JOS JOOSEN - 1e Nationale Asduif Rhonevallei 2022

Liefhebber: 

Brecht - Brecht is met 30.000 inwoners een snelgroeiende gemeente in de provincie Antwerpen. De Kempense gemeente is een fusie van Brecht, Sint-Lenaarts en Sint-Job-in-’t-Goor. Er zijn heel wat bezienswaardigheden met o.a. “De Stenen Molen” en het “Kempisch Museum” dat zich vooral richt op het leven van de voorouders uit de streek. Ook het klooster van de Trapistinnen dat vooral gespecialiseerd is in het maken van tapijten, vlaggen en zeep is een blikvanger. Ook is Brecht bekend om zijn grote Paasmarkt.

Brecht zelf telt nog vier duivenmelkers terwijl St-Lenaarts en Sint-Job-in-’t-Goor er elk nog vijftien in hun rangen hebben, waaronder nog enkele jongeren.
Wij waren op bezoek bij Jos Joosen, een vaste waarde op de fond en grote fond. Ondanks een ernstige handicap had hij in 2022 de 1e Nationale Asduif Rhônevallei op de kooi.

Veel samenkweek

Vader Gustaaf Joosen was in zijn jonge jaren duivenmelker maar na het trouwen stopte hij met duiven. Tijdens zijn legerdienst is Jos gestart als wielrenner en hij heeft dat drie jaar vol gehouden. Zijn vrienden Biemans en Jos Janssen vroegen Jos Joosen of hij geen duiven wilde houden. Jos zag dat wel zitten en vader die weduwnaar was is dan ook terug met duiven begonnen. Jos heeft dan ook een tijdje met vader samengespeeld. Zij deden het met duiven van Huyskens-Van Riel, Ekeren, Van Rhijn-Kloeck, Merksem en Armand Roest, Merksem.
Ze begonnen op de snelheid en stuurden hun jonge duiven zonder opleren naar Quiévrain. Geen goed idee, want slechts enkele duiven vonden de weg terug naar huis. Maar met de duiven die wel de weg naar huis terugvonden hebben ze dan hun stam opgebouwd.
Vader vond een nieuwe partner en verhuisde naar Wernhout (N) waar hij opnieuw met duiven begon. Voor zijn vertrek naar Nederland hebben vader en Jos eerst een duivenhok gemetst in de tuin van Jos. Daar is Jos dan met duiven op de snelheid begonnen.
In 1975 werden de grenzen verlegd naar de halve fond en dat gebeurde probleemloos met dezelfde duiven. In 1989 werd er overgeschakeld naar fond en grote fond en werd er met heel wat melkers aan samenkweek gedaan zoals Gaby Vandenabeele, Dentergem; Jac v.d. Wegen (N), Luc Van Coppenolle, Ouwegem; Desmet-Matthijs, Nokere; Stefaan Meremans, Zottegem; Hubert De Baene, Beernem; Marcel Aelbrecht, Lebbeke; Roger Vereecke, Deerlijk; Chris Hebberecht, Evergem; Gebr. Van de Walle, Zwalm; Filip Norman, Knokke; Frans Van Wildemeersch, Westkapelle en nog vele anderen.
De basis van de kolonie voor de grote fond is Huyskens-Van Riel en Jac. van der Wegen. Voor de grote halve fond is dat Gaby Vandenabeele en Van Rhijn-Kloeck. 
In een knappe carrière won Jos Joosen 1e Internat. Perpignan 14.812 d. 2006, 1e Internat. Marseille 10.333 d. 2010, 2e internat. Bordeaux 17.641 d. 2009 en 1e nat. Montélimar 6713 d. 2012.

KAMPIOENSCHAPPEN 2022
1e Nat. Asduif Rhônevallei oude
2e Nationale Marathon zware fond
28e Nat. Asduif grote fond oude
1e Super Prestige Fondclub Antwerpen
1e Kampioen 3 eerst getekende halve fond oude Z.A.V.
2e Kampioen 2 eerst getekende halve fond oude Z.A.V.
Opvolger Algemeen Kampioen Z.A.V. oude
1e Kampioen 1e getekende kleine fond Fondclub Sint Job
2e Asduif zware fond Fondclub Sint Job
2e Kampioen fond Fondclub Sint Job
2e Kampioen Barcelona Masters 1e get.
3e Algemeen Kampioen fond Union Antwerpen
5e Barcelona Club 1e get.
1e Prov. Marseille 309 oude (13e Nat. 2326 oude)

Plannen voor het seizoen 2022

Jos Joosen had 50 oude en 40 jaarse weduwnaars klaar zitten voor het seizoen 2022. De weduwnaars kweken niet in het vroeg. Ze worden rond 15 maart gekoppeld maar trekken geen jongen groot. Bij goed weer trainen de weduwnaars eenmaal daags en vanaf mei wordt er tweemaal daags getraind. Deze ploeg wordt met sneltreinvaart opgeleerd. 
Ze gaan tweemaal naar Antwerpen (25 km) en gaan dan naar Quiévrain, Noyon, halve fond en worden dan in twee groepen gesplitst. De ene helft gaat naar Vierzon en de andere helft gaat naar Bourges. Na Limoges worden ze onderverdeeld in de groep Rhônevallei, groep Pau, groep Barcelona en een groep voor de dagfond.
Deze ploeg duiven wordt in hoofdzaak gespeeld op wedstrijden boven de 600 km.
In het begin van het seizoen krijgen ze hun partner niet te zien bij de inkorving maar voor de laatste 2 à 3 vluchten komen doffers en duivinnen wel samen. Na aankomst van een fondwedstrijd blijven ze 3 à 4 uur samen.

Algemeen zicht op de hokken in Brecht.In de woonbak opgesloten

De duivinnenploeg wordt in hoofdzaak gespeeld op de wedstrijden Agen en Narbonne. Ze worden rond 15 maart gekoppeld en trekken een koppel jongen groot. Ze trainen in de namiddag. Na de kweek worden de duivinnen in hun woonbak opgesloten met een bakje eten en drinken. Ze komen alleen los om te trainen.
Bij het opleren worden zij ook 2 x weggevoerd tot 25 km en dan gaat het naar Quiévrain. Bij de inkorving komen ze 5 minuten samen met hun doffer en bij aankomst van een wedstrijd blijven ze 2 à 3 uur bij elkaar.
Problemen met onderling paren zijn er niet want de dametjes zitten in hun woonbak opgesloten.
Voorbeeld van een goede duivin was de B11-6289608 met 1e prov. Barcelona 2016, 2e prov. Perpignan 2016, 2e prov. Pau 2014, 4e prov. St. Vincent 2014, 4e prov. Narbonne 2012.

1e Nat. Asduif “Triple”

“Triple” B19-6016639 werd de 1e Nationale Asduif Rhônevallei. Het is een blauwe doffer uit de middelmaat. Hij is een duif die niet rap moe is want hij loopt altijd als laatste binnen van de training. Hij heeft een zachte pluim en een stevige rug en is goed gesloten achteraan. “Triple” heeft een perfecte vleugel en is goed gespierd. Het is een intelligente duif en is zeer rustig op het hok. Het is vooral ook een tamme duif die Jos in de vingers pikt wanneer hij voedert.
“Triple” werd 1e Nationale Asduif Rhônevallei met 37e nat. zone B1 Valence 1805 d, 17e nat. zone B 1 Montélimar 966 d en 13e nat. Marseille 2326 d.                    .

Jonge duiven op een nestje

De ploeg jonge duiven wordt gefokt uit kwekers, duivinnen en soms ook uit weduwnaars. De jongen worden gespeend aan de leeftijd van 25 dagen. Ze worden niet verduisterd en ook niet bijgelicht.
Bij het opleren worden ze vijf keer weggevoerd tot 25 km en gaan dan de mand in voor Quiévrain. Doffers en duivinnen worden niet gescheiden en mogen rustig een nestje bouwen. De beste nestpositie is op tien dagen broeden en met jongen van tien dagen in de nestschotel. Er komen wel kartonnen dozen op het hok om de zaak wat op te vrolijken.
Het is de bedoeling dat de jongen ervaring opdoen en enkele punten winnen voor de kampioenschappen. Alleen de 1e ronde wordt gespeeld en de latere rondes gaan mee voor port.

Wat werd 2022?

6 oktober 2021 was voor Jos Joosen de dag dat het zonlicht niet meer scheen ! Van de 90 weduwnaars werden er 70 gestolen en nog eens 45 andere duiven waaronder de partners van de duivinnen, enkele duivinnen en late jongen, of 115 duiven in totaal. Dit gebeurde door snoodaards die al meerdere keren bij hem op bezoek kwamen. Na de eerste diefstal zijn ze nog tweemaal teruggekeerd maar één keer heeft het alarm hen toen verjaagd en de tweede keer heeft Jos de dieven gezien.
Het betekende dat de volledige ploeg van Pau, Cahors en Limoges gestolen was. Op een hok waren één oude duif en enkele late jongen blijven zitten. Op een ander hok waren nog vier oude doffers blijven zitten met o.a. “Triple”.
Jos Joosen zijn levenswerk werd vernietigd en verschillende asduiven met o.a. 5e nat. Perpignan, 1e prov. Montélimar, 1e prov. Montauban waren gestolen. Op Barcelona werden vier duiven ingezet waaronder drie invallers en er werden drie prijzen gewonnen, en op Marseille werden een duif en een invaller ingekorfd.

Altijd volle bak

Jos stelt zijn vertrouwen in de granen van Ronny Van Tilburg. In de winter krijgen alle duiven kweekmengeling. In de zomer krijgen alle duiven vluchtmengeling en in het najaar ruimengeling. De duiven worden altijd “volle bak” gevoederd met uitzondering van de zomer wanneer het eten na 20 minuten weggenomen wordt. Bij aankomst van een wedstrijd is er altijd Belgasol in het drinken. De duiven krijgen altijd “snoep” bij het binnenlopen van een training of na aankomst van een wedstrijd. Naar de inkorving toe krijgen de duiven veel snoep. Producten over het eten strooien wordt hier nooit gedaan want dan verliezen de duiven hun eetlust.

Medische begeleiding 

Trichomonas kan Jos zelf opsporen met zijn eigen microscoop. Bij problemen krijgen de duiven een trichotablet opgestoken. Vanaf de fond worden de duiven onderzocht en dit jaar moest er 2x ingegrepen worden. Tegen luchtweginfecties werd niets ondernomen. Met adeno waren er dit jaar geen problemen.
De jongen werden een eerste keer ingeënt tegen paramyxo toen ze een maand oud waren en een tweede keer toen ze drie maanden oud waren. De oude duiven worden in januari ingeënt met het vaccin pokken + paramyxo. Tegen paratyfus werd niet behandeld en ook niet ingeënt. Vroeger werden er gele druppels toegediend maar nu ook niet meer.

Een kijkje in de hokken bij Jos Joosen.Grote kuis in het najaar

Er wordt gespeeld op 50 meter vlieghokken. In het plafond van de hokken is er 80 cm ventilatieopening met schuiven die altijd open staan. Alleen voor de hokken van de jonge duiven staat een volière en de jongen kunnen altijd binnen en buiten. Het zijn geen geïsoleerde hokken. In het najaar wordt er grote kuis gedaan op het kweekhok. Tijdens het vliegseizoen worden de hokken tweemaal per dag gereinigd. Van augustus tot november wordt er niet gepoetst op de hokken. In de hokken zit niet veel glas. De kweekduiven zitten op roosters en de andere duiven zitten op plankenvloer.

Vrij paren voor de kwekers

De kwekers worden gekoppeld op 25 december. Er wordt wel herkoppeld na het 2e of 3e nestje. Er wordt aan familiekweek gedaan en soms ook aan dichte familiekweek. Op het kweekhok zitten de betere vliegers en kinderen van de “Marseille” en de “Perpignan”. Met de kwekers heeft Jos twee jaar geduld en dan moet de nakweek bewijzen geleverd hebben.
Door aan samenkweek te doen met andere goede melkers is er ieder jaar een vreemde inbreng.
Bij het koppelen krijgen de kwekers vrije keuze. Zo’n 25 à 30 doffers krijgen de keuze uit 40 à 45 duivinnen. Wanneer ze goed in orde zijn hebben de paren op tien dagen eieren. Er wordt niet aan voorkoppelen gedaan en er wordt ook niet bijgelicht.

Selectie

Jonge duiven krijgen een kans als jaarling maar als jaarse moeten ze zich laten zien. De duiven moeten vroeg vliegen en snel recupereren. Bij training de dag na de wedstrijd moeten de duiven het hok uitstuiven. Een duif die blijft treuzelen wordt met een scheef oog bekeken. Het model speelt bij de selectie niet echt een rol.

RESULTS 2022

Sint-Job-in-’t-Goor
Valence  92 d.: 1, 16 (2/6)
Tulle 149 d.: 10, 11, 24 (3/6)
Souillac  50 d.: 3, 4, 6, 15 (4/4)
Montélimar  89 d.: 1, 12 (2/3)
Limoges 467 d.: 1, 35, 55, 106 (4/13)
Libourne 118 d.: 2, 15, 25 (3/5)
Brive 115 d.: 8, 12, 21, 29 (4/4)
Barcelona 161 d.: 1, 16, 27 (3/4)
Perpignan 108 d.: 5, 15 (2/6)
Marseille  87 d.: 1 (1/2)

Twee kanjers op de fond

1) “De Marseille” B05-6306292 vloog zelfs als jaarling al vroeg met 20e prov. Chateauroux 2424 d., 11e prov. Montlucon 2264 d., 19e prov. Limoges 2628 d. Hij kon ook vroeg vliegen op de vitesse en won o.a. 6e Quiévrain 817 d. Hij won de 1e prov. Orange met 15 minuten voorsprong en de 1e nat. zone B. alvorens de 1e internat. Marseille te winnen tegen 10.333 d. in 2010.
Hij was ook een uitstekende kweekdoffer met:

  • B07-6140081 “Dochter Marseille” met 4e internat. Perpignan, 7e internat. Perpignan. Zij vloog 5 x Barcelona en 5 x Perpignan vroeg tot op 6-jarige leeftijd.

De kleinkinderen:

  • B11-6289821, 1e Provinciale Asduif Fond Antwerpen
  • B19-6016639, 1e Nat. Asduif Rhônevallei 2022
  • B16-6031538, 1e Prov. en 12e Nat. Montélimar.
  • B16-6074407, 1e Nat. Chateauroux (Marc Vlaeminck samenkweek)
  • B18-3106334, 4e Nat. Limoges (Piet Blancke)
  • NL11-1819268, 1e Nat. Limoges (J.M. Laban)
  • NL10-3021031, 1e NPO B2000 St. Vincent (Ludo Verboven)

Er vliegen topduiven in verschillende landen uit de “Marseille Familie”.

2) B03-6437345 “Bonga” won 1e internat. Perpignan 14.812 d. in 2006. Werd vader van B05-6306420 met 6e nat. Pau

  • B07-6140215 “Broer 1e internat. Perpignan” werd vader van B10-6217260 met 1e nat. Montélimar.
  • B06-6185492 “Zuster 1e internat. Perpignan” werd moeder van B08-4351119 1e nat. Asduif Fond bij Chris Hebberecht.

Kleinkinderen “Bonga”: 

  • F12-34018, 1e internat. St-Vincent Claude Ledoux (Frankrijk)
  • B19-3039206, 3e nat. Aurillac (Piet Blancke)
  • NL16-1730677, 1e Nederlandse Olympiadeduif (Jan Theelen)

1e Kampioen 3 eerst getekende hafo ZAV 2022

  • B19-6019384 met 151e Quiévrain 2382 d., 150e Quiévrain 1620 d,, 18e Noyon 1199 d., 16e Noyon 862 d., 211e Melun 2630 d., 57e Sermaises 2403 d., 28e Toury 1277 d., 172e Melun 1160 d., 49e Melun 1022 d., 80e Auxerre 1203 d., 135e Melun 908 d., 65e Sermaises 644 d., 87e Melun 725 d., 127e Melun 778 d., 72e Nanteuil 451 d.
  • B20-6162012 met 23e Quiévrain 229 d., 112e Noyon 1620 d., 211e Noyon 1199 d., 144e Melun 2630 d., 358e Sermaises 2403 d., 19e Toury 1277 d., 144e Melun 1160 d., 92e Melun 1022 d., 218e Auxerre 1203 d., 72e Melun 908 d., 37e Melun 409 d., 86e Sermaises 644 d., 157e Melun 725 d., 93e Melun 778 d., 170e  Fay-aux-Loges 3011 d.
  • B20-6162740 met 224e Melun 2630 d., 742e Sermaises 2403 d., 247e Melun 1160 d., 124e Melun 1022 d., 164e Auxerre 1203 d., 62e Melun 908 d., 97e Melun 409 d., 71e Sermaises 644 d., 175e Melun 725 d., 119e Melun 778 d., 683e Fay-aux-Loges 3011 d., 120e Nanteuil 451 d.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.