AUGUST VERSTRAETE – 1e Nat. Chateauroux 14.762 jonge

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Adegem – Op de afsluitende nationale wedstrijd van het seizoen 2016 was Oost-Vlaanderen aan de beurt. August Verstraete (61), een kinesist met pensioen, is met een duif om 13.50.50 u voor 504,719 km en aan 1502,8857 m de nationale winnaar Chateauroux tegen 14.762 jonge duiven. Hij was tevens de snelste van het totale contingent van 16.870 Chateauroux-vliegers. En dat tegen het enorme overwicht van Antwerpen. Een knappe prestatie !

De basis van de kolonie August Verstraete gaat hoofdzakelijk terug naar de duiven van zijn legendarische vader Gaby Verstraete, Balgerhoeke alleen aangevuld met enkele duiven van de Gebr. Herbots, Halle-Booienhoven.
August had 5 jonge duiven in de wedstrijd en het is zijn 3e getekende die de nationale zege binnenhaalt. De andere vier duiven waren niet op het appel.
August Verstraete beoefent de duivensport op een heel eenvoudige manier. De jonge duiven worden nooit verduisterd en dat betekent dat de nationale winnaar in de ene vleugel nog op 4 pennen (gestoten in de mand) en in de andere vleugel nog op 5 pennen staat. De jongen worden niet op de schuifdeur gespeeld en zijn aan hun eerste nestje bezig. De nationale winnaar heeft een jong van 14 dagen in de nestschotel.

Ook het opleren van de jongen werd beperkt gehouden. De jonge duiven werden drie keer met de wagen weggevoerd. Daarna gingen ze met de vereniging naar Moeskroen en vervolgens naar Arras. Eens opgeleerd werden ze tussendoor niet meer weggevoerd. De nationale winnaar won prijs op Bourges en de weken voorafgaand aan Chateauroux werd er hoofdzakelijk Clermont gevlogen. In totaal werden er 40 jonge duiven geringd en er gingen er een tiental verloren.
De nationale winnaar is de B16-4126871. Het is een blauwe doffer uit de middelmaat met een slanke bouw en een zachte pluim. Het is een “vreed brave duive” zegt August die juist op tijd thuiskwam om de eindrush van zijn kampioen te aanschouwen.
Na aankomst van een wedstrijd krijgen de duiven op zaterdag dieetmengeling in hun voederbakje. Vanaf zondag, tot aan de volgende inkorving, wordt er ruimengeling gevoederd. In 2016 is August zo’n maand geleden voor de eerste keer in zijn leven bij de dierenarts te rade gegaan omdat de jongen problemen hadden met de ogen. Toen werd op aanraden van dierenarts Boddaert behandeld tegen luchtweginfecties (5 dagen). Een maand geleden werd er ook behandeld tegen trichomonas. Op maandag voor de inkorving van Chateauroux kregen de jonge duiven nog een Belgamagix door de strot geduwd.
Een melker voor wie de duivensport nog echt een “liefhebberij” is en die met eenvoudige middelen op het hoogste podium wist te klauteren ! Ook dat is tof in de duivensport !

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.