Liefhebber:
Onderwerp:
Lebbeke – In Lebbeke, Oost-Vlaanderen, vinden we Patrick Van den Abbeel (43), hij is jurist en heeft een eigen adviesbureau en wederhelft Ilse Van Paesschen (38) verzorgt de boekhouding en administratie binnen de zaak. Als kind van de Denderstreek kreeg Patrick het duivenmelken met de paplepel ingegeven, vader Gilbert was en is nog steeds een gepassioneerde vitesseman.
Naast een druk professioneel leven hebben Ilse en Patrick ook nog eens drie schatten van kinderen, Brent, Wout en Renske. Daar bovenop spelen ze ook nog eens top met de duiven! Wie hoorde ik daar zeggen dat dit allemaal niet combineerbaar is?
Afgelopen zaterdag, een minuut na half twee, bereikte hun duivencarrière een nieuw hoogtepunt. Hun “Margo” B20-4041335 won de 1e Nationaal Chateauroux tegen 20.789 jonge duiven en was de snelste van 30.713. Het geschelpte duivinnetje vloog de 497,485 km met een gemiddelde snelheid van 1376.8035 m/m.
Wat een seizoen op het hok van Van Den Abeele-Van Paesschen... Eerder won “Margo” al de 1e Prov. Vierzon tegen 6378 jongen en met hun “Laura” wonnen ze ook al de 1e Prov. Orleans.
Ilse neemt het gros voor haar rekening als het gaat om verzorging en onderhoud tijdens de kweek en de opgroeifase van de jonge duiven. Vanaf mei zijn ze beiden op de hokken terug te vinden. Ook dan nog blijft vooral Ilse instaan voor verzorging en onderhoud, lappen van de duiven etc. Patrick is de man van het denkwerk. Systeem- en begeleidingsplannen uitdokteren, dat is zijn ding.
De basis van dit tophok uit Lebbeke is 50% Gevaert-Lannoo aangevuld met ondertussen heel wat nazaten van een Michel Vanlint-koppel (Peter Trost), verkregen via vriend des huizes Guy Van Holder. Bijkomende succesvolle aanvullingen zijn duiven van Willy-Jan en Jeroen Jacobs, Willy Francois en Bart Van Impe, aanverwanten van hun succesvol duivenduo in 2017 (Greg en Sagan) en een aantal duiven van de oude snelheidssoort.
Om het allemaal wat combineerbaar te houden spelen Patrick en Ilse vrijwel enkel met jonge duiven, op de schuifdeur. Zo spelen ze dit jaar met 120 jongen van eigen kweek, aangevuld met 20 duiven van Raf Herbots en dit jaar 5 jaarse duivinnen die het systeem van de jonge volgen.
Er worden twee rondes gekweekt en van de betere koppels nog een derde. Deze komen allemaal samen op één hok en worden samen geleerd. Na drie snelheidsvluchten en twee hafovluchten volgt een eerste selectie. Zo werden er vorige week 20 verwijderd die niet voldeden.
Enkele twijfelaars - omdat ze een mooie bouw hebben of van goede origine zijn - krijgen nog twee kansen. De selectie zal nu elke week plaatsvinden en dus zal er elke week met steeds minder duiven gespeeld worden.
Eens het vliegseizoen is begonnen wordt er in de mate van het mogelijke, afhankelijk natuurlijk van het weer, tweemaal per week 20 km gereden naar Ninove. Trainingen aan huis zijn zeer beperkt tijdens de nationale vluchten. De duiven zitten sinds vorige week gescheiden en worden sinds deze week bijgelicht, alles in functie van de komende nationale vluchten.
Op medisch vlak is hun aanpak tot en met Noyon zo natuurlijk mogelijk. Ze laten de selectie zijn werk doen. Eens de topwedstrijden voor de deur staan wordt de vinger aan de pols gehouden. De standaard entingen worden gegeven en twee weken terug werden de duiven voor het eerst behandeld voor de luchtwegen gedurende drie dagen.
Het systeem van Raf Herbots wordt gevolgd, inclusief zijn voedingssupplementen. Bij Raf, (duiven)dierenarts en zelf topspeler, kunnen ze ook steeds terecht voor raad, ze willen hem daar dan ook expliciet voor danken.
Het voer op het hok in Lebbeke is Beyers Galaxy, met als basis Sport Light en opvoederen naar het einde van de week toe met Sport Energy.
Tot slot staan Patrick en Ilse er op nog een dankwoord te richten tot Kristof Nechelput en Gilbert Vermeir die steeds met raad en daad voor hen klaarstaan.
Auteur: