MARC DESPLENTER - 1e Nat. Barcelona 6533 d.

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Het voorbije weekend betekende de hoogdag voor onze duivensport in 2023. Met Barcelona stond de koninginnenvlucht op het programma. Het was het moment om te schitteren, om dromen waar te maken! Op vrijdagmorgen 7u00 gingen de deuren open te Barcelona en barstte de strijd der titanen los. Het topic op vrijdag werd vrij snel: ‘Kan er in België geklokt worden?’ De wind blies toch wel in het voordeel van de duiven. Maar je had natuurlijk ook de warmte die toch wel een vertragend effect zou hebben. Toen de eerste duiven in Frankrijk ruim 1200 meter per minuut haalden, wisten we het zeker. De Belgische nationale winnaar diende ’s avonds nog de thuishaven te bereiken! 

Overal in België steeg de spanning, ook ten huize Marc Desplenter te Kortemark. Samen met een paar duivenvrienden en vaste verzorger Freddy Simoens tuurden ze in de lucht. Het duurde lang, heel lang tot de eerste duiven België bereikten. De duisternis begon stilaan zijn werk te doen en de twijfel om te klokken in België werd groter met de minuut. Te Kortemark begonnen ze er stilaan de brui aan te geven. Leunend op de valplank stelde Marc voor om binnen nog een glaasje wijn te gaan drinken alvorens de korte nacht tegemoet te gaan. Het was te donker geworden om er nog echt in te geloven. ‘’t Is daar ene!’ Iedereen schrok zich een ongeluk. Uit de duisternis dook een schicht naar het hok. Marc merkt de witte pennen van de duif op en wist meteen hoe laat het was. Zijn topper ‘De Catalaan’ realiseerde het summum in de duivensport. De nationale overwinning Barcelona 2023 verhuisde naar Kortemark!

Hoe het begon

Marc is een echte ondernemer. Al veertig jaar runt hij met hart en ziel het gekende restaurant ‘De Chantilly’ te Torhout. Voorheen woonde hij aan de kust. Een paar jaar geleden kocht hij te Edewalle (Kortemark) een nieuw stulpje. In de tuinen verrezen onmiddellijk de eerste duivenhokken. Met hokverzorger Freddy Simoens als rechterhand waagde Marc vier jaar terug de eerste stappen in de duivensport. Maar Marc wil winnen! En Freddy ook! Een ijzersterke tandem wordt gevormd. Maar ze hebben ook een beetje geluk, ‘De Catalaan’ vervoegt de kolonie Desplenter!

B20-3069272 ‘De Catalaan’ 

Op 28 augustus 2020 wordt deze klepper geboren. Als jonge duif fladdert hij rond het hok te Edewalle. Marc wordt onmiddellijk aangetrokken door de flair van deze duif. Als jaarling verhuist hij dan ook niet naar het vlieghok, maar krijgt een plaatsje op het kweekhok. Het jaar nadien verhuist hij alsnog naar een nestbak op het vlieghok. Er vliegen al een aantal jongen van hem rond in Kortemark. Het wordt voor Marc de hoogste tijd om te kijken tot wat hij in staat is. Zijn eerste leervluchten als tweejarige verlopen dramatisch. Meermaals komt hij ’s anderdaags naar huis. Maar hij blijft naar huis komen, dus hij gaat verder de mand in. Met een min of meer verhakkelde voorbereiding vertrekt hij naar Pau, de eerste internationale vlucht van het seizoen 2022. Hokverzorger Freddy toont de duif aan Marc. ‘Kijk nog eens goed, dit is misschien wel de laatste keer dat je deze beauty zult te zien krijgen!’ Het vertrouwen is dus niet al te groot en dat is begrijpelijk. Pau wordt gevlogen en te Kortemark vallen ze bijna van hun stoel als hun tweede duif op de plank valt. Jawel, ‘De Catalaan’ vliegt naar een 72ste nationaal op zijn eerste internationale vlucht. Een aantal weken later staat Tarbes op het programma. Op deze bijzonder zware vlucht presenteert hij zich als 9de nationaal. Te Kortemark begrijpen ze het even niet meer. ‘De Catalaan’ lapt alle duivenregels aan zijn laars en topt op onnavolgbare wijze. Het is dan ook vrij snel duidelijk dat de volgende krachtmeting Barcelona zal worden.
Het seizoen 2023 staat voor ‘De Catalaan’ dan ook in het teken van deze klassieker uit Spanje. De trainingsvluchten worden vlot afgewerkt, maar toch zorgt hij opnieuw voor de nodige animo. Tijdens het trainen aan huis wordt hij onhandelbaar. Hokverzorger Freddy krijgt geen vat meer op hun oogappel. Alles wordt geprobeerd, niets doet ‘De Catalaan’ in de pas lopen. De laatste week voor inkorving van Barcelona wordt de motivatie nog wat meer aangewakkerd met een tweede nestbak. Op die manier gaat hij in de mand voor Barcelona. En de rest van het verhaal, dat kennen jullie…
(Lees verder onder de foto)

B20-3069272 “De Catlaan”

De afstamming

‘De Catalaan’ heeft het ook van geen vreemde. Zijn vader ‘The Destroyer’ is een inteeltzoon naar ‘Beauty Polder’. Zij is reeds moeder van de 2de primus inter pares Barcelona. Haar afstamming gaat terug naar de topduiven van Jan Polder. We zien in de pedigree van ‘The Destroyer’ ook een stevige portie Frans Bungeneers. De moeder van ‘De Catalaan’ is een dochter van ‘Champ’ bij Dieter Ballmann. ‘Champ’ was eveneens een weergaloos Spanje-vlieger met een 9de en 14de nationaal. Hiermee haalde hij de titel van internationale asduif 2011-2012 vlotjes binnen. ‘Champ’ zat gekoppeld op zijn kleindochter of opnieuw een product uit familiekweek. De ouders van ‘De Catalaan’ toonden trouwens al hun kwaliteit. Zo is de 9de nationaal Barcelona 2022 (bij Ayhan Ibriyam) een halfbroer van hem (via moeder).

De kolonie

Het seizoen werd te Kortemark gestart met 22 oude duiven op weduwschap en nog eens een 60-tal nestduiven. Daarnaast huizen er ook 12 kweekkoppels onder de pannen. Deze kwekers vormen allemaal 1 grote familie. We vinden afstammelingen van deze duiven trouwens ook terug bij de Bulgaarse vrienden Ibryam Ayhan en Tuncher Mehmedov. Met hun 3 samen klokken ze maar liefst 8 duiven in de 100 eerste nationaal Barcelona. Ook Frans Waerniers speelde met een afstammeling uit deze bloedlijnen een 21ste nationaal Barcelona in 2023. Met andere woorden, we vinden hier een ijzersterke stam terug. Hoe is dit mogelijk bij iemand die nog maar 4 jaar in de duivensport bezig is? Wel, Marc heeft een duidelijke visie. Zo kweekte en kweekt hij ook exotische vogels. Daar is het creëren van een ijzersterke stam de basis van alles. Eenmaal je die hebt gevonden, mag je daar zo weinig mogelijk nieuwe soorten in mengen. Deze strategie paste Marc ook toe bij de duiven. Hij kocht het kweekbestand op van Casa Barca en vormde daarmee de basis van zijn huidige kolonie. Met bovenstaande resultaten is duidelijk dat ze te Kortemark goud in hun handen hebben. Wel, dit goud gaan ze vooral onder elkaar proberen kruisen in de hoop de stam stevig vast te leggen. 

De hokken van Marc Desplenter in Kortemark.De speelwijze

Te Kortemark is hokverzorger Freddy de motor om de kolonie draaiende te houden. Freddy kent dan ook wel het klappen van de zweep. Zo lukte hij in 2018 al een 1ste nationaal op Limoges toen hij samenspeelde met Gerard Baert. En Freddy is er eentje die niets aan het toeval over laat. Hiermee vormt hij een ideale partner voor detailman Marc. Samen hebben ze een aantal stokpaardjes. Vooreerst wordt alles minutieus bijgehouden. Elke dag schrijft Freddy een verslag over het reilen en zeilen op de hokken. Ten tweede is de darmflora een essentieel topic te Kortemark. Hiervoor werken ze met verschillende soorten zuren. Deze worden aan het water toegevoegd tot een PH-waarde van 5 à 5,5. De PH-waarde van het water te Kortemark heeft normaal een waarde van 8. Met andere woorden, elke dag wordt het water gecontroleerd en aangevuld met zuren. Ten derde is gezondheid de basis voor goede vliegprestaties. Elke week komen de dierenartsen van ‘Degudap’ op dinsdag de duiven controleren. Uitgangspunt is zo weinig mogelijk medicatie. Ten vierde is een uitgebalanceerde voeding het vertrekpunt. Hiervoor worden de mengelingen van Beyers gebruikt. Elke dag krijgen de duiven hun eten in een potje per nestbak. Daarnaast gaat er elke dag 2x vers grit en snoepzaad in de gemeenschappelijke voederbak. Je leest het, te Edewalle zijn ook de details belangrijk!

De toekomst

De hamvraag is natuurlijk, wat gebeurt er met ‘De Catalaan’? We laten hiervoor Marc aan het woord: 
“De voorbije dagen waren een rollercoaster aan emoties. Het begint natuurlijk op vrijdagavond met het klokken van ‘De Catalaan’. Al dringt het dan nog niet volledig door. ’s Anderdaags wanneer de overwinning effectief een feit wordt en de felicitaties binnen stromen, dan wordt duidelijk dat ik samen met Freddy iets uitzonderlijks heb gerealiseerd. Natuurlijk komt dan heel snel de vraag, wat met onze topper ‘De Catalaan’? Dat was een hele moeilijke, we spreken hier toch wel over veel centjes. Maar na veel wikken en wegen, heb ik de knoop doorgehakt. Hij blijft te Kortemark en mag terug naar het kweekhok. Samen met Freddy en onze Bulgaarse vrienden proberen we rond deze virtuoos verder onze stam op te bouwen. Daarnaast is er nog een beslissing genomen. Volgend jaar heet de kolonie niet meer Marc Desplenter, maar Desplenter-Simoens. Ik ben Freddy bijzonder dankbaar om mij te helpen mijn droom waar te maken. Dit is voor mij dan ook een extra blijk van mijn dankbaarheid. Als laatste wil ik ook Peter en André heel hard bedanken voor hun adviezen. Ook zij hebben zeker een aandeel in dit succes.”
Met andere woorden, ‘De Catalaan’ blijft op de plaats waar hij de duivenwereld verbaasde. Een mooier slot voor dit sprookje kunnen we ons niet inbeelden. Vanuit De Duif willen we Marc en Freddy alvast een ding zeggen. Ge hebt het gedaan Marc en Freddy, ge hebt het gedaan! 
 

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.