ROZIERS-XIANG - 1e Nat. Asduif Grote halve fond jonge

Liefhebber: 

Itegem – Itegem ligt in de provincie Antwerpen en is een deelgemeente van Heist-op-den-Berg. Het ligt aan de Grote Nete en had van oudsher een haventje en was een belangrijke overzetplaats. Itegem wordt ook het dorp van de kastelen genoemd. "Het Hof Ter Borcht" was het oudste kasteel naast de 19e eeuwse kastelen "Isschot" en "La Garenne". Belangrijke inwoners waren ondermeer schrijver Gaston Durnez, Vlaamse zanger Joe Harris, charmezanger Bobby Prins en Cas Goossens, directeur-generaal van de toenmalige BRT. 

Maar Itegem dank zijn naam en faam in de duivensport voornamelijk aan de familie Houben. Het team onder leiding van vader Jef Houben vergaarde wereldfaam in de duivensport en heel wat duivenliefhebbers vonden aan de Heibergstraat duiven die aan de basis lagen van machtig veel succes.
In 2017 kwam Itegem opnieuw voor het voetlicht door de knappe prestatie van het jonge talent Jelle Roziers (35). Hij is reeds 7 jaar professioneel duivenmelker en onder de naam Roziers-Xiang gooide hij grote ogen in het Nationaal Asduifkampioenschap 2017. Hij had zomaar eventjes de 1e, 10e, 11e, 17e, 19e, 37e, 43e Nationale Asduif Grote Halve Fond jonge duiven op de kooi of 7 duiven bij de eerste 50 geklasseerde. En ook deze jonge duivenmelker benadrukt dat hij heel veel te danken heeft aan de familie Houben. En Luc Houben steekt nu zelfs nog een handje toe wanneer het nodig is.

Flitsende start in Itegem

Jelle Roziers begon zijn duivenmelkerscarrière in 2004 als hokverzorger bij Hubert Schroyens die de schoonbroer was van Jef Houben. In 2006 speelden Jelle Roziers en Kris Cleirbaut in tandem.
In 2007 gingen Paul en Jelle Roziers samen van start op de “Laarhoeve” en dat jaar werd er alleen met jonge duiven gespeeld. Het succes was op de afspraak en dat seizoen wonnen ze de 2e nat. Bourges (kleinkind “Queen L”), 25e nat. Argenton, 6e nat. La Souterraine (kleinkind “Queen L”), 9e nat. Guéret (kleinkind “Queen L”). Er werd met 40 jonge duiven op de nationaals gespeeld en zij klasseerden zich 19x in de top honderd nationaal. In 2008, 2009, 2010 en 2011 werd er ook met jaarse duiven gespeeld.
“Queen L” won in 2004 de 1e nationaal La Souterraine jonge duiven en was de snelste van ca. 19.000 jonge duiven. Zij werd gekoppeld met topduiven van de familie Houben als “Pinoccio”, “Reno”, “Rivaldo” enz. en tot op de dag van vandaag vormt deze nakweek de basis van de kolonie. “Queen L” mag beschouwd worden als de stammoeder van de kolonie Roziers-Xiang.
Van 2012 tot 2016 werd er alleen met jonge duiven gespeeld in Bevel, en met succes mag er gezegd worden. In 2017 werd er gestart aan de Molenlei in Itegem en dat werd een uitstekend seizoen met meteen een nationale overwinning op Bourges en een overweldigend meesterschap in het nationaal asduifkampioenschap grote halve fond jonge duiven.
Vorig seizoen werd er dus alleen met jonge duiven gespeeld maar in 2018 zal het geweer van schouder veranderd worden. Naast de ploeg jonge duiven wordt er ook een 30-tal jaarse duivinnen in stelling gebracht die zullen gespeeld worden via de chaosmethode.
In de loop der jaren kwamen nog duiven van tophokken de basis versterken.
"Vader Argenton" (Jos en Jules Engels, Putte) x "Queen L" zetten een uitstekende dochter op de wereld. Met zijn laatste geld kocht Jelle de "Whity Bart" bij Bart Geerinckx en die werd later een topkweker. "Whity Bart" x "Dochter Queen L" werden de ouders van "Seven" of de beste jonge duif van België op 7 nationale vluchten in 2013. "Seven" werd in 2016 de vader van "Seven Junior" en die werd 2e Nationale Asduif jonge duiven grote halve fond KBDB.
In 2013 werd er een duivin gekocht bij Jos Vercammen, Vremde en gekoppeld aan "Inteelt Queen L" werden ze de ouders van de 1e Nationaal Bourges 2017.
Ook in 2013 werd de “Zoon Jackpot” (Gert Heylen, Berlaar) gekoppeld met “Inteelt Queen L” en die werden de ouders van de 1e Nationale Asduif grote halve fond jonge duiven KBDB 2017.
In 2014 werden er ook duiven gehaald bij Eddy Noël, Baasrode en die pakken als boter op de boterham met de duiven van de eigen stam in Itegem.

Alleen met jonge duiven

In 2017 werden er in Itegem in twee rondes 250 jonge duiven gespeend. Het grootste aantal kwam van eigen hok maar er kwamen ook duiven van Gebr. Hansen, Denemarken... Henrik Meldgaard, Denemarken... Peeters-Van Crombruggen, Nijlen... Gebr. Bogemans, Lier en nonkel Walter Roziers, Berlaar. De bedoeling van de inbreng van deze duiven is een andere bloedlijn uit te testen. Zit er iets excellent tussen dan gaat deze inbreng naar het kweekhok en wordt daarna in de eigen stam ingekruist.
De jongen werden gespeend aan 26 dagen en werden direct verduisterd tot begin juli. Daarna werd het gedurende een maand daglicht en vanaf Bourges werd er bijgelicht van 6 u tot 22 u. De jongen werden verdeeld over 4 hokken: 2 hokken voor de 1e ronde en 2 hokken voor de 2e ronde.
In een 20-tal etappes werden de jongen opgeleerd tot 30 km. Ze vlogen op 25 juni hun eerste Quièvrain en op 15 juli zaten ze in Gien. Wanneer de jongen paarlustig werden, werden ze op de schuifdeur gespeeld.
Tot 25 juni werd er 1x per dag aan huis getraind. Vanaf juli werd er tweemaal daags getraind. De jonge bende werd dan 3 à 4 keer per week weggevoerd van 60 tot 100 km en kreeg bij thuiskomst de partner niet te zien. Op woensdag werd er Quiévrain gevlogen in de vereniging (1 nacht mand) en bij aankomst kwamen ze dan wel samen met hun partner.
Op het jonge duivenhok wordt er niet gezocht naar bijkomende motivatie en kartonnen dozen, wegkruipbakjes en stro op de hokken vindt Jelle allemaal maar flauwekul. De jongen zitten gewoon op kapelletjes en dat is het. Bij het inkorven komen doffers en duivinnen niet samen. Bij aankomst van een wedstrijd blijven de partners dan een paar uur samen. 
Jelle Roziers : “Hoe eenvoudiger men de zaken houdt hoe vlotter alles verloopt, dat is de les die ik doorheen de jaren geleerd heb. Een belangrijke pijler van het succes is ongetwijfeld een keiharde selectie op gezondheid en prestaties. De natuurlijke gezondheid is heel belangrijk en omdat er 10 duiven braken en platte mest hebben ga ik niet mijn volledige kolonie behandelen. Deze duiven gaan zo snel mogelijk naar de duivenhemel. Aan het einde van de rit blijven er slechts 80 duiven over. De norm is 1/3 blijvers en daar zitten dan ook nog slechte tussen. De laatste drie jaar gaan mijn beste jonge duiven naar het kweekhok.”

