GUNTER PRANGE - Gouden Duif-winnaar Duitsland 2020

Liefhebber: 

Onderwerp: 

(Lees hier het Duitse artikel)

Günter Prange wint in het gedenkwaardige jaar 2020 voor de achtste keer de Gouden Duif, een “record voor de eeuwigheid”. Niemand is hier ooit eerder in geslaagd en het is onwaarschijnlijk dat iemand daar nog ooit in zal slagen. Het bijzondere seizoen 2020 eindigde wel heel speciaal, want niet enkel de Gouden Duif verhuist naar Meppen, maar ook op alle drie de Superstartitels werd met verve beslag gelegd. En nog altijd spelen de nakomelingen van de legendarische “Ringlose” hierbij een belangrijke rol.

ZO WON HIJ DE GOUDEN DUIF DUITSLAND
24.5 Haiger 1921 d. 1, 2, 4
07.6 Bad Kissingen 1774 d. 1, 2, 4
11.7 Dettelbach 5892 d. 1, 2, 4
04.7 Geisenfeld 5843 d. 2, 17
23.8 Eckenhagen 2154 d. 11, 12, 14
06.9 Wertheim 3883 d. 1, 7, 8
6 vermeldingen

Meppen, oude stad in het Eemsland

Weg van de hectiek van de grote stad, aan de westrand van Nedersaksen op amper 10 kilometer van de Nederlandse grens, ligt de oude vestingstad Meppen. Haar historische wortels gaan meer dan 1200 jaar terug. Momenteel telt Meppen zowat 35.000 inwoners, en een van hen is Günter Prange, van wie men zegt dat hij tot de meest succesvolle melkers van de Duitse duivensport behoort. Mede daardoor geldt Meppen ook als een echt duiven-
mekka. Hier presteert Günter Prange al decennialang op uitzonderlijk hoog niveau. Over heel de wereld kent men de namen of nummers van zijn beroemde vlieg- en kweekduiven. Want wie kent niet zijn “Ringlose”, zijn 02098-99-802 of zijn 02098-07-261, om er maar een paar te noemen. Wereldwijd treft men thans in talloze stambomen hun namen en die van andere toppers aan die in Meppen geschiedenis hebben geschreven.
Ik geloof dan ook niet, dat één andere melker in Duitsland van zo’n grote invloed is geweest op de kweek van de moderne sportduif als Günter Prange. Hij is als duivenliefhebber een denker en een baanbreker en men mag hem in zekere zin als een duivenkunstenaar beschouwen.

Terug naar Meppen

Zo zijn we weer eens op weg gegaan naar Meppen. Een rit die we met plezier maken, want een ontmoeting met grootmeester Prange blijft altijd bijzonder. Als u er ooit geweest bent, hebt u ongetwijfeld ook kennis gemaakt met zijn grote duivenwijsheid, maar ook genoten van zijn uitmuntende zelfbereide thee. En dat is geen thee voor de duiven, maar thee die hij zijn gasten serveert. 
Van Günter Prange is eigenlijk maar weinig bekend. Günter stelt zich altijd wat terughoudend op, hij hoeft niet in het middelpunt te staan. Hij heeft geen eigen website en hij is moeilijk bereikbaar. Probeer hem maar eens telefonisch te bereiken, weinig kans dat het lukt. Günter is ook geen man die aan de lopende band duiven produceert en die tegen elke prijs wil verkopen. Hij houdt duiven voor zijn plezier. De Duitse kampioenschappen interesseren hem sinds een aantal jaren niet meer en zodoende hoeft hij niet per se aan iedere vlucht deel te nemen. Hij gaat met verlof als het hem uitkomt, zelfs tijdens het seizoen. 

Het is zelfs al gebeurd dat hij zich verslapen had en zodoende de duiven niet thuis zag komen. Günter was vroeger een succesvolle bokser en de nacht voor de vlucht had hij te lang naar een kamp op tv gekeken. 
Als Günter beter bereikbaar zou zijn en meer bezoek zou accepteren zou het in Meppen volledig uit de hand lopen. Dat is gelukkig niet het geval. Günter is tot op de dag van vandaag dezelfde bescheiden persoon gebleven die hij altijd al was. Een reuzekerel die ik altijd graag bezocht heb en dat zeker niet alleen voor het schrijven van een reportage.

Het zal misschien opgevallen zijn dat Günter zich vanaf 2010 nog enkel focust op de Gouden Duif. Dat is een competitie die hij waardeert en waar hij van houdt. Ook met een klein bestand kan men hieraan deelnemen. Het afgelopen seizoen bracht Günter 26 jaarlingen aan de start en met deze relatief kleine ploeg boekte hij sensationele resultaten en won hij ook weer de Gouden Duif. Op acht wedvluchten werden in totaal 177 duiven ingezet en 125 prijzen gewonnen. Dat is 70,62% prijs. Op de laatste vlucht uit Dettelbach (382 km) gaf hij hoop en al 10 duiven mee en won tegen 817 d. in de RV 1, 2, 3, 4, 5, 6, 12, 29, 46 en 63. Dus 10 op 10! Een uitslag die hem veel plezier deed. Beter kan ook bijna niet. Van de acht vluchten waaraan deelgenomen werd wint Günter 5 x de 1e. Daarvan nam de 02098-19-1037 er drie voor zijn rekening, naast nog meer kopprijzen. Voor de laatste vlucht, waar 10 op 10 gewonnen werd, werd deze crack niet meer ingekorfd. Dat is duivensport à la Günter Prange.

Historische prestatie Gouden Duif

Günters doel was om zesmaal de Gouden Duif te winnen. In 2013 slaagde hij daarin met veel bravoure en kreeg hij voor de zesde keer de Gouden Duif uitgereikt. En nu, in het jaar 2020, weet hij voor de achtste keer beslag te leggen op deze felbegeerde titel. Hij deed dit op een nooit geziene wijze door en passant ook beslag te leggen op alle drie de Superstar-titels: Snelheid, Halve Fond en Fond! Daarbij horen onze welgemeende gelukwensen. 

ZO WERD HIJ SUPERSTAR VAN HET JAAR
Superstar van het Jaar Snelheid met 2 vermeldingen
24.5 Haiger 1921 d. 1, 2, 4
23.8 Eckenhagen 2154 d. 11, 12, 14
Superstar van het Jaar Halve Fond met 3 vermeldingen, 21 punten
07.6 Bad Kissingen 1774 d. 1, 2, 4
11.7 Dettelbach 5892 d. 1, 2, 4
06.9 Wertheim 3883 d. 1, 7, 8
Superstar van het Jaar Fond met 1 vermelding, 7 punten
04.7 Geisenfeld 5843 d. 2, 17

Wat gebeurde er in de tussentijd?

Na het winnen van de Gouden Duif in 2013 werd het wat stil rond Günter Prange. Het ontbrak hem aan motivatie. Heel begrijpelijk als men de achtergrond kent. Zoals in onze vorige reportage begin 2018 al vermeld viel op zekere dag in 2009 plotseling de bijzondere opsporingsdienst van de belastingen binnen bij Günter. Zelf was hij op reis terwijl zijn vrouw in de kerk bezig was met het decoreren met bloemen. Daar haalde men haar op alsof het de vrouw van een zware crimineel betrof. Vervolgens werd het hele huis doorzocht op zoek naar bewijzen van duivenverkopen die door Günter voor de belastingen verzwegen zouden zijn. Vervolgens hoorde Günter jarenlang niets van de belastingdienst. Men had een zware aanslag opgelegd zonder hem zelf ook maar één keer ondervraagd te hebben. Later werd zelfs een gerechtelijk verhoor geweigerd. Voor mij, die toch meer dan 40 jaar bij de belastingdienst werkzaam was, is dat totaal onbegrijpelijk en onvoorstelbaar. Alles was onduidelijk, alles diende te worden geschat. Zelfs de vele voor goede doelen geschonken duiven werden als omzet aangerekend en belast. Om deze reden worden thans dan ook geen duiven of bonnen meer geschonken. Door dit hele gebeuren werden zowel Günter als zijn echtgenote ziek. Na zowat 5,5 jaar werd de zaak afgesloten. Er resten vele vragen en Günter zijn vrouw zal dit nooit meer helemaal te boven komen. Dit alles even ter zijde.

Spel op hoog niveau

Hoe is het mogelijk om op dergelijk hoog niveau te presteren? Is het geluk? Of is het de kwaliteit van de duiven? Is het het inlevingsvermogen van een heel bijzondere melker? Of liggen er nog andere redenen aan de basis? 
Op deze plaats eerst nog iets over de concurrentie van Günter. Hij speelt in de RV Meppen. Volgens sommigen is de concurrentie daar minder sterk. “Hij zou maar eens bij ons moeten komen spelen, dan zou hij dat niet klaarspelen.” Waarom zou Günter daar op andere plaatsen, waar de spelomtrek misschien kleiner is, niet in slagen? De RV Meppen behoort tot de 5 grootste van Duitsland. In een RV met een heel kleine spelomtrek vliegen de duiven in een kleine klad doelgericht huiswaarts. Zich oriënteren is dan van minder belang. Het spel in een veel grotere RV vergt meer oriëntatie en bovendien speelt de wind daar een grotere rol. En ook in groter verband doet Prange het voortreffelijk.
En tenslotte... “groten” die van mening zijn dat het in Meppen veel gemakkelijker is om topprestaties te behalen, kunnen natuurlijk zelf ook naar Meppen verhuizen en proberen Günter partij te bieden!

De “Ringlose” heeft geschiedenis geschreven

Die geschiedenis moeten we toch eens vertellen. De “Ringlose” werd geboren in 1995, laat in het jaar. Zijn vader was de Koopman-doffer NL94-2227959 en zijn moeder de 02098-94-893, een kleindochter van het Delbar-stamkoppel 51 x 173. Günter had geen ringen meer en ringde dit laat jong dus niet meer. Een broer van de “Ringlose”, de 02098-95-146, presteerde uitstekend en won 6 x de 1e. Jammer genoeg hoorde hij bij de ploeg klasseweduwnaars die op 11 juli 1997 gestolen werd. Een fantastische kampioen ging daarmee voor altijd verloren. Bleef zijn broer over die echter geen ring droeg. Deze had zich intussen ontwikkeld tot een prachtige doffer. Meer broers of zusters waren er niet, omdat de moeder wegens mindere gezondheid al eerder verwijderd werd.
Dus bleef niets anders over dan de “Ringlose” de ontstane leemte te laten opvullen. En dat deed hij! Zijn eerste klasrijke zoon was de 02098-99-802. In 2000 werd hij eerder voorzichtig gebracht naar scoorde toch 10 op 10 waar hij 1e Asdoffer mee werd in Kring 166. Een jaar later, in 2001, ontbolsterde hij volledig en werd hij 1e Asdoffer van Duitsland. Een echte sensatie!
De soort van de “Ringlose” wordt inmiddels wereldwijd begeerd, tallozen slaagden reeds met zijn nazaten. Dat is natuurlijk van groot belang om de erfelijke kwaliteiten van een duif te kunnen beoordelen. En niet van iedere topper kan dat gezegd worden.
Mocht u meer willen weten over de “Ringlose” en zijn nazaten dan volstaat het om te googelen naar “Ringloser” op internet. U zult verbaasd zijn over wat u allemaal aantreft...
De “Ringlose” blies zijn laatste adem uit op 16 december 2009. Hij was ongetwijfeld een van de beste verervers ter wereld. Zijn verervingskracht was zo enorm, dat zijn zoon “Eurostar 802” en zijn kleinzonen “1011” en “388” binnen vijf jaar driemaal 1e Asdoffer van Duitsland werden. Zijn beroemde zoon “1009” werd bij Günter 2e Nationale Asdoffer. Zijn halfbroer “330” werd 1e Asdoffer van de maand en vloog acht eerste prijzen. De andere beroemde halfbroer “146”, die jammer genoeg gestolen werd, vloog 6 eerste prijzen. Zijn kleinzoon “261” vloog zelfs 10 x de 1e en ook zijn kleinzoon “520” bracht het tot 7 zeges.

Stamboom van de asduivenfamilie van de “Ringlose”

De 02098-07-261, een speciale kleinzoon

Een kweekdoffer van de jongere generatie is de geschelpte 02098-07-261. Voor hij naar het kweekhok verhuisde, realiseerde hij een ongeëvenaard palmares met 10 zuivere 1e prijzen tegen aanzienlijke aantallen duiven en van alle afstanden. Met “de 261” zijn we een generatie verder, want de “Ringlose” is zijn grootvader via moederzijde.
Vader van “de 261” is de 02098-06-801, die komt uit de 02098-01-284, zoon van een superdoffer. Dat was de 02098-97-330, een zoon van de vermaarde Beatrixdoffer van Koopman NL94-2227959, gekoppeld tegen een rechtstreekse Koopmanduivin uit “Black Power” x de Van Loon-duivin 493. De moeder van “de 261” is niemand minder dan de 02098-99-1000, een superduivin uit “de Ringlose” met de NL94-2783577, opnieuw Koopman uit de allerbeste lijnen. Ze was namelijk een volle zuster van de beroemde “Branco”, die weer kwam uit “Ons Louis” x zuster “Eric”! Enkel het allerbeste was goed genoeg voor Günter. Dat ook “de 261” een fantastische vererver is, behoeft geen betoog.

De 02098-08-520, een verdere afstammeling 

Komen we thans bij nog een supervlieger en -kweker van Günter Prange. Het betreft de 02098-08-520, een vale doffer. Hij won 7 eerste prijzen tegen gemiddeld 1600 duiven op afstanden van 260 tot 680 km. En ook hij kweekt voortreffelijk. Niet verwonderlijk als je zijn afstamming nader bekijkt. Eigenlijk is hij een typisch voorbeeld van de kweekmethode van Günter, enigszins ingeteeld naar zijn beste lijnen. Zijn vader was de 02098-05-580, een broer van die fameuze “802”, 1e Nationale Asdoffer in 2001, en dus eveneens zoon van de legendarische “Ringlose”. 
De moeder van de “520” is een product van samenkweek met de ons veel te vroeg ontvallen sportgenoot Jan Lotterman. Deze duivin met ringnr. NL05-1937948 komt uit Jans topvererver “Branco Junior” NL99-5971370, een fantastische Koopman-doffer. Deze doffer was gekoppeld aan de 02098-99-1000, de moeder van de superdoffer “261” en dochter van de “Ringlose”. Zowel langs vaders- als moederskant gaat de “520” derhalve terug naar de “Ringlose”.
Natuurlijk werd er nadien nog een en ander bijgehaald, zo o.a. van Gebr. V.D. Brande, Dirk Van Dyck, Marcel Wouters (via H.P. Esser), De Ceuninck-Vanhoucke en Gerard Koopman.
Tot hier een kleine uitleg over de afstamming van de allerbeste duiven van Günter.

SUCCES OP HET HOOGSTE NIVEAU

De thans 79 jaar oude Günter speelt, zoals gezegd, al decennialang op het allerhoogste niveau. Wij laten dan ook met plezier de hoogtepunten van de afgelopen 33 jaar de revue passeren:
1987: 1e District Kampioen in 8e District (4250 l.)
1988: 1e District Kampioen in 8e District
1989: 4e Nationaal Kampioen
1990: 1e Kring Kampioen in Kring 166 (715 l.)
1991 en 1992: niet gespeeld
1994: 1e Kampioen Samenspel RV Meppen (203 l.)
1995: 1e Nationaal Kampioen, 1e Nationale Asdoffer
1996: 3e Nat. Kampioen, 3e en 9e Nationale Asdoffer
1997: diefstal van de vliegploeg
1998: Met hoofdzakelijk jaarlingen gespeeld, vb. 732 km.: 1, 5, 9, enz. tegen 970 d. (17/15)
1999: 1e Kring Kampioen in Kring 166, 1e Samenspel Kampioen RV Meppen
2000: 6e Nationaal Kampioen, 1e District Kampioen in 8e District
Gouden Duif-winnaar Duitsland
2001: 3e Nationaal Kampioen
1e, 4e en 8e Nat. Asdoffer van Duitsland
2e Nat. Asduivin van Duitsland
1e District Kampioen in 8e District
1e Kring Kampioen in Kring 166
Gouden Duif-winnaar Duitsland
2002: 23e Nationaal Kampioen
2e “Verbandskampioen” in 8e District
2003: 2e Allround-kampioen van Duitse bond
2e Nat. Asdoffer op bondsniveau
1e Kampioen in Regio 410
Gouden Duif-winnaar Duitsland
2004: 4e Nat. Midfondkampioen
2005: 3e Nat. Allround-kampioen
2e Kampioen jaarlingen Regio
3e en 8e beste Allround-doffer van Duitsland
1e Kampioen Allround Regio
1e Kampioen jaarlingen Regio
2008: 1e RV-Kampioen 
2009: 5e Nat. Asdoffer
1e RV-Kampioen
2010: Gouden Duif-winnaar Duitsland
Superstar van het jaar Fond Duitsland
2011: Gouden-Duif-winnaar Duitsland
Superstar van het jaar halve fond Duitsland
2013: Gouden Duif-winnaar Duitsland
Superstar van het jaar snelheid Duitsland
Superstar van het jaar halve fond Duitsland
2017: Gouden Duif-winnaar Duitsland
Superstar van het jaar halve fond Duitsland
2020: Gouden Duif-winnaar Duitsland
Superstar van het jaar snelheid Duitsland
Superstar van het jaar halve fond Duitsland
Superstar van het jaar fond Duitsland

Geheimen?

Menigeen denkt dat het kinderspel is met zulke klasbakken op het kweekhok successen te behalen. Maar kweken is een ding, spelen op het hoogste niveau een ander. Daartoe moet je het vak tot in de finesses beheersen. En juist dat aspect maakt Günter Prange zo groot. Voor vele sportgenoten lijkt dat niveau onbereikbaar ver. Het is goed om naar Günter te luisteren en alles op je te laten inwerken en vervolgens te analyseren. Enkel op die manier komt je zijn “geheimen” op het spoor en zul je vaststellen dat er geen geheimen zijn. 
Het is de manier waarop Günter met zijn duiven omgaat die aan de basis ligt van zijn succes. Hij verblijft veel op de hokken en leeft praktisch met en tussen zijn duiven. Hij volgt de kleinste bewegingen van zijn weduwnaars en kent hun sterktes en zwaktes. Hij herkent ook onmiddellijk de schommelingen in de vorm van de individuele doffers en begeleidt ze individueel. Günter ziet meer bij zijn duiven dan de meeste melkers. Hij is een uitstekende observator en wie die kunst beheerst, is de concurrentie een stap voor. Om dit doel te bereiken is veel tijd nodig en die neemt Günter. Daarbij komt dat dit mogelijk is door zijn eerder beperkte ploeg. Speelt men met de grote massa dan is dit uitgesloten.
Günter is een man die duiven en duivensport tot in het kleinste detail analyseert, zijn duiven observeert, zijn conclusies trekt en daarnaar handelt. Dat alles in combinatie met zijn enorme vakkennis en zijn sterke kweekbasis zorgt voor vrijwel onafgebroken successen.

Nog een paar opmerkingen met betrekking tot het computer- en internettijdperk. Waarom houden  eigenlijk zoveel sportgenoten zich zo sterk bezig met internet? Is dat belangrijk? Veel valt toch helemaal niet te bewijzen. Een duif kan op de foto nog zo mooi zijn, men moet ze toch echt in de hand nemen om ze goed te kunnen beoordelen. Zou je de tijd die je voor de computer doorbrengt niet beter gebruiken voor het bestuderen van je eigen duiven? Zou je je niet beter bezighouden met de kweek? Of nadenken over eventuele hokaanpassingen? Volgens Günter kan men via de juiste kweekstrategie een hele stam opbouwen om één extra duif. Maar nemen zij, die altijd maar weer op internet bezig zijn, wel de tijd daarvoor? 
Günter Prange neemt liever een duif in de hand dan enkel de foto te bekijken of misschien via chat te discussiëren of men in een andere RV niet beter zou “liggen”. Dat geeft hem een grote voorsprong op anderen en dat is ongetwijfeld ook een deel van zijn “geheim”.

Het seizoen 2020

Het was een heel moeilijk seizoen, veel verliep niet normaal. Het seizoen kon wegens corona al niet op een normale manier beginnen en niet alle vluchten konden doorgaan. Hoe dan ook, Günter werkte onverstoorbaar naar zijn doel. Hij speelde niet voor kampioenschappen in club of regio, hij ging enkel voor de Gouden Duif en met een nooit vertoond machtsvertoon slaagde hij in die opzet!

SEIZOEN 2020
24.05 Haiger (222 km) 1921 d.: 
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 13, 19, 20, 32, 58, 65, 313 (27/16)
07.06 Bad Kissingen (339 km) 1774 d.: 
1, 2, 3, 4, 5, 12, 29, 30, 60, 65, 90, 91, 100, 103, 130, 149, 154... (26/23)
13.06 Ansbach (443 km) 1607 d.: 
3, 4, 8, 11, 25, 35, 42, 59, 74, 96, 100, 110, 132, 147, 172. enz. (26/18)
28.06 Marktheidenfeld (355 km) 1230 d.: 
1, 2, 3, 9, 11, 12, 23, 29, 42, 43, 61, 72, 103, 104, 115, 123. 134. enz. (24/17)
Regionaal tegen 7071 d. waren dat volgende prijzen: 1, 3, 4, 16, 24, 25.
04.07 Geisenfeld (542 km) 822 d.: 
1, 4, 5, 6, 14, 20, 26, 39, 42, 62, 82. enz. (15/13)
11.07 Dettelbach (382 km) 817 d.: 
1, 2, 3, 4, 5, 6, 12, 29, 46, 63 (10/10)
Regionaal tegen 5892 d. waren dat volgende prijzen: 1, 2, 4, 10, 20 en 31.
Op 7 prijsvluchten werden in totaal 177 duiven gezet en 125 prijzen gewonnen, dat is 70,62%!
Jonge duiven
23.08 Eckenhagen (190 km) 2154 d.: 

5, 7, 11, 12, 14, 15, 16, 19, 38, 66, 138, 142, 202, 265... (49/20)
06.09 Wertheim (361 km) 1567 d.: 
1, 2, 3, 4, 5, 7, 11, 12, 14, 15, 20, 45, 48, 77, 97, 107, 157...  (33/21)

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.