Liefhebber:
Onderwerp:
Jeannine! ‘Wie is Jeannine?’ bedacht ik me. Ik had geen idee. Onder haar pannen huist evenwel een kersverse nationale asduif! Dat zijn al serieuze adelbrieven in duivensport. Het werd met andere woorden de hoogste tijd om haar een bezoekje te brengen! We mochtendus op pad. We werden gepiloteerd naar de flanken van ‘De Hotond’.
Voor de niet koersliefhebbers, deze mythische berg bevindt zich te Ronse. De laatste jaren was hij steevast één van de scherprechters in de finale van de Ronde van Vlaanderen. Maar goed, we zijn hier niet om over de koers te leuteren, daar zijn andere kranten voor. ‘It’s all about pigeons here!’, allé dat zou het toch moeten zijn.
Zoals het een goede reporter betaamt, bereidden we ons tot in de puntjes voor op het bezoek aan de dame die zomaar even de meest gerenommeerde titel op zware fond in België op zak stak. De naam intrigeerde mij: ‘weduwe Delbar-Raevens’. ‘Delbar’ klinkt in de duivensport als een klok. Zonder overdrijven kun je gerust spreken van het ‘Delbar’-ras. Op de internationale meerdaagse fond hebben deze duiven naam en faam gemaakt op verschillende tophokken. De herkomst hiervan gaat al terug tot voor de Eerste Wereldoorlog bij Oscar Delbar, nadien werd de dynastie door Maurice verder gezet. Een beetje duivengeschiedenis met andere woorden. Duiven als ‘De Kleinen Blauwen’, ‘De Kleine Lichten’ en andere hokgenoten hebben de duivensport heel wat bijgebracht. Meteen rees de vraag of er een link te bespeuren was? Lang moest ik niet zoeken, dankjewel collega Gert! Jawel, de kolonie weduwe Delbar-Raevens is een verderzetting van een dynastie. Jeannine startte de kolonie op met haar man Raoul Delbar. Raoul werd genoemd naar zijn vader Raoul en dat was een zoon van Oscar en broer van Maurice. In 2012, na het overlijden van Raoul, besloot Jeannine om de kolonie zelfstandig verder te zetten. Een nationale asduif, een duivendynastie... Mijn interesse was meer dan aangewakkerd! Ik belde dan ook met veel nieuwsgierigheid aan bij Jeannine. Een no-nonsense dame opende de deur. Het vragenuurtje kon beginnen.
Jeaninne en haar echtgenoot wijlen Raoul Delbar ( † 2012).
Topic 1: het systeem
Hoe wordt op ‘De Hotond’ met de duiven gespeeld? Een traditionele vraag, maar het geeft meteen ook wat inzicht in de beleving. Van meet af aan werd duidelijk dat duivensport voor Jeannine een doorgedreven hobby is. Maar vooral dat er naast de duivensport nog tal van andere activiteiten zijn waar minstens evenveel aandacht voor nodig is. Met andere woorden, de woorden ‘keep it simple!’ zijn hier zeker van toepassing.
De opleiding start als jonge duif. Zo veel mogelijk ervaring op doen is hierbij het codewoord. Rond nieuwjaar wordt gestart met kweken. Veel vroeger starten met de kweek is in deze contreien niet echt nuttig. Jeannine woont op de rand van een bos. Het laat zich dus al raden... Toch wordt er gepoogd om de jonge duiven minstens een nationale vlucht te laten vliegen. Als jaarling gaat de scholing verder. Jeannine speelt klassiek weduwschap en dit enkel met de doffers. De duivinnen partneren bij thuiskomst. De jaarling doffers worden voorzichtig verder opgeleerd. Hierbij ligt de eindbestemming bij een of twee nationale fondvluchten. De internationale vluchten krijgen deze jonge rakkers nog niet voor de kiezen. Als tweejarige begint de echte carrière op de zware fond.
In maart worden deze gekoppeld om een aantal dagen te broeden en dan gaat het vrij snel richting 200-kilometer-vluchten. Eenmaal het fondseizoen start is Jeannine elke week present.
