BAECK-DE SCHRYVER - 1e Belgische Asduif Allround World Best Pigeon FCI

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Brasschaat – Brasschaat is een gemeente in de provincie Antwerpen met meer dan 37.000 inwoners waar de minister-president van Vlaanderen, Jan Jambon, de burgemeesterssjerp omgordt. Bekende inwoners zijn ondermeer Jean-Marie Pfaff, Kelly Pfaff, Sam Gooris en Veronique De Cock.

Brasschaat ligt in de Noorderkempen en de bosrijke omgeving heeft plaats moeten ruimen voor de vele villa’s. Vooral onze welstellende noorderburen vonden het de ideale plek om hun tenten op te slaan. Er wordt ook veel moeite gedaan voor de groene zones met veel mooie wandelpaden op een boogscheut van de Kalmthoutse heide.

Maar onze gastheer Jan Baeck van de tandem Jan Baeck-Carla De Schryver vindt het een rustige gemeente en zou er gewoon niet meer weg willen. Jan werkt bij het thuisleveringsbedrijf Bofrost met lange werkdagen als gevolg. Gelukkig neemt zijn levenspartner Carla een groot deel van de verzorging van de duiven voor haar rekening. Brasschaat zou hoop en al nog 25 duivenmelkers tellen.
Jan en Carla speelden een knap seizoen 2021 en de kers op de taart was de titel van 1e  Belgische Asduif Allround World Best 
Pigeon FCI !

De hokken in Brasschaat.Zoon van “Bella”

Vader John Baeck was heel zijn leven al duivenmelker en Jan Baeck heeft tot 2017 met zijn vader samengespeeld. In 2017 werden de duiven in vriendschap verdeeld en Jan is op zijn huidige locatie zelfstandig met duiven begonnen.
De oude basis was gestoeld op de namen Constant & Ronny Denisse, Kapellen en Jos en Jules Engels, Putte. De stamvader in die tijd was de “Highlander” van 1996. Hij was tevens een supervlieger die met voorsprong zijn eerste Quiévrain afwerkte, hij won de eerste prijs uit Noyon en de 3e uit Orléans. Van Bourges vloog hij zich verloren in Winterberg in Duitsland te midden van de bergen en vandaar zijn naam “Highlander”. Hij was ook 1e reserve Olympiadeduif halve fond 1998-1999. Daarnaast was hij een begenadigde kweekdoffer met een geweldige nakweek en alle kinderen zetten 1e prijsvliegers op de wereld.
Jan startte in 2017 met een reeks late jongen van 2016 en een aantal toppers van de kwekers en de vliegers. Een van hen was een zoon van “Bella” (1e Olympiadeduif Allround 2011 in Poznan). Deze zoon werd een topkweker en vader van verschillende toppers waaronder 3 broers 097/15, 098/15 en de 154/15. Met hun drieën werden ze superstar van de maand mei in de Gouden Duif Competitie in 2016. Ze vlogen 1, 2, 3, van ca. 900 duiven uit Noyon.
Er werden duiven bijgehaald van goede vriend en raadgever Guy Van der Auwera vooral van de lijn “Special Black” die 1e Nationale Asduif Grote Halve Fond was. Van Jos Goessen, Maastricht kwam een dochter uit zijn “Sagan” de gelederen versterken. “Miss World” is een achterkleindochter van deze “Sagan”. De laatste drie jaar werden er niet veel duiven meer bijgehaald.

18 weduwnaars

Jan en Carla kwamen aan de start van het seizoen 2021 met 18 weduwnaars. Zij kweekten in het vroeg en trokken twee jongen groot. In het begin van het seizoen werd er tweemaal daags getraind. Vanaf de halve fond begin mei werd er maar 1x per dag getraind ’s morgens. De weduwnaars werden gespeeld op de snelheid en de halve fond.
De weduwnaars werden 4x weggevoerd tot 80 km en gingen daarna de mand in voor Quiévrain. Bij de inkorving kwamen doffers en duivinnen samen en er werd verder niet naar bijkomende motivatie gezocht. Na aankomst van een wedstrijd bleven de partners 1 u samen.

Het nesthok van de duivinnen.In loketkasten

Ook de vliegduivinnen kweekten in het vroeg en trokken twee jongen groot. De duivinnen hebben een rusthok met een volière voor. Tijdens de voorbereiding, van februari tot april, gaan ze de ganse dag in de volière. Met veel duiven op een beperkte plaats wordt er niet snel onderling gepaard. Wanneer de duiven op het hok komen wordt er alleen gegeten en gedronken en daarna worden de duivinnen meteen opgesloten in loketkasten.
Tijdens de opleidingsperiode wordt er 1 x per dag gedurende 1,5 u getraind. In april wordt er 2 x per dag getraind. Vanaf de halve fond wordt er maar 1 x per dag getraind ’s morgens tot 1,5 u met de vlag.
De duivinnen worden bij het opleren 4 x weggevoerd tot 80 km en gaan dan naar Quiévrain. De dametjes vliegen de halve fond maar Jan heeft de intentie om de grote halve fond te spelen. Men is niet tevreden over het toekomstig halve fondprogramma. Melun is maar 324 km en dat noemt hij geen halve fond maar vitesse.
Bij de inkorving komen de duivinnen samen met hun partner. Zij gaan van het rusthok naar het nesthok via een opening in de wand van het hok. Zij stormen echt als een wervelwind naar het nesthok waar de doffers verblijven. Bij aankomst van een wedstrijd blijven ze een 1 u samen maar soms ook langer. Zeker langer dan de doffers en het duurt soms tot ’s avonds.
Vanaf de halve fond blijven de duivinnen grotendeels opgesloten in de loketkasten en kunnen driemaal daags gaan drinken in de volière. Een duivin moet slapen, trainen, eten en rusten.
Nogmaals onderling paren is geen probleem want ze krijgen geen kans om voldoende lang samen te zitten en te paren.

Opleren is belangrijk

Er wordt  gepoogd om zo snel mogelijk 100 jonge duiven te hebben om tegen 1 april de handen vrij te hebben voor de vliegploeg van oude en jaarse duiven. Tegen 1 april zit alles los. De jongen worden gespeend aan de ouderdom van 21 dagen.
De jongen worden verduisterd van half maart tot half juni. Ook de duivinnen worden verduisterd van half maart tot eind april. De jongen en de duivinnen worden daarna bijgelicht vanaf 21 juni tot einde seizoen.
Het opleren van de jonge bende gebeurt in meerdere etappes of 2 x 10 km, 2 x 15 km, 2 x 20 km, 4 x 30 km en dan gaan ze direct naar Quiévrain. Daarna vliegen ze nog 3 x Quiévrain ook tijdens de week. Eén of tweemaal halve fond is voldoende voor de jonge duiven. Het opleren is vooral belangrijk en er moet niet echt gepresteerd worden als jonge duif want een carrière als jaarse en oude duif is belangrijker.
De schuifdeur wordt ingevoerd vanaf Quiévrain en de jongen worden het hele seizoen op de schuifdeur gespeeld. Bij slechte weersverwachtingen (regen of temperaturen boven 27 graden) worden er geen jonge duiven gespeeld. Bij oude duiven is slecht weer regen en onweer.
Er wordt niet gezocht naar bijkomende motivatie en alleen de schuifdeur gaat open. Bij de inkorving komen de partners een half uur samen.

Het weduwnaarshok.“Miss World” B18-6167094

Jan Baeck: “Miss World” B18/6167094 is de perfectie zelf en alles is top aan deze duif. Het is een duif uit de middelmaat met een perfect evenwicht en een perfecte vleugel. Ze is bijzonder goed gespierd, heeft een zachte pluim en moest altijd op het hoogste schabje zitten. Het is daarbij nog een rustige en intelligente duif. Ze vliegt kop bij zowel hoge als lage snelheid hoewel de lage snelheid haar voorkeur geniet. In 2021 heeft ze een nieuwe doffer gekregen omdat haar nieuwe partner een broer van een provinciale winnaar was. Ze werd 1e Belgische Asduif Allround World Best Pigeon FCI met 1e Melun 2894 d, 1e Sermaises 817 d, 1e Noyon 1883 d, 1e Sermaises 598 d, 5e Bourges 4311 d, 4e Noyon 884 d.

Lady Mix

Jan en Carla stellen hun vertrouwen in de mengelingen van Vanrobaeys en in de voedingsadviezen van Guy Van der Auwera. Een zeer goede mengeling is “Lady Mix” (lichte mengeling) waardoor de duiven geweldig goed gaan vliegen.
Op zaterdag bij thuiskomst van een wedstrijd krijgen de duiven dezelfde mengeling als bij het vertrek. ’s Avonds wordt het dan “Lady Mix”. Ook op zondag wordt er “Lady Mix” gevoederd. Op maandag en dinsdag wordt het 50% sportmengeling + 50% “Lady Mix”. Bij de inkorving op donderdag wordt het op woensdag een vetrijke mengeling. Donderdagmorgen wordt het dan sportmengeling en op donderdagmiddag wordt het dan snoepzaad, pinda’s en gepelde zonnepitten. Bij de inkorving op vrijdag wordt het naargelang de weersomstandigheden op donderdag sportmengeling of vetrijke mengeling (bij zware vluchten) en op vrijdag sportmengeling.
Voedseladditieven zijn E-Booster,  Endu-
rance, Hyp 100 en Health Balance, allen van Vanrobaeys. Health Balance wordt het hele jaar door verstrekt en is goed tegen o.a trichomonas.

