WILLY & IVAN BAETENS - Top in het Waasland

Liefhebber: 

Sint-Niklaas - Willy en Ivan Baetens... beiden zijn synoniem van succes in zaken en in de duivensport ! Willy was indertijd de man achter Bawibo die vele tientallen duivenhokken neergepoot heeft in het Waasland en omstreken.

Ivan richtte Bricon op die ondertussen uitgegroeid is tot marktleider van het elektronisch constateren. Er wordt geleverd in 42 landen... China is de grootste potentiële markt... Polen is "de" groeipool in Oost-Europa... en in het Midden-Oosten stapt men volop over van de sierduiven naar de sportduiven. "Informatie groeperen via internet" is de actuele slagzin... het is ook de drive achter de expansie van deze moderne firma uit Sint-Niklaas.
Maar ook in de duivensport zijn vader en zoon bijzonder succesvol ! De kolonie van Willy en Ivan Baetens is een van de toonaangevende hokken in het Waasland. Hun kolonie is uitsluitend gebaseerd op toptalent en dat laat zich merken in de wedstrijdresultaten. In 2012 werden ze o.a. 9e Nationaal kampioen Grote Halve Fond K.B.D.B. oude duiven... en wonnen ze 1e, 27e, 30e, 40e, 169e Nat. Chateauroux Zone B 5.671 d.
Op provinciaal en nationaal vlak komen ze royaal aan de bak en ieder jaar komt de lat iets hoger te liggen. Overdrijven we wanneer we stellen dat een nationale overwinning binnen handbereik komt ?

Het begin

Nonkel Maurice was duivenmelker... Willy Baetens werd op zijn aansporen in 1969 ook duivenmelker. Eind van de zeventiger... begin van de tachtiger jaren werd er succesvol op de vitesse gespeeld met duiven van Louis Van den Bosch uit Sint-Niklaas. Halfweg de tachtiger jaren trad Ivan schoorvoetend toe tot de duivenmelkersgilde... en er werd kleine halve fond gespeeld met dezelfde duiven.
Eind van de jaren tachtig ging men verder spelen en daarvoor had men duiven aangeschaft van Silvere Toye, Otegem... Marnix Leutenez, Kruishoutem... Eddy Leutenez, Semmerzake. Er werd goed gespeeld... en er werden zelfs meerdere Gouden Ringen gewonnen.
In 1995 kwam dan de verhuis naar het industriepark... men moest terug van nul beginnen... toen kwam de overstap naar het elektronisch constateren... en enkele jaren stond de duivensport op een laag pitje.
De nieuwe start kwam er met het seizoen 2003-2004. Ondertussen was men nogmaals verhuisd (huidig adres)... de oude basis, die enkele jaren aan zijn lot overgelaten was, werd opnieuw geselecteerd... en men kwam tot de conclusie dat deze niet meer voldoende was. Er werden volop duiven bijgehaald van Marcel Aelbrecht, Lebbeke en De Rauw-Sablon, Lebbeke... van 2002 tot 2008 wel 150 stuks met De Rauw-Sablon-origine.
Om de grote halve fond aan te pakken werden er vanaf 2005 duiven gehaald bij L-J-B Geerinckx, Wommelgem en Linda Baertsoen, Brasschaat. Om de fond aan te pakken werden er in 2009 ook duiven gehaald bij Etienne Meirlaen, St. Martens-Latem.
In de periode 2007 - 2008 werden er een reeks echte toppers op de kop getikt... allemaal top tien-winnaars nationaal. Daar waren in eerste instantie bij de "Crack Crusson" van Jean Aelens, Temse... de "Cobra" van Johan Maes, Belsele... de "Blitz" van Urbain De Maere, Puivelde. Zij kregen later nog het gezelschap van "Het Fenomeen" van Etienne Meirlaen, St. Martens-Latem... "Peggy" (samen aankoop) van Declercq-Vervaeren, Rillaar... de "Contador" van Marc De Cock, Temse... "National King" (vader van 2 nationale winnaars) van Raf Den Haese, Moortsele... en de laatste aanwinsten kwamen van Joost De Smeyter, Melden.

 Weduwnaars

Willy en Ivan pakken het seizoen aan met een ploeg van 42 weduwnaars... 16 duivinnen op weduwschap... 25 kweekkoppels... en in totaal 170 jonge duiven. Ivan is de "baas"... vader neemt de verzorging tijdens de winter voor zijn rekening... en tijdens de zomer staat hij in voor de kwekers en de volièreduiven. De ruggengraat van de zware halve fondkolonie wordt gevormd door Geerinckx - Baertsoen (80 %) en de "National King" (20 %)... voor de fond zijn De Rauw-Sablon (20 %)... Etienne Meirlean (50 %)... Joost De Smeyter (30 %) de sterkhouders.
 De weduwnaars vliegen hun laatste wedstrijd uit Argenton. Na een week rust worden ze gekoppeld... trekken een ronde late jongen groot... en worden dan gescheiden. De doffers blijven op het hok en komen niet meer los van september tot eind december.
Ze gaan door de rui met een goede ruimengeling... krijgen wel drie dagen kruidenthee per week maar soms ook wel tien dagen aan één stuk... wat Sedochol en oliehoudende zaden... regelmatig Naturaline en Naturamine.
Voor 50 procent van de weduwnaars vond op 10 december de eerste koppeling plaats en werden er twee jongen groot getrokken... de andere 50 procent (fondduiven) werd niet gekoppeld. Van zodra de jongen 15 à 16 dagen oud zijn moeten de doffers de kroost alleen groot brengen. Er volgt geen tweede koppeling want de weduwnaars hebben een grote bakvastheid omdat ze winter en zomer in hun woonbak gevoederd worden. De nieuwe jaarling-weduwnaars gaan reeds in september naar het weduwnaarshok.
De oude duiven worden een 5-tal keren weggevoerd vooraleer ze de mand in gaan voor Quiévrain... de jaarlingen gaan wel 10 keer met de wagen op pad en vliegen vervolgens 2x Quiévrain... en 3x Noyon. Bij de inkorving komen er geen duivinnen op het hok. De jaarlingen zien bij thuiskomst van Quiévrain voor de eerste keer hun duivin... de oude duiven bij thuiskomst van Noyon. De periode van samenzijn varieert... na thuiskomst van een lichte Dourdan blijven ze 1 u samen... van zware halve fond en fond tot 's anderendaags.
Het voederen van de weduwnaars is zeer belangrijk... een snelle recuperatie en ontgifting moeten gelijktijdig gebeuren. Na aankomst van een wedstrijd wordt er 1/2 dieet + 1/2 sportmengeling voorgezet... na eerst een klein beetje eten een uur na thuiskomst. 's Avonds dezelfde mengeling maar met aminozuren en biergist. Elektrolyten worden alleen verstrekt bij warm weer en bij zware vluchten. Het is de bedoeling tijdens de voorbereiding (tot Dourdan) niet veel extra's te verstrekken aan de duiven.
De weduwnaars trainen tweemaal daags een uur. In het begin van het seizoen komt de voetbal er aan te pas maar het is de bedoeling dat ze daarna uit vrije wil gaan trainen. Via het trainingsgedrag kan men vrij nauwkeurig de uitslag voorspellen.
Bij het inkorven komt er dus nooit een duivin aan te pas want het is de bedoeling dat de duiven altijd op dezelfde manier ingekorfd worden. Een "slechte" duivin bij het inkorven kan gans de motivatie om zeep helpen... terwijl een "slechte" duivin bij thuiskomst door een andere kan vervangen worden. Territorium en jaloezie zijn veel belangrijker bij het motiveren dan een duivin.
"Ik geloof in motivatie... maar ook in de weerslag van de motivatie op de prestaties van de volgende wedstrijd. Een vast patroon is veel betrouwbaarder... en men bekomt veel vlugger "vaste duiven" bovenaan de constatatielijst."

Kampioenschappen 2012
9e Nat. Kampioen KBDB zware halve fond oude
 1e Nat. Superduif
 7e Prov. Kampioen halve fond oude & jaarse
 7e Nat. Kampioen Duivenkrant/Vanrobaeys
 Winnaar Gouden Ring kleine fond oude
 Eerste prijzen koning RVA Sint Gillis

Strak voederschema

De weduwnaars worden om de 14 dagen gespeeld. Op zondag wordt er 70 % dieet (dieet met rijst) + 30 % sportmengeling gevoederd. Van maandag tot donderdag wordt het 's morgens 90 % dieet + 10 % sportmengeling (afgestreken eetlepel)... en 's avonds 50 % dieet + 50 % sportmengeling (volle eetlepel). Op vrijdag en zaterdag zijn de andere duiven weg en worden de thuisblijvers iets korter gehouden met 70 % dieet + 30 % sportmengeling (afgestreken eetlepel). Ook op zondag wordt de 70/30 mengeling verstrekt.
Is er voor het komende weekeinde een lichte vlucht in het vooruitzicht dan wordt het op maandagmorgen 90 % dieet + 10 % sport... en maandagavond 50 % dieet + 50 % sport. Wordt er zwaar weer voorspeld dan wordt het maandag- en dinsdagmorgen 50 % dieet + 50 % sport... en 's avonds telkens 70 % dieet + 30 % sport. Op woensdag en donderdag wordt het 100 % sportmengeling... gewone sportmengeling bij zwaar weer... zonder erwten en bonen bij licht weer.
In de eerste week tijdens de voorbereiding wordt er veel Naturaline verstrekt... tijdens de week voor de inkorving gaan er weinig producten in het drinkwater. Er gaan wel veel voedingssupplementen over het voeder zoals Probac... vitamines... Energy... conditiepoeder (Schroeder).
Wordt er fond gevlogen (vanaf Limoges) dan wordt het rantsoen op vrijdag, zaterdag en zondag niet meer ingeperkt maar wordt het meteen 100 % sportmengeling maar een afgestreken lepel. Het is echter de bedoeling om deze duiven niet "op te blazen" want ze moeten nog eten in de mand.

Duivinnen op weduwschap

Ook de duivinnen vliegen hun laatste wedstrijd uit Argenton. Zij kweken daarna nog een late ronde... meestal gekoppeld aan een kweekdoffer. Na het spenen van de jongen gaan de duivinnen naar de volière tot 15 februari... en daarna worden ze overgewend naar het vlieghok. Ze gaan door de rui zoals de weduwnaars... met ook regelmatig een bad. Dat er bij de doffers na de vroege ronde nog een eitje moet geraapt worden is niet zo erg (niet broeden)... maar bij de duivinnen wordt dat als een kleine ramp beschouwd. Daarom moet er met de doffers gegoocheld worden om dat eitje te vermijden.
Op de eieren van de eerste broed wordt er bij goed weer zelfs opgeleerd. De dames gaan toch wel een tiental keren met de wagen op stap vooraleer ze in de mand gezet worden voor Quiévrain. Zij gaan dan verder door naar de zware halve fond met Argenton als eindstation. Bij het inkorven wordt de doffer getoond... en dat varieert van 2 minuten voor een duivin met doffermanieren... tot 30 minuten voor duivinnen die zich echt tot hun doffer aangetrokken voelen. Na thuiskomst blijven doffers en duivinnen dikwijls tot 's anderendaags samen.
De duivinnen worden elke week gespeeld... en op zaterdag en zondag kennen ze hetzelfde voederritueel als de weduwnaars. Op maandag, dinsdag en woensdag wordt het 's morgens 50 dieet + 50 % sportmengeling... en 's avonds 30 % dieet + 70 % sportmengeling met op woensdagavond nog wat voeder en gepelde zonnepitten. Op donderdag (inkorvingdag) 's morgens 30 % dieet + 70 % sportmengeling... in de namiddag nog wat zonnepitten. Op zondag en maandag worden er vitamines + aminozuren verstrekt... op woensdag gaat er Energy over het voeder... en op dinsdag Naturamine.
De duivinnen trainen tweemaal daags. Hoe lang ze trainen is niet belangrijk... maar wel de manier waarop ze trainen is belangrijk. Ze moeten echt duwen... en snelheid halen. Een duivin die iedere week 500 km vliegt moet niet trainen op maandag en donderdag. Het verschil tussen doffers en duivinnen... een doffer is een individualist met een aparte begeleiding en motivatie... duivinnen vormen een ploeg. Het is onmogelijk een duivin een week thuis te houden... het is alles of niks !
De duivinnen zitten tijdens de week op schabjes op het hok... en met roosters op de vloer. Er zit een scheidingsplank tussen twee schabjes en er is zeker geen schabje op overschot. In de nabije toekomst zal er overgeschakeld worden op rollen op de bodem van het hok. Duivinnen die te laat thuis komen van een wedstrijd zijn duiven die het ritme kwijt zijn... en het zijn de eerste die onderling gaan paren. Bourges voor jonge duiven is doorgaans het keerpunt... dan zijn er een aantal duivinnen die de rol moeten lossen... en die moeten dan noodgedwongen naar de volière.

Jonge duiven

In twee rondes worden er 100 jongen gefokt... in een 3e en 4e ronde worden er nog eens 60 à 70 jongen groot getrokken. De jongen worden niet te vroeg gespeend... 26 dagen oud. Na het spenen worden de geslachten niet gescheiden... doffers en duivinnen gaan afzonderlijk na de eerste Noyon. Er wordt verduisterd van zodra het zomeruur van kracht is (31/3) tot en met de langste dag (21/6). Daarna wordt er niet meer bijgelicht.
Bij goed weer kan er in april al opgeleerd worden... 1 x 5 km... 3x 10 km... 3x 20 km... 2x 50 km... en daarna Quiévrain. Eens opgeleerd worden de jongen wekelijks op dinsdag en woensdag weggevoerd met de wagen. De jonge bende wordt met de schuifdeur gespeeld... bij de inkorving komen ze niet meer samen... op dinsdag en woensdag komen ze zo'n 5 minuten samen en dat moet volstaan.
De melker is de beste motivatie voor een jonge duif... voor hem of voor haar komen ze naar huis... maar je moet toch veel tijd besteden aan het jonge grut. Vrouwtje Natascha zal in 2013 de zorg voor de jonge duiven op haar schouders nemen. Wedden dat het lukt ?
Jonge doffers en jonge duivinnen trainen elk één maal daags. Tot Noyon krijgen ze dagelijks een mengeling van 50 % dieet + 50 % sportmengeling. Wanneer ze in het gareel moeten voor de halve fond worden ze identiek gevoederd als de duivinnen op weduwschap. De jonge duivinnen worden meer en verder gespeeld dan de doffers. Voor de doffers zijn twee nationaals voldoende... de jonge duivinnen moeten zoveel mogelijk mee op alle nationaals voor jonge duiven. Guéret stelt soms een probleem door gebrek aan pennen en pluimen... nog 8 slagpennen is ideaal om deel te nemen.

Medisch

Na de laatste wedstrijd worden de duiven onderzocht en indien nodig wordt er behandeld. In oktober wordt er met medicijnen behandeld tegen paratyfus... maar niet ingeënt. Voor de vroege kweek stond er nog een controle bij de dierenarts gepland maar alles was in orde.
Voor aanvang van het nieuwe vliegseizoen werd er opnieuw onderzocht met uitstrijkjes en een bacteriologisch onderzoek. Toen werd er 7 dagen behandeld met Soludox tegen luchtwegeninfecties... trichomonas niet... tegen schimmel met Nestetine. In principe wordt er niet blind gekuurd... maar om de veertien dagen staat men op de drempel van de dierenarts.
In de loop van het seizoen 2012 werden de jonge duiven 2x behandeld tegen trichomonas... de oude duiven niet. Is er toch een duif met een lichte trichobesmetting dan wordt die individueel behandeld en de rest niet. De behandeling van de jonge duiven gebeurt via het drinkwater. Halfweg het vliegseizoen werd er behandeld met Amoxiciline (darminfecties, streptococcen) om een lichte inzinking te counteren.

Slot

"Je duivensport moet zich aanpassen aan je eigen mogelijkheden. Duivensport volgens een vast stramien... een vast systeem... wat het ook is... dan zal het lukken. Er nooit van afwijken... dan heb je je duiven in de hand.
En bij voorkeur een groot hok met weinig duiven ! Het betekent veel zuurstof... weinig stof... en geen tocht".
Een goede raad die wel eens veel waarheid zou kunnen bevatten

 

Prestaties 2012

Bourges I lok. 317 o  1, 5, 8, 28, 42, 64, 77, 85 (8/10)
Nat.  20.582 o 70, 197, 400, enz. (8/10)
Chateauroux lok.  364 o  1, 5, 6, 7, 18, 39, 56, 57, 102, 107, 112, 116 (12/14)
Nat. Zone B 5671 o 1, 27, 30, 40, 169, enz. (12/14)
Nat. 16.479 o 6, enz. (12/14)
Chateauroux lok. 331 o 5, 6, 53, 57, 63 (5/8)
Prov. 3833 o 19, 35, enz. (5/8)
Bourges lok 156 o 4, 7, 13, 34 (4/8)
Prov. 2087 o 20, enz. (4/8)
Montlucon lok. 321 o 3, 11, 50, 61, 65, 88 (6/9)
Prov. 3984 o 14, enz. (6/9)
Argenton Nat. 12.360 o 305, 493, 532, enz. (5/9)
Bourges II lok. 136 o 1, 2, 12, 39 (4/5)
Prov. 1418 o  5, 7, 68, enz. (4/5)
Blois lok. 39 o 1, 2, 4, 13 (4/6)
Prov. 1033 o 29, 33, enz. (3/6)
Tulle lok. 80 o 1, 18, 24 (3/5)
Nat. Zone B 2033 o 10, enz. (3/5)
Nat. 6817 o 87, enz. (3/5)
lok. 215 jl 1, 22, 25 (3/6)
Nat. Zone B 3448 jl 22, enz. (3/6)
Nat. 10.251 jl 120, enz. (3/6)
 Argenton lok. 46 o 1, 3, 6 (3/3)
Nat. 4782 o 56, 93, 268 (3)
lok. 103 jl  3, 17 (2/3)
 Nat. 7046 jl 145, enz. (2/3)
Vierzon lok. 498 jo 1, 5, enz. (5/14)
Prov. 4058 jo 15, enz. (5/14)
Montrichard lok.  237 jo 1, 2, enz. (5/11)

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.