EDDY DE MARTELAERE - 1e Nationale Asduif Snelheid oude 2022

Liefhebber: 

Gavere – Gavere is een gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen. Het ligt aan de Schelde tussen Gent en Oudenaarde en is in de wielermiddens bekend om de superprestige van de eliteveldrijders.

Vroeger waren er in Gavere ook veel duivenmelkers maar daar zijn er nu nog een 15-tal die de banier hoog houden. Onder hen David Vermassen en Jo Bauters en in groot Gavere zijn de namen Gebr. De Smet en de familie D’Hondt wereldbekend.
Wij gingen op de koffie bij Eddy De Martelaere (59) die het dit seizoen fantastisch deed. Hij had de 1e Nationale Asduif Snelheid oude duiven en 1e Prov. Asduif Snelheid oude duiven met een kampioenduif die naar de ronkende naam “Louis Vuitton” luistert.

ZO WON HIJ DE 1e NATIONALE ASDUIF SNELHEID
17-04 Noyon 3776 d. 4
24-04 Noyon 4849 d. 5
08-05 Noyon 2958 d. 4
15-05 Noyon 2313 d. 2
22-05 Noyon 1881 d. 1
10-07 Noyon 1123 d. 2

Een echte snelheidsspeler

Eddy rolde op zijn tiende in de duivensport in het spoor van zijn vader André. Vader was een snelheidsspeler in het klein verbond “Recht voor Allen” in Zwalm. Eddy heeft 15 jaar samengespeeld met zijn vader. Hij kon vader overhalen om het ook eens te proberen op de grotere afstand en ze wonnen de 18e nat. Limoges en de 34e nat. Tulle. Vader was een echte “hobbyman” maar Eddy was meer gedreven dan vader en ze gingen ook in de Fondclub Wetteren spelen.
In 1990 heeft Eddy dan een eigen huis gebouwd en hij is in 1993 zelfstandig met duiven begonnen. In 1997 werd hij 12e nationaal kampioen fond maar wegens omstandigheden heeft hij dan een paar jaar niet met duiven gespeeld.
In 2000 is hij opnieuw begonnen met duiven en onder druk van zijn werkzaamheden heeft hij resoluut voor de vitesse gekozen. In 2006 had hij de 5e prov. Asduif jonge duiven, in 2012 de 3e prov. Asduif jonge duiven en in 2018 de 3e prov. Asduif Grote Vitesseprijs op de kooi. Nu in 2022 schittert hij met 9 eerste prijzen, de 1e nat. Asduif Snelheid oude duiven en 1e prov. Asduif Snelheid oude duiven.

De hokken van Eddy De Martelaere.Een solide basis

In 1993 is Eddy gestart met duiven van vader. In 2010 leerde hij Louis Cooreman, Moorsel kennen en ieder seizoen werden zes jongen geruild. Dat werd voor beide partijen een enorm succes en deze duiven hebben nog altijd een inbreng op het kweekhok van vandaag.
In 2015 werden er duiven gehaald bij de tandem Van De Voorde-Verlinden, Baaigem en die brachten groot succes en zijn ook nog steeds belangrijk. In 2017 heeft Raphaël De Clercq, Nederename zes duiven gebracht waaronder superkweker B14-4230393.
In 2018 heeft Eddy zes jonge duiven gekregen van Maurice Bondue, Vamertinge. “Mariska” B18-938 is de moeder van “Corina” B20-713 en zij is de moeder van de B21-4178899 “Remco”, die een topper is op het vlieghok. Vader van “Remco” is de “Louis Vuitton”.
Eddy is sinds 1995 bevriend met Eddy Den Haese, Balegem. Ook van hem heeft hij duiven van o.a. de Gebr. Van Den Brande via Gebr. Leideman (NL) en duiven uit de lijn “Miracle” en “Olympic Kittel” van Dirk Van Den Bulck.

Altijd Noyon

Eddy kwam aan de start van het seizoen met een ploeg van 12 oude en jaarse samen. Deze werden op 10 december gekoppeld en trokken twee jongen groot. Na het spenen van de jongen werden ze dan gescheiden tot aan de eerste wedstrijd. In de zomer trainen de doffers ’s morgens eenmaal daags om 7 u.
In een 5-tal etappes worden de weduwnaars opgeleerd met eigen vervoer en daarna vliegen ze nog drie opleervluchten met de maatschappij. De doffers worden niet verduisterd en niet bijgelicht.
De weduwnaars worden gans het seizoen gespeeld op Noyon (160 km). Bij de inkorving komen ze altijd twee minuten samen met nestschotel in de woonbak. Bij thuiskomst van de eerste vijf wedstrijden blijven de partners een half uur samen. Daarna blijven ze samen tot zondagavond.
Eddy heeft heel tamme duiven en deze worden heel veel in de hand genomen. Ze worden ook individueel in hun woonbak gevoederd.

“Louis Vuitton” 

“Louis Vuitton” B20-4018702 is een donker geschelpte doffer uit de middelmaat en is een zeer kalme duif. Hij heeft een zachte pluim, is goed gesloten en heeft een uitzonderlijk oog. Het is 75% soort Louis Cooreman + 25% soort Eddy Den Haese. Als jonge duif won hij één eerste prijs uit Noyon en dat was ook de reden waarom hij mocht blijven. Maar met 7 prijzen per 10-tal als jaarling en 9 x per 10-tal als oude duif zette hij de situatie recht.
Hij werd 1e Nat. Asduif snelheid oude duiven en 1e Prov. Asduif snelheid oude duiven met 1e Noyon 1881 d., 2e Noyon 2313 d., 2e Noyon 1123 d., 4e Noyon 2958 d., 4e Noyon 3776 d., 5e Noyon 4849 d. Het is een machtige vliegdoffer die vooral bij kopwind in zijn sas was. Zijn zoon 899-21 “Remco” werd bovendien 10e Prov. Asduif snelheid jaarse.

De weduwnaars in najaarsrust bij Eddy De Martelaere.De schuifdeur na opleren

De ploeg jonge duiven wordt gekweekt uit kwekers en vliegers en wordt gespeend aan de ouderdom van 23 dagen. Ze worden verduisterd van 17.30 u tot 8 u ’s morgens vanaf 14 dagen na het spenen tot 21 juni. Daarna worden ze niet meer bijgelicht.
Met eigen vervoer worden ze in een 10-tal etappes opgeleerd tot 20 km. Daarna volgen nog drie opleervluchten met de maatschappij (Doornik 40 km) en dan gaan ze zonder Quiévrain te vliegen rechtstreeks naar Noyon.
De schuifdeur wordt ingevoerd van zodra de jongen opgeleerd zijn. Op het hok van de jongen komen er geen wegkruipbakjes, nestschotels of kartonnen dozen. Bij de inkorving komen ze 10 minuten samen en gaan daarna de mand in. Na thuiskomst op zondag blijven ze tot maandagmorgen samen. Als het kan vliegen ze op maandagmorgen nog eens samen uit en daarna worden ze gescheiden en krijgen afzonderlijk eten. De jongen worden gespeeld zonder oude partners maar bij een tekort aan duivinnen komen er enkele jaarse duivinnen op het hok van de jonge duiven. 
Rond 10 augustus blijven de jonge doffers en duivinnen samen. Ze krijgen een nestschotel en komen met een nestje. Dan wordt er Momignies, de najaarsvluchten en de Ronde van België gespeeld. Ook de jonge duiven zijn heel tam en worden veel in de hand genomen.

AIDI voeding

Eddy stelt zijn vertrouwen in het voeder van AIDI. Vanaf zondagavond wordt het AIDI mix 1 gemengd met Fortipur (De Reiger) en Pural (De Reiger). In het drinken is er Herbisan (De Reiger). Dit alles wordt verstrekt tot maandagavond.
Op dinsdag en woensdag wordt het dan doorgaans zuiver water met AIDI mix 1. Op donderdag wordt het dan 50% AIDI mix 1 + 50% mix 2. Op vrijdag tot en met zaterdagmorgen wordt er overgeschakeld op AIDI mix 2 gemengd met Fortipur en Vit-S mix. Op donderdag en vrijdag gaat er Elixir (De Reiger) in het drinkwater.

Medische begeleiding

Na het leggen van de eieren in de winterkweek krijgen alle duiven 1/4e Flagyl opgestoken tegen trichomonas. Verder in de loop van het seizoen krijgen de duiven om de drie weken Tricho Plus gedurende maximaal twee dagen. Onder begeleiding van de dierenarts werd er eenmaal behandeld tegen coccidiose. Tegen luchtweginfecties werd er niet behandeld. Begin november worden alle duiven ingeënt tegen paratyfus zonder voorafgaande medicijnbehandeling. Oude duiven en hun duivin en de jonge duiven worden 1 x ingeënt met het klassiek paramyxo-vaccin. Tijdens het seizoen krijgen de duiven in het begin van de week oogdruppels “Bony” toegediend.

Drie vaste koppels

De kwekers worden op 10 december gekoppeld en met uitzondering van drie “vaste koppels” worden de duiven regelmatig herkoppeld. Een inteeltkoppeling van vader x dochter kan maar met deze duiven wordt er dan niet verder aan familiekweek gedaan.
Ook de kweekduiven worden streng geselecteerd. Na twee jaar moeten er resultaten zijn anders mogen ze vertrekken. Ieder jaar wordt er iets bijgehaald voor de kweek en dat zijn vooral jonge duiven van Eddy Den Haese. Ook aan compensatiekoppelen wordt er gedaan en klein x klein en groot x groot wordt vermeden.
Vanaf 5 u ’s morgens tot 8 u krijgen de duiven licht. ’s Avonds wordt er normaal niet bijgelicht. Tijdens het koppelen wordt er eventjes ’s avonds bijgelicht tot 20 u en na het leggen van de eieren krijgen de duiven geen licht meer. Er wordt normaal goed x goed gekoppeld en er wordt niet aan voorkoppelen gedaan.
De basis van de kolonie wordt gevormd door duiven van Louis Cooreman, Raphaël De Clercq, Van De Voorde-Verlinden en Eddy Den Haese.

Kweekduiven op roosters

De hokaccommodatie bestaat uit 9 meter vlieghokken en 6 meter kweekhok. Voor het hok van de oude duiven staat een volière, bij de jonge duiven is vooraan en achteraan een volière. Het zijn geen geïsoleerde hokken. De hokken worden iedere dag éénmaal gereinigd. De woonbakken van de weduwnaars worden tweemaal daags gekrabd. De kweekduiven zitten op roosters. Onder de roosters wordt er jaarlijks tweemaal gereinigd eind april en begin november. Er staat ook een grote kuis gepland en de hokken worden geschroeid met de vlam en daarna ontsmet met Dettol.
Er zit een strook plexiglas van 9 meter x 0,5 meter in het dak van het hok want de zon is welkom. Het hok staat oostelijk gericht.

Het hok van de jonge duiven van Eddy.Selectie op model

Van de jonge doffers wordt verwacht dat ze 5 x per tiental vliegen maar kopprijzen worden uitermate gewaardeerd. Er is ook een selectie op het model.
Eddy heeft graag een duif uit de middelmaat met een zachte pluim. Zijn voorkeur gaat uit naar een goed gespierde en goed gesloten duif met een soepele vleugel.

Bedankt Anneke

Bij de ziekenhuisopname van Eddy van 6 juli heeft vrouw Anneke samen met vrienden de duiven een week verzorgd. Samen zijn ze er in geslaagd om “Louis Vuitton” de vereiste 6e prijs voor het nationaal kampioenschap Asduif Snelheid oude duiven te laten behalen. Deze klepper won toen de 2e Noyon 1123 d. Een dikke merci voor Anneke en de vrienden !

Een goed kweekpaar

Een knap kweekkoppel is ongetwijfeld B14-4230393 (Raphaël De Clercq) x B19-4033144 “Zus Louis Vuitton”. Zij werden de ouders van :

  • B21-4174805 met 170e Noyon 862 d., 55e Noyon 1032 d., 11e Noyon 657 d., 20e Noyon 771 d., 20e Noyon 549 d., 13e Noyon 687 d., 8e Noyon 563 d. Won 6 x per 10-tal.
  • B21-4174846 met 32e Noyon 687 d., 161e Noyon 731 d., 29e Noyon 563 d., 3e Noyon 291 d. Won 3 x per 10-tal.
  • B22-4052784 met 76e Noyon 1241 d., 154e Noyon 1425 d., 168e Noyon 1357 d., 21e Noyon 751 d., 250e Noyon 1090 d., 196e Noyon 712 d. en 26e Noyon 758 d. Won 3x per 10-tal.

Een topper

Een andere topper is “Diabolo” B21-4089315 met o.a. 51e Noyon 524 d., 104e Noyon 678 d., 10e Noyon 196 d., 37e Noyon 374 d., 10e Noyon 182 d., 6e Noyon 159 d., 4e Noyon 164 d., 32e Noyon 166 d., 13e Noyon 174 d., 7e Noyon 193 d. en 8e Noyon 153 d.

Téléchargement: 

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.