Medische begeleiding

Zo weinig mogelijk medicamenten maar niet naïef zijn en denken dat het zonder kan. Melker zijn en zien wanneer er iets hapert op het hok. Zien dat de medicamenten in huis zijn om snel in te kunnen grijpen maar hier worden medicijnen weggegooid omdat ze vervallen zijn aldus Jan Baeck.
De inentingen gebeuren in de maand februari en die zijn belangrijk. Tegen paramyxo wordt tweemaal ingeënt met paramyxo-rota en er is veel minder last met adeno. Steekt adeno toch de kop op dan wordt er twee dagen geen eten gegeven. Er worden direct medicijnen gegeven en na 4 dagen is het probleem opgelost. Er wordt ingeënt tegen de pokken met het borsteltje. Tegen paratyfus wordt er eerst behandeld met medicamenten en daarna wordt er ingeënt. Tijdens het seizoen worden er geen boosters gegeven.
Tegen trichomonas wordt in maart 5 à 7 dagen met “Tricho Groen” van dierenarts Schroeder behandeld. De gele druppels worden via het drinkwater verstrekt bij de inkorving en de dag na de thuiskomst.
Tegen luchtweginfecties wordt er in het begin van het seizoen behandeld en indien nodig in de loop van het seizoen bij inzinkingen.

Een kijkje binnenin de hokken.Verluchting in de gang voor de hokken

Er wordt momenteel op 8 m hokken gespeeld maar in de toekomst wordt dat 12 m en er is nog een afzonderlijk kweekhok. In het plafond van de gang voor de hokken is er een verluchtingsstrook van 80 cm met gaasdraad. Er zijn overal volières voor de hokken en de vensters van de hokken staan altijd open behalve bij slecht weer. Het zijn geen geïsoleerde hokken.
De hokken worden tweemaal daags gereinigd, ’s morgens door Jan en ’s avonds door Carla. Carla wordt gebriefd en voert de orders perfect uit. Eenmaal  per jaar staat er grote kuis op het programma. Er zit weinig glas in de hokken en alle duiven zitten op een multiplex vloer.

Kwekers worden bij de 3e ronde herkoppeld

Het kweekhok is bevolkt met 14 koppels kweekduiven en deze worden gekoppeld begin december. De 1e en 2e ronde eieren van de kwekers worden verlegd. Voor de 3e ronde eieren worden de kwekers herkoppeld en deze jongen moeten ze zelf grootbrengen.
Er wordt aan verwijderde lijnenteelt gedaan. Een kweker krijgt 2 à 3 jaar de tijd om zich te bewijzen. Is dat een tegenvaller dan worden kwekers en nakweek geëlimineerd. Er worden nog weinig duiven bijgehaald en gebeurt het toch dan moet dat in vertrouwen gebeuren met de melker.
Er wordt niet aan compensatiekoppelen gedaan en goed x goed wordt gekoppeld. In alle pedigrees moeten er meerdere 1e prijswinnaars te vinden zijn. Engels en Denisse met links en rechts een scheutje vreemd bloed vormen de stam van de kolonie.

Een topper

B15-6101098 met 1e Noyon 547 d, 1e Noyon 357 d, 1e Noyon 224 d, 1e Noyon 297 d, 2e Noyon 984 d, 5e Quiévrain 778 d, 6e Noyon 456 d, 8e Melun 792 d, 30e Bourges Zone 3024 d/ 43e prov 1453 d, 16e Souppes 548 d/43e 1323 d, 56e Noyon 611 d, 61e Quiévrain 753 d, 66e Chevrainvilliers 1260 d. Is broer van B15/6101097 met 1e Noyon 984 d, 1e Melun 703 d, 3e Melun 740 d, 3e Noyon 547 d, 3e Noyon 357 d, 5e Noyon 223 d. Is broer van B15/6101154 met 2e Souppes 548 d, 2e Noyon 984 d, 6e Quiévrain 262 d, 7e St-Quentin 263 d, 11e Noyon 611 d, 14e Noyon 1156 d.

Selectie

Van de oude duiven wordt verwacht dat ze in de top tien kunnen vliegen en eerste prijzen winnen. Van de jonge duiven wordt verwacht dat ze vlot naar huis komen. Prijzen per 10-tal zeggen Jan niks het moeten prijzen per 40-tal, per 50-tal of per 100-tal zijn. Daarbij zijn echte kopprijzen belangrijk.
Het model zegt hem niet veel maar door een consequente selectie doorheen de jaren bekomt men automatisch het gewenste model. De jonge duiven worden geselecteerd op het model en de afstamming. Hier worden ze vooral als jaarduif geselecteerd. Oude duiven moeten de kop vliegen.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.