Liefhebber:
Onderwerp:
Zonhoven – Voor de nationale winnaar oude duiven Bourges mochten we naar het mooie Limburg. Op het hoogste podium stond niemand anders dan Jan Moors (78). Hij is gepensioneerd onderwijzer, fervent duivenmelker en 60 jaar abonnee van Sportblad “De Duif”. De artikels van Ad Schaerlaeckens en Willem de Bruijn genieten bij hem de absolute voorkeur!
Jans kolonie is opgebouwd met duiven van Jef en Jo Claeskens, Sint-Lambrechts-Herk/ Willebroek en Valère Magchiels, Koersel. Jan had 9 oude en 3 jaarse in de korf voor Bourges en het is de 9e getekende oude duif die de nationale overwinning voor zijn rekening neemt. De B18/5057065 kreeg 1846,54 m achter zijn naam en is hiermee de nationale winnaar tegen 23.191 oude duiven en tevens de snelste van het totale contingent van 45.697 Bourgesvliegers. Het was zijn eerste nationale lossing en deze klepper vloog hier rats aan de kop en had aan het einde van de rit nog een behoorlijke voorsprong bijeengevleugeld.
Zoals hij zelf zegt speelt Jan nog het weduwschap zoals in de jaren vijftig. De weduwnaars kweken nooit jongen voor het vliegseizoen en de kweekduiven worden pas met Lichtmis gekoppeld.
Jan begon het seizoen met 23 weduwnaars. Hij kocht 60 ringen en heeft na een klein rampseizoen nog 29 jongen over. De nationale winnaar Bourges oude duiven had nog geen naam maar kreeg nu de naam “De Bourges” met goud op zijn palmares geschreven. De vader komt van Valère Magchiels en de moeder van Jo Claeskens. Het is een blauwe doffer uit de middelmaat die wegens zijn “goed model” doorgehouden werd. Het is een kalme en tamme duif die momenteel twee pennen gestoten heeft. Hij kwam als een echte sneltrein opzetten en moeder de vrouw dacht dat het een laatkomer van Laon was. Maar Jan had meteen in de smiezen dat het een Bourgesvlieger was die hem als laatste getekende oude eeuwige roem zou bezorgen. Als voorbereidende wedstrijden werden er slechts (door het coronavirus) Chimay, Sourdun en Melun gevlogen.
Bij aankomst van een wedstrijd vinden de weduwnaars sportmengeling in hun voederbakje en er is Tollyamin Forte in het drinkwater. Zondag, maandag en dinsdag krijgen de doffers een lichte mengeling geserveerd (Galaxy Light). Op woensdag en donderdag wordt er dan overgeschakeld op Energy.
Ook het medisch luik kan heel beknopt gehouden worden. Jan is naar de dierenarts geweest voor de verplichte inentingen maar daarna werden de duiven tot op heden tegen geen enkele aandoening behandeld. Dus helemaal geen pilletje tegen trichomonas en luchtweginfecties.
Bij de inkorving krijgt de weduwnaar geen duivin in zijn woonbak en moet het stellen met de nestschotel. Na aankomst van een wedstrijd blijven doffer en duivin zo’n 3 à 4 u samen. Verder houdt Jan zijn duivenliefhebberij zo eenvoudig mogelijk. De duiven worden niet tussendoor weggevoerd, er worden geen oogdruppels gebruikt en ook vitamines worden niet verstrekt.
De volgende opdracht wordt Chateauroux. De duiven zullen trainen (2x daags) en worden gevoederd zoals de week voor Bourges, zonder veel tralala. Wie bij Jan zijn zitje wil behouden moet 50% prijs vliegen en liefst nog een paar keer per tiental.
Toch leuk dat een melker als Jan Moors veel gerenommeerde hokken een poepje liet ruiken op een klassieker als Bourges!
Auteur: