CEES DE RIDDER & ZN. - “Fenomeen” wint 1e Nat. St. Vincent 13.240 d.

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Arnemuiden – Duivendorp bij uitstek. Vele topprestaties tot op nationaal niveau, behaald door leden van de aldaar gevestigde PV De Voorwaarts, kleuren de rijke historie van deze grote en sterk presterende vereniging. Sinds zaterdag jl. mag daar weer een nieuwe topprestatie aan toegevoegd worden. 

Niet minder dan de 1e prijs Nationaal St. Vincent werd er gewonnen door de 67-jarige Cees de Ridder en zijn zoon Cor. Maar we moeten zeker ook echtgenote Nel en kleinzoon Niek Joosse noemen want die dragen allemaal hun steentje bij aan de duivensport die hier zeker als familiesport beoefend wordt. Cees is de soigneur van de kolonie, zoon Cor, die slechts enkele straten verder woont, helpt waar nodig en verzorgt bij hem thuis de kwekers en de weduwduivinnen. Kleinzoon Niek helpt opa elke zaterdag met schoonmaken e.d. en echtgenote Nel is de trouwste supporter en is heel goed op de hoogte van de sport. Cees kan altijd terecht voor overleg. De administratie van de duiven wordt handmatig gedaan. 

Cees de Ridder & Zn.Cees is zoals velen van ons ook van huis uit met de duivensport in aanraking gekomen. Reeds op zevenjarige leeftijd was hij al actief met de sport en de duiven bezig. Hij is altijd lid geweest van PV De Voorwaarts. Na een verhuizing in 1976 is Cees serieus mee gaan spelen op de overnachtfond. Met 11 weduwnaars speelde hij in die periode reeds 2e Hokkampioen en 1e Asduif Fond van de Afdeling Zeeland Zaterdagvliegers. 

Een prima start dus. En die goede prestaties zijn door de jaren heen zeer stabiel gebleven. Maar, zegt Cor, we focussen niet alleen op de fond, want we willen ook op de Dagfond presteren. Daarvoor zit er een apart hok duiven en die kolonie is vnl. opgebouwd met duiven van dierenarts Fernand Marien. 
Voor de fond loopt het bloed van hun stamduif “Het Amelandje” de NL03-1655919 als een rode draad door de kolonie. Nagenoeg alle duiven op het fondhok zijn aan die stamdoffer verwant. Dat “Amelandje” is een destijds in de winter opgevangen duif en kwam van Dick Oud uit Kijkduin. Het was een duif van het hok Cor van de Ploeg uit Leeuwarden die een rassige kolonie fondduiven bezat. Na overleg met de eigenaar werd besloten het “Amelandje” na verzorging los te laten. Hij werd op een grote afstand van het hok losgelaten maar kwam terug naar Arnemuiden, waarna Cees de duif mocht houden. Het “Amelandje” werd gespeeld en werd o.a. 3e Nationale Asduif Fond. Regionaal en in de club zeker drie eerste prijzen en podiumplaatsen bij de Asduiven. Later is een goed contact en vriendschap met Cor van de Ploeg ontstaan. In de huidige kolonie fondduiven dus vooral het bloed van duiven van Cor van de Ploeg en dus meer specifiek van dat “Amelandje” .

De huidige kolonie omvat totaal 26 koppels vliegduiven, waarvan dus negen koppels voor de fond, Ongeveer zestien koppels kwekers zitten bij zoon Cor en er worden zeventig jonge duiven gekweekt voor eigen gebruik. De oude duiven zijn gehuisvest op gezellig ingerichte, gemetselde hokken met goede isolatie. De jonge duiven huizen op een tuinhok met grotendeels open voorfront.

Omdat Cees in een buurt woont met veel duivenliefhebbers speelt hij niet met duivinnen. Is te moeilijk met uitlaten e.d. zonder het risico te lopen dat ze hier en daar elders op de hokken gaan zitten of binnen lopen. Klassiek weduwschap met de doffers voor alle speldisciplines is hier het systeem. Overigens zijn er met de collega liefhebbers uit de buurt goede afspraken. Zo mogelijk laat iedereen er bv. zijn weduwnaars om 16 u. uit voor de training. 
De duiven zijn half januari gekoppeld. De duivinnen worden weggenomen als de jongen veertien dagen oud zijn. De doffers kweken dus de jongen verder op. Voor het seizoen worden ze niet meer herkoppeld. De fondduiven worden ingevlogen vanaf de eerste vlucht van het Zeeuwse Vitesse programma. Daarna nog enkele Midfond vluchten en een Dagfondvlucht. Daarna blijven ze op de fond. Er wordt gespeeld op het Zeeuwse c.q. Nationale Overnachtfondprogramma en op enkel ZLU vluchten.

Cees laat met inachtname van bovengenoemde afspraak zijn doffers ook ’s morgens nog trainen. Voor inkorving worden er nooit duivinnen getoond. Na thuiskomst van de vluchten blijven de koppels wat langer samen. Omdat tussen de fondvluchten wat langere periodes zitten krijgen de doffers toch een maal per week hun duivin. 
Voeren doet Cees het gehele seizoen twee maal daags met een zelfde mengeling van Mariman met gele mais. Drie delen vliegmengeling en een deel dieet. De fondduiven krijgen vanaf drie dagen voor inkorving voor een vlucht extra voer in een potje in hun bak.
Mineralen en conditiemiddelen worden op advies van dr. Marien verstrekt. Voor de kweek en voor het vliegseizoen wordt een bezoek gebracht aan dr. Marien. Een maal per maand wordt een pil tegen trichomonas opgestoken. 

De winnende duif is de NL15-1747578 een blauwe doffer “Fenomeen”. 
Het is een zeer goed gebouwde doffer met zijdezacht verenkleed, middelmatig van grootte.
Hij won in 2016 Afdeling Zeeland de Overnachtfondvlucht uit Agen tegen 1147 duiven en Agen Nationaal Sector 1 de 2e prijs tegen 7125 duiven. In 2016 is hij ook op ZLU Agen gespeeld, vloog toen ook rats aan de kop, maar om principiële redenen klokt Cees de Ridder niet op zondag. Nu op zijn eerste Overnachtfond vlucht in 2017 wint hij de 1e provinciaal tegen 1082 duiven en de 1e Nationaal tegen 13.240 d. Op meer dan de genoemde fondvluchten is de duif nog niet ingekorfd. Een absolute topduif. 

Op St. Vincent pakken Cees en Cor er overigens drie van de drie Nationaal in de prijzen t.w. 1e, 900e en 1202e. Proficiat!

Lees ook onze St. Vincent Online Special met meer reportages over de verscheidene winnaars!

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.