CHRIS HEBBERECHT - 1e Alg. Prov. Kampioen Oost-Vlaanderen

Liefhebber: 

Evergem - Grenst aan de industrie-as Gent-Zelzate langs het belangrijke zeekanaal Gent-Terneuzen. Het verbindt de haven van Gent met de Westerschelde via het sluizencomplex van Evergem. De nieuwste sluis die er in 2008 in gebruik genomen werd is de grootste voor de binnenscheepvaart in België. Vandaag is het kanaal Gent-Terneuzen een enorme waterweg van 32 km lengte en 200 m breedte die toegang verleent aan schepen van 125.000 ton.

Wie Evergem zegt in de duivensport... denkt automatisch aan Chris Hebberecht ! De jaren dat hij in zijn carrière de koppen van de duivenkranten niet haalde zijn op één hand te tellen. In 2012 was dat niet anders en naast de titel van 3e Nationaal Kampioen Grote fond K.B.D.B. werd hij met veel bravoure ook nog 1e Algemeen Provinciaal Kampioen Oost-Vlaanderen ! Het seizoen 2012 was een uitstekend seizoen met veel topduiven op de wedstrijden... goede jaarlingen en goede tweejaarse en zonder ongelukken ziet de toekomst er stralend uit !
En dat is een groot verschil met het seizoen 2011... want toen liep er echt een en ander mis. Er gingen op enkele slechte wedstrijden 6 goede duiven verloren. Zes prima duiven waaronder "Sparky" met de 4e internat. Narbonne '10 en 20 internat. Narbonne '09... "Diamond" met 13e nat. Tulle '10... "Jumper" met 4e prov. eervolle vermelding K.B.D.B. Fond... 31e nat. Souillac '10 en 93e nat. Cahors '10... en "De Jamar" met 2e Nat. Cahors '10 8651 d en 2 jaar na elkaar 5e Provinciale asduif K.B.D.B. Toen werden in 2011 de resterende beste duiven niet meer verder gespeeld om nog groter onheil te voorkomen.
Daarenboven werden er nog twee asduiven verkocht... en dat allemaal samen zou voor 2012 een serieuze aderlating voor de vliegploeg betekenen. Gelukkig bleek dit doemscenario voor afgelopen seizoen maar een kwade droom en viel alles perfect in de plooi.

Met brugpensioen !

Chris Hebberecht was jarenlang een melker die het razend druk had met zijn job als operator (drie ploegen) bij een chemisch bedrijf... en een drukke dierenspeciaalzaak die gerund wordt door zijn vrouw Kathy. Het was echt woekeren met de vrije tijd en elk vrij moment werd aan zijn ruime kolonie besteed. En toch slaagde hij er in een carrièrepalmares te verzamelen om "U" tegen te zeggen met als uitschieters 1e Nationaal Kampioen Grote Fond KBDB 2010... 1e Nationale Asduif Fond KBDB 2010... 1e Nationale Asduif Grote Fond KBDB 2005... 1e Nationale Asduif Oude Cureghem-Centre 2007... 1e Nationaal Kampioen Belgische Verstandhouding 2005 en 2007... 1e Nationaal Kampioen Criterium der Azen 2004 en 2005... en afgelopen seizoen 1e Algemeen Provinciaal Kampioen van de grootste duivenprovincie van ons land !
Maar sinds september 2012 is Chris met brugpensioen en gaat alles een stukje vlotter. Niet dat hij het niet meer druk heeft... helemaal niet... want daar is nog altijd zijn ruime kolonie... de dierenspeciaalzaak... en de nieuwe woonst die in de steigers staat. Maar alles kan nu tegen een normaal tempo afgehandeld worden... en het is niet meer rennen van de ene naar de andere job. Nog eventjes wachten tot alle stof is gaan liggen en er nog wat meer tijd aan de duiven kan besteed worden... dan gaan we nog eens praten !

