RUTGER RITTERSMA - 1e & 3e Internat. Agen oude

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Groningen – Op de tweede internationale klassieker Agen (voorheen Bordeaux) is voor duivensportbegrippen iets wonderbaarlijks gebeurd en wel dat op de allergrootste vliegafstand de internationale zege werd behaald.
 Bij het zien van de Nederlandse meldingen kon ik mijn ogen ook amper geloven toen ik daar de plaatsnaam Groningen op de 1e en 3e plaats zag staan. Na een lossing om 8.40 uur werden de snelste Belgische vliegers rond 19.30 uur geklokt op een afstand van rond de 778 km. Voor Groningen praten we over een afstand van 1099 km en die ruim 300 km verschil is toch geen klein bier. Slechts vier Nederlandse oude duiven en één jarige duif wisten de kaap van 1200 m.p.m. te slechten en dus sneller te zijn dan de twee snelste Belgische duiven die tot 1199 m.p.m. wisten te reiken. De mogelijkheden voor de overvlucht waren door de weersomstandigheden ook duidelijk aanwezig. Eerst wind tegen en later wind mee en die nam wat in kracht toe naarmate men noordelijker kwam.
 

Voor de eerste keer besloot Rutger Rittersma (35) aan een internationale morgenlossing mee te doen en wel aan Agen. Alle oude duiven werden voor deze vlucht gereserveerd en uiteindelijk ging een ploeg van twaalf nestduiven de mand in. Een tweejarige duivin vertrok als lijstaanvoerder daar ze als jaarling op de morgenlossing Ruffec een 6e prijs tegen 3654 duiven in de sector noord had gevlogen. Bij het ingaan van de neutralisatietijd had Jos Pepping uit het Noord-Hollandse Egmond aan de Hoef de snelste duif aan 1216 m.p.m. en die werd om 22.15 uur op een afstand van 987 km geklokt. Zo’n 100 km verder zittend en een neutralisatietijd van 22.55 tot 5.03 uur had Rutger Rittersma tot 5.48 uur de tijd om die snelheid te kunnen kloppen. Tot 1.50 uur bleef hij letten omdat aankomsten in het nachtelijke donker mogelijk leken en daarna ging hij naar bed terwijl de wekker op 4.30 uur werd gezet. Hij stond echter om 3.30 uur weer op omdat hij de slaap niet kon vatten en toen hij naar de achterplaats voor de duivenhokken liep vloog er plots een duif van de grond op en die landde op de garage. Terwijl Rutger het gekoer van een doffer nadeed kwam er beweging in de duif en volgde ze naar het hok alwaar de NL08-1962728 om 3.59 uur werd geklokt. Met een snelheid van 1279 m.p.m. heeft deze vijfjarige duivin de zege gegrepen die zoals alle hokgenoten werd ingemand op een jong van een week oud. Het feest op het erf van Rutger Rittersma werd nog groter toen om 5.46 uur de NL08-1962771 arriveerde. Hij is doffer van de winnares en een heel koppel wint nu de 1e en 3e internationaal !
De 2e prijs valt ook in het hoge noorden van Nederland en wel in Drenthe bij M. Schuurmans in Zwartemeer die om 5.07 uur draaide op 1062 km. Het koppel van Rutger bestaat uit twee bewezen en geroutineerde fondvliegers. De winnares is trouwens een zus van de 1e-getekende die om 9.14 uur arriveerde als vierde duif. Hun ouders zitten er nog en het zijn twee duiven die Rutger aankocht via internet toen hij besloot naar de grote fond over te schakelen. De vader bood een liefhebber uit Zwolle aan en de moeder werd als laat jong via Toppigeons aangeschaft. Sinds 2003 woont Rutger in het buitengebied van de stad Groningen en hij is lid van de club Naar Huis in Zuidhorn. Als kleine jongen hield hij zijn eerst duiven in Leusden en later heeft hij in Dalfsen als jeugdlid meegevlogen. Over de jaren is hij altijd goed geholpen door Rob van Asten uit Leusden en van hem komt ook de moeder van de tweede duif op Agen. Op zes vitessevluchten, eentje op de midfond en eentje op de dagfond (Sens) zijn de duiven ingespeeld voor de ‘grote opdracht’ Agen. Op de vitessevluchten zijn ze op weduwschap gespeeld en daarna gekoppeld met het oog op jongen van een week bij inkorving voor Agen en voor deze vlucht is Rutger in het Friese Drachten gaan korven. Taaie fondduiven moet men in de ogen van de openharige Rutger hebben anders lukt het in het hoge noorden niet. Twee weken voor de vlucht had hij zijn duiven laten nakijken door Nanne Wolff en die vond ze er super uitzien. Toen begon in de woorden van Rutger het ‘vet mesten’ om ze met volle reserves op reis te sturen. En als men dan de 1e en 3e prijs over alles en iedereen wint dan komt toch echt een droom uit!

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.