WIM DE TROY - 1e Interprov. Chalon 3.944 oude

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Berlaar – Wim De Troy (56) rolde reeds op jeugdige leeftijd in de duivensport. Vader had geen duiven maar de buren hadden duiven en zij zorgden voor de nodige stimulans voor de melker in spé. Het begon met een duif zonder ring en een hok dat in de verkeerde richting gebouwd was... en prijs spelen was toen een aartsmoeilijke opgave.

Maar ondertussen vloeide er al heel wat water naar de zee. Wim bouwde zich een knappe woonst en dito hokken aan de Melkouwensteenweg waar hij in 2000 met een totaal nieuwe basis van start ging. En het succes wenkte ! In 2013 werd hij o.a. 1e Provinciaal Kampioen KBDB jonge duiven, 2e Nat. Kampioen KBDB jonge duiven, 10e Nat. Asduif KBDB jonge Grote Halve Fond, 11e Nat. Asduif KBDB jongen Grote Halve Fond en 11e Nat. Asduif KBDB jongen Kleine Halve Fond.

Wim De Troy kwam aan de start van het nieuwe seizoen met een ploeg van 54 weduwnaars, 20 duivinnen op weduwschap en 130 jonge duiven. Het is de bedoeling de duivinnen elke week te spelen en de doffers mogen na een zware wedstrijd al eens thuis blijven. De weduwnaars deden aan winterkweek en trokken een ronde jongen groot. Er volgde geen echte tweede koppeling (2 à 3 dagen samen) en de weduwnaarsploeg werd in vier etappes opgeleerd. Daarna volgde 1x Quiévrain, 1x Noyon, 1 Sourdun, 2x Souppes-sur-Loing en dan de bewuste Chalon-sur-Saône.
Voeding is niet zo’n echt belangrijk item in de duivenliefhebberij van Wim De Troy. Hij voedert éénmaal daags een eigen mengeling “zonder merknaam”. De weduwnaars krijgen alleen ‘s avonds hun volle goesting en het overschot blijft liggen voor de volgende dag. Vanaf woensdag worden snoep en zonnepitten als supplement gevoederd.
Tot en met Bourges trainen de weduwnaars tweemaal daags... daarna wordt er overgeschakeld op éénmaal trainen ‘s morgens. Bij de inkorving komen doffers en duivinnen altijd zo’n 15 minuten samen... halfbak en liefde tussen de tralies. Maar de winnaar uit Chalon moest het door omstandigheden bij de inkorving alleen met de nestschotel stellen. Bij thuiskomst blijven de partners 1 u samen in het begin van het seizoen maar de periode van samenzijn wordt stelselmatig langer naarmate het seizoen vordert.
Voor aanvang van het vliegseizoen werd er behandeld tegen trichomonas (1/4 Flagyl) en 6 à 7 dagen tegen de luchtwegeninfecties met Soludox. Indien nodig wordt er in de loop van het seizoen de behandeling herhaald. Maar... 2013 werd een topseizoen en toen werden er heel weinig medicamenten verstrekt !
Verder wordt het schema van Dr. Mariën punctueel gevolgd... 1x conditiepoeder per week... op zondag en maandag vitamineral... en 1x conditiesiroop per maand. Verder nog Optimix en Zell Oxygen van Herbots Animal Products.
De interprovinciale winnaar luistert naar de naam “Hercules” B12/6022024. Het is een duif uit de middelmaat maar wel een mooie duif met een zachte pluim. Ogen, vleugel, spieren, kop... het zegt Wim allemaal niet veel, het is vooral de uitslag die telt.
Zaterdagmiddag omstreeks 11.30 u was Wim nog volop bezig alles in orde te brengen voor de aankomst van Chalon. De Gebr. Derboven kwamen Wim “wakker schudden” met de vraag of hij nog niet “gepakt” had. Wim stond daar nog met de twee lokkers in zijn handen toen “Hercules” als een schicht naar de spoetnik schoot. En dat laatste was beslist nodig want met 1732,09 mpm bleef hij zijn naaste concurrent (1732,03 mpm) amper luttele centimeters voor !

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.