Vader legde de basis

Vader Octaaf trouwde in 1949 en ging ook met duiven beginnen. Er werd succes behaald op vitesse en halve fond... maar de fond riep en de steven werd gewend naar de grotere afstand.
Het werd meteen duidelijk dat hij op het goede spoor zat... en “Het Kleintje van ‘60”... “De Kleinen van ‘58”... en “De Lichten Blauwen van ‘62” waren toppers zowel op de wedstrijden als later in de kweekvolière. Uit deze basis werd een nieuwe generatie geboren die de ruggengraat van de huidige kolonie zou gaan vormen.
Uit de lijn van “Het Kleintje van ‘60” werd “De Fijnen” B84/4004794 gefokt. Hij was een machtige vererver die zelf eerst knap presteerde maar die ook vader werd van 3 provinciale winnaars... de “Raket” van ’88 (1e prov. Cahors)... “Wittestaart” van ’92 (1e prov. Argenton)... en “Bjorn” van ’90 (1e prov. Narbonne). De “Bjorn” demonstreerde op zijn beurt zijn fantastische verervingskracht en werd vader van o.a. “Jelle” van ’95 (1e prov. Perpignan )... en “Pokémon” (1e prov. Brive).
Andere uitstekende aanwinsten waren “De Zwarte Vereecke”... een uitzonderlijke kweker die gehaald werd bij Roger Vereecke, Deerlijk. Hij werd met meerdere duivinnen gepaard... en zette 15 eerste prijswinnaars op de wereld.
“De Super” B93/4449137 (rechtstreeks Antoine Bral maar 75 % eigen soort)... een naam die voor zichzelf spreekt... is een uitzonderlijke kweker en we vinden zijn naam terug in toppers als “Pancho”... “Tarzan”... “Gentleman”. “Pancho” ontpopte zich tot een excellente kweker met een succesvol nageslacht en zijn zonen en dochters scoren hoog op het kweekhok.
Chris Hebberecht fokte zich ook nog een “afzonderlijke Barcelona-lijn” uit een machtige kweekdoffer van Jozef Van de Berghe, Landegem x een schitterende Limburgse kweekduivin van Frans Hermans, Guigoven-Kortessem. Zij kunnen bogen op succesrijke afstammelingen als “ Axl” (1 Nationale asduif Grote Fond K.B.D.B. 2005)... “Panda” ( Winnaar 3-jaars klassement Brugse Barcelona Club) .. “Ben”... en de “Belofte”.
Verdere succesvolle “aanvulling” van het kweekhok kwam er van Gebr. Herbots, Halle-Booienhoven (1 duivin)... en Robert Buysse, Ertvelde (2 doffers). Met enkele nationale tophokken op de fond werd er aan samenkweek gedaan zoals Raoul & Xavier Verstraete, Oostakker... Jos Joosen, Brecht (“Ike”)... Michel Desbuquois, Kapelle o/d Bos... Dr. Peter Brockamp, Boppard (Dl)... en Noel Peiren, Zedelgem
Bij Gerard Koopman, Nieuw-Amsterdam haalde hij de "Smallen"... een duivin die later een doffer werd. Hij werd gekoppeld aan "Dochter Pancho" B04/4129257 en werd vader van "Magic Boy" met 16e internat. Bordeaux 10620 d en 143e internat. Narbonne 11000 d op zijn palmares. Gekoppeld aan een andere "Dochter Pancho" 4437257/04 werd hij vader van het "Raketje" met 116e nat. Argenton 25949 d en 239e nat. Guéret 20403 d... en 3e provinciale asduif fond Oost-Vlaanderen... of hoe de "Smallen" een excellente kweekdoffer werd !

Weduwschap met oude duiven !

