RIK HERMANS - 1e Nat. Chateauroux 25.710 jaarse en snelste van 44.314 duiven

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Pulle – Met een gouden constatatie om 17 h 26. 31 (afstand 535 km, snelheid 1285 meter/minuut) treedt het blauwe duivinneke “Friendship” 6058777-14 in de voetsporen van hokgenote “Cow Girl” (1e Nat. Bourges 24.676 oude in 2011). “Friendship” ging de mand in als eerste getekende van 16 duivinnen (5 oude en 11 jaarse) die de laatste weken de stukken eraf vlogen.

Het halvefondseizoen is nog jong maar Rik zorgt week na week voor memorabele hoogstandjes:

  •  9 mei Souppes 3403 d. 9e 17e (15 prijzen van 16 duiven)
  •  17 mei Souppes 1058 duiven 1e en 2e
  •  24 mei Souppes 2686 duiven 1e 2e 3e 5e (tevens drie snelste Prov. Antwerpen West ca. 8500 duiven)
  •  31 mei Bourges Nat. Zone 7739 jaarse 18e 25e 28e 76e 130e 152e (11 op 11) en 47e 69e en 169e Nat. Zone 5691 oude (4 op 5).

Vijf dagen na Bourges vertrokken dezelfde duivinnekes richting Chateauroux. De forme was zeker op het hok en die wilden Rik en Jan verzilveren.
 De lossing was nog een dubbeltje op zijn kant. Rik vreesde lang dat de duiven niet zouden gelost worden. Gelukkig klonk om 10h30 het verlossende startschot voor een harde maar mooie race met twee oververdiende Antwerpse winnaars.

Het systeem van Rik

Rik blijft al jaren trouw aan zijn systeem. Zijn totale vliegploeg bestaat uit twintig koppeltjes op totaal weduwschap. Dit jaar zit de meeste klasse onder de duivinnen. Van de beste acht laat Rik de doffers thuis. De succesvolle jaarlingen bleven als jonge duiven op hun hok. In de winter komen de duiven overvloedig in de volières voor het hok maar vliegen niet uit. Pas als de jonge van de eerste ronde van vader Jan komen vertrekken de nieuwe jaarlingen naar het wevenaarskot. Om de duiven over te wennen komen ze vaak buiten. Rik koppelde dit jaar op 22 maart en nam op 12 april alle eieren weg. De conditie zat er snel in... op 26 april speelde Rik 5e Noyon tegen 1799 jaarlingen met eerste getekende “Friendship”. Toen al.
Tot Bourges trainden de duiven twee keer per dag. In het begin van de week niet te lang. Naarmate de wedstrijd dichterbij komt wordt de training opgevoerd. De duivinnen van Rik trainen samen met die van buurman Danny Van Dyck. Ze trainen verplicht en worden in de lucht gehouden met een ballon die gevuld is met helium.
Medisch kan Rik rekenen op de goede zorgen van huisvriend Rob Hoekstra. Het laatste consult was twee weken voor Bourges maar de duiven hebben nog geen medicijnen gekregen sinds juli vorig jaar.
Wel iedere week een gele druppel in de bek tegen tricho (dag van thuiskomst of volgende dag). De week voor Bourges begon Rik met de oogdruppels van Rob (drie keer per week). “Het zal zeker geen kwaad kunnen en is goed voor de gemoedsrust van de melker,” zegt Rik.
De duiven krijgen altijd genoeg voer. In het begin van de week een lichtere mengeling (Gerry Plus van Versele). Vanaf dinsdagavond is het volle bak sport. Woensdagavond en donderdag nog zwaarder met half sport en half Energy Plus (alles Versele).
Rik: “Misschien nog even aanstippen dat ik vorig jaar geluk gehad heb. Afgeschrikt door de weersvoorspellingen liet ik alle jonge die mochten blijven thuis op Gueret. Iedereen weet hoe het afgelopen is. Toen was het geluk aan mijn zijde.”

Supportersbankje

De letploeg op Chateauroux bestond uit Rik, vader Jan, buurman Danny Van Dyck en uiteindelijk ook Miel Van den Branden. Ons aller Miel kwam naar het spektakel kijken maar was 5 minuten te laat voor de aankomst van “Friendship”. Toen “Cow Girl” haar eerste nationaal Bourges binnenhaalde vertoefde den Miel in de Schotse hooglanden. Zo is het altijd wat, maar het geluk was er niet minder om.

Friendship

“Friendship” heeft een afstamming om van te duizelen.
Vader is rechtstreeks Jan Hooymans uit wonderduif “Harry” x “Last One”. Dit is niemand minder dan de laatste dochter van “Jaarling” x “Janssenduivin”, het stamkoppel dat als een rode draad door het hok loopt bij Jan en Rik. Het stamkoppel is de jongste weken opnieuw heel succesvol op andere hokken met o.a. 1e NPO Montlucon (Gert Jan Timmermans), 2e NPO Argenton (Will Geudens) en last but not least Hilde en Luc Sioen met 2e prov Tours en 3e + 5e prov Chateauroux.
Moeder “Friendship” is direct Dirk Van Dyck uit “Olympic Niels” Olympiadeduif Nitra 2013 (directe zoon “Di Caprio” Leo Heremans).
Dirk had geen erg in zijn kansen voor Nitra maar werd getipt door Rik die de kandidatuur van “Olympic Niels” ook opstuurde. Eén maand later rinkelde de telefoon in Pulle. Dirk was aan de lijn met de melding dat hij een koppeltje uit “Olympic Niels” klaar had. Rik mocht ze als vriendendienst komen halen... het mooiste was voor de Gouden Duif en het ander is nu dus moeder 1e nat Chateauroux. Zo is de naam “Friendship” zeker van toepassing voor het kwieke duivinneke.

 

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.