ARJAN BEENS - 1e Internat.Gouden Duif-competitie Zware fond en Superstar van het Jaar Fond Nederland

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Genemuiden – Genemuiden ligt in de “Kop van Overijssel”. Typisch Hollands met een kerkje en jachthaven in het centrum... een stadje dat deel uitmaakt van de gemeente Zwartewaterland in de provincie Overijssel.

De biezenteelt werd er beoefend vanaf de 16e eeuw met vooral het vervaardigen van stoelzittingen. Na Wereldoorlog II ging men over op het vervaardigen van kokosmatten waaruit zich de moderne tapijtindustrie ontwikkelde. Er wordt ook veel kunstgras voor sportvelden geproduceerd. En naast de bodembedekking van hockeyvelden wordt er ook kunstgras voor voetbalvelden vervaardigd.
We trokken naar de winnaar van de Internationale Gouden Duif-competitie Zware Fond 2013 die zijn schitterende prestatie van 2011 nog eens overdeed. Arjan Beens (37) woont samen met vrouw Janine en zijn drie zoons Rik, Jan en Gijs in het mooie maar koude Genemuiden.
Hij werd ondertussen een van de beste fondspelers van Nederland en de laatste jaren werden hem al heel wat superlatieven toegedicht. Het seizoen 2013 was gewoon super en dat resulteerde in de absolute bekroning met de titel van 1e Internationaal Gouden Duif-competitie zware fond naast nog die van Superstar van het Jaar Fond Nederland !

Het begin !

Een vriendje op school, wiens vader duivenmelker was, deed bij broer Gerrit-Jan de interesse voor duiven ontwaken. Deze twaalfjarige knaap timmerde achter het ouderlijk huis zijn eerste duivenhokje en hield het daar vol tot hij trouwde en het ouderlijk nest verliest. Trouwens Gerrit-Jan speelt nog steeds met duiven.
Ondertussen had Arjan al wat hand- en spandiensten verricht op het duivenhok van broerlief... ook vader Jan liet ondertussen interesse blijken voor de duivenliefhebberij... en toen Gerrit-Jan zijn gevleugelde vrienden in de steek liet was de prangende vraag... “Wie gaat die duiven hier nu verzorgen ?”. Arjan bood zich aan als vrijwilliger... hij speelt sinds 1994 zelfstandig op de hokken achter de ouderlijke woonst... en hij woont ook nu nog in het ouderlijk huis.
Er werd in eerste instantie verder gespeeld met de duiven van broer Gerrit-Jan... maar eigenlijk waren dat duiven van Jan en Alleman... snelheidsduiven en fondduiven die broederlijk de hokken deelden. De eerste kentering kwam er in 2002 en er werd toen enkele jaren dagfond en overnachtfond gespeeld. In 2006 werden alle dagfondduiven verkocht en werd er uitsluitend voor de overnachtfond geopteerd.
De kolonie werd verder uitgebouwd met duiven van Gebr. Limburg, Zuidveen... Jelle Jellema, Steggerda... Gebr. Hagens, Achthuizen... First Prize Pigeons, De Bilt... Jan Polder, Middelharnis... en de Comb. Verwey-Castricum, Mijdrecht. Daarbij kwamen ook nog de namen van Chris van de Velden, Zuid-Beijerland... Comb Batenburg-v.d. Merwe, Klaaswaal... A.P. Overwater, Strijen en Gebr. Bakker, Genemuiden. De twee voornaamste pijlers van deze overnachtkolonie in volle expansie worden gevormd door Gebr. Limburg x Jelle Jellema.

Zo werd hij winnaar Internationale Duif-competitie Zware Fond
02.6 Brive  7061 d. 4, 1
12.7 Orange 5895 d. 77, 22
2.8 Bergerac  13273 d. 17, 9
Zo werd hij Superstar van het Jaar Fond    
02-6 Brive   7061 d. 4, 1
02-8 Bergerac 13.273 d. 17, 9

Afgelopen seizoen

Het seizoen 2013 kende een fantastische opener met 1e en 4e nationaal uit Brive. Er gingen 15 duiven mee naar Pau... er werden 12 prijzen behaald maar de Olympiadeduif ging verloren.
Op St. Vincent werd het 9 prijzen van 13 duiven beginnende met de 9e nationaal. Périgueux was een moeilijke wedstrijd voor de jaarlingen met de eerste duiven pas om 20 u ‘s avonds.
Op Bordeaux ZLU werd begonnen met de 5e en 10e nationaal. Barcelona en Cahors verliepen minder goed en Arjan was niet tevreden. Op Orange werd er schitterend gepresteerd met een 10 op 10 en 9 echte kopprijzen. Marseille ZLU werd een zware vlucht met de eerste duif aan de 100e nationaal en Arjan kon daar vrede mee nemen. Op Bergerac werd begonnen met 8e en 14e nat. met de bovenste getekende duiven. Op Perpignan was de 170e nationaal de vroegste prijs en Arjan was gewoon tevreden en blij dat het seizoen er op zat !

Alleen nestspel !

Het seizoen 2013 werd aangevat met 110 oude duiven (2 jaar en ouder)... 140 jaarlingen... 150 jonge duiven (worden alleen maar goed opgeleerd)... en 50 koppels kwekers als achterban. Het hele vliegseizoen draait hoofdzakelijk om de wedstrijden Brive... Orange... Bergerac... Bordeaux... Cahors... en St. Vincent (1136 km) met ook nog een aantal ZLU-vluchten.
De laatste wedstrijd van het seizoen wordt gevlogen uit Perpignan ZLU (1e weekend augustus) en daarna worden er nog twee rondes jongen groot getrokken. Daarna gaan de broedhokken dicht... de nestschotels worden opgeborgen... en de duiven blijven samen tot half maart. Ze gaan door de rui met een goede ruimengeling. De vliegduiven blijven op het hok... komen dagelijks in de volière voor de hokken... en komen bij goed weer regelmatig los tijdens de stille periode. Gelukkig maar hebben ze daar in Genemuiden weinig last van roofvogels.
De vliegploeg wordt gekoppeld rond half april... de oude duiven broeden 5 à 6 dagen en dan wordt het nestje afgebroken... en de jaarlingen trekken een koppel jongen groot. Meestal krijgen ze de eieren van de beste oude duiven ondergeschoven.
De oude duiven worden helemaal niet opgeleerd en gaan meteen de mand in voor Ede (70 km) en er zijn helemaal geen problemen met abnormale verliezen. De jaarlingen gaan eerst tweemaal naar Zwolle (10 km)... en vervolgens naar Ede. In de aanloop naar het “echte” vliegseizoen is het de bedoeling dat de duiven kilometers vliegen en vliegritme opdoen. Het wordt vervolgens Lommel (160 km)... Duffel (200 km)... Strombeek (224 km)... Houdeng (260 km)... Morlincourt (400 km). De vliegploeg wordt daarna gesplitst in 3 ploegen en gespeeld op Brive... St. Vincent... en Orange... en haspelt daarna het verdere programma af.
De oude duiven hebben normaal twee wedstrijden van 1000 km op het programma... de jaarlingen krijgen tweemaal 600 km en een overnachtvlucht van 900 km op hun bord. Op zaterdag voor iedere klassieker staat een trainingsvluchtje uit Breda (155 km) gepland.
De vliegploeg wordt gespeeld op een nestpositie... en bij voorkeur wordt er ingekorfd op 8 à 12 dagen broeden. Na thuiskomst wordt er zo’ n twee à drie dagen verder gebroed en daarna wordt het nestje afgebroken. In het vooruitzicht van de volgende opdracht wordt er dan opnieuw gekoppeld om terug in te korven op de favoriete nestpositie.

Drie weken rust

Tussen twee marathonvluchten wordt een rustperiode van drie à vier weken ingelast. Bij aankomst van een wedstrijd wordt er sportmengeling gevoederd (ook dierlijk eiwit toegevoegd) en bij warm weer is er honing in het drinkwater. Vierentwintig uren per dag... zeven dagen per week wordt er “Premium Koopman” (zware mengeling met ook pinda’s en korrelvoeding) verstrekt. ‘s Morgens wordt er een verse portie mengeling verstrekt (overschot gaat naar de jonge duiven)... ‘s avonds wordt er een portie mengeling bijgevuld. Wie goed eet moet goed trainen... en omgekeerd.
De laatste dagen voor de inkorving wordt er nog opgevoederd met pinda’s en snoepzaad (vetrijke zaden) en Super Energy. Tijdens de tweede week staat er een trainingsvluchtje gepland... en op zaterdag voor de inkorving gaat het naar 155 km. De duiven blijven nooit een volledige week thuis... want “rust... roest” is de mening van fondcoryfee Arjan Beens !

Een fondcarrière

De jonge duiven worden alleen opgeleerd en haspelen 1 à 2 kleine vluchtjes af. Door gebrek aan tijd worden zelfs een deel van de jongen helemaal niet opgeleerd.
Als jaarling begint het programma einde maart en eindigt begin augustus. Er wordt 1x dagfond gevlogen en 2 overnachtvluchten.
Als het kan vliegen de tweejaarse duiven twee overnachtvluchten.
Voor de driejaarse... vierjaarse... en vijfjaarse duiven staan er 2 overnachtvluchten op het programma en wanneer het niet al te zwaar is worden het drie overnachtvluchten met inbegrip van St. Vincent en Barcelona.

DE 10 GEBODEN VAN ARJAN BEENS
1. Eens een systeem gevonden dat zijn degelijkheid bewezen heeft... blijven verder
   gaan op de ingeslagen weg. Niet om de haverklap het geweer van schouder veranderen...
   zeg maar volharden in de boosheid !
2. Een strenge selectie of m.a.w. een scherp mes hanteren. Een selectie die gebaseerd
   is op gezondheid en natuurlijke weerstand. Hier verliest jaarlijks de helft van de
   vliegploeg zijn zitje !
3. De marathonduif moet evenwichtig gebouwd zijn... goed gesloten... en lange en soepele
   spieren hebben. Een goede duif heeft altijd een goede pluim.
4. Wanneer het vliegseizoen in volle gang is moet de voeding aangepast worden aan het
   programma dat de duif voorgeschoteld krijgt. Maar het is nog altijd zo dat de duif
   het beter weet dan de melker... ofschoon weinigen dat geloven !
5. Training is een belangrijk onderdeel van een succesvol seizoen ! Het trainen aan huis
   is belangrijk... maar in de periode tussen twee fondklassiekers gaan de duiven toch
   iedere week de baan op voor en trainingsvluchtje.
6. Er is wel degelijk een onderscheid tussen duiven “tot 1000 km”... en duiven voor
   “1100 km Plus” ! De duiven die goed zijn op de 1000 km-vluchten gaan nooit naar
   Barcelona (1288 km).
7. Er worden heel wat verhaaltjes verteld over al dan niet medische begeleiding...
   en wat is er nog echt waar. Ik wil niet zonder medische begeleiding. Mijn seizoen
   hangt af van 6 vluchten en dan moeten mijn duiven in orde zijn. Ik wil niet met de
   twijfel rond lopen of mijn vliegploeg al dan niet tiptop in orde is bij aanvang
   van het vliegseizoen.
8. Vertrouwen in eigen duiven is onontbeerlijk voor succes in de duivensport ! Het gras
   aan de overkant is niet altijd groener !
9. Een snelle recuperatie is een must bij een overnachtvlieger ! Liever een duif die
   bij aankomst “dood valt” op de klep i.p.v. een flierefluiter die nog wat ererondjes
   draait rond het hok ! Maar op zondag moet iedereen terug fit zijn !
10. Een uitgekiende planning is mijn leidraad doorheen het duivenseizoen ! Ik puzzel
    de hele winter de planning in elkaar en die is in februari klaar. Welke duiven op
    welke wedstrijden zullen ingezet worden... wanneer er moet gekoppeld worden en
    wanneer de nestjes moeten afgebroken worden enz. Doffer en duivin worden ingekorfd
    voor dezelfde wedstrijd... en dat is handig om gebroken nestjes te vermijden.

Geduld !

“Een fondspeler moet kunnen accepteren dat hij een bescheiden rol speelt in de aanloop naar het grote fondwerk. Fondduiven kunnen niet op tegen de snelheidsduiven en veel melkers draaien te vroeg de gashendel open.
Op zoek naar kwaliteit wordt er ieder jaar iets bijgehaald... en uiteraard is het geduld met bijgehaalde duiven niet eindeloos. De nieuwe inbreng wordt gekoppeld aan het beste van eigen hok. Een kweekduif die vier jaar oud is zonder resultaat wordt geëlimineerd.
Vrij recent heb ik de 1e NPO Orange van Mark v.d. Berg op de kop kunnen tikken en die gaat tegen mijn eigen beste duiven.”

Pieken op het juiste moment

“Door te spelen met licht en donker wordt er geprobeerd om te pieken op het juiste moment. De vliegduiven worden verduisterd van eind februari tot eind april van 19 u tot 7 u. Ook wordt er gepoogd om overdag de zon van het hok te weren.
Er wordt bijgelicht vanaf 21 juni en dat in twee stappen. Eerst wordt er bijgelicht tot ‘s avonds 23 u. Na drie weken wordt er ook ‘s morgens van 5u tot 8 u bijgelicht. De vliegploeg moet pieken eind mei met de eerste overnachtvlucht uit Brive. Einde van het seizoen hebben de meeste duiven dan 3 à 4 pennen gestoten.”

Een topkweekkoppel

Het topkoppel van Arjan Beens is zonder twijfel “Mister Bergerac” NL04/1418542 x “Rika” NL04/1418619. Zij werden de ouders van “Olympic Miss Gijsje” (1e Olympiadeduif Nitra)... “Rood Meisje” (1e Nat. Brive 2013)... “Marianne” (3x teletekst)... “Snelle Jelle” (is een halfbroer - 2e Nat. Perpignan).
Ieder jaar worden de meeste kweekduiven herkoppeld. Er worden nieuwe combinaties uitgeprobeerd in een poging om nog een gouden kweekkoppel te ontdekken.”

Medisch

Eind december 2012 werd er behandeld tegen paratyfus... eerst een behandeling van 7 dagen met Parastop (Belgica-de Weerd)... de 8e dag werd er ingeënt... en daarna volgde er nog een behandeling van 7 dagen met Parastop. Een maand later volgde dan de inenting tegen paramyxo. Eind maart werden alle duiven behandeld tegen luizen en wordt er een wormpil opgestoken.
In de aanloop naar het nieuwe vliegseizoen gebeurt er helemaal niks meer tot twee weken voor de inkorving van Brive. Dan staat er voor gans de kolonie een behandeling van 7 dagen tegen trichomonas (B.S.) gepland. Verder in de loop van het seizoen wordt tijdens de week voor de inkorving van elke fondklassieker een trichopil opgestoken. Voor iedere marathonvlucht wordt er op zondag en maandag voor de inkorving (op dinsdag) behandeld tegen luchtwegeninfecties met Ornispecial. Tijdens de voorbereiding op de wedstrijden wordt er ook nog “Forte Vita” (Kruidenelixir Travipharma) en DHP (natuurlijke balans) verstrekt.

Hok en training

Een van de voornaamste eigenschappen van het hok met pannendak is... koel wanneer het warm is... en toch nog behaaglijk wanneer het koud is. Het hoge dak zorgt voor een behoorlijke voorraad zuurstof boven de duiven en de gestuurde verluchting in de nok van het dak bevordert mee de luchtcirculatie. In het plafond boven en voor de duiven zijn er enkele verluchtingspleten van 1 m x 30 cm.
Door het gebruik van erwtenstro op het hok van de oude duiven... deze laag wordt ieder jaar in april ververst... wordt het hok gezellig en knus gemaakt. Erwtenstro draagt in belangrijke mate bij tot een ideaal klimaat op een duivenhok.
Tot drie weken voor Brive wordt er slechts één maal daags gedurende 1 u getraind... daarna wordt er overgeschakeld op twee trainingsbeurten. Er wordt getraind met de vlag. Arjan ziet graag dat zijn duiven goed trainen... welke duivenmelker niet... maar voor hem is het niet de absolute conditiemeter. Vooral bij het binnenroepen na de training laten de fondvliegers hun conditie kijken. Door het systeem van “volle bak” te voederen hebben de duiven niet echt honger... maar wanneer de klep opengelegd wordt... en alle duiven stormen binnen de twee minuten binnen dan zit het snor met de conditie !
Ik vind het fantastisch !
Arjan Beens heeft al meerdere pluimen op zijn hoed in de Internationale Gouden Duif-competitie Zware Fond. In 2009 deed hij zijn entree met de 19e plaats... in 2010 klasseerde hij zich 5e... in 2011 schoot hij de hoofdvogel af met 1e Internationale Gouden Duif-competitie Zware Fond... in 2012 werd hij 5e geklasseerd... en in 2013 werd hij opnieuw 1e Internationale Gouden Duif-competitie Zware fond !
Voor deze jonge ambitieuze overnachtspeler uit Genemuiden de absolute bekroning (voorlopige) van een knappe carrière. Hij vindt het gewoon fantastisch om tussen het selecte internationale gezelschap op het hoogste schavotje te staan.
In deze duivenmelkervreugde deelt vast en zeker ook zijn vriend Jelle Jellema (knap 2e) met wie Arjan ieder jaar een aantal jongen ruilt uit het beste van het beste... Zet de stoelen al maar klaar want uit Overijssel komen ze afgezakt naar de Gouden Duif-viering ! Er zal gefeest worden... wie twijfelt daar nog aan !

SEIZOEN 2013
Brive (01-06-2013) 895 km.    
Afd.8 2.493 d. 1, 3, 15, 88, 105, 178, 220, 221, (20/11)
Nu totaal 7.092 d. 1, 4, 37, 219, 272, 515, 633, 6344, (20/11)
Nu Zone 2 3.462 d.  1, 3, 17, 121, 150, 275, 327, 328, (20/11)
St. Vincent (14-06-2013) 1134 km.    
Afd.8 1.425 d. 2, 10, 17, 18, 22, 32, 35, 39, 79, 336, (13/10)
Nationaal  4.210 d. 9, 31, 51, 55, 69, 85, 98, 114, 258, 1015, (13/10)
Nu totaal 5.319 d. 11, 42, 80, 92, 121, 145, 162, 181, 376, (13/9)
NU Zone 3 941 d. 2, 10, 21, 25, 38, 46, 50, 58, 91, (13/9)
Pau zlu (14-06-2013) 1138 km.    
ZLU/Nat 3.214 d. 267, 297, 303, 371, 391, 408, 433, 477, 512, 550, 712, ( 15/11)
Periqueux (22-06-2013) 915 km.    
Afd.8 3.599 d. 28, 44, 95, 121, 210, 467, (53 / 20)
Nationaal 9.981 d. 91, 148, 299, 365, 602, (53/19)
Nu totaal 9.980 d. 90, 147, 300, 368, 607, (53/19)
Nu zone 2 5.218 d. 42, 68, 147, 184, 312, (53/19)
Agen/Bordeaux zlu (30-06-2013) 1024 km. (oude duiven)    
ZLU/Nat :  6.112 d. 5, 10, 156, 611, 660, 766, 855, 926, 976, (27/11)
Cahors (05-07-2013) 998 km    
Afd.8 2.613 d. 36, 208, 372, 402, 436, 528, (16/6)
Nationaal 6.542 d. 96, 573, 1025, (16/6)
Nu totaal 9.127 d. 131, 763, 1350, (16/6)
Barcelona ZLU (05-07-2013) 1280 km.    
ZLU/Nat 6.909 d. 381, 1018, (10/2)
Orange (12-07-2013) 949 km. (ochtendlossing)    
Afd.8 1.980 d. 9, 27, 28, 39, 46, 73, 79, 127, 133, 337, (10/10)
Nationaal 4.307 d. 19, 60, 61, 86, 101, 169, 182, 304, 333, 794, (10/10)
Nu totaal 5.895 d. 22, 77, 78, 116, 136, 224, 248, 422, 456, 1085, (10/10)
Nu zone 3 1.154 d. 5, 15, 16, 27, 33, 53, 60, 111, 117, 253, (10/10)
Marseille zlu (19-07-2013) 1058 km    
ZLU/Nat 2.916 d. 102, 350, 366, 450, 574, (16/5)
Perpignan zlu (02-08-2013) 1137 km    
ZLU/Nat  4.978 d. 157, 158, 214, 255, 273, 298, 317, 321, 346, 350, 431, 475, (39/17)
Bergerac (03-08-2013) 956 km.    
Afd.8 3.703 d. 3, 6, 16, 56, 82, 83, 87, 128, 282, 297, (61/20)
Nationaal 10.327 d.  8, 14, 49, 141, 228, 229, 248, 253, (61/19)
Nu totaal 13.273 d. 9, 17, 60, 176, 310, 302, 325, 454, (61/19)
Nu zone 3 2.845 d. 3, 7, 19, 45, 81, 82, 90, 115, (61/18)

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.