SOETEWEYE & ZOON - 1e NAT. GUERET 17.005 jonge

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Tremelo - Ze kunnen er nu niet alleen bogen op de beroemdste Vlaming maar ze hebben sinds afgelopen weekend met de tandem Soeteweye en Zn ook de laatste nationale winnaar van het seizoen 2012 in hun rangen ! Inderdaad Michel (65) en Robby (44) Soeteweye schreven met hun duivin "Guéretje" de nationale overwinning tegen 17.007 jonge duiven op hun naam ... of de absolute bekroning van een knap seizoen.
Het oud hok van grootvader Eduard werd met vereende krachten van de overkant van de straat naar het huidig adres getransporteerd en in 1978 namen Michel en Robby er een nieuwe start. De basis van de kolonie werd gevormd met de namen Willy Meuris, Terlaenen... Eric Goovaerts, Baal ... Raymond De Haes, Baal... Firmin Van Loock, Houvtenne ...Luc Tielemans, Putte ... Cyriel & Karl Lambrechts, Berlaar...Wim De Troy, Berlaar... Dirk Vervoort, Heist o/d Berg ...Dirk Van Dyck, Zandhoven... en Frans Dockx, Schriek.
Het seizoen 2012 werd aangevat met een ploeg van 20 weduwnaars en 73 jonge duiven. Wie niet vlot genoeg binnenloopt bij aankomst van een wedstrijd gaat op strafexpeditie naar de nationaals voor jonge duiven... zo werd op voorhand bepaald.
Op 15 december werden weduwnaars en kwekers gekoppeld voor een vroege ronde en gespeend aan de ouderdom van 22 dagen. De geslachten bleven samen tot aan de eerste Soissons en werden daarna gescheiden. Er werd verduisterd van 1 maart tot 21 juni maar daarna werd er niet meer bijgelicht.
Bij het betere weer wordt er gestart met opleren... 2x met de wagen tot Bossut (30 km) ... 2x Momignies... 2x Soissons... vervolgens het nationaal en provinciaal programma... en na de laatste Soissons (18/8) gingen ze (5 doffers + 3 duivinnen) de mand in voor nationaal Guéret.
Eens gescheiden wordt de jonge bende gespeeld op de schuifdeur.
Opmerkelijk is wel dat iedere jonge duif een oude en een jonge partner heeft. Bij de inkorving verschijnt de oude partner ten tonele en ze blijven zo'n 1u tot 3u samen vooraleer de jonge duif in de mand gezet wordt (voor Guéret van 11 tot 17 u). Bij thuiskomst zit alleen de jonge partner de thuiskomer op te wachten. Moraal van het verhaal ... de oude doffer of oude duivin kent beter "de job" dan de minder ervaren jonge duif. Verder wordt de jonge bende gemotiveerd met wegkruipbakjes... schuine planken... en andere donkere hoekjes.
Nationale winnares is het <B>"Guéretje" B12/2111366<B> dat zeker de oude maar ook de jonge duiven op respectabele afstand vleugelde. Het duivinnetje kwam kaarsrecht over het bos (de perfecte richting) en schoot als een kogel naar de spoetnik. Robby heeft de aankomst gemist want hij was op het computerscherm gaan kijken hoe de wedstrijd evolueerde... en daar zat ze zo fris als een hoentje.
Het "Guéretje" was een gewone prijsvlieger, maar uitstekend gemotiveerd, overtrof ze afgelopen weekeinde zichzelf. Eén doffer en twee duivinnen hadden samen een nestje opgezet en broedden alle drie op de eieren. De doffer alleen op donderdag... maar de duivinnetjes verdrongen elkaar om de eitjes warm te houden. Het bleek de perfecte formule om een stunt op de tabellen te toveren !
Toch even opmerken dat de vader van het "Guéretje" een echte topper is ! In een spetterende carrière ging hij 55 keer de korf in en won 47 prijzen per tiental... of het verhaal van de appel die niet ver van de boom valt.
Michel en Robby spelen altijd in de voorvlucht en ze schuwen zeker deze moeilijke positie niet ! Een strenge selectie houdt niet alleen de kolonie binnen de perken maar zorgt er tevens voor dat de kwaliteit boven drijft. Van de 33 duivinnen bij aanvang bleven er na 6 wedstrijden amper 17 over.
Bij aankomst van een wedstrijd (Soissons 18/8) en als voorbereiding op een nationale vlucht worden er 3 voederbeurten Luikse mengeling + sportmengeling gevoederd. Daarna volgen er 2 of 3 voederbeurten met Gerry Plus (naargelang het te verwachten weer)... en tot de inkorving wordt het een mengeling van "Turbo Energy" (Matador) + "Top Energy " (Van Robaeys).
De medische begeleiding is volledig in handen van dierenarts Raf Herbots. Dit betekende om de 14 dagen een onderhoudende behandeling tegen trichomonas afwisselend via het drinkwater en het voeder... en 1x per maand een behandeling van een paar dagen tegen luchtwegeninfecties.
In de rand nog vermelden dat Robby wat de kweek betreft zich hoofdzakelijk laat leiden door de ogentheorie van Josef Hofmann. Een goede correlatie... een volledige verbandcirkel... en een goede 5e cirkel zijn de absolute voorwaarden om een plaatsje in de kweekvolière te krijgen ! Nieuwe duiven worden eerst gekeurd met "de loupe".
 

B12-2111366 pedigree - palmares
1e Nat. Gueret 17.005 jonge

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.