GEBR. HOMMA – 1e Nat. Morlincourt Sector 4 tegen 11.985 d.

Liefhebber: 

Steggerda - De overwinning wordt behaald door Elco en Ydo Homma, twee broers die ondanks hun nog jonge leeftijd, Elco is 22 en Ydo is 25, al heel wat successen op hun conto konden schrijven. Dit jaar lukte lang niet alles maar op de belangrijkste vlucht voor jonge duiven staan ze er.

Het is een overwinning met een speciaal verhaal omdat de winnaars dit jaar tien jaar duivensport beoefenen en daar een prachtige happening van maakten. Een voorbeeld voor velen hoe je de liefhebberij ook kan beleven en dat kunt uitdragen en delen met vrienden en kennissen.
‘Tien jaar duivensport Gebroeders Homma’: Met het instellen van deze groepsApp op het social medium WhatsApp luidden de broers Ydo en Elco in het voorjaar 2016 een bijzonder jaar in. En dat mocht zeker niet onopgemerkt voorbijgaan. Het aardige is ook dat ze iedereen in hun omgeving op deze manier bij de sport betrekken en met de positieve benadering die de broers eigen is, kweken ze daarmee bijzonder veel goodwill. Ze krijgen daar ook altijd veel reacties op en ze wisten al meerdere vrienden enthousiast te maken om ook met duiven te beginnen. Ze geloven heilig in werving voor de sport bij jeugd op jonge leeftijd, brengen dat zelf in praktijk en staken hun licht al op in Staphorst (met maar liefst 20 jeugdleden) om bij te leren hoe ze de zaken daar aanpakken. Volgens hen ligt er een schone taak voor alle liefhebbers om de eigen sport te promoten. En dat begint aan de basis in de clubs en bij de jongste jeugd zo is hun vaste overtuiging. Ik moet zeggen dat deze beide mannen in staat zijn dat verhaal overtuigend neer te zetten.

Op de belangrijkste jonge duivenvlucht van het jaar organiseerden ze als afsluiting van het tweede lustrum in de sport een groot feest voor alle familie en vrienden (ook het hele voetbalteam) zodat die allemaal op Morlincourt getuige waren van het arriveren van de duiven. En van een bijzondere prestatie.
De vrienden kregen eerst een rondleiding met uitleg over de duiven, elektronisch constateren en alles wat er verder komt kijken bij duiven houden. Er werden lijstjes met mogelijke aankomsttijden rondgedeeld en zo kon iedereen het concours volgen met een schuin oog naar de meld-site van P.V. de Blauwband Balk waar de meeste melkers/verenigingen van afdeling 11 de eerste duiven aanmelden. Dan dient zich de eerste duif aan, die met witte lokkertjes zo rap mogelijk naar binnen wordt gehaald. De broers weten dan al dat het een vroege moet zijn en geven elkaar na de piep van het systeem een ‘high five’. De letters vinden het prachtig en er klinkt spontaan applaus.
Toen de broers met een melding van 1468 mpm aan kop gingen op de meld-site, werd het afwachten wat de achtervlucht ging doen met deze zuidwestenwind. Kanshebbers genoeg met goed spelende hokken in noordelijker regionen in dorpen als Oosterwolde, Donkerbroek, Drachten, Harkema, Buitenpost, Oudwoude, en als verste Anjum/Ee tegen de Waddenzee, met een royale 40 kilometer overvlucht. Dat werd even afwachten maar de broers hadden zich al voorgenomen niet chagrijnig te worden als de vlucht een minder goed resultaat zou opleveren. Met zo veel aanwezige gasten kun je dat niet maken. Achteraf viel het dus in alle opzichten mee. In sector 4 komen André en Bert Leideman, Hardenberg, bezig aan een schitterend seizoen overigens, het dichtste in de buurt met een duif aan 1463 mpm, maar moeten de overwinning toch laten aan Ydo en Elco.
Door het ontbreken van de meldplicht op deze vlucht duurt het in NL wel even voor je zeker bent van de overwinning. Niet van deze tijd en hoogste tijd om dat te veranderen!
De vreugde was er niet minder om in Steggerda waar de Homma’s en de flinke schare letters er tot in de kleine uurtjes een prachtig feest van maakten. Beter had ‘Tien jaar duivensport gebroeders Homma’ niet gevierd kunnen worden.

Wat feiten op een rij

Ydo en Elco hebben beide een volledige baan. Ydo als jongveespecialist en Elco als logistiek specialist beide bij een (andere) veevoerfirma. Ze wonen op de ouderlijke boerderij waar ze fanatiek met hun geliefde hobby bezig kunnen zijn. Werk gaat voor het meisje maar verder moet veel zo niet alles wijken voor de duiven of komt in ieder geval op het tweede plan. Dit jaar speelden ze bij de oude duiven alleen met de duivinnen omdat de dag nu eenmaal te weinig uren heeft om alles goed te kunnen doen. De doffers werden daarom niet gespeeld. Gevraagd naar de resultaten met de oude duiven is het antwoord zo helder als maar zijn kan: Bagger! De jongen is een ander verhaal. Ze kweekten er dit voorjaar ruim zeventig uit kwekers en vliegers. Ze werden verduisterd en zoals ieder jaar als de jongen eenmaal goed vliegen wordt er extra aandacht besteed aan het wennen aan de mand en het daarin leren drinken. De manden worden bij mooi weer buiten op de grote valplank gezet. ‘Onze duiven weten voor het seizoen start heel goed wat een reismand is en ze weten als de vluchten beginnen allemaal de drinkbak aan de manden te vinden. Wij denken dat dit een heel belangrijk aspect is. We leren ze daarentegen nooit zelf op en geven ze alleen maar mee met de opleervluchten van de afdeling. En tijdens de vluchten met de duiven rijden doen we met de jongen al helemaal niet. We hechten meer belang aan de training aan huis, vooral die van ’s ochtends. Ze trekken dan gemakkelijk weg en dat zien we graag. Duiven trainen ’s ochtends beter denken wij en dat komt de conditie zeker ten goede’. De jongen worden gescheiden na de 2e vlucht en vanaf dan trainen de duivinnen twee keer en de doffers een keer per dag. Ze mogen op de inkorvingsdag halverwege de middag bij elkaar en na de vlucht op zaterdag worden ze op zondag weer gescheiden. Het voeren gebeurt vooral op gevoel waarbij de basis wordt gevormd door een viertal mengelingen van Beyers, Matador ,Mariman en Versele, aangevuld met P40 korrel, snoep en hennep en alle dagen vers grit. Medisch wordt er kort op de bal gespeeld door gebruik te maken van de expertise van Jelle Jellema en Nanne Wolf. Alleen als er wat aan mankeert wordt er ingegrepen. Na de vlucht krijgen de jongen wel een ontsmettingsmiddel in het water waarbij het product wordt afgewisseld. Soms is het SA-mix en een andere keer een product van Hans van der Sluis.

De winnares is een mooi bont duivinnetje dat op een wegkruipplekje in een kistje op de vloer aanliep met een doffertje in het stro. Ze is een dochter van ‘Anouk’ de beste vliegduivin van het hok, en zowel langs vaders- als moederzijde is ze een kleindochter van de ‘Ippon’, een van de stamduiven in Steggerda. Daarnaast voert ze ook het nodige Heremans-Ceustersbloed via Hans en Evert Jan Eijerkamp.

Heren, van harte proficiat met dit mooie resultaat!

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.