ANDRE ROODHOOFT – 1e Nat. La Souterraine 3184 oude & 1e Nat. La Souterraine 18.588 jonge

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Voor André Roodhooft was het zaterdag laatstleden D-day en tevens de mooiste dag uit een indrukwekkende duivencarrière. Eerder al won hij de 1e nat. Guéret naast een resem nationale kopprijzen en werd hij 14 keer Koning Union Antwerpen.

De hokken in Pulderbos.André Roodhooft is aan een indrukwekkend seizoen bezig maar wat hij zaterdag op de tabellen toverde grenst aan het ongelofelijke. Hij werd zowel de nationale winnaar tegen 3184 oude duiven als tegen 18.588 jonge duiven terwijl hij bij de jonge duiven ook nog de 4e prijs nationaal voor zijn rekening neemt. We moeten al een heel eind teruggaan in de duiven geschiedenis om iemand te vinden die dergelijk huzarenstukje lukte. De volledige vliegploeg leverde een unieke prestatie en de regionale uitslag ziet er uit als volgt : 591 j.d. : 1, 2, 4, 8, 11, 14, 15, 16, 17, 18, 20, 22, 27, 36, 42, 50, 73, 78, 91, 102, 112, 146, 150 (23/38)... 84 o.d. : 1, 3, 6, 7, 17, 18 (6/12).
In 2014 ging Andre van start met 40 weduwnaars, 20 duivinnen op weduwschap en 130 jonge duiven. Zowel bij de oude als bij de jonge duiven zijn het duivinnen die de nationale driekleur aan de hoogste mast lieten wapperen.

B13-6165049

B13-6165049 “Het 049”

Dit is een jaarse duivin die bij de oude duiven met 1540,87 m de nationale overwinning voor haar rekening nam. Het is een dame met allure want in 2013 was zij de virtuele 1e nationale asduif Kleine Halve Fond... maar André had haar prestaties niet binnen gestuurd en zo ging deze titel aan haar neus voorbij. Met deze nationale overwinning nam zij op sportieve wijze weerwraak !
De duivinnenploeg werd op 1 april gekoppeld, toen werd er 5 dagen gebroed en daarna werden de dames op weduwschap gespeeld tot en met Bourges. Na Bourges werden de duivinnen opnieuw gekoppeld en terug op gang getrokken op Souppes-sur-Loing (16/8), Tours (23/8) en dan gingen ze mand in voor La Souterraine op einde broeden.
Zaterdag stormden twee duiven vleugel aan vleugel, een oude en een jonge duif, richting spoetnik. Voor André was dit het kippenvel moment !
“Het 049” is een geschelpte duivin... iets kleiner dan de middelmaat maar met een perfecte bouw, met een stevig slot en een volle rug. Zij heeft een zeer zachte pluim en heeft 4 pennen gestoten. Ze had bij de inkorving een opvallend sterke drang naar haar nestje.

B14-6264011

14-6264011 “Het 011”

Zij werd met 1539,04 m winnares bij de jonge duiven. Het is een duivinnetje van de eerste ronde van de kwekers en zij is een zuster van de 3e Nat. Asduif Grote Halve Fond 2014. Na het spenen gingen 1e en 2e ronde samen en er werd verduisterd van 1 maart tot einde mei. Er werd bijgelicht vanaf 1 juli tot op heden. Doffers en duivinnen werden begin juni gescheiden en werden sindsdien op de schuifdeur gespeeld. Op het hok van de jongen wordt de scheidingswand van de nestbakjes dwars gezet bij de inkorving zodat de piepers daarachter een afgeschermde ruimte hebben. Ook staan er op de vloer nog zo’n 7 à 8 wegkruipbakjes en er komen nestschotels aan te pas waarin naar hartenlust kan gestoeid worden.
Wanneer het mogelijk is worden de duiven één maal per week weggevoerd tot op 30 à 40 km. Doffers en duivinnen worden dan afzonderlijk gelost en komen bij thuiskomst niet samen. Wanneer dat op donderdag (inkorving) gebeurt komen doffers en duivinnen wel samen maar zien elkaar niet meer bij de inkorving. En André had afgelopen donderdag wat tegenslag. Hij wilde de jonge bende wegvoeren maar kwam in een dondervlaag terecht en besloot rechtsomkeer te maken. Hij heeft toen de jongen op 3 km gelost in de regen.
“Het 011” is een blauw duivinnetje en is iets kleiner dan de middelmaat maar ook zij heeft een perfecte bouw. Ze heeft een volle rug... zachte pluim en heeft 3 pennen gestoten.

Voeding

Alle duiven... weduwnaars... duivinnen op weduwschap en jonge duiven worden op dezelfde manier gevoederd (Natural). Zaterdag bij thuiskomst en ook op zondagmorgen vinden ze 2 delen sport + 5 delen dieet + 1 deel Nutripower in het voederbakje. Er gaat biergist over het voeder soms met lookolie of oregano-olie en er zijn elektrolyten (Belgasol) in het drinken.
Vanaf zondagavond tot de inkorving wordt er 6 delen sport + 1/4 deel pinda’s + 3/4 Nutripower gevoederd. In het begin van de week gaat er olie + biergist + Probiotica over het voeder. Dit gebeurt niet meer op het einde van de week omdat er gevreesd wordt dat de duiven dan niet meer voldoende zullen eten. Af en toe gaat er Blitz in het drinkwater maar ook Naturaline (1 soeplepel) + appelazijn (1 soeplepel) + verse look. Per 3 liter water wordt er één teentje look uitgeperst. Dit moet wel ‘s morgens en ‘s avonds ververst worden wegens het gevaar voor gisting.

Medisch

Alle duiven worden in het voorjaar ingeënt tegen paramyxo en paratyfus... dit laatste zonder vooraf een behandeling via het drinkwater.
De vliegduiven krijgen twee weken voor de eerste wedstrijd een volledige kuur tegen trichomonas. In de loop van het seizoen wordt een behandeling van anderhalve dag om de twee of drie weken herhaald. Om de twee weken bij warm weer of een uitgestelde lossing... om de drie weken bij frisser weer en normale wedstrijden.
Wat betreft de luchtwegeninfecties... dit wordt zeer goed opgevolgd en bij het minste vermoeden wordt er in het begin van de week twee dagen behandeld. In de loop van dit seizoen werd er tweemaal behandeld bij de oude duiven en driemaal bij de jonge duiven. Te lang wachten met een behandeling heeft voor gevolg dat men deze plaag niet meer onder controle krijgt.
Voor André en Anette was afgelopen weekeinde bijzonder druk maar dit werd er met plezier bijgenomen. Nationaal winnaar worden op dezelfde dag bij oude en jonge duiven... het weekt zelfs bij een door de wol geverfde duivenmelker emoties los !

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.