JOHNNY FRANKEN - 1e Nat. Asduif Snelheid oude 2019

Liefhebber: 

Gruitrode – Ons bezoek aan Johnny Franken (54) in Gruitrode, die operator is van de firma "Goodlife", was Limburg op zijn best. Bossen en paarden zijn het uithangbord van dit stukje Limburg en het zijn er paardenkenners bij uitstek. “Darco” hoorde er thuis en dat was een beroemde Belgische hengst en springpaard met een carrière op wereldniveau.

Maar Gruitrode heeft ook zijn zelfstandigheid moeten inleveren. De gemeenten Gruitrode, Meeuwen en Opglabbeek gaan nu door het leven als fusiegemeenten onder de naam Oudsbergen. Ze waren uitblinkers in de paardensport maar ook op duivensportgebied doen ze het lang niet slecht. Oudersem groepeert nog 50 duivenliefhebbers en heeft drie duivenlokalen. Johnny Franken, al jaren een uitstekende snelheidspeler, haalde met veel panache de titel van 1e Nat. Asduif Snelheid Oude Duiven binnen.

Start met Hollandse duiven

Johnny Franken is in feite een inwijkeling in Gruitrode. In 1998 is hij met duiven begonnen in Bocholt maar in 2008 verhuisde hij naar Gruitrode omdat de hoogspanning boven zijn duivenhok jaarlijks voor heel wat slachtoffers zorgde.
Hij was een sportman in hart en nieren en speelde voetbal en tennis en deed aan hardlopen maar zijn rug begon tegen te sputteren en hij moest met al zijn passies stoppen. Hij deed ook aan “beugelen”, voor leken een soort kegelspel, en zijn beugel-vriend Jacques Den Hondt was ook duivenmelker. Omdat hij sportief op “non actief” stond ging Johnny een paar keer naar de duiven kijken en het begon ook bij hem te kriebelen.
Er waren ook duivenmelkers (Nederlanders) op de firma “Goodlife”. Zij stonden een stapje voor op de Belgen en hadden toen al het elektronisch klokken, mesttransportbanden en elektronische voederbakken en Johnny werd uitgenodigd bij Adriaan de Vos, Deurne (Nl). Daar liep hij Jan v.d. Horst, Deurne tegen het lijf en werd ook bij hem uitgenodigd om een kijkje te komen nemen. Geen kleine jongen want Jan had al tweemaal een auto gewonnen op Orléans. Jan gaf Johnny 4 duiven mee als cadeau en ook de richtlijnen hoe hij ze moest koppelen.
En de Nederlandse inbreng was meteen een schot in de roos. De “882/99”, een klepper uit de duiven van v.d. Horst, tekende voor 5 eerste prijzen en 38 prijzen per tiental. Bedankt Nederland ! Een zuster van de “882/99” werd de moeder van “De Vale” die goed presteerde op Bourges, Chateauroux, Vierzon en Argenton.
De “Jonge Vale”, een zoon van “De Vale”, vloog samen met zijn vader, de “reeks jaarse” (7 wedstrijden) en de “reeks oude” (7 wedstrijden) en dan nog Bourges, Chateauroux, Vierzon en Argenton en twee minuten was het grootste verschil tussen vader en zoon op al deze wedstrijden. Ze wonnen bovendien telkens provinciale kopprijzen.

De jaarlingen voor volgend seizoen en de hoop voor de toekomst.Johnny kwam in contact met Pierre Mathijs, Hamont-Achel. Hij kreeg van Pierre een jonge duif en gekoppeld aan een duif van Louis Van den Eynde werden ze de ouders van geweldige vliegduiven. De “89/03” won 5 x de 1e prijs en 30 prijzen per tiental. De “88/03” was nog beter maar hij vloog in 2004 in de hoogspanning.
Ook de inbreng van Willy Seghers, Bree was niet te onderschatten. Een duivin van hem werd gekoppeld met een v.d. Horst-duif en zij werden de ouders van de 3e provinciale Asduif Vitesse in 2005.
Verder werd er goed gelukt met duiven van Vermeerbergen-Wilms, Mol. Peter Stakenborg, Neeroeteren werd leverancier van goede snelheidsduiven. Een duivin van Guido Franssen, Ophoven werd de moeder van de 1e Nat. Asduif Snelheid Oude.

De smaak te pakken

Johnny had de smaak volop te pakken en van 2002 tot 2007 werd hij Algemeen Kampioen in Samenspel Bocholt-Bree. In 2006, 2009 en 2013 werd hij Algemeen Kampioen van het Kempisch Samenspel. In 2015 werd hij Kampioen 1+2 jaarduiven van de Limburgse Fondclub. In 2015 had hij twee duiven in de korf op Bourges en won 1 en 2 in zone C
In 2017 werd hij 1e Kampioen Hafo Midden Limburg Snelheid Oude. 
In 2018 werd hij 2e Kampioen Oude Snelheid, 3e Asduif Oude Snelheid, 1e, 3e ,4e Asduif Jaarse Snelheid in Hafo Midden Limburg. Op nationaal vlak scoorde hij met de 11e nat. Asduif Snelheid Jaarse.
In 2019 had hij de 1e Nat. Asduif Snelheid Oude. Hij had 2e Asduif Snelheid, 4e Super-asduif oude en werd 5e Algemeen Kampioen Hafo Midden Limburg.

Gewoon weduwschap

De ruime verluchting op de vlieghokken.Johnny Franken pakte het seizoen 2019 aan met 30 weduwnaars, 100 jonge duiven en 16 koppels kweekduiven. De snelheidswedstrijden zijn de belangrijkste maar er wordt nog altijd halve fond gespeeld.
De weduwnaars worden gekoppeld op 1 december en trekken een koppel jongen groot. Daarna volgt er geen tweede koppeling meer. De weduwnaars trainen 1x per dag, afwisselend in de voor- en de namiddag naargelang de shift van Johnny. De goede conditie kun je afleiden uit het trainingsgedrag van de doffers en dat wordt dus goed in het oog gehouden.
In een drietal etappes worden de weduwnaars opgeleerd tot 15 à 20 km. Ze worden niet meer tussendoor weggevoerd. Enkele weduwnaars gaan door tot Bourges. Bij de inkorving krijgen de doffers altijd nestschotel en duivin. Bij aankomst van een wedstrijd blijven doffer en duivin 3 à 4 u samen.
Johnny speelt het weduwschap in zijn eenvoudige vorm en er wordt niet gezocht naar bijkomende motivatie. De beste duiven mogen blijven, ze worden iedere week gespeeld en de selectie is bikkelhard. Het succes dankt men aan goede duiven gespeeld met een goed systeem. Zo denkt men er over in Gruitrode !
Johnny Franken: “De oude en de jaarse duiven zitten onder elkaar op de hokken. Ik besteed weinig tijd aan mijn duiven. Alleen de tijd om dagelijks te poetsen en te voederen. Ik heb tamme duiven maar doe niet aan “vuistvechten” met de doffers. Ik hou alles rustig op het duivenhok.”

Asduif “Johnny” B17-5114699

“Johnny” B17/5114699 is de 1e Nationale Asduif Snelheid Oude Duiven. Het is een duif uit de middelmaat en een goed gespierde en levenslustige duif. Hij heeft wel een behoorlijk grote vleugel en een zachte pluim. Johnny kijkt niet echt naar het oog van een duif maar wel naar de uitslagen die hij maakt. Het is een vlotte binnenloper en een heel rustige duif.
Als jonge duif was het een gewone prijsvlieger. Als jaarling werd hij als 11e Nat. Asduif Snelheid Jaarse afgevlagd. In 2019 heeft hij op de eerste twee wedstrijden gemist maar vloog dan 7 opeenvolgende weken uitstekend.
Hij behaalde de nationale asduiftitel met volgende uitslagen: 3e Mettet 788 d, 5e Dizy 4768 d, 2e Chimay 2360 d, 1e Dizy 586 d, 1e Chimay 565 d, 6e Chimay 1709 d. en totaliseerde een coëfficient van 1,2690.

Twintig wegkruipbakjes

De jonge duiven worden gefokt uit kwekers en de beste vliegers. Zij worden gespeend aan de ouderdom van 25 dagen. Ze worden verduisterd van 1 maart tot 1 juni, van 18 u tot ontwaken met het daglicht. De jongen trainen 1x per dag in de voormiddag of de namiddag.
Van het opleren wordt er degelijk werk gemaakt en in 10 etappes gaat het van 5 km tot 20 km. Eens opgeleerd worden de jongen niet meer tussendoor weggevoerd. De schuifdeur wordt begin juni ingevoerd maar het kan gebeuren dat ze al na twee weken weer afgeschaft wordt en dat doffers en duivinnen samen blijven. De jongen zitten op schabjes en op de twee hokken zijn er 2 x 10 wegkruipbakjes waarin het jonge volkje naar hartenlust kan stoeien. Ook komen er regelmatig tabakstelen op het hok. Bij de inkorving komen doffers en duivinnen 1 u samen. Na aankomst van een wedstrijd blijven ze samen tot de volgende dag. De jongen worden gespeeld tot Orléans.

Naturaline of appelazijn

De duiven worden elke week gespeeld. Voor de snelheidsduiven ziet het voederschema er uit als volgt. Na aankomst van een wedstrijd wordt er van zaterdag tot en met dinsdag ruimengeling gevoederd. Op woensdag en donderdag wordt het sportmengeling en op vrijdagmorgen sport + dieet. Op zaterdag, zondag en maandag gaat er Naturaline of appelazijn in het drinken. Op dinsdag gaan er vitamines over het voeder.
Voor de duiven die halve fond vliegen wordt het sportmengeling op zaterdag. Op zondag en maandag wordt het ruimengeling. Op dinsdag en woensdag wordt het opnieuw sportmengeling en op donderdag is het dan sportmengeling + dieet. Op zaterdag, zondag en maandag gaat er Naturaline of appelazijn in het drinken. Op dinsdag gaan er vitamines over het voeder. Verder worden er geen andere voedingsupplementen verstrekt.

De eerste zondag van de maand

Voor aanvang van het vliegseizoen wordt er 6 à 7 dagen behandeld tegen trichomonas. Tijdens het seizoen wordt er telkens op de eerste zondag van de maand bij thuiskomst 3 dagen behandeld tegen tricho.
Bij een koude seizoenstart wordt er tegen luchtweginfecties 3 dagen behandeld. Drie weken later tijdens het vliegseizoen wordt er ook nog eens drie dagen behandeld. Bij koud weer worden er oogdruppels van Natural verstrekt
Voor aanvang van het vliegseizoen wordt er ingeënt tegen paratyfus.

Gemetste tuinhokken

De weduwnaars krijgen onderdak op drie hokken van 6 m, de jonge duiven eveneens op drie hokken van 6 m en de weduwduivinnen op 1 hok van 3 m. Het zijn gemetste tuinhokken die geïsoleerd zijn.
De verluchting op de hokken gebeurt via een verluchtingstrook van 1 m voor en boven de duiven over de hele lengte van het hok. De roosters in de voorwand van het hok werden dicht gemaakt. Er zit behoorlijk veel glas in het dak. Het is een droog hok maar bij fijne sneeuwval ligt er sneeuw op de hokken. Eén maal per jaar gebeurt de grote kuis en stofzuiger en gasbrander worden bovengehaald.

Bad voor de duiven.Een prima kweekkoppel

Op het kweekhok wordt er aan familiekweek gedaan en vader x dochter en neef x nicht zijn geen uitzondering. Een strenge selectie moet daarbij orde op zaken stellen. De kweekduiven worden gekoppeld op gevoel en afstamming.
Een uitstekend kweekkoppel is B09/5052326 “Dad Mathijs Pierre” x B10/5080635 “Dochter 3e nat.asduif 2009”. Zij werden de ouders van:

  • B17/5114699 “Johnny” of de 1e Nat. Asduif Snelheid Oude 2019 en 11e nat. Asduif Snelheid Jaarse 2018. (prestaties zie foto)
  • B15/2256857 “9e nat. Asduif Snelheid jaarse 2018” (prestaties zie foto)
  • B17/5114643 met 1e Chimay 604 d, 1e Chevrainvilliers 112 d, 7e Chimay 130 d, 16e Chimay 1052 d, 26e Chimay 565 d
  • B14/2086948 met 3e Chimay 272 d, 4e Laon 139 d, 7e Chimay 707 d, 7e Chimay 263 d, 8e Chimay 253 d, 10e Chimay 297 d, 11e Chimay 559 d, 11e Chimay 324 d, 19e Chimay 1919 d, 22e Laon 522 d, 26e Gien 492 d, 26e Chimay 975 d, 24e Vervins 888 d, 1e Laon 783 d, 7e Chimay 1014 d, 3e Vervins 384 d, 10e Chimay 899 d, 7e Chimay 707 d.
  • B15/2256824 met 1e Laon 120 d, 4e Laon 372 d, 6e Trélou 460 d, 7e Chimay 575 d, 14e Chimay 1109 d, 15e Chimay 599 d, 17e Chimay 654 d, 18e Chimay 624 d, 23e Chimay 983 d, 23e Laon 972 d, 26e Chimay 2360 d, 28e Chimay 779 d, 36e Chimay 2412 d, 1e Chimay 748 d, 4e Laon 1385 d, 2e Laon 333 d, 5e Chimay 532 d, 11e Jouy-le-Châtel 1170 d.

Zeventig procent prijs

Van de oude duiven wordt verwacht dat ze 70% prijs vliegen waarvan 4 à 5 keer per tiental. Bij de jonge duiven mag alles blijven wat goed in de hand ligt en een goede afstamming heeft. Kwekers die na drie jaar nog geen goede nakweek gegeven hebben worden verwijderd.

De ideale duif

Johnny Franken “De ideale duif voor mij is degene die iedere week vroeg vliegt. Mijn voorkeur gaat wel uit naar een duif met een zachte pluim en een oog met uitstraling. Ik hou van een duif die goed in de hand ligt en die achteraan goed gesloten is. De vleugel heeft voor mij weinig belang en ik verkies een rustige duif boven een herriemaker op het hok.”

Téléchargement: 

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.