Chris Hebberecht is een weduwschapspeler in hart en nieren ! Alles... maar dan ook alles staat hier in het teken van een carrière als weduwnaar op fond en zware fond.
“Jaarlijks breng ik een ploeg van 48 oude en 30 jaarse weduwnaars op de been... ik speel het gamma Chateauroux tot Barcelona... en zeker alle nationale vluchten. Van de 78 duiven bij aanvang blijven er aan het einde van de rit maximaal 48 over. Uit de ploeg jonge duiven worden er 30 “nieuwe jaarlingen” geselecteerd... en die krijgen dan einde seizoen onderdak op het hok van de jaarlingen.
Het weduwschap eindigt na Perpignan en de 48 “overblijvers” mogen dan een late ronde jongen optrekken. Na het spenen van de jongen gaan doffers en duivinnen afzonderlijk. De weduwnaars worden half januari gekoppeld en broeden een volledige cyclus maar brengen geen jongen groot. Op 20 maart worden ze een tweede keer gekoppeld en broeden 4 dagen. De jaarlingen worden ook half januari gekoppeld... trekken wel jongen groot... en worden op 20 maart ook een tweede keer gekoppeld.
Bij goed weer is het best mogelijk dat de weduwnaarsploeg reeds opgeleerd is tot Moeskroen (50 km) vooraleer er een tweede maal gekoppeld wordt. En eens gelanceerd gaat het dan volle kracht vooruit tot Barcelona... vanaf Chateauroux tellen de punten... en vanaf Limoges wordt de duivin getoond bij de inkorving.
Chris Hebberecht is een klassieke weduwschapspeler ?
“Klopt... het doodgewone weduwschap zonder ook maar enige variatie in de loop van het seizoen. De weduwnaarsploeg is ondergebracht in 6 afdelingen... 3 voor de oude duiven... 2 voor de jaarlingen... en 1 reservehok (identiek aan de andere hokken). Bij aankomst van een wedstrijd gaan de thuisblijvers op het reservehok.
Daardoor kunnen de duiven die thuiskomen van een fondwedstrijd de ganse nacht ongestoord bij hun duivin blijven... en de thuisblijvers op het reservehok worden niet gestoord telkenmale er een duif aankomt.
Wanneer op zondag alle heisa verleden tijd is worden de “thuisblijvers” van af het reservehok los gelaten... en het is verbazingwekkend om te zien hoe op 24 uur tijd de drang naar het eigen hok aangezwengeld is. Van zodra de klep open gelegd wordt haasten ze zich naar buiten... niet om te trainen... maar als een bende gekken stormen ze hun eigen hok binnen. Ik denk dat dit wonderen doet voor de motivatie van de weduwnaars.”
Zo was het nog in 2012... maar in 2013 is het reservehok verleden tijd. Voor het nieuwe seizoen komt Chris aan de start met een ploeg van 48 oude en 48 jaarse weduwnaars. En waar hij de thuisblijvers voortaan moet onderbrengen is voorlopig nog een raadsel.

Beperkt medisch !

“Tijdens het broeden na thuiskomst van Perpignan wordt er 1/4 pilletje Flagyl opgestoken.
Eens de jongen gespeend begint de rui. Er wordt ruimengeling geserveerd... en er gaat Engelendrank over het voeder. Na de ruiperiode wordt er gedurende 8 à 10 dagen behandeld met Parastop maar nadien wordt er niet meer ingeënt.
De vliegers blijven tot 15 januari gescheiden... broeden een volledige cyclus... worden op 20 maart een tweede maal gekoppeld... vertrekken op het weduwschap... en krijgen pas een week voor de eerste Angerville opnieuw 1/4 pil Flagyl opgestoken. De week nadien ga ik op controle bij de dierenarts... moet er dan nog iets gebeuren tegen tricho of coccidiose dan wordt er volgens het advies van de dierenarts behandeld.
Iedere duif die een wedstrijd gevlogen heeft krijgt bij thuiskomst elektrolyten... en wordt de dag nadien 1/6 pil Flagyl opgestoken. Gezien het wedstrijdschema kun je stellen dat het om de drie weken gebeurt. Eén dag voor de inkorving gaan er vitamines op het eten... en na de eerste Angerville werd er in 2012 vier dagen behandeld tegen de kopziekten.
Maar wel gaat er tijdens het seizoen gedurende 3 dagen per week Engelendrank Topconditie... en Luchtwegenmix over het voeder. Geloven of niet... ik vind het een uitstekend middel om duiven in conditie te brengen... en te houden. Ook worden er regelmatig probiotica verstrekt van Dr. Peter Brockamp.”

Nationale top 10 noteringen vanaf 2000
 (geen zonale dubbelingen !)
 2e Nationaal Cahors 2010 tegen 8651 d. met Jamar (753 km)
 2e Nationaal Castres 2003 tegen 4101 d. met Calypso.
 2e Nationaal Beziers 2002 tegen 5886 d. met Pancho (866 km)
 3e Nationaal St-Vincent 2012 tegen 5374 d. met Jaho ( 911 km)
 3e Nationaal Narbonne 2010 tegen 6332 d. met Sparky ( 888 km)
 3e Nationaal Limoges 2006 tegen 15.507 d. met Solo (612 km)
 3e Nationaal Dax 2004 tegen 6138 d. met Gentleman (897 km)
 4e Nationaal Tarbes 2009 tegen 4812 d. met Vip (920 km)
 4e Nationaal Souillac 2003 tegen 3551 d. met Champion (710 km)
 5e Nationaal Montauban 2012 tegen 6822 d. met Vip (806 km)
 5e Nationaal Tulle 2010 tegen 6585 d. met Iron ( 635 km)
 6e Nationaal Souillac 2010 tegen 7039 d. met Ike (710 km)
 6e Nationaal Brive 2004 tegen 7446 d. met Pancho (684 km)
 7e Nationaal Cahors 2005 tegen 9275 d. met Champion (753 km)
 8e Nationaal Brive 2009 tegen 17.478 d. met Jaws (684 km)
 8e Nationaal Limoges 2-jaarse 2010 tegen 5607 d. met Ike (613 km))
 8e Nationaal Souillac 2003 tegen 8327 d. met Champion (710 km)
 9e Nationaal Brive 2005 tegen 20.310 d. met Branko (684 km)
 9e Nationaal San Sebastian 2002 tegen 1475 d. met Pedro (966 km)
 10e Nationaal Perpignan 2000 tegen 6246 d. met Jelle (940 km)

Aan de top blijven !

“Al meer dan tien jaar hanteer ik hetzelfde systeem... en een echte verklaring kan ik niet geven. Als ik dan toch een antwoord moet geven dan zou ik zeggen... regelmaat is zeer belangrijk... de puntjes op de “i”... nog meer inzet van de melker ! Maar het is allemaal verloren moeite wanneer je als melker niet kunt terugvallen op goeie duiven... het alfa en omega in de duivensport.
Observatie is eveneens een belangrijk element van “goed melkerschap” ! Alles in één oogopslag gezien hebben... het zien vooraleer het er “echt” is... en anticiperen op wat komen gaat. Duiven moeten zich presenteren wanneer je de deur van het duivenhok open trekt... borst vooruit... en een winnaar in spé laat zien dat hij de wereld aankan. Ik neem nooit mijn weduwnaars in de hand... ook niet op zaterdag want de thuisblijvers worden via een gang naar het “reservehok” gejaagd... je ziet het zo wanneer ze in orde zijn en de conditie te pakken hebben. Een melker moet geduld hebben met duiven... een jaarling krijgt wat meer krediet... maar als tweejaarse moet hij er staan !
“Fond kost pluimen” zegde mijn vader altijd... en dat ondervind ik jaarlijks aan den lijve ofschoon ik in 2012 weinig of geen verliezen kende maar 2011 kon tellen. Een fondvlieger moet voldoende rust krijgen tussen twee wedstrijden... maar moet toch vlot 4 nationale fondvluchten aankunnen. Ik zie graag duiven die overschot hebben... duiven die reserve hebben en niet steeds tegen het rood aanzitten. Voederen en trainen zijn hierbij zeer belangrijk !”

Ook op andere hokken !

Niet alleen op eigen hok laten de Hebberecht-duiven de gensters spatten... ook op andere hokken deden ze in 2012 van zich spreken. Yong Lin (Nl) won met een kleindochter van de "Champion" de 1e Argenton 3671 d / 2e 7709 d. Wilfried Van de Maele won met een kleinzoon "Broer Champion" de 2e nat. St.Vincent 5473 d / 2e internat. 13011 d. Dirk Deroose won, eveneens met een kleinzoon "Broer Champion", 1e nat. zone A Argenton 8476 d / 2e nat. 22384 d. Deze klepper won eveneens 2e prov. Vierzon 2738 d. August Mouton won met een kleinzoon "Zus Champion" 2e nat. Perpignan 6661 d / 2e internat. 16893 d. Eerder al won Freddy Vinck 1e interprov. Vierzon 3410 jl... moeder 100 procent Hebberecht uit lijnen "Bjorn" en "Raket".

