Liefhebber:
Onderwerp:
Hoe komen een schrijnwerker van 54 uit Vaulx-lez-Chimay en een doctor in de rechten van 79 uit Sint-Martens-Latem er bij om samen met de duiven te gaan spelen? Om een lang verhaal kort te maken, via de broer van Olivier zijn beide heren met mekaar in contact gekomen. Olivier was een gepassioneerd melker maar het liep niet meer zoals gewenst. Paul, evenzeer gebeten door de duivenmicrobe, sukkelde met de rug en dit belemmerde hem zijn hobby naar behoren uit te oefenen.
In 2014 werd dan beslist de krachten te bundelen en een succesvolle combinatie was geboren. De duiven van Paul verhuisden naar Henegouwen en zorgden zo voor een kwaliteitsinjectie op het hok. In 2015 behaalden ze onder andere 2e en 8e Nat. Argenton en de 7e Nat. Tulle en in 2016 behaalden ze met hun B15-1069465 een eerste nationale overwinning op Bourges I.
Zaterdag werd een nieuw hoofdstuk geschreven in dit succesverhaal. “Helena” (18-4094895) won de nationale Gueret tegen 7175 oude duiven en was de snelste van 20.063 duiven in wedstrijd. Om 13:38.16 pakte Olivier de eerste duif van het land en niemand kwam er nog over. “Helena” bleef met 1278,65 m de snelste van het pak.
De vliegploeg van de heren bestaat uit 13 jaarse en 12 oude, evenveel doffers als duivinnen, aangevuld met 9 doffers die apart gehouden worden voor de fond. Alles wordt gespeeld op klassiek weduwschap.
De jonge duiven worden tot 15 juni verduisterd. Tijdens het seizoen wordt er niet gereden, een deel van de duiven worden door mevrouw Poussart ’s morgens gelost, het andere deel door Olivier ’s avonds na zijn dagtaak. Opleren was dit jaar een ramp. Het hok staat een tiental kilometer van de Franse grens en door de coronamaatregelen kon er dus niet zuidelijk gereden worden.
Ieder jaar worden er een tachtigtal jongen gekweekt aangevuld met een twintig “vreemde” jongen. Paul is voorstander van de inbreng van vers bloed. Het Henegouwse hok, waarvan de “Kamikaze” van Leen Boers aan de basis ligt, krijgt zo elk jaar een kwaliteitsinjectie met vers bloed. Melkers als vriend des huizes Patrick Vervloesem en de hier op onze redactie niet onbekende Michel Bommerez mogen regelmatig een ronde jongen aanleveren. Die van Michel worden allemaal op de fond getest, geeft Paul nog mee.
De eerste ronde jongen wordt na 21-22 dagen gespeend. Om zuiver praktische redenen wordt de tweede ronde gespeend tussen de 21 en 27 dagen, dit om alles wat combineerbaar te houden met Oliviers fulltime job.
Wat voeding betreft zweren ze bij “Galaxy” van Beyers, dit geeft voor hen al jaren de beste resultaten. Bijproducten en medische begeleiding zijn volledig in handen van dr. Vincent Schroeder, de Bilzenaar met zijn praktijk in Kerkrade. Eenmaal per jaar wordt de dierenarts fysiek ingeschakeld, gezien de grote aftand tussen Chimay en Kerkrade zijn de andere interventies van dr. Schroeder beperkt tot telefonisch advies.
Iedere maand wordt er wel gekuurd tegen coccidiose en trichomonas. Tot nu toe bleef het hok dit jaar gespaard van elke ziekte. Toeval of niet, iets wat we al vaker gehoord hebben in dit coronajaar.
Ons gesprek loopt ten einde. We gaan nog horen van dit duo. Een Vlaming en een Waal die samen nationale titels halen, mooie reclame voor onze Belgische duivensport!
Auteur: