YVAN EECKHOUT - 1e Nationale Asduif Grote fond Oude 2021

Liefhebber: 

Ronse – Ronse is een gemeente in het zuiden van Oost-Vlaanderen bekend in het verleden om zijn textielindustrie en zijn goede duivenmelkers. Grote kanonnen in die tijd waren Maurice Delbar, Jozef Portois, Georges Carteus, Jean-Luc Van Roy en Marcel Van den Abeele. Het waren de mannen van de grote fond die de Pyreneeënvluchten beheersten.

Duiven door grootvader

Yvan Eeckhout is met zijn 17 jaar met de duiven begonnen op een hok achter het ouderlijk huis. Grootvader was een redelijk goeie duivenmelker en daar werd Yvan met de duivenmicrobe besmet. Hij herinnert zich nog de tijd dat hij met de gummi’s moest lopen naar een centrale constateur. Vier melkers voor één constateur. Een vroege duif pakken op de grote fond was toen een echt exploot waarover gepraat werd in het dorp.
Yvan had zijn hok op 200 meter van het duivenlokaal en speelde op de snelheid. Het was toen eerder een spelletje van meer vallen dan opstaan.
Yvan trouwde met Brigitte en ook haar vader was duivenmelker. Hij was wever van beroep en een gemotiveerde duivenmelker tot en met. Tijdens de middagpauze op zijn bedrijf kwam hij naar huis om zijn duiven te verzorgen. Hij ging toen inkorven in “De Vrije Reisduif”.
In 1972 heeft Yvan een huis gekocht van een duivenmelker in Ronse en de hokken stonden er reeds.

Yvan en Brigitte Eeckhout.Hij droomde van de fond

In 1972 kreeg Yvan een koppel jongen klaar om te ringen van Jozef Portois. Daar kwamen ook nog duiven bij van zijn schoonvader Roger Rubbens. In 1973 werd het soort van Georges Carteus ingebracht. Yvan heeft 43 jaar in Brussel gewerkt en vrouwke Brigitte verzorgde toen de duiven.
Na een feest van de Belgische Verstandhouding droomde hij ervan om ook de fond te spelen. In de periode 1974-1975 maakte hij de overstap naar het fondspel. Hij had meer en meer Carteusduiven gekruist met ook duiven van zijn schoonvader die Vervaekeduiven onder de pannen had.
Zo’n twintig jaar geleden deden de duiven van vriend Joost De Smeyter en Georges Bolle hun intrede. De basis van de huidige kolonie is Joost De Smeyter x Georges Bolle via Jan Schepens. “King Joost” B05/4332536 werd de stamvader van de kolonie. “King Joost” gekoppeld aan “Dochter Irun” van Marcel Van den Abeele werd een topkoppel. Zonen en dochters van dit koppel vormen nog altijd de basis van de kolonie. In de actuele basis treffen we de namen “Zoon van Jan”, “De 852”, “De Kleine Jan”, “De 823”. Dit zijn kinderen van “Jan” x “Pauline”. “Pauline” is een dochter van “King Joost”.
Eind van de jaren negentig kwamen er duiven bij van van Jimmy Brands, Berendrecht van zijn “Museeuw”. Vandaar dan de mozaïekkleur van meerdere duiven.

Trainen is de barometer van de conditie

Yvan kwam aan de start van 2021 met 30 oude en 14 jaarse weduwnaars en 70 jonge duiven.
De weduwnaars kweken niet in het vroeg. Zowel oude als jaarlingen worden in februari gekoppeld en broeden 8 tot 10 dagen. In drie à vier etappes worden de weduwnaars opgeleerd. De verste afstand om op te leren is de Franse grens (27 km). Met de vereniging gaan ze daarna naar Noyon. Daarna volgen tweemaal Toury en vervolgens Limoges, Brive, Limoges en Barcelona. Voor de dagfond zijn er zeker twee à drie weken rust tussen twee inkorvingen en veel hangt af van de moeilijkheidsgraad van de wedstrijden. Tijdens die drie weken zijn er geen tussenvluchten.
De weduwnaars trainen tweemaal daags maar het is geen verplichte training. Dan kun je zien of alles in orde is met de duiven. De training is de barometer van de conditie. Bij de inkorving krijgt een hok weduwnaars (op de grotere hokken) hun duivin om ze rustig te kunnen inkorven. Op de kleinere hokken krijgen ze hun duivin niet te zien. Voor Barcelona en Perpignan kregen de doffers een volle dag hun duivin en ze hebben er samen mee buiten gevlogen.
De duiven komen bij mooi weer ook in de winter los. Tijdens de laatste winter gingen er vier weduwnaars verloren en daar zit de klamper waarschijnlijk voor iets tussen. Bij het verzorgen van de duiven krijgt Yvan ook regelmatig hulp van Mario Spileers, Nukerke. Bovendien is Mario een kenner van duiven zeg Yvan.
Yvan verkiest voor de grote fond trage ruiers. Wanneer een duif drie slagpennen gewisseld heeft dan is ze over de top. “Mozaïek” had twee pennen gewisseld toen hij ingekorfd werd voor Perpignan. Er wordt ook niet gezocht naar extra motivatie. Ooit probeerde Yvan een extra bak open te zetten maar de duiven hadden zo hard gevochten dat ze niet meer konden ingekorfd worden. Maar het seizoen 2021 was het beste uit mijn carrière. Nooit heb ik nog zo’n goed jaar gekend, aldus Yvan.

Asduif “Mozaïek”

“Mozaïek” B17-4000733 is momenteel de blikvanger van de kolonie. Hij werd met 8e Nat. Barcelona 6.913 d en 6e Nat. Perpignan 3.901 d de 1e nat. Asduif Grote Fond KBDB 2021. De eerste drie jaar van zijn carrière vloog hij alleen maar dagfond en hij ontpopte zich tot een regelmatige prijsvlieger. Dit jaar kreeg de Belgische Verstandhouding de inrichting van Barcelona en dus moest Yvan duiven inkorven voor deze koninginneklassieker. “Mozaïek” en “Grizzly” gingen dus de mand in voor deze Spanjeklassieker en gingen ook naar Perpignan.
“Mozaïek” is een zoon van “Vader Mozaïek” B16/4141713 x “Die Schone” B16/4141663. Het is een zachte fluwelen duif die geweldig goed gespierd is. Het is een kalme duif op het hok en ook een tamme duif. Yvan zag “Mozaïek” met een tros maaigras komen aanvliegen die hij gehaald had in de wei naast zijn hok zonder dat zijn duivin in de buurt was. En Yvan zag dat het goed was.
Er was ook een enorme rivaliteit tussen “Mozaïek” en “Grizzly” B17/4000703. Ze zaten beide alleen op een afzonderlijk compartiment met een open deur. Ze beschouwden dit hok als hun territorium en er heerste een enorme wedijver. Om echte oorlog tussen de twee te vermijden werden ze elk in hun woonbak gevoederd. “Grizzly” is een volle broer van de vader van de “Mozaïek”. Hij is een zoon van “Albert” B11/4208126 x “Dochter Champion” B11/4208110. Hij won 644e nat. Barcelona ‘21 6.913 d en 249e nat. Perpignan ‘21 3091 d.
Van Barcelona heeft Yvan zijn “Mozaïek” niet zien thuiskomen. Hij was een kop koffie gaan halen en hij hoorde het biepje van zijn elektronische klok. Van Perpignan was “Mozaïek” er om 19.20 u en hij was zo geweldig dat hij in eerste instantie de spoetnik miste. Maar dat is een moment dat je als duivenmelker niet meer zal vergeten. De haren op mijn armen komen nog steeds recht als ik aan dat moment denk, aldus Yvan.

De hokken van de weduwnaars en de kweekduiven.Jongen alleen opleren

De jonge duiven worden alleen opgeleerd. Ze worden niet verduisterd en er wordt niet veel naar hen omgekeken. Ze zitten op een droog hok en de bakken worden niet gereinigd. Adeno vormt voor hen geen probleem. De jongen krijgen doorgaans geen medicijnen alleen maar de verplichte inentingen. Wie aan het einde van het seizoen overblijft heeft 90% kans om te overleven.
De jongen die jaarlingen worden moeten mee met de oude duiven maar de jaarlingen doen meer de grote halve fond. Het motto is “we reizen om te leren” en de resultaten zijn niet echt belangrijk. Maar van zodra ze in Limoges komen moeten ze bij de les zijn.
De selectie van 2021 verliep als volgt. Ze gingen op Limoges (10/7) en Périgueux (23/7) de mand in en dan wordt er wel naar het resultaat gekeken.

Alleen sportmengeling

De sportmengelingen van Beyers en Versele-Laga worden gevoederd. In 2021 werden de duiven opgevoederd tot einde juni. Daarna werd gestopt met opvoederen. Yvan weet eigenlijk niet echt waarom hij die overstap maakte maar vanaf toen werd het altijd dezelfde sportmengeling. Dus geen speciale mengelingen meer. Misschien ligt deze verandering aan de basis van het schitterend seizoen 2021.
Er worden ook voedingssupplementen verstrekt. Tot twee dagen na aankomst van een wedstrijd gaat er Hepatoveto (levertonic) over het voeder samen met het conditiepoeder van dierenarts Pascal Lanneau. Verder worden er elektrolyten en “recup-producten” verstrekt. Ook de producten van Belgavet worden gebruikt.

Medische begeleiding 

De vaste dierenarts is Pascal Lanneau. Eind mei gaat Yvan met zijn duiven op controle bij de dierenarts. Verder komt de dierenarts langs voor de inenting tegen paramyxo en de pokken. Hij komt eveneens langs voor de inenting tegen paratyfus na tien dagen Cosumix.
In 2021 werd er niet behandeld tegen trichomonas en coccidiose. Er worden geen gele druppels toegediend. Voor aanvang van het vliegseizoen werd er acht dagen behandeld tegen luchtweginfecties. Adeno vormt geen probleem.

Houten roosters op de hokken

Er zijn vijf hokken boven het woonhuis en daar doen zich problemen voor bij geweldige hitte wegens onvoldoende mogelijkheid tot verluchting. Er zijn dan nog twee tuinhokken van 11m en van 8 m en deze hebben dat probleem niet. De tuinhokken kunnen veel beter geventileerd worden. Er staat alleen een volière voor het hok van de kwekers.
De woonbakken worden tweemaal daags gereinigd. Op alle hokken liggen er houten roosters en dit tot algemene tevredenheid maar je moet droge hokken hebben.
Na de rui gebeurt de grote kuis op de hokken boven het woonhuis. Op de tuinhokken is er tweemaal grote kuis.

Vijf jaar geduld met kwekers

De 14 koppels kwekers worden met Lichtmis gekoppeld (begin februari). De kweekparen worden redelijk veel herkoppeld. Familiekweek kan uitzonderlijk maar dan wel voor de kweek en niet voor het spel.
De kwekers krijgen hier vijf jaar de kans om zich te bewijzen met verschillende doffers en duivinnen. Wanneer de buitenkans voor een nieuwe aanwinst zich voordoet dan zegt Yvan ja! Bij het koppelen wordt er vooral naar de familie gekeken.
“King Joost” x “Dochter Irun” vormen een zeer goed kweekpaar. Verder op het kweekhok zijn er nog de duiven van Georges Bolle, Kortemark; Boudewijn Jonckheere, Torhout; Jaak Verschueren, Beveren-Leie en Robert De Clercq, Kluisbergen. Er wordt aan voorkoppelen gedaan één week voor de definitieve koppeling.

Enkele kweekparen

 • “Jan” B14/3146995 Georges Bolle x “Pauline” B14/4023432 (dochter “King Joost” x “Paulette” Marcel Vanden Abeele). Zij werden de ouders van:
  • “Kleine Jan” B15/4076532 met 54e nat. St. Vincent ‘18 2.758 d, 61e nat. St. Vincent ’20 3.088 d.
  • “Blauwe Witslag” B18/4040810: 71e nat. Souillac ‘19 4.056 d, 198e nat. Souillac ‘20 6.668 d.
  • “Blauwen 852” B18/4040852 89e nat. Souillac ‘19 4.056 d., 184e nat. Limoges ‘19 10.783 d, 149e nat. Limoges ‘20 6.668 d.
  • “Bonten” B15/4076565, gedurende vijf jaar een vaste waarde op dagfond. 
 • “Den 200” B11/4208200 (“Zoon King Joost” x “Paulette”, Marcel Vanden Abeele ) x “Paola” B16/3143016/16 Boudewijn Jonckheere. Zij werden de ouders van:
  • “Klaren blauwen” B19/4022916 met 28e nat. Périgueux ‘21 3.783 d. Zijn nestbroer, de “Donkeren Blauwen” B19/4022915 met 174e nat. Périgueux 3.783 d.
 • “Raoul” B14/4223465 (Raoul & Xavier Verstraete) x “Nestzus die Schone” B16/4141664 De Smeyter-Restiaen. Zij werden de ouders van:
  • “Blauwe Jaarling” B20/4203018 met 27e nat. Limoges ‘20 9.218 jaarlingen
 • “Donkere Grijzen” B16/4141713 x “Die Schone” B16/4141663, De Smeyter-Restiaen. Zij werden de ouders van:
  • “Mozaïek”, de 1e Nationale Asduif Grote Fond Oude KBDB 2021.

Selecteren op de uitslag

Bij de selectie telt alleen de uitslag en prijzen per 10-tal zijn de norm. Kopprijzen mogen natuurlijk ook. Bij de jonge duiven is er geen selectie. Wanneer je die zware vluchten speelt dan selecteren de duiven zichzelf. Fond kost pluimen!

Fietsen andere hobby

Wat de duivensport betreft gaat Yvan nog tot het uiterste, hij is ook nog een fervente fietser. Maar deze zomer hebben de duiven 2,5e maand de fiets verdrongen. Zijn fysieke conditie is nu iets lager, maar het plezier van de duiven veel groter!

Binnenzicht van het kweekhok.Secretaris bij de Belgische Verstandhouding

“Er zijn geweldige en ook minder fraaie momenten bij deze job. Een slecht moment was het wedervaren met het bedrog op Perpignan. Een melker won de eerste drie prijzen nationaal op Perpignan terwijl er nergens in België duiven thuis waren dezelfde dag, alleen bij hem. Ik heb toen schrik beleefd, dat durf ik eerlijk zeggen.
Een mooi moment was de eerste keer dat een Engelsman, Brian Shepperd, de 1e internationaal Dax gewonnen heeft. Met 46 Engelsen kwamen ze naar het feest van de Belgische Verstandhouding. Ander heuglijk moment was een paar dagen na de huldiging van de eerste Engelse winnaars van Dax internationaal 2003 toen Catherine Cooper in British Homing World schreef “It makes you proud to be British! Together with the winners Brian Sheppard and Richard Greene, we were all Superstars that Sunday in Wevelgem”! Eén der mooiste complimenten die ons ooit te beurt vielen.
Het jaar nadien in 2004 deed die andere Engelse Superstar Mark Gilbert de stunt van 2003 nog eens over. Andermaal schriftelijke felicitaties van Her Majesty the Queen voor de winnaar en... andermaal was het kot in Wevelgem te klein. Duivensport op zijn mooist zoals het hoort te zijn!!
Ik ben secretaris van 1993 tot op heden en ik combineer deze functie met het feit dat ik duivenmelker ben. Ik moet daarbij vertellen dat ik heel nauw samenwerk met mijn voorzitter Filip Norman, met wie ik een zeer goede vriendenband heb. Terwijl hij zich meer en meer opwerpt als de gedreven onderhandelaar zet hij ook de te volgen lijnen binnen de Belgische Verstandhouding uit. Zoals het een secretaris past, hou ik me bezig met de administratie. Ik regel ook de zaken met de vergezellers en zorg dat alle nodige voorzieningen aanwezig zijn op de lossingsplaatsen. Wat niet altijd evident is.
Positief is ook dat er jongere mensen, weliswaar met ervaring, in het bestuur gekomen zijn. Alle goede bedoelingen ten spijt komt er vooral via sociale media soms heel veel, meestal onterechte, kritiek en dat weegt soms enorm zwaar. Vooral bij dat soort kritiek, waar de man in plaats van de bal meedogenloos zwaar getackeld wordt, vraag ik mij soms af of het allemaal nog de moeite loont”.

Huidige ontwikkelingen in de duivensport

“Verdere professionalisering kan niet voor een duivenmelker die nog voltijds gaat werken. Hij moet het daar opnemen tegen die grote hokken en dat is weinig motiverend.
Andere zaak is dat er op de nationale wedstrijden niet meer gepoeld wordt. De inrichters moeten het stellen met het bedrag van de reiskosten en dat is meestal niet voldoende. Duiven die een dag overzitten kosten geld. Ook het ophalen van de duiven in de kleine lokalen is veelal verlieslatend.”

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.