte op zijn huidig adres met duiven van melkers uit de buurt als daar waren Robert Bondroit, Merelbeke... Etienne Welvaert, Astene ... en broer Firmin Leroy, Astene.
Vroeger speelde hij het klassiek weduwschap maar de laatste paar jaar is hij totaal overgestapt op het weduwschap met duivinnen. Waarom ?
Iemand overtuigde hem om met het zwakke geslacht aan de slag te gaan en dit werd zo'n meevaller dat Christian nu uitsluitend met duivinnen speelt.
Zijn hele duivenhuishouden omvat 14 duivinnen met hun doffers. Zij zetten 25 jongen op de wereld... en daar komen er nog een aantal bij van broer Firmin en Filip Teirlinck zodat er jaarlijks in totaal zo'n 50 piepers rondfladderen. Eind augustus werd er gestopt met het grote werk ... de duivinnen trokken nog een late ronde jongen groot en werden "en passant" gespeeld op de kermisvluchten in de omtrek.
De duivinnenploeg werd eind november gekoppeld en trok een ronde jongen groot. Maar in 2012 moest er met nog een bijkomende handicap rekening gehouden worden. De hokken moesten in het voorjaar afgebroken worden... en de duiven moesten onderdak krijgen boven de garage van Christian. Dit betekende dat de volledige vliegploeg moest overgewend worden... en om dat probleemloos te laten verlopen werd en nog een tweede ronde jongen opgetrokken op de nieuwe hokken. Maar dat houdt ook in dat het merendeel van deze duivinnen... ook de winnares... reeds drie pennen gestoten hebben.
Na de tweede broed werd de duivinnenploeg opgeleerd... 5x wegvoeren... 2x Arras ... 2x Clermont ... 1x Angerville... Vierzon ... Bourges... en nu nationaal Chateauroux. De dames trainen eenmaal per dag... zo n' 15 minuten... maar bij het neerstrijken worden ze zonder dralen binnen geroepen. Na eten en drinken worden ze meteen weer in hun woonbak opgesloten. Ze worden iedere week gespeeld en worden tussendoor niet meer weggebracht met de wagen.
De duivinnen worden met drie voederbeurten per dag opgevoederd zoals de weduwnaars vroeger ... zij het met een lichtere mengeling. De laatste 5 voederbeurten wordt er sportmengeling verstrekt... en een kleine portie snoepzaad bij het binnenlopen.
Opmerkelijk is hier wel dat er heel het seizoen lang nog geen medicamenten verstrekt werden. Voor aanvang van het vliegseizoen werd er een controle bij de dierenarts uitgevoerd... en toen was de diagnose negatief over gans de lijn. Met appelazijn en look in het drinkwater moet de vliegploeg het stellen ! Trichomonas en luchtwegeninfecties zijn alsnog de grote onbekenden ! Wel moet gezegd dat er een strikte hygiëne gehandhaafd wordt... alle duiven zitten op houten roosters en dat maakt toch een serieuze slok op de borrel !
Winnares is "'t Wonder" B10/4007640 ... een pront duivinnetje... dat voordien reeds met 35e nat. Bourges 20.589 d... en 126e nat. Chateauroux 25.263 d bewees dat haar nationale zege op Chateauroux van afgelopen weekeinde zeker geen toevalstreffer was. Puur goud dat moet gekoesterd worden horen we het duivenmelkersheir zeggen in koor ! Zal ik ook doen zegt Christian... we spelen de nationale winnares gewoon verder !
B10-4007640 "HET WONDER" -
1e Nat. Chateauroux 16.477 oude 2012
snelste van 32.371 d.
35e Nat. Bourges 20.577 oude 2012
185e Prov. Vierzon 5893 oude 2012
Auteur: