HUFKENS-VAN HECKE - Drie uitzonderlijke jaarlingen in 2013

Liefhebber: 

Westmalle – De lente van 2014 kan niet mooier zijn… ideaal om te genieten van al wat goed is en van de duiven. De prestaties van de tandem Hufkens-Van Hecke passen in dat lentegevoel.

De combinatie bestaat uit Albert Hufkens, 72 jaar en geverfd door het leven en de duiven en Kjenten Van Hecke, 17 jaar en een frisse wind in het Antwerpse duivenwereldje.
In 2009 kwamen Kjenten en zijn moeder van Oost-Vlaanderen naar Zoersel wonen... het pad van de liefde... de moeder van Kjenten en de zoon van Albert Hufkens werden een paar en van het één kwam het ander.
Kjenten was zot van paarden en had op dat moment nog nooit een duif van dichtbij gezien. Dat zou snel veranderen. Tijdens zijn eerste bezoek nam Albert Hufkens Kjenten mee naar het duivenhok en stelde voor om een lievelingsduif te kiezen... het werd een vale... de “Bo”, een mooie duif maar niks waard.
Al snel stond geen maat meer op het jeugdig enthousiasme van Kjenten. Hij wilde bij de duiven zijn en verhuisde van Zoersel naar Westmalle.
Albert : “Die jongen ziet zo graag duiven. Het duivenkot is alles voor hem. Over en weer rijden met de fiets tussen Zoersel en Westmalle was niet gemakkelijk. Niet te doen als je met twee gaat werken. Zo is het gekomen. Sinds 2009 blijft Kjenten hier slapen... het zorgt voor nieuw leven in huis en op het duivenkot.”

Met zaklamp op het duivenhok

Albert: “Mijn vader had ook duiven maar kon er niet mee spelen. In 1964 ben ik getrouwd met José... de tijd vliegt... we zijn 50 jaar getrouwd en altijd met duiven. Vroeger liep ik om half 5 over het kot met mijn zaklamp en José zat ook veel op het kot. Tegenwoordig is ze onze beste supporter. In 2012 waren we duiven aan het pakken voor Quievrain toen het Libourneduivinneke viel... José had het gezien en tikte op het raam...”
Op het kweekhok wonen 20 koppels... zij kweken twee rondes en worden herkoppeld voor de derde ronde.
De weduwnaars zijn met 30. Alles gebeurt in de beste verstandhouding tussen Kjenten en Albert maar ze hebben wel een rolverdeling.
Het kot voor Quievrain en Noyon is van Albert en het halve fond- en fondhok is van Kjenten.
De soort van Cois Van den Langenbergh loopt als een rode draad door de duiven. Cois stierf in januari 2001 maar de duiven werden pas verkocht in oktober. Heel het jaar werden ze verzorgd door Albert die op de verkoop zijn favoriet “De Kleine Blauwe” kon kopen.
Kjenten: “In 2011 vroeg ik een koppel eieren aan velomaker Jef Hermans. Dat zal niet gaan, één koppel is veel te weinig, antwoordde Jef. In plaats van 2 kreeg ik 40 eieren van Jef en Hugo. Hierbij de moeder van onze “President” 3e nat. asduif KBDB 2013.
Ook Jefke Verrijckt heeft mij goed geholpen. Op een bonverkoop bood ik 100 euro voor zijn schenking maar kon de duif niet kopen. Toen ik een andere bon ging betalen sprak Jefke me aan en zei dat ik 2 goede duivers van hem kreeg. Het zijn twee kleinzonen van de “Olympiade” van Leo Heremans. We kweekten er onmiddellijk onze “Generaal” en “Luitenant” uit die het goed doen op de halve fond.”
Kjenten : “Veel goede melkers willen een jonge gast helpen. In mei mag ik iets gaan halen bij Bart en Nance Van Oeckel en ook Bart Geerinckx beloofde eitjes. Bij Miel Van den Branden mag ik een jonge duiver gaan halen omdat de Miel toch niet met duivers speelt. Twee duivinnen van Toine Jacops via Jef Hermans, Gierle kweken goede duiven.”
Kjenten : “Twee jaar geleden kreeg ik een verjaardagscadeau van mijn stiefvader. Het was een bon voor vier eieren bij Jos Joosen. Hieruit had ik 3 jonge duiven die op het vlieghok werden gezet. Tegen de inkorving van Libourne zat een Joosenduivinneke op een schone stand. We reden naar Schilde met één duif in de mand. Maar het ging goed... tweede melding in Kempische Fondclub na Stan Truyts maar door de overvlucht gingen we Stan voorbij... het werd 1e in Kempische Fondclub en 6e provinciaal. Stan was de eerste om proficiat te wensen en gaf nog een duif uit zijn beste cadeau. Ik zou graag een ploegje duiven kweken voor de fond. De eerste pasjes zijn best meegevallen met 1e Libourne Kempische Fondclub (1 mee); 2e Limoges Kempische Fondclub (2 mee) en onze twee eerst get. vroeg op Chateauroux (soort Hermans-Bartholomeeusen).

Eerste twee Melun

Kjenten: “Ons mooiste moment van 2013 was op Melun. Ik verwachtte er niet zo veel van. “Generaal” en “Luitenant” waren wel in conditie maar twee vorige Meluns waren tegengevallen. Op Angerville ging het vlot maar op 2 Meluns vlogen ze platte prijzen. Ik dacht “die duiven kunnen het niet op Melun” en gaf ze mee voor nul euro.
Toen we aan het wachten waren kreeg ik een berichtje van Bjorn Rombouts die bij Dirk Van Dyck zat. Den Dirk pakte heel vroeg op 18, schreef Bjorn.
Op 21 zag ik twee jaarlingen voorbij het hok vliegen , een witkop en een witpen. Ze maakten een grote draai en kwamen vlot binnen... 1e en 2e tegen 1052 jaarlingen in Union ZAV. Dat is plezant voor een jonge melker.”
Albert : “Voor een oude melker ook hoor. Ik ken het einde van mijn geluk niet. Kjenten is één en al duif. Op zaterdagavond heeft hij geen tijd om uit te gaan... duiven en nog eens duiven en dat zie je op den uitslag.”
Kjenten : “De duiven zien er goed uit momenteel. De Quievrainduiven zijn twee keer gelapt... we voeren zo lang mogelijk heel licht... Gerry Plus en dieet van Versele... in het seizoen hetzelfde met de twee laatste dagen Versele Sport en Van Robaeys Sport. Zondag is de eerste vlucht... we geven waarschijnlijk onze Quievrainduiven mee (acht duiven).
Laatste nieuws: Albert en Kjenten spelen 2e 3e en 4e tegen 96 duiven (broer “Generaal” op kop).

Het ene jaar is het andere niet

2013 was ook bij Albert en Kjenten een jaar met veel jonge duivenmiserie. Van 80 gekweekte jonge duiven schoten er na het seizoen 7 over waarvan nog 2 werden geslacht.
Albert: “ Dat was natuurlijk een grote ontgoocheling. Naast die 5 jaarlingen hebben we nog 5 onervaren jaarlingen van Marc Verheirstraeten uit Lille. Marc was geopereerd aan het hart en ik verzorgde drie weken zijn duiven. Als dank kreeg ik 5 jonge duiven (zuiver Herman Van Sande).
Kjenten: “Dit jaar gaat het - hout vasthouden - uitstekend met onze jonge soort. Van 80 vroege is 1 jong verloren en 2 geslacht. Ze hangen vlot een uur in de lucht en trekken prima. Beter kan voorlopig niet. Ik zou graag meedoen op de nationaals voor jonge duiven... ik ben aanpakker in Schilde... dat smaakt naar meer... hopelijk kunnen we een ploegje jongen aan de startlijn krijgen tegen Bourges.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.