ASDUIVEN (nakweek "Queen L")

1e Nat. Asduif KBDB grote halve fond 2017 - “New Queen L”
2e Nat. Asduif KBDB grote halve fond 2016 - “Seven Junior”
4e Nat. Asduif KBDB grote halve fond 2014 - “Oklahoma Junior”
7e Nat. Asduif KBDB grote halve fond 2016 - “Tampa”
8e Asduif PIPA Ranking 2012 - 3 Nat. Races - “Alena”
10e Asduif PIPA Ranking 2012 - 3 Nat. Races - “Ace Fons”
11e Nat. Asduif KBDB grote halve fond 2017 - “Helen”
13e Nat. Asduif KBDB grote halve fond 2016 - “Evita”
14e Nat. Asduif KBDB grote halve fond 2013 - “Oklahoma”

1e Beste jonge duif op 7 nationale vluchten 2013 “Seven”
1e Asduif Antwerp Flying Club jong 2012 “Alena”
1e Asduif Antwerp Flying Club jong 2013 “Oklahoma”
1e Asduif Antwerp Flying Club jong 2016 “Seven Junior”
1e Asduif Union Antwerpen fond jong 2013 “Oklahoma”
1e Asduif Fondclub Antwerpen jonge 2014 “Oklahoma Junior”
1e Asduif Fondclub Antwerpen jonge 2016 “Seven Junior”
1e Provinciaal Asduif KBDB grote halve fond jonge 2016 “Seven Junior
2e Beste jonge duif op 7 nationale vluchten 2013 “Oklahoma”
2e Asduif Belgian Master One loft race 2010
2e Asduif Beijing Qiaoyou One Loft Race 2008

“New Queen L” 

“New Queen L” B17/6037517 is de 1e Nationale Asduif Grote Halve Fond jonge duiven KBDB 2017. Het is een duivin uit de middelmaat met een zachte pluim en ze is goed gespierd. Het is hetzelfde type van duif zoals “Queen L”.
Het is vooral ook een rustige duif die in de eerste plaats met de melker gepaard was. Bovendien liep ze bij aankomst van een wedstrijd steeds vlot binnen en ze miste slechts één keer en dat op haar laatste wedstrijd.
Ze verzamelde een schitterend palmares met 1e Zone Chateauroux III 4.949 d (12e nat. 18.499 d.), 199 Nat. Bourges II 38.456 d. en 166e Nat. Argenton III 21.915 d., wat goed was voor de nationale titel.

Voeding Matador

In volle seizoen worden de jongen iedere week gespeeld en op de dag van de inkorving zijn de hokken hier leeg. Bij aankomst op zaterdag, van wedstrijden met 2 nachten mand en van 400 km en meer, vinden de jongen 100% “Turbo Energy” + Backs Omega + Proteïne Backs in hun voederbakje. In het drinkwater is er dan Tollyamine Forte (elektrolyten + aminozuren).
Op zondag en maandag wordt het dan “Start” met Avidress in het drinkwater. Op dinsdag en woensdagmorgen wordt er overgeschakeld op “Premium Vlieg”. Op woensdagavond en donderdag wordt het dan “Turbo Energy” en is er Probiotica in het drinken. 
Daarnaast worden er dagelijks snoep en pinda’s verstrekt bij het binnenroepen van de duiven. Op woensdagavond gaat er Tollyamine Forte over het voeder en dan laat men eerst de mengeling drogen. Daarna gaat er nog Omega Olie over het voeder. Duiven die hard vliegen moeten goed eten en deze begeleiding is voor een groot stuk in handen van Eddy Noël.

Zuinig met medicijnen

De medische begeleiding wordt in Itegem jaar na jaar teruggeschroefd. Jelle heeft zo wat alles geprobeerd in de duivensport en is tot de conclusie gekomen dat men zuinig moet zijn met geneesmiddelen.
Tegen adeno worden de jonge duiven niet behandeld. Tegen paratyfus wordt er niet behandeld... de duiven worden alleen ingeënt zonder voorafgaande behandeling met medicijnen. Ook tegen herpes worden de duiven ingeënt evenals tegen paramyxo en pokken.
Twee weken voor het opleren wordt er 1 week behandeld tegen trichomonas via het drinkwater. Verder in de loop van het seizoen worden de fameuze “gele druppels” toegediend. Er gaat een soeplepel over 2 kg voeder, men laat de mengeling drogen en daarna wordt er gevoederd. 
Er werd na Gien 5 dagen behandeld met Soludox tegen luchtweginfecties. Voor nationaal Chateauroux worden de hokken ontsmet met Koudijs Droogontsmetter. De hokken worden ontsmet terwijl de duiven op de hokken blijven.
Verder worden er geen oogdruppels/gel gebruikt en er wordt niet ingespoten tegen de “kopziekten”. In juli en augustus krijgen de jongen allemaal een trichopilletje. Verder ook geen behandelingen tegen coccidiose of wormen en er wordt niet meer “geboost” met entstoffen. An Havet is er al 15 jaar de vaste dierenarts.

De hokken in Itegem.

Functionele hokken

De 250 jonge duiven krijgen onderdak op een vlieghok van 13 m x 4,5 m. Het hok staat op palen en is zo’n 50 cm boven de grond gebouwd. Het hok is dubbelwandig en het heeft ook een dubbele bodem. De binnenzijde van het hok is bekleed met houten platen.
Voor ieder compartiment is een volière gebouwd langs waar hoofdzakelijk de verluchting gebeurt. Er gebeurt ook nog een beperkte verluchting via de nok van het dak. In iedere afdeling staat een voedertafel en dat is handig. Het hok heeft slechts één ingang en via een gang in het midden hebben de duiven toegang tot de 4 compartimenten. Achteraan het grote hok is er nog een hokje bijgebouwd waarop de jaarse duivinnen in 2018 zullen gespeeld worden.
De hokken worden tweemaal daags gereinigd en op de bodem liggen er maïskolven die er een heel jaar blijven liggen. Het zorgt voor een droog klimaat en het stof wordt goed vast gehouden. De duiven drinken uit dezelfde drinkbakken zoals degene die aan de verzendingsmanden opgehangen worden.

Drie topkoppels

Ofschoon Jelle Roziers zijn duiven dikwijls herkoppelt willen we toch een drietal kweekkoppels toelichten.

  • B11/6168055 “Blue Bar” (Gert Heylen) x B12/6201317 “Juneau” (inteelt “Queen L”). Zij werden de ouders van de 1e Nationale Asduif Grote Halve Fond jonge duiven KBDB 2017, van de 3e Asduif Fondclub Antwerpen in 2016 en van B14/6085032 met 10/12 en 8 keer per 10-tal op wedstrijden van 100 tot 600 km.
  • B12/6314349 “Whity Bart” (Bart Geerinckx) x “Dochter Queen L”. Je vindt dit koppel terug in de afstamming van meerdere topduiven.
  • B13/6053068 “Oklahoma” x “Dochter Queen L”, en ook dit koppel gaf schitterende nakweek.

Nog enkele toppers

  • B13/6053078 “Seven” met 1e Beste jonge duif België 7 nationale vluchten 2013. Hij is een zoon van “Whity Bart” x “Sunny Queen”.
  • B16/6060650 “Seven Junior” met 32e Nationaal Argenton II 19.592 d; 19e Nationaal La Souterraine II 16.613 d; 8e Nationaal Chateauroux III 14.762 d. Hij werd 2e Nationale Asduif grote halve fond jongen 2016. Hij is een zoon van “Seven” x “Lady” (Team Noël-Willockx).
  • B13/6053068 “Oklahoma” met 1e Asduif jonge duiven Antwerp Flying Club 2013; 1e Asduif Fond jonge duiven Union Antwerpen 2013; 1e Nat. Asduif jonge duiven Vanrobaeys-Duivenkrant 2013; 2e Beste jonge duif België 7 nationale vluchten 2013. Hij is een zoon van “Washington” x “Deep Ocean”.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.