Bijzonderste kampioenschappen 2012
 1e Algemeen Kampioen van Oost-Vlaanderen
 1e Kampioen F.V.O.V. oude & jaarlingen
 1e Kampioen Zware Fond Fondclub Lokeren
 1e Kampioen Rhonevallei Fondclub Lokeren
 1e Asduif oude Zware Fond Fondclub Lokeren
 1e Asduif jaarlingen Zware Fond Fondclub Lokeren
 1e Asduif Zware Fond (Internationale Fondvereniging)
 1e Kampioen Jan Breydel Marathon
 1e Kampioen Grote Fond Vlaamse Fondvrienden
 1e Kampioen Fond Jonge Vlaamse Fondvrienden
 1e Kampioen Zware Fond Club der XX
 1e Kampioen Fond Jonge & Jaarlingen Club der XX
 2e Kampioen Grote Fond Internationaal (Internationale Fondvereniging)
 2e Algemeen Kampioen Club der XX
 2e Algemeen Kampioen Vlaamse Fondvrienden
 2e Fondkampioen van Oost-Vlaanderen
 3e Provinciale Asduif Fond Jonge
 3e Kampioen van België Grote Fond
 4e Provinciale Asduif Fond Oude
 5e Algemeen Kampioen Belgische Verstandhouding

 

Kampioenschappen

 1e Nationaal Kampioen Grote Fond KBDB 2010
 1e Nationale Asduif Fond KBDB 2010
 1e Nationale Asduif Grote Fond KBDB 2005
 1e Nationale Asduif Oude Cureghem-centre 2007
 1e Nationaal Kampioen 'Belgische Verstandhouding' 2005 & 2007
 1e Nationaal Kampioen Criterium der Azen 2004 & 2005
 2e Nationale Asduif Fond KBDB 2005
 2e Nationale Asduif Fond KBDB 2004
 2e Nationaal Kampioen Grote Fond KBDB 2004
 2e Nationaal Kampioen Fond KBDB 2004
 3e Nationaal Kampioen Grote Fond 2012
 3e Nationale Asduif Fond KBDB 2010
 5e Nationale Asduif Fond KBDB 2004
 6e Nationaal Kampioen KBDB Fond 2010
 10e Nationaal Kampioen Grote Fond KBDB 2005 en 2006
 Beste liefhebber van het jaar 2007 op de Eendaagse Fond (BFC-cup)

 

Bijzondere uitslagen 2012

22.7 Souillac (710 km)    
Reg. 431 o 1, 2, 3, 4, 5, 8, 10, 12, 13, 28, 29, 36, 53, 73, 76, 104, 110, 113, 119, 133 (20/28)
Prov. 1934 o 2, 6, 7, 8, 11, 14, 17, 18, 45, 46, 62, 106, 166, 175, 249, 267, 274, 287, 328
Nat. 7760 o 21, 50, 65, 76, 85, 107, 113, 129, 130, 263, 264,...
16.7 St. Vincent (684 km)    
Reg. 99 o 1, 7, 9, 12, 13, 30, 32 (7/8)
Prov. 1082 1, 60, 89, 107, 117
Nat. 5374 o 3, 258, 357, 431, 464, 1134, 1168
 I-Nat. 13.011 o  4, 717, 959, 1149, 1260, 2891, 2954
16.7 Limoges (649 km)    
Reg. 984 jl 1, 5, 14, 18, 44, 65, 94, 103, 128, 166, 173, 211, 297 (13/25)
Prov. 4573 jl 4, 54, 123, 147, 310, 401, 531, 595, 706, 872, 906,
Nat. 17.735 jl 18, 231, 457,542, 1073, 1399, 1786,...
30.6 Bordeaux (805 km)    
Reg. 84 o 2, 7, 24 (3/4)
Prov. 885 o 10, 58, 202
Nat. 4971 0 42, 342
Reg. 66 jl 1, 7 (2/2)
Prov. 1051 jl 3, 94
Nat. 5480 jl 13, 590
23.6 Montauban (807 km)    
Reg. 135 o 1, 3, 13, 18, 24, 30 (6/10)
Prov. 1383 o 1, 12, 103, 134, 200, 260
Nat. 6822 o 5, 49, 382, 516, 843, 1062
17.6 Cahors (753 km)    
 Reg 357 o 4, 32, 70, 74, 108 (5/8)
 Prov 1759 o 8, 101, 261, 277, 394
 Nat.  8348 o 19, 243, 715, 775, 1151

* 2 provinciale overwinningen op Montauban en St. Vincent
 * 16 keer TOP 100 nationaal (geen zonale uitslagen)

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.