En toen werd het zomer...

Onderwerp: 

ZonHet respect en de geloofwaardigheid voor de nationale duivensport is – in de Westhoek van de natie – na het debacle rond La Souterraine compleet zoek. Knelvraag bij zoveel onbegrip en ongenoegen: heeft competitie nog enige waarde als je er mag aan deelnemen als je kansloos bent en verplicht wordt te passen als de kansen op winst reëel zijn?

Elke verdere discussie is ongepast... weer en wind zijn immers sinds jaar en dag bepalende factor in onze sport. Hoe korter de afstand, hoe nadrukkelijker... maar gelukkig wel nooit te bestellen. Vandaag zij, morgen wij... wie daar moeilijk kan mee leven, moet simpelweg op zoek naar een andere hobby.
Het lot bracht dit seizoen op de nationale klassiekers voor jonge duiven niets dan sportief gesukkel naar de Westhoek. Meer concreet: op Bourges voor zone A1... amper 12 van de 1.339 duiven op het nationale papier met de allersnelste op plaats 5.369! En op Argenton 163 noteringen op nationaal niveau van 1.545 deelnemers met 8 duiven binnen de top 1.000. Jammer maar helaas en nogmaals... zo zit duivensport nu eenmaal in elkaar.
Voor La Souterraine kregen de weerkaarten een andere kleur, een andere windwijzer ook. Tijd voor sportieve revanche allicht... het mooiste wat competitie te bieden heeft. De hoop werd in de Westhoek met de dag groter... de ontgoocheling die zou volgen echter nog veel groter. Een tot nu onbestaande factor dreigde immers pure realiteit te worden. De moeilijk verklaarbare paniekreactie op dinsdag om Vierzon als alternatief te kiezen... de daarop volgende zever aan de “toog van ’t internet”... en finaal de sportieve doodsteek. De KBDB stond erbij en keek ernaar... ze pasten met nochtans goede kaarten in de hand.

“En wat hebben we vandaag geleerd”, zou Piet Huysentruyt (toevallig ook een West-Vlaming) vragen. Misschien wel het volgende:
- Dat de bom die afgelopen week ontplofte al maanden in de maak was... gecreëerd door enkele “paljassen” uit eigen rang die met man en macht dierenwelzijn te pas – maar nog meer te onpas bij alles wilden betrekken. Allicht uit frustratie of in een poging zichzelf interessant te maken. Hoe dan ook... ze hebben gekregen waar ze om vroegen.
- Dat er allicht nergens meer “zever” verkocht wordt dan in onze sport. Vroeger in beperkte kring aan de toog... heden “en plein public” op internet, welke in deze een vergiftigd geschenk is. Vorig seizoen klop hetzelfde scenario... aanleiding toen, de aangekondigde hittegolf voor het weekend van Barcelona en La Souterraine I. Ook toen droop dagen voor datum het “gezeik” van het computerscherm (toen wel nog niet tot op het bureau van dierenwelzijn). Duiven zouden immers met honderden verstikken... alles en veel zou een moordkuil gaan worden. Bijgevolg... stop de marginalen die hier willen aan deelnemen. En toen kwam de realiteit... met een prachtige Barcelona met perfect verloop. La Souterraine bleef tot maandag op de lossingsplaats en werd allesbehalve een kerkhof... maar wel een concours met zelden geziene vlotheid. Eén en ander maakt de beslissing van dit jaar nog een stuk meer belachelijk. En voor zij die het echt niet kunnen laten om alsmaar roet over de sport te gooien... hou het simpel en korf gewoon niet in als de omstandigheden niet bevallen. Dat recht heb je nu eenmaal... het recht om andermans plezier af te nemen daarentegen niet.
- Dat de paniek en gelatenheid uit de hoek van de KBDB allerminst een meerwaarde is geweest. Wat het bij een aankondiging van een langdurige periode van regen of onweer wel was geweest. Het is zelfs beangstigend naar de toekomst toe. Want wat als het komend seizoen te warm blijkt in Barcelona?... terugschakelen naar bv. Montauban? Indien zo is het einde allicht akelig dichtbij.

Weerwerk tegen de oproep van dierenwelzijn is er blijkbaar amper of niet geweest. Er was nochtans ruimte voor anticipatie. Door per kerende Minister Weyts oprecht te bedanken voor zijn interesse en bezorgdheid... maar met drang te laten weten dat door de vele jaren ervaring alle nodige maatregelen reeds werden getroffen. Transport in de koelte van de nacht... het beperkt aantal duiven per mand... het meer dan tijdig toedienen van fris en vers drinkwater etc... Zouden we dan nog tot de doelgroep behoord hebben die dierenwelzijn aan banden wil? Concrete beslissingen kunnen nu eenmaal pas genomen worden door correct ingelichte mensen. En mogelijks was dat niet zo... en werd het ministerie wel overstelpt door mails van een groepje onnozelaars. Vanwaar anders de termen in de oproep van dierenwelzijn zoals daar zijn het risico op zonneslag... lelijke spierscheuren en luchtzakscheuren? Door in de zon te vliegen met overwegend zuidenwind dan nog? Moeten wij het overigens aannemen dat we duiven verplichten tot zware inspanningen? Ooit al eens iemand met een zweep een duif achterna zien rennen of iemand zien ingrijpen als zijn duif na 10 km vliegen resoluut beslist om het verdere bestaan te slijten op één of andere Franse hoeve? Kortom... we hebben ons als duivensport zeer gewillig in de hoek laten drummen. Maar allicht is het allerbeste om La Souterraine van afgelopen zaterdag zo snel mogelijk definitief te begraven. En de vele aspecten waar het fout liep, mee te nemen voor de toekomst. Het overleg tussen dierenwelzijn en de KBDB van afgelopen vrijdag is alvast een positief signaal. Goede wil en de juiste argumenten op het juiste moment hebben mensen en meningen al vaker op één en hetzelfde pad gebracht. Duivensport heeft het recht daarop te rekenen.

Intussen zijn de duiven terug van een – op de valreep – toegelaten snelheidsvlucht. “Zeer vlot gekomen” weet mijn vrouw. Ik wil het best geloven... na een kleine drie uur vliegen, liggen ze als “renteniers” te genieten, uitgerekend op het enige plekje van het hok waar de zon volop brandt. Hitte en duiven... zou het kunnen dat het bondgenoten zijn? Verder voor alle zekerheid nog een extra controle op zonneslag... lelijke spierscheuren en luchtzakscheuren. Niks aan de hand, alles dik in orde. De koers en de ronde van Spanje dan maar. Net op tijd voor de finale... de wijzer van de thermometer staat boven de 30 °C en de beklimming van de slothelling spat open... 17% stijgingspercentage. Coureurs zijn geen “mietjes”.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.