Topic 2: de resultaten 2022
De volledige fond- en zware fondkalender wordt afgewerkt te Ronse. Hiervoor creëerde Jeannine een ploegje dat op meerdere fronten thuis is. Pedigrees zijn niet haar sterkste punt, kwaliteit opspeuren des te meer, dat bewijzen haar resultaten. Van wie heeft ze duiven? Van veel bevriende fond- en zware fondliefhebbers. Uit schrik iemand tekort te doen, gaan we niet over tot opsomming. In het inkorflokaal te Lessen staat zij dan ook meer dan haar vrouwtje:
Limoges 197 oude : 3, 17, 18, 23, 24... (9/14)
Valence 48 oude : 9, 16 (2/5)
Tulle 123 oude : 3, 10, 25 (3/5)
Tulle 63 jaarlingen: 2, 5, 8, 14 (4/8)
Agen 115 oude : 1, 6, 16... (4/7)
Montelimar 39 oude : 5, 6, 11 (3/4)
Brive 76 oude : 4, 11... (4/5)
Brive 69 jaarlingen: 9, 10 (2/2)
Sint-Vincent 29 oude : 9 (1/2)
Cahors 29 oude : 9 (1/3)
Souillac 45 oude : 1, 2, 3... (5/10)
Souillac 52 jaarlingen: 2... (3/6)
Narbonne 94 oude : 1, 2, 9 (3/6)
Tulle 62 jaarlingen: 4, 5, 13 (3/6)
Libourne 50 oude : 5, 7, 13 (3/3)
Je leest het goed. Jeannine is elke week op post met een hoog prijzenpercentage en onderweg steekt ze ook de nodige ereprijzen in haar mandje. Voor haar primeert evenwel elke week genieten van de thuiskomst van haar duiven. 2022 was evenwel geen jaar als een ander. Het werd een jaar met opperste euforie, een jaar waar elke duivenspeler van droomt! Maar dromen blijven vaak ook dromen. Jeannine realiseerde het summum, Jeannine realiseerde de top van de top. Orkestmeester van dienst werd ‘Blackfire’.
Topic 3: de Nationale Asduif
‘Blackfire’ had er een rustige jeugd opzitten. Zonder veel moeite had hij zich een weg gebaand tussen de jonge duiven. Roofvogels wist hij te ontwijken en ook de nodige oefenvluchten lukten zonder problemen. Samen met zijn broer ‘De Yvan’ kreeg hij dan ook een nestbak op het weduwnaarshok. Was ‘Blackfire’ op dat moment al de favoriet? Bijlange niet, Jeannine lonkte vooral naar ‘De Yvan’. Die kreeg dan ook de mooiste plaats op het hok. ‘Blackfire’ moest vrede nemen met wat overschoot. Het lette ‘Blackfire’ niet om ook als jaarling zorgeloos door het jaar te fietsen.
Als tweejarige kon hij dan ook met zijn broer ‘De Yvan’ aan zijn carrière beginnen op zware fond. De oefenvluchten gingen vlot en op de laatste generale repetitie op Limoges vlogen beide broers een prijs per tiental. Ze waren er met andere woorden klaar voor! Agen zou hun eerste krachtmeting worden op het internationale strijdtoneel. Het werd een bijzonder vlotte vlucht waarbij de prijzen snel werden verdeeld. Jeannine zat uiteraard op post. Kwart over vier tekenden de eerste duiven present in België. Lang diende men op ‘De Hotond’ niet te wachten. ‘Blackfire’ verscheen aan de horizon en dook als een bezetene richting het hok. Steenvroeg nationaal! Dat was meteen duidelijk. Uiteindelijk betekende dit een 15de nationaal van meer dan 6000 duiven. En ‘De Yvan’? Wel, de grote favoriet liet zich kloppen door zijn broer. Hij vloog nationaal een prijs per tiental wat nog altijd meer dan behoorlijk was en is. Maar ja, dat verbleekte natuurlijk naast de prestatie van ‘Blackfire’.
Met een eerste scherp resultaat op zak kon het dan ook richting Narbonne. Nog éénmaal knallen en het is in de spreekwoordelijke sjakosj. Maar zoals vele onder jullie weten, was het maar zo simpel... Jeannine waagde het er evenwel op. Opnieuw gingen beide broers in de mand. Narbonne werd geen simpele vlucht. Daar is ondertussen al veel over geschreven, we willen dus niet in herhaling vallen. Het werd te Ronse vroeg opstaan. Na een kort nachtje was Jeannine present. ‘Morgenstond heeft goud in de mond!’ Die dag was dat vrij letterlijk te nemen. Om 8u02 dook de eerste naar beneden te Ronse. ‘Blackfire’? Nee, het was zijn broer ‘De Yvan’. Blij om er toch eentje thuis te hebben, maar toch een klein vloekje. ’t Was beter zijn broer geweest... Om 8u16 opnieuw bingo! En jawel, deze keer was het ‘Blackfire’ die present tekende. De twee broers zorgden hierbij voor een 5de en 9de nationaal van bijna 6000 duiven. De miserie van het lange wachten was hiermee snel vergeten. Er kon een flesje gekraakt worden! Al was dat misschien nog net iets te vroeg op de morgen...
Topic 4: Wie is ‘Blackfire’ B20-4200981?
Na Narbonne had ‘Blackfire’ zich in poleposition gezet om de felbegeerde nationale asduiftitel op de zware fond binnen te halen. Op Perpignan werd het nog even bang afwachten. Toen duidelijk werd dat Perpignan geen sterkere coëfficiënten naar voor bracht, kon het feest effectief beginnen! Jeannine had met haar ‘Blackfire’ het onmogelijke gerealiseerd! Vanaf heden kon zij zich kronen als winnaar nationale asduif zware fond oude duiven KBDB 2022!
En wie is die ‘Blackfire’? Wel Jeanine had bij Yvan Haelters uit Maarkedal een 6-tal jongen aangeschaft. Daartussen zaten de ‘981’ en de ‘982’, twee prachtige doffers. In de pedigree zien we enkel edele fondrassen. De vader is een zoon uit de ‘Broer Gouden Vleugel’ van Nouwen-Paesen. Die zat toen gekoppeld aan een dochter van ‘Ceasar’ van Eric Vermandere. Deze ‘Ceasar’ was in 2013 de provinciale winnaar uit Barcelona in West-Vlaanderen. De moeder van deze twee virtuozen is een kruising van de toppers van Jan Ernest gekoppeld op een zus van ‘Grand Cru’, de internationale Bordeauxwinnaar bij Joost De Smeyter.
Winnaars worden geboren uit winnaars! En dat maakt ook ‘Blackfire’ duidelijk. Wanneer we deze krachtpatser in de hand krijgen, begrijpen we nog meer het exploot dat hij voor elkaar had gekregen. Goed gesloten, lang, goed geventileerde vleugel, prima pluimkwaliteit en een pientere kop. Allemaal aspecten die we met z’n allen graag zien bij een duif. Wij zijn dan ook onder de indruk van deze krachtpatser. By the way, zijn broer ‘ De Yvan’ moet zeker niet onder doen. Hij is uit hetzelfde hout gesneden.
Laatste topic: en wat nu?
Wat brengt de toekomst? Jeannine geniet met volle teugen van de verschillende vieringen. En terecht ook, je moet het toch maar doen. Maar stilaan schuiven deze op naar het einde. De focus kan terug op het nieuwe seizoen. En je voelt dat de drive aanwezig is om er opnieuw in te vliegen. De kwalitatieve vliegploeg is zo goed als intact. Dat schept meteen vertrouwen. De doelstellingen voor Jeannine blijven evenwel onveranderd. De volledige fond- en zware fondkalender geniet haar prioriteit. Met de kleine mand zal ze iedereen het vuur aan de schenen leggen. Tegelijkertijd zijn er nog tal van andere activiteiten die zeker niet achteruit zullen geschoven worden. Duivensport blijft een hobby! En wat gebeurt er met de twee broers? Wel, daar heeft enkel Jeannine een antwoord op. We kijken er alvast reikhalzend naar uit.
En jawel, we hebben Jeannine leren kennen. Een straffe madam!
Auteur: