Liefhebber:
Onderwerp:
Pulderbos - Records zijn er om gebroken te worden... maar een record dat al generaties overleefde daar bijten de meesten hun tanden op stuk. De tandem Van Rhijn-Kloeck werd ontelbare keren geroemd om zijn 11 koningstitels in Union Antwerpen. Niet meer te evenaren wisten insiders met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid !
Fout ... want ze hadden zonder ene André Roodhooft gerekend ! Vorig jaar evenaarde de kampioen uit Pulderbos dit prestigieus record ! In 2012 veegde hij het, na een nieuwe correcte berekening, met 12 koningstitels en 5 keizerstitels voor eeuwig van de tabellen.
Succesvol 2011
André Roodhooft pakte het seizoen 2011 aan met een vliegploeg van 40 weduwnaars... 20 duivinnen... en 120 jonge duiven. In tegenstelling tot vroeger heeft hij zich nu meer toegelegd op de lichte fond en de nationale vluchten... en niet zonder succes mag gezegd. Een 2e nat. Bourges 24676 o.d. ... 14e nat. Bourges 20544 jl... 20e en 26e nat. zone Limoges 5150 d... 1e tot 7e reg. La Souterraine 555 j.d. / 3e en 9e nat. 3562 d vormen de uitschieters van het fondpalmares 2011.
Zijn filosofie op het duivenhok is en blijft dezelfde... selectie ! Na vijf wedstrijden wordt de hele vliegploeg door de fijne kam gehaald. Duiven met 1 prijs of geen prijs worden er genadeloos uitgeselecteerd... en dat betekent dat ongeveer een derde van de vliegploeg geëlimineerd wordt. Niet naar de volière... niet verkocht... maar gewoon richting soeppot !
In de loop van het seizoen wordt deze procedure verschillende keren herhaald.
Minder duiven op een hok betekent niet noodzakelijk een handicap ! "Hoe minder hoe beter", zegt André Roodhooft... "ik krijg een beter overzicht... er komen lege bakken die ik bij de inkorving een half uurtje kan open zetten... en dat zwengelt de motivatie aan. Uiteraard niet overdrijven... maar 12 duiven op één hok en 6 lege woonbakken is ideaal."
De overschakeling van halve fond naar meer lichte fond vergt geen andere duiven... alleen een licht gewijzigde aanpak. Het voederschema is aangepast met als voornaamste objectief de duiven meer reserves te laten opdoen... of langer en meer te laten eten. Zaterdag bij thuiskomst lichte kost maar op zondag reeds overschakelen op sportmengeling aangevuld met pinda's... klein zaad... en Nutripower. Ook een paar keer biergist over het voeder... één keer per week vitamines... en iedere dag Naturaline en appelazijn (met uitzondering wanneer medicamenten verstrekt worden) ook tijdens het vliegseizoen. De duiven krijgen hier nooit meer zuiver water te drinken. Op woensdag en donderdag gaat er verse look in het water met Naturaline + appelazijn... 1 teentje geperst in 3 l drinken.
Naast een uitstekende duivenkampioen is André Roodhooft ook een getalenteerde kroniekschrijver in "Duifke Lacht". Aan een door de wol geverfde man uit de praktijk, met veel nationale en internationale contacten, legden we een paar hete hangijzers van de actuele duivensport voor.
Toekomst van de duivensport ?
"Het aantal duivenmelkers smelt zienderogen weg... ieder jaar verliezen we een respectabel aantal leden en specialisatie dringt zich op. De vitesse dreigt het eerste en het grootste slachtoffer te worden. In deze discipline zijn grotere samenspelen moeilijk te realiseren want hoe kleiner de afstand hoe groter de invloed van wind en ligging. Halve fond en fond zullen het langer uitzingen en vooral nationale wedstrijden van 5 à 600 km zijn een goed initiatief. Ook de zware fond zal zich handhaven ofschoon het aantal liefhebbers op de zware fond niet zo groot is. Het ziet er naar uit dat de professionele hokken in de toekomst meer aan bod zullen komen. Eénhokraces hebben ook een toekomst in België ofschoon er daar altijd wel gevaren om de hoek loeren zoals bijvoorbeeld plotse onverklaarbare grote verliezen.
De grootste vijand van de duivensport is zonder twijfel onze huidige maatschappij. Er zijn massa's andere ontspanningsmogelijkheden... men wil geen verplichtingen gedurende 365 dagen per jaar... beperkingen door verordeningen van milieu en stedenbouw maken de zaken niet makkelijker... en duivensport is te kostelijk voor een beginneling."
Duivensport in de wereld ?
"België is nog altijd het moederland van de duivensport maar de duivensport in West-Europa is vergrijsd en weinig jonge mensen bieden zich aan. China en het Oostblok zijn nog groeipolen... maar hoe lang nog.
Momenteel is China "the place to be". Het is een economische grootmacht... er komt meer en meer geld onder de mensen aldaar... en Chinezen zijn gokkers. Een klein percentage van de duivenmelkers richt zich daarop... de rest droomt ervan !
Door het internet is de wereld een dorp geworden... wij zijn allemaal buren... en de commercialisering viert hoogtij. De modernisering en de snelheid van informatieverspreiding zijn een pluspunt en zeker niet meer te stoppen."
De taak van de nieuwe bestuursploeg ?
"Uiteraard promotie voeren... maar nieuwe melkers werven is echter niet zo simpel. Door de vorige bestuursploeg werden er 2 nationale wedstrijden in het leven geroepen en voor mijn part mogen er daar nog een paar bijkomen. De Nationale Dagen zijn geen succes meer... misschien is Fugare in Kortijk een betere locatie dan Oostende.
Ik zou graag zien dat het nieuw nationaal bestuur van de K.B.D.B. een aantal regels opstelt i.v.m. met keuze van lokaal en samenspelen. De melker kiest bij aanvang van het seizoen een bepaald lokaal... en daar moet hij dan ook het hele seizoen inkorven. Niet naar links of rechts uitwijken naargelang de wind of de klad. Ook een reglement opstellen wat betreft het vormen en de afbakening (geen overlapping) van samenspelen. Hierdoor zou jaarlijks heel wat "zever" vermeden worden. Gewoon de lijn doortrekken... je kiest voor je provincie (van toepassing in de randgebieden) ... je kiest voor je samenspel... en je kiest voor je lokaal !"
Waar en hoe promotie voeren ?
"Alle volksporten krijgen het moeilijk... niet alleen de duivensport. Vroeger had ieder dorp vier fanfares... nu moet je vier dorpen groeperen voor één fanfare. Hokken plaatsen in de scholen is geen garantie voor succes op korte of lange termijn. Een leraar-duivenmelker is de drijvende kracht achter zo'n initiatief maar in veel school-hokken van vroeger staat nu de grasmachine.
Mikken op jonge gepensioneerden als kandidaat-duivenmelkers evenmin want zij gaan eerder de Himalaya beklimmen dan de duivenmand ter hand nemen. Maar de kans dat mensen die in hun jeugd met de duivensport in contact kwamen... de wereld gezien hebben... en nu "gesetteld" zijn met duiven beginnen behoort tot de mogelijkheden.
De K.B.D.B. moet de duivensport meer in de actualiteit brengen via pers en TV. Wekelijks een aantal minuten zendtijd kopen want heel veel mensen weten gewoon niet wat duiven en duivensport betekenen. Geen promotie via de klassieke duivenmedia maar in de gewone dagkranten en vooral via televisie. Het afschaffen van de radioberichten was een verlies... maar het kostte inderdaad handen vol geld.
De beginnelingen moeten vooral gestimuleerd worden via lokale initiatieven. Heel wat maatschappijen die een lokaal in eigen beheer uitbaten laten melkers een aantal duiven gratis inkorven."
Wanneer het niet lukt bij een beginneling ?
"Ik zou beginnen met me te informeren via internet... daar geraak je kosteloos aan degelijke informatie... ik zou ook een goed boek lezen. Ik zou proberen op vertrouwelijke voet te geraken met een oudere melker waar ik de basisregels in de praktijk toegepast zie. Momenteel kent de duivensport geen geheimen meer.
Ik zou ook duiven halen bij een kleine melker die behoorlijk goed speelt. Eieren voor een appel en ei proberen te kopen uit de weduwnaars... ze onder voedsterkoppels te steken... met die jongen van start gaan... en daarna keihard gaan selecteren op de uitslag."
Geneesmiddelen in de duivensport ?
"We zijn volgens mij op de goede weg... minder antibiotica in de duivensport ... en ook de dierenartsen beperken het gebruik van antibiotica. Geneesmiddelen moeten wanneer nodig ... maar het systematisch gebruik ervan is af te raden. Wanneer mijn duiven in een dipje geraken dan durf ik twee dagen behandelen met antibiotica. Maar hoe minder geneesmiddelen nodig... hoe beter ik speel ! Overdrijven is altijd verkeerd... maar zonder kan niet.
Ik geloof niet dat doping (Epo) effect heeft bij duiven. Ik heb wel geloofd in cortisone om de rui te vertragen maar dat is nu niet meer echt nodig met verduisteren en bijlichten. Er zijn geen pilletjes of drankjes om duiven sneller te doen vliegen. Grote hokken zullen er zich zeker niet aan wagen."
Onwaarschijnlijk hoge bedragen voor duiven ?
"De exuberante bedragen die betaald worden voor duiven en die aandacht krijgen in de media zijn niet per definitie negatief voor de duivensport. Buiten de duivenliefhebberij wordt zelfs met verwondering en bewondering gekeken naar de prijzen die voor duiven betaald worden. Eerst waren het de Duitsers met hun marken... later kwamen de Japanners met hun yen's... nu zijn de Chinezen met hun RMB's die de grote kopers zijn.
Het is inderdaad een opgepepte business en geen enkele duif is zoveel geld waard. Maar op die manier zijn de duivenmelkers een beetje van hun slecht imago (onterecht) afgeraakt. Het beeld van de man met klak en stofjas die zich laveloos dronk in het lokaal... daar zijn we gelukkig vanaf. Meer duivenmelkers dromen ervan om een 1e nationaal te winnen of een asduif op hun hok te hebben... en zien in hun dromen de Chinezen al komen.
Of een beginneling daar niet moedeloos van wordt ? Ik denk van niet ... het heeft een zekere aantrekkingskracht... misschien denkt hij aan een investeringsmogelijkheid."
Is duivensport te duur ?
"Nederland en Duitsland zijn de voortrekkers van de goedkopere duivensport... in België is vooral het transport duurder. Dit is voornamelijk te wijten aan een andere manier van werken en aan de versnippering. In onze buurlanden is het transport meer gegroepeerd ... en heel dikwijls in eigen beheer. Wij hebben een massa regionale... provinciale... en nationale wedstrijden en dat maakt de zaak ook duurder.
Eén wedstrijd per weekend op de vitesse... een tussenoplossing voor Quiévrain en Noyon zou St. Quentin kunnen zijn... daar moet werk van gemaakt worden."
Megahokken die een massa duiven inkorven ?
"Twee hokken die 300 duiven inkorven op een totaal van 900 ingekorfde duiven kan volgens mij niet. Het ontmoedigt de kleine melker... hij presteert goed maar verdrinkt in de massa... en komt helemaal niet aan bod. Volgens mij kan hier op een vrij eenvoudige manier orde op zaken gesteld worden door beperkingen per niveau op te leggen.
Een melker die 120 duiven inkorft voor een nationale wedstrijd kan er slechts 20 tekenen op regionaal niveau... 50 op provinciaal niveau... en 120 op nationaal niveau. Deze cijfers zijn uiteraard maar een voorbeeld en het kan ook procentueel gebeuren."
Aanpassing van het vluchtprogramma ?
"Graag... want 7 keer per week naar het duivenlokaal fietsen is voor niemand een pretje ! Het vluchtprogramma afslanken zal ook familiaal beter geaccepteerd worden en het zal ook alles een stuk eenvoudiger en goedkoper maken. Op de vitesse slechts één wedstrijd is ook een stap in de goede richting."
Afschaffen van het provinciaal spel ?
"Voor mij geen probleem... in zones spelen ook helemaal geen probleem. Die inrichting moet op nationaal vlak gebeuren en niet opnieuw "randgevallen" creëren waar melkers in andere zones mogen gaan spelen.
28.5 Bourges Nat. | 20.544 jaarse | 14, 133, 177, 363, 622, 641, ... (17/10) |
Nat. | 24.676 oude | 2, 84, 102, 171, 514, 786, 870 (8/7) |
25.6 Dourdan | 2212 jonge | 5, 12, 13, 14, 18, 19, 36, 59, 62, 98, 116, 120 ... (86/54) |
16.7 Limoges Nat. Zone B | 5150 jaarse | 20, 26, 92, 101, 129, 145, 316, 334, 360, ... (19/13) |
17.7 Noyon | 522 jonge | 1, 3, 19, 33, 37, 38, 44, 45, 51, 52, 60, 69, ... (42/22) |
30.7 Bourges | 168 oude | 1, 5, 10, 35, 46, 54 (11/6) |
07.8 Bourges | 204 jonge | 1, 8, 16, 19, 26, 38, 40 (11/7) |
27.8 La Souterraine | 555 jonge | 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 11, 19, 23, 27, 32, 38, 39, 45,... (28/20) |
Nat. | 16.665 jonge | 6, 68, 69, 94, 99, 106, 108, 175, 347, 408, ... (28/20) |
Nat. | 3562 oude | 3, 9, 49, 71, 82, 114, 127, 168, 192, 195, 212, ... (18/16) |